Що робити при першінні в горлі - причини у дітей і дорослих, лікарські і народні засоби лікування

Помітивши у себе першіння в горлі та сухий кашель, люди ігнорують симптом і вчасно не почати лікування, хоча причини сухості слизової оболонки можуть виявитися дуже серйозними. Лікарі попереджають, що прийом лікарських препаратів, призначених самостійно, посилює стан. Важливо вчасно звернутися за медичною допомогою, щоб швидше визначити патологічний процес, пов'язаний з проявом негативного симптому.

Що таке першіння в горлі

Ковтальний апарат може почати дерти раптово після їжі, під час ковтання, в будь-який час доби. При цьому ніяких больових відчуттів може не бути. Своєчасне усунення причини першіння в ковтальному апараті, запобігає подальший розвиток захворювань. Недуга проявляється дискомфортом, відчуттям сухості і печіння, і продовжує турбувати протягом дня. Стан може супроводжуватися болем стінок глотки, появою сухого кашлю бути наслідком запального процесу.

Причини

Глоткова невралгія виступає однією з причин виникнення подразнення. Нездорове стан ковтального апарату з'являється при порушенні роботи головного мозку, центральної нервової системи. Виникає глоткова невралгія при нервово-психічних розладах, сифілісі, доброякісних і злоякісних пухлинах. Відповідь організму на внутрішні або зовнішні подразники проявляється як алергічна реакція – також веде до першению, як і різні збої функціонування травного тракту. Частими причинами неприємного недуги є:

  • грип;
  • алергічний фарингіт;
  • ларингіт;
  • бактеріальні інфекції;
  • патології щитоподібної залози;
  • ангіна;
  • пересушена слизова дихальних шляхів;
  • запалення носоглотки;
  • вірусні захворювання;
  • коклюш;
  • захворювання дихальних шляхів (трахеїт);
  • назофарингіт;
  • ГРВІ.

Першіння в горлі та сухий кашель

Виникнення нападів кашлю, першіння відбувається через станів інфекційного (віруси, бактерії) і неінфекційного характеру. Останні включають: цукровий діабет, ендемічний зоб, невроз глотки, рефлюксний гастроэзофагит (вміст шлунка потрапляє в стравохід), куріння, алергію, професійні захворювання (роботу, пов'язану з постійною напругою голосових зв'язок, забрудненим повітрям). Найнебезпечнішою причиною, чому може з'явитися кашель від першіння в горлі, є рак, що починається як звичайна застуда.

Тривалий час

Постійне першіння в ковтальному апараті пов'язано з розвитком запальних захворювань, тривалим впливом негативних факторів, що може бути викликано алергією. Куріння, сухе повітря приміщення, несприятливі екологічні фактори, часте застосування судинозвужувальних крапель для носа, перенапруження голосових зв'язок – все це веде до описуваного недугу. Стан, коли постійно дере в горлі, відносять до ознак неврозу глотки. Серед захворювань, що викликають запалення слизової оболонки, виділяють:

  • цукровий діабет;
  • пухлини гортані або горла;
  • вузловий зоб;
  • хвороби шлунково-кишкового тракту.

Дере горло, але не болить

Якщо стан першіння не супроводжується больовими відчуттями, то часто така недуга має тимчасовий характер і зникає через відкашлювання. Якщо поліпшення не настає через 3 дня і має ознаки запальних процесів, то потрібно консультація ЛОР-лікаря, щоб знайти відповідь на питання: чому дере в горлі. Біль виступає як супутній додатковий симптом. Печіння ковтального апарату без болю, може бути викликано інфекційними захворюваннями, шкідливими звичками і, алергією і негативної навколишнім середовищем.

Горло не болить, але дере і кашель

Якщо при ковтанні горло не болить, але є сухе першіння і наступний за ним кашель, то це свідчить про збій в організмі, що виник при одній із перерахованих патологій: проблеми з шийним остеохондрозом, захворювання щитовидної залози, раку горла (є осиплість), цукровому діабеті, Снід. Дане нездорове стан викликається алергією, при якій лікувати першіння потрібно антигістамінними препаратами.

Після їжі

Викликати дискомфорт після їжі можуть порушення в слизовій глотки і гортані. При цьому не спостерігається реакція на фрукти, овочі і воду, але після вживання страв з перцем і сіллю, кислої або гострої їжі, у людини проявляється неприємний синдром. Якщо дере після кисло-молочної, дріжджовий і солодкої їжі, то винне ураження слизової грибком роду кандіда. Прийом їжі створює живильне середовище, що сприяє розмноженню і розвитку грибка. Лікарі радять звернути увагу, після вживання яких продуктів відмічається печіння ковтального апарату, і пройти діагностику.

Біль і першіння в горлі

При виникненні болю і печіння слід утримуватися від прийому гарячої, холодної, гострого, кислого, солоного і гіркого їжі. Провокують першіння стану: зовнішня травма горла, печія, ушкодження гортані сторонніми предметами, дія алергенів на організм, напруга голосових зв'язок, невроз глотки. Якщо спостерігається загальне нездужання, прояви риніту, підвищення температури тіла, поряд з першіння, біль у ковтальному апараті, то це явні ознаки вірусного ураження, простудного захворювання, ГРЗ, гострого фарингіту, ГРВІ, назофарингіту.

Ночами

Причин, що ведуть до пересихання горла в нічний час кілька: хронічне захворювання носа, неправильна подушка, невралгія, порушений температурний режим в кімнаті (температура вище 18 градусів при вологості менше 60 відсотків). Появі сухості в горлі сприяє навколишня атмосфера – живуть в ліжку пилові кліщі, синтетичні матеріали, формальдегід в шарах матраца, використовуваний при пранні постільної білизни порошок, парфуми, шерсть, кондиціонер.

Першіння і ком у горлі

Виникнення дискомфорту в горлі і ком зустрічається при подразненні слизової оболонки глотки і гортані. Відчуватися першіння може у пацієнтів з хронічним фарингітом, ларингіт, тонзиліт, кандидоз ротової порожнини, паратонзиллитом. При опіках глотки, у людей з постназальным синдромом, пухлинами (стравоходу, гортані і глотки), гастроезофагеальною рефлюксною хворобою теж відзначаються ці два симптому. Сильні емоційні потрясіння приводять організм у стан стресу, при якому не виключена поява кома і першіння в ковтальному апараті.

Кошти від першіння в горлі

Ефективне лікування передбачає ліквідацію хвороботворного агента протизапальними препаратами і пом'якшення області. При алергії лоскотання відбувається за гістаміну, який виділяється при набряку слизової і горла. Впоратися з легким кашлем допоможе засіб від першіння в горлі Коделак, а при сильному, викликаний постійним роздратуванням, приймати розріджують мокротиння кошти не варто – інфекція може проникнути у верхні дихальні шляхи. При прийомі медикаментів дитиною або жінкою під час вагітності рекомендується проконсультуватися з лікарем.

Таблетки

Зняти неприємний симптом допоможуть таблетки від першіння в горлі та кашлю: Граммидин, Лизобакт і Фарингосепт. Граммидин містить речовини граміцидин С, цетилпіридиній хлорид, які надають знеболюючий, бактерицидний ефект. Лизобакт має фермент лізоцим, активний по відношенню до грамнегативних, грампозитивних бактерій, а амбазон в Фарингосепте усуває пневмококи, стрептококи. Денні дозування препаратів:

  • Граммидин і Лизобакт – 2 таблетки по 4 рази;
  • Фарингосепт – 5 таблеток через рівні проміжки часу.

Льодяники

Серед льодяників при палінні в ковтальному апараті виділяють наступні назви: Холлс, Кармолис, Лізак. Льодяники Лізак містять антисептик, антибактеріальні речовини. Холлс відомий своїми властивостями пом'якшувати уражену область і освіжати дихання, а Кармолис – багате на екстракти лікарських трав і ефірних масел засіб, оберігаюче організм від застуди і вірусів. Дозування льодяників:

  • Лізак – 1 льодяник кожні 3 години;
  • Холлс – 1 шт. через 2 години, максимальна доза – 10 льодяників.
  • Кармолис – 1 льодяник тричі за день.

Пастилки

Прибрати дискомфорт допоможуть пастилки Аджисепт, Стрепсілс і Доктор МОМ. Компоненти в рослинному засобу Доктор МОМ діють проти запалень. Стрепсілс починає лікувати через 5 хвилин, а завдяки вмісту вітаміну С, підвищує імунітет. При недугу, викликаному респіраторними вірусними інфекціями, допоможуть пастилки Аджисепт, усувають ще закладеність носа, нежить. Дозування, як позбавитися від першіння в горлі, приймаючи пастилки:

  • Доктор МОМ – 1 шт. кожні 2 години;
  • Стрепсілс – за 1 шт. з інтервалом 2 години;
  • Аджисепт – по 1 пастилки через 3 години.

Спрей

Назви популярних спреїв проти першіння, інших супутніх симптомів: Биопарокс, Інгаліпт, Орасепт. Аерозоль Інгаліпт ліквідує мікроби, сліди їх життєдіяльності. Антибіотик Биопарокс, завдяки активному компоненту – фузафунгину, наділяє ліки бактеріостатичними, протизапальними властивостями. Спрей Орасепт перешкоджає подразнення, пом'якшує слизову оболонку рота. Дозування описуваних медикаментів:

  • Биопарокс – 4 інгаляції 4 за день;
  • Орасепт – 3 розпилення кожні 2 години;
  • Інгаліпт – 4 рази на добу, одне розпилення за 2 секунди.

Лікування народними засобами

При дряпанні і сухому кