Лікування онкології променевою терапією

Історія розвитку радіотерапії бере свій початок в першому десятилітті XIX століття. Французькі вчені А. Данло і Е. Беньє виявили здатність радіоактивних речовин знищувати молоді, що швидко розвиваються клітини і вирішили використовувати для боротьби зі злоякісними новоутвореннями. Так сформувався метод, який демонструє високу ефективність і донині. Променева терапія в онкології, як викрутка у механіка: без неї лікування раку та інших небезпечних захворювань, пов'язаних з пухлинами, не представляється можливим. Детальніше про це у продовженні статті.

Види променевої терапії та їх особливості

Завдяки радіотерапії за останні півсотні років медицина досягла успіху в боротьбі з онкологічними захворюваннями. Вчені розробили безліч спеціалізованих пристроїв, що надають руйнівну дію на клітини злоякісних пухлин. Сучасний арсенал технічних засобів, що призначені для лікування онкозахворювань, налічує більше десятка різноманітних пристроїв і пристосувань. Кожному з них відведено свою роль. Що стосується поняття променевої терапії, воно охоплює ряд методик, серед яких:

  1. Альфа-терапія. Як зрозуміло з назви, в основі лежить вплив на організм людини альфа-випромінюванням. Для цього застосовуються деякі види швидко виділяються і короткоживучих ізотопів. Спрямована на нормалізацію роботи нервової і вегетативної системи, відновлення функцій ендокринних залоз, стабілізацію природних процесів у серцево-судинній системі і т. д.
  2. Бета-терапія. Біологічний вплив на організм бета-частинками. Джерелами чинного елемента можуть бути різні радіоактивні ізотопи. Демонструє високу ефективність в боротьбі з капілярними ангиомами і деякими захворюваннями очей.
  3. Рентгенотерапія. Передбачає використання рентгенівського опромінення з показником енергії від 10 до 250 кев. Чим вище напруга, тим більше глибина проникнення променів. Рентгенотерапія малої і середньої потужності призначається при поверхневих ураженнях шкіри і слизових оболонок. Глибоке променеве вплив використовується для боротьби з патологічними вогнищами, розташованими глибоко.
  4. Гамма-терапія. Ця методика призначається людям, у яких були виявлені злоякісні та доброякісні онкологічні пухлини. Електромагнітне гамма-випромінювання випускається за рахунок девозбуждения атомів клітин, що становлять загрозу для здоров'я людини.
  5. Нейтронна терапія. Методика заснована на здатності атомів захоплювати нейтрони, перетворювати їх і випускати //-кванти, які надають потужний біологічний вплив на клітини-мішені. Нейтронну терапію призначають пацієнтам з тяжкими резистентними формами онкологічних захворювань.
  6. Протонна терапія. Унікальна методика лікування онкологічних пухлин малого розміру. Протонний метод дозволяє впливати на осередки, розташовані в безпосередній близькості з критично радиочувствительными органами/структурами.
  7. Пі-мезонная терапія. Найсучасніша методика в онкології. Базується на використанні особливостей негативних пі-мезонів – ядерних частинок, що виробляються за допомогою спеціального обладнання. Ці частинки відрізняються сприятливим дозові розподілом. Їх біологічна ефективність залишає далеко позаду всі описані вище технології променевої терапії. На даний момент лікування пі-мезонами доступно лише в США і Швейцарії.

Сучасні методи проведення

Способи проведення радіотерапії діляться на дві категорії: дистанційні і контактні. До дистанційним відносяться методики, при яких джерело опромінення знаходиться на певній відстані від тіла пацієнта. Контактними називають процедури, що проводяться з щільним підбиттям джерела випромінювання до новотворення. Більш докладно про кожну з цих категорій ви дізнаєтеся з наведеної нижче таблиці.

Категорія

Найменування методу

Принцип дії, особливості

Дистанційні

Статичний

Джерело опромінення залишається нерухомим протягом усього сеансу. Вплив на пухлину може бути однопольным та багатопільної (одностороннє та багатостороннє опромінення).

