Підвищення імунітету народними засобами у дітей - рецепти і поради імунолога

Організм дитини більш схильний до ураження безліччю різних вірусів і бактерій. Не зовсім зміцнів імунітет не може повноцінно протистояти хворобам, з-за чого потребує підтримки. Вона не обмежується раціональним харчуванням і правильним доглядом. Існують способи, як підняти імунітет дитини народними засобами.

Як підвищити імунітет дитини

Новонароджені діти з'являються в цьому світі без усякого захисту від бактерій і вірусів. Початок вироблення імунних клітин відноситься до віку 6-7 років, а остаточно їх система сформується лише до підліткового віку. Незміцнілий організм для відновлення сил потрібно підтримати. Особливо це стосується періодів 2-6 і 13-15 років. Перед тим як підвищити імунітет у дитини, потрібно вивчити, в яких ситуаціях це точно необхідно. Ось основні ознаки:

  • час приблизно за 4-6 місяців до моменту першого походу в садок або школу;
  • у періоди осені та весни, коли спалахи інфекцій та авітаміноз відзначаються частіше;
  • у малюка спостерігається постійна втома, бліда шкіра на обличчі, під очима – темні кола;
  • при захворюваннях не підвищується температура;
  • дитина часто хворіє і повільно одужує.

Народні засоби для підвищення імунітету у дітей

Поряд з вітамінами, фізичною активністю і правильним харчуванням існують ще кілька варіантів, ніж підняти імунітет дитини. До них відносять прості рецепти і домашні процедури. Вони можуть відновити захисну функцію організму. Підвищення імунітету такими народними засобами у дітей може проводитися за допомогою:

  1. Полоскання рота і горла. Для цього використовують сольовий розчин. Робити процедури треба після їжі (півгодини і більше).
  2. Корисного чаю. Вживання після їжі трав'яних настоїв календули, ромашки, шипшини, звіробою або м'яти дає бактерицидний ефект та усуває залишки їжі з поверхні мигдалин.
  3. Харчування. Для підтримки травлення важливо давати дітям кисломолочні продукти та овочі, багаті клітковиною. Це посилить синтез в кишечнику імуноглобуліну.
  4. Імбир. Корінь рослини вважається хорошим засобом для профілактики або боротьби проти захворювань верхніх дихальних шляхів.

Ромашка для підвищення імунітету

Розбираючись, ніж підняти імунітет дитини, візьміть ромашку. Вона має протизапальну властивість. Підвищення імунітету народними засобами у дітей проводиться за допомогою настою ромашки на паровій бані. Процес приготування наступний:

  1. Влити 0,2 л води температурою 60 градусів в 3 ст. л. ромашкових квіток.
  2. Накрити посуд кришкою, помістити в пароварку на 15 хв.
  3. Через це час вийняти посудину, залишити остигати на 1 годину.
  4. Далі процідити настій над чистим посудом.
  5. Пити як звичайний чай, між прийомами їжі по 150 мл, до 3 разів/день. При бажанні додати 1 ч. л. меду.

Підвищення імунітету у дітей прополісом

Унікальне народне засіб містить дуже багато корисних для організму речовин. Спиртова настоянка прополісу дітям для імунітету дається в рідкісних випадках: краще взяти спеціальний склад за рецептом нижче. В діючій речовині зберігаються цінна рослинна смола, віск, дубильні речовини і ефірне масло. У медицині прополіс цінується як хороший природний антибіотик, який допомагає підвищувати захист проти багатьох бактерій, в числі яких навіть стафілокок.

Щоб підвищувати імунітет у дітей, засіб необхідно застосовувати за наступним рецептом:

  1. Взяти 4 ч. л. меду, 1 ч. л. очищеного прополісу.
  2. Розтопити обидва інгредієнти змішати, довести до однорідної консистенції.
  3. Засіб застосовується по 0,5 ч. л. щодня.

Підняття імунітету ягодами

Кращі народні засоби для імунітету дітям – це трави, відвари. До них додають ягоди. Восени і влітку обов'язково потрібно вживати їх свіжими. Навесні ж або взимку ягоди легко купити замороженими в магазині. Особливо ефективні для підвищення імунітету шипшина, журавлина, горобина, смородина, брусниця і глід. Як застосовувати їх для зміцнення захисних функцій організму? Запам'ятайте народні рецепти:

  1. Взяти 2 кг чорноплідної горобини, перетерти її з 1,5 кг цукру. Подавати дітям по 1 ч. л. вранці і стільки ж увечері. Повторювати протягом 21 дня.
  2. Розім'яти 0,5 кг журавлини, порізати 3 зелених яблука кубиками. З'єднати ці продукти, додати до них ще склянку волоських горішків. Далі влити 0,5 ст. води і всипати стільки ж цукру. Поварити до закипання, а потім викласти в банки. Двічі за добу годувати малюка 1 ст. л. кошти.
  3. Стакан ягід шипшини заварити 1 л води, після закипання тушкувати півгодини. Приймати після охолодження по 150 мл протягом дня.

Трава для підвищення імунітету

Серед трав не останнє місце у зміцненні організму займає ехінацея. Підвищення імунітету народними засобами у дітей проводиться за допомогою настою з лікарської рослини, адже малюкам можна давати спиртову форму. Що робити батькам:

  • Для приготування необхідно взяти 1 ст. л. сировини, потім настоювати засіб близько півдоби, попередньо заваривши окропом.
  • Перед вживанням залишається настій процідити і довести до об'єму в підлогу-літра.
  • Давати пити все по 100 мл перед їдою.

Вітамінні суміші для підняття імунітету дітям

Ще один метод, як підвищити імунітет у домашніх умовах, – це прийом вітамінів. Не обов'язково купувати таблетки, адже засіб легко приготувати і самостійно. Потрібні сухофрукти, волоські горіхи, лимон і мед. Рецепт суміші для зміцнення імунітету виглядає так:

  1. Сухофрукти 10 хв. потримати в окропі.
  2. Дати їм обсохнути, слив воду за допомогою друшляка.
  3. Прибрати, якщо є, кісточки.
  4. Почистити волоські горіхи.
  5. Лимон прокип'ятити близько 2 хв., залишити охолоджуватися, порізати дольками.
  6. Переробити сухофрукти з лимоном за допомогою блендера, змішати з рештою продуктами, залити медом.

Відео: народні засоби для підвищення імунітету

Як Підняти Імунітет Народними Засобами

Відгуки

Наталя, 29 роківВідвідуємо дитячий садок поки що тільки 3 місяці, стільки ж разів вже хворіли. Педіатр порадила швидкий спосіб для підняття імунітету – звичайна ромашка. Стала додавати трохи в чай або сік, синку навіть не помічає різниці, а результат є. Додатково стала купувати побільше свіжих фруктів. Думаю, що як раз травами можна легко підвищувати імунітет.
Олена, 35 роківУ мене син уже підліткового віку 14 років. Останнім часом став часто хворіти. Будинки ненадовго відкриваємо кватирку провітрити, а з ранку вже чути кашель, і так постійно. Начиталася відгуків про вітамінної суміші, вирішила приготувати – лимон, мед, горішки з сухофруктами. Їмо щодня всією родиною. Вже 2 місяці ніхто не хворів.
Оксана, 32 рокиМоїй дитині вже 5 років, тому прополіс нам пити можна. Так як син дуже любить тепле молоко на ніч, стала додавати в нього кілька крапель настоянки. Хворіти ми стали рідше, але навіть якщо застудилися, то немає такого сухого кашлю, який був раніше. Рекомендую прополіс, він корисний, а пара крапель на молоці практично непомітна за смаком.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!