Як пити буряковий сік - з користю для здоров'я. Корисні властивості і шкоду бурякового соку

Будь-яка людина, що переживає про здоров'я, знає: багато корисних речовин, вітамінів міститься у фруктах і овочах. Червоний буряк також відноситься до цієї групи. Кожен продукт унікальний за своїм складом, смаку, і розбиратися в них потрібно. Важливо знати, як пити буряковий сік, тому що неправильне дозування здатна призвести до неприємних наслідків. Засіб для чищення організму зробити просто – овоч можна купити в будь-якому магазині, а для приготування знадобиться соковижималка або терка.

Користь бурякового соку

У цьому овочі міститься оптимальна кількість кальцію і натрію у співвідношенні 1 до 10. Речовини провокують розчинення кальцію, який накопичився в кровоносних судинах. Буряковий сік – потужний засіб очищення організму. Інші властивості:

  1. Продукт рекомендується при затвердінні і варикозі вен, а очищення жовчного міхура, печінки, нирок бере участь міститься в овочі хлор.
  2. Від важких металів, дії радіації у складі буряків захищає пектин. Корисне з'єднання перешкоджає розвитку в кишечнику шкідливих мікроорганізмів.
  3. Овоч містить білки, амінокислоти, які мають противосклеротичными властивостями.
  4. Корисний сік буряка для організму в процесі кровотворення, надає позитивний вплив на утворення еритроцитів, покращує пам'ять, розширює судини. У складі буряків багато металів. Високий вміст цинку, марганцю, міді стимулює кровотворення в тілі людини, поліпшує статеву функцію, прискорює обмін речовин.
  5. Цинк покращує зір, стимулює вироблення інсуліну, що корисно після інфаркту міокарда.
  6. Ті речовини, які надають овочу червоний колір (пігменти), сприяють зниженню тиску, зміцнюють капіляри, знімають судинні спазми.
  7. Буряковий сік стане відмінним засобом проти безсоння і стресів.

Чим корисний сік буряка

Величезна кількість вітамінів, їх унікальне поєднання і дія безцінні. Склад дозволяє використовувати буряк і її сік в якості лікувального засобу, так і у вигляді продукту харчування разом з іншими інгредієнтами. Цілющі властивості овоча роблять корисним його вживання при:

  1. Менструальних болях.
  2. Проблеми крові.
  3. Зашлакованості організму. Вживають сік буряка при запорах для очищення кишечника. У дітей нерідко трапляються проблеми з кишечником, а відразу ж давати дитині медикаменти не хочеться. Щоб справитися з цією проблемою, дають буряковий сік дітям, які замінять безліч пігулок.
  4. Багатьох хворобах печінки. Сік очищає її, покращує обмін речовин.
  5. При ожирінні і зайву вагу.
  6. При гіпертонії. Буряковий сік знижує тиск, нормалізує стан кровоносних судин.
  7. Від нежитю. Буряк підвищує опір організму вірусам, стимулює лімфосистему.
  8. При високому холестерин, атеросклерозі та ішемічній хворобі серця.
  9. Гіпотиреозі.

Протипоказання

Всім, хто вирішив використати цей засіб, потрібно знати, як пити сік буряка: у напою існує ряд протипоказань. Вони збігаються з тими ж, що і у овоча в цілому. Не слід пити буряковий сік:

  • якщо діагностовано сечокам'яна хвороба;
  • є хронічна діарея (з-за проносного дії соку буряка);
  • при ревматоїдному артриті, подагрі;
  • при цукровому діабеті;
  • якщо ви гіпотонік;
  • при ниркових захворюваннях;
  • якщо у вас підвищена кислотність;
  • при печії.

Дізнайтеся, допомагаєкитайський пластир від цукрового діабету.

Як правильно пити буряковий сік

Це унікальний засіб, який ефективно бореться з багатьма проблемами, має свої правила вживання та приготування. Приміром, пити чистий буряковий сік у великих кількостях небезпечно. При передозуванні відразу ж з'являється нудота, запаморочення, прискорене серцебиття. Нерозбавлений буряковий сік можна пити не більше 100 г за раз. Краще починати з 50 г, поступово збільшуючи кількість. При різних захворюваннях напій вживається за певними схемами.

При вагітності

Завдяки наявності фолієвої кислоти буряковий сік корисний для вагітних жінок. Цей елемент запобігає розвиток у плода вроджених патологій. Рекомендується починати пити буряковий сік ще до зачаття, коли тільки вирішили, що хочете завести малюка. Правила прийому при вагітності:

  1. Свіжоприготований сік повинен відстоятися 1-2 години в холодильнику.
  2. Краще розбавляти його водою 1:1.
  3. Починати вживати потрібно з малої дози – 1 ст. л. за день.
  4. Протягом тижня довести дозу до 100 р за день.

Для схуднення

При дотриманні дієти рекомендують пити буряковий сік розведеним з іншим, наприклад, морквяним. Напій містить мінімум калорій, але володіє багатим запасом корисних елементів. Буряковий сік знижує апетит і при цьому чистить кишечник, має проносний ефект. Пити його потрібно за 30 хвилин до їжі по 30-50 г за один раз. Курс прийому не може перевищувати 3-х місяців.

Для лікування

Багато людей вважають за краще поєднувати традиційну медицину із народними засобами, до яких відноситься буряк. Натуральність її не ставиться під сумнів, тому деякі віддають перевагу таким методам лікування. Існують рецепти приготування бурякового соку з іншими інгредієнтами для лікування багатьох захворювань. Нижче наведені приклади використання буряків при різних проблемах.

При онкології

Не варто готувати сік буряка і моркви при онкології. Потрібен чистий напій. Ракові пухлини лікуються шляхом тривалого прийому по 100 мл три або чотири рази за день. Рекомендується пити напій за 20 хвилин до їжі. Якщо у вас буде відчуття нездужання, нудоти після прийому, то скоротіть в перші 5 днів прийому дозування до 50 мл. Позитивний ефект більше, якщо буряк присутній в якості інгредієнта в стравах вашого раціону.

При ангіні

Ангіна – часте явище у людей з ослабленим імунітетом у весняно-осінній період, коли трапляються різкі перепади погоди. Для лікування з допомогою буряка потрібно приготувати настоянку наступним чином:

  1. Сирий буряк натріть на дрібній тертці. У вас повинен вийти склянку маси.
  2. Додайте ст. л. оцту.
  3. Настоювати суміш має 1 годину.
  4. Виділіть з суміші рідина: проводите полоскання горла 5-6 разів на день.

Для печінки

Буряк позитивно впливає на роботу печінки, нормалізує обмін речовин, допомагає очистити організм від шлаків в цілому. Для лікування потрібно зробити спеціальний напій з декількох видів соку. Починати потрібно приймати невеликими порціями по 50 мл 3-4 рази на день. Далі дозу потрібно підвищити до 500 мл за добу. Для приготування напою вам потрібно змішати наступні види соку:

  • буряковий – 3 частини;
  • морквяний – 10 частин;
  • огірковий – 3 частини.

Як приготувати буряковий сік у домашніх умовах

Будь-яке народне засіб для максимальної ефективності має бути правильно приготовлене. Значення має не тільки послідовність додавання інгредієнтів, їх кількість. Впливає правильний вибір компонентів, підготовка перед приготуванням. Знадобиться лише соковижималка для моркви і буряка. При відсутності такої можна скористатися дрібної теркою. Нижче наведені рецепти найпопулярніших напоїв з буряком.

Свіжовичавлений

Для чистого напою потрібно підібрати буряк яскраво-червоного кольору без світлих прожилок. Бажано, щоб коренеплід був витягнутої форми. Правила:

  1. Обріжте гичку і верхню третину овоча.
  2. Проженіть овоч через соковижималку. Якщо такої немає, можна використовувати дрібну тертку. За допомогою марлі націдити з маси сік.
  3. Обов'язково свіжовичавлений буряковий напій має 2 години постояти в холодильнику, щоб з нього вивітрилися шкідливі речовини.
  4. Приберіть пінку, яка утворюється зверху.
  5. Починати слід приймати по 50 мл за день, збільшуючи дозу до 100 мл за добу.
  6. Термін курсу в чистому вигляді – 2 тижні.

Морквяно-буряковий

  1. Заповніть ємність на третину морквяним фрешем.
  2. До нього додайте буряковий фреш (1 частина).
  3. Добре перемішайте напій до однорідного стану.
  4. Якщо сік на смак буде занадто різким, можна розбавити її трохи холодною водою.
  5. Поставте напій на 20 хвилин у холодильник або киньте кілька кубиків льоду.
  6. Вживати за півгодини до їди 3 рази за день.

З моркви, буряків та яблука

  1. Всі компоненти пропустити через соковижималку або збити блендером в пропорції 1:1:1.
  2. Для смаку можна додати імбир.
  3. Обов'язково дати постояти напою мінімум 2 години відкритим в холодильнику.
  4. Вживати вранці натщесерце.
  5. Пити потрібно не менше 3 місяців.

Відео про корисні властивості бурякового соку

БУРЯК І СВІЖОВИЧАВЛЕНИЙ БУРЯКОВИЙ СІК - КОРИСТЬ, ШКОДУ, ВЛАСТИВОСТІ, ПРОТИПОКАЗАННЯ

Відгуки

Ольга, 29 роківЯ спочатку не знала, як правильно пити буряковий сік, і спробувала чистий напій. В той день я думала – попрощаюся з життям. У мене заболіла голова, трохи не звалилася в непритомність, мене знудило. Це і врятувало мене від мук. Далі я прочитала, що треба починати з малих доз, тому варто це враховувати. Краще змішувати буряковий сік з іншими видами для смаку.
Христина, 27 роківОсь уже кілька років обов'язково пропиваю курс свежевыжатой буряків з морквяним соком. П'ю сама і дитині даю по чуть-чуть. Отримую прекрасний заряд бадьорості, зміцнюю імунітет. Зараз буряки у нашій родині займає почесне місце на столі, завжди намагаюся зробити разом з нею якусь страву.
Олег, 32 рокиВзагалі не розумію, як можна пити чисту свежевыжатую буряк. Смак у неї неприємний, різкий. Обов'язково змішуйте її з чим-небудь солодким, інакше пропити потрібний час не вийде. Буде вернути від одного виду напою. В цілому овоч дійсно дуже корисний, відчуваю себе після нього чудово, вживаю буряк регулярно для профілактики.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!