Рухливий

Джерело постійно переміщається навколо пацієнта. При цьому пучок опромінення спрямований до центру пухлини, який збігається з максимумом дози.

Контактні

Аплікаційний

Опромінення злоякісних або доброякісних онкологічних пухлин, що локалізуються на поверхні шкіри, через спеціальні аплікатори, що забезпечують рівномірний розподіл радіації.

Внутрішній

Введення в організм пацієнта радіоактивних препаратів (преорально або через кров). При цьому хворого ізолюють в спеціальній палаті.

Внутрішньопорожнинної

Вплив на пухлини, з в порожнинних органах, радіоактивними препаратами. Як правило, використовується для лікування шийки/порожнини матки, піхви, сечового міхура, стравоходу, прямої кишки і носоглотки.

Внутрішньотканинний

Опромінення шляхом введення радіоактивних кобальтових голок або прошивання їх спеціальними нитками, наповненими дрібними відрізками іридію.

Показання до призначення в онкології

Променева терапія – дуже серйозна і небезпечна методика лікування, тому призначають її у випадках абсолютної доречності, і не інакше. Лікування радіоактивними препаратами може знадобитися людям з такими проблемами, як:

  • пухлина головного мозку;
  • рак передміхурової залози і/або простати;
  • рак молочної залози й області грудної клітини;
  • рак легені;
  • рак матки і області тазу;
  • рак шкіри;
  • рак гортані;
  • рак губи;
  • пухлина в області живота – у прямій кишці, шлунку і т. д.

Як проводиться курс лікування

Після виявлення онкології пацієнт проходить обстеження для визначення оптимальної тактики лікування. Насамперед лікарі вибирають схему курсу променевої терапії. Середня тривалість циклу складає 30-50 днів. Якщо мова йде про планування хірургічного втручання по видаленню пухлини, призначається короткий двотижневий курс для зменшення розмірів новоутворення. Після операції лікування радіоактивними препаратами може знадобитися для боротьби з залишковими фрагментами пухлини.

Коли пацієнт приходить на сеанс променевої терапії, його просять сісти в спеціальне крісло або лягти на стіл (як показано на фото). До зазначених заздалегідь ділянок тіла підводять опромінювальних прилад. Медичні працівники налаштовують апарат згідно з вказівками лікаря і залишають приміщення. Загальна тривалість становить 20-30 хвилин. Протягом цього часу пацієнт повинен сидіти нерухомо і намагатися розслабитися. Якщо виникнуть сильні дискомфортні відчуття, потрібно відразу повідомити про це лікаря через мікрофон.

Як проходить відновлення

В процесі лікування радіологічними методами організм піддається прямому впливу радіонуклідних частинок. Так, хіміотерапія дає потужний відсіч ракових новоутворень, проте здоров'я людини при цьому також неабияк страждає. Вільні радикали вражають не тільки ракові клітини, але і тканини внутрішніх органів. Як наслідок, розвивається променева хвороба. Після курсу радіотерапії потрібне загальне оздоровлення для стабілізації стану. Комплекс відновлювальних заходів після променевої терапії обов'язково включає в себе:

  1. Медикаментозну підтримку. Лікарі приймають до відома інтенсивність опромінення, якому піддавався пацієнт, і призначають спеціальні антигістамінні препарати/антибактеріальні препарати та вітамінні комплекси.
  2. Здорове харчування. Опромінення при онкології порушує багато природні процеси в організмі людини. Для їх нормалізації потрібно заповнення запасів корисних компонентів. Лікарі рекомендують дотримуватися дієти не менше 6 місяців після завершення курсу терапії. Їжа повинна бути легкою і натуральної. Замість сковороди варто використовувати пароварку. Від жирних страв треба відмовитися. Фахівці в області онкології відзначають, що особливу ефективність демонструє дробове харчування після променевої терапії.
  3. Зміцнюючі вправи. Легкі фізичні навантаження корисні для всіх, не кажучи вже про людей, які зіткнулися з онкологією, радиологией. Щоб поліпшити свій стан і уникнути ускладнень, займайтеся спортом. Тримати організм у тонусі, і реабілітація буде просуватися набагато швидше.
  4. Фітотерапію. Народні трав'яні відвари будуть хорошим доповненням до всіх перерахованих вище заходів відновлення після лікування в онкології. Організм повинен отримувати широкий спектр корисних речовин, щоб якомога швидше усунути симптоми.

Можливі побічні ефекти і наслідки

Вплив радіацією на онкологічні пухлини не може проходити безслідно для людського організму. Після проведення курсу променевої терапії у пацієнтів можуть відзначатися наступні побічні ефекти та ускладнення:

  • погіршення загального стану, що супроводжується підвищенням температури тіла, слабкістю запамороченням, короткочасної нудотою при ковтанні;
  • порушенням функцій органів шлунково-кишкового тракту;
  • порушенням функцій серцево-судинної системи;
  • цей вид порушення;
  • подразнення слизових оболонках;
  • випадання волосся;
  • больові відчуття і набряклість у місці застосування променевої терапії.

У деяких пацієнтів вплив радіації може переноситися з мінімальними ускладненнями і побічними ефектами місцевого характеру. Після лікування шкіри часто проявляється сухість шкіри, легкий свербіж і лущення. Внутрішньопорожнинна процедура може викликати легкі або середні порушення обміну речовин. Після опромінення пухлин, що локалізуються глибоко всередині, часто болять м'язи.

Протипоказання до радіоактивного опромінення

Променева терапія в онкології – незамінний інструмент, проте, не всім людям можна піддавати себе таким випробуванням. Протипоказаннями є такі чинники/стану/захворювання:

  • анемія;
  • низький рівень лейкоцитів у крові;
  • зниження кількості тромбоцитів;
  • кахексія;
  • алергічний дерматит;
  • легенева/серцева недостатність;
  • інфаркт міокарда;
  • ниркові захворювання;
  • хвороби ЦНС;
  • декомпенсований цукровий діабет.

Відео:

"Стиль життя": Променева терапія

Відгуки пацієнтів

Валентина, 32 рокиНе зовсім розуміла роль променевої терапії в онкології, поки не зіткнулася з цим лицем до лиця. В ході планового огляду виявили лімфома Ходжкіна. Подальша діагностика вказала на необхідність термінового проведення променевої терапії. Призначили 6-тижневий курс в купе з медикаментами та іншими процедурами. Пролежала 2 місяці в онкології, але, зате зараз лікарі стверджують, що пухлина зникає. Скоро повертаюся на роботу.
Віктор, 37 роківСин народився з гемангіомою на плечі. Лікарі запевнили, що це не страшно. Через місяць пляма почала швидко збільшуватися в розмірах і стало схоже на пухлину. Викликали швидку, дружину з дитиною відвезли у відділення онкології. Лікарі сказали, що потрібна променева радіонуклідна терапія. Не пошкодували грошей, відвезли малюка в одну з кращих клінік Москви. Лікування пройшло успішно. Наслідки опромінення були мінімальними, спасибі грамотним лікарям.
Анжела, 48 роківКоли дочки призначили променеву терапію в онкології, я так переживала, що трохи інфаркт не схопив. Ми пройшли 5-тижневий курс іонізуючої радіотерапії і цикл процедур з лазером. Після цього ще 3 місяці амбулаторно виконували рекомендації по відновленню. Тиждень тому на контрольному обстеженні нам сказали, що все обійшлося. Нарешті це закінчилося! Тільки маленька пляма залишилося, схоже на опік.
Сніжана, 28 роківВ онкології мені діагностували рак матки. Сказали, що ніби-то з придатками, тому потрібно терміново починати променеву терапію. Виходу не залишалося, довелося погодитися. Лікарі сказали, що нова методика лікування ефективна на 95%. Курс пройшов нормально. Зараз сиджу вдома, відновлююся. Самопочуття залишає бажати кращого, але це не важливо. Небезпека минула, а це головне!
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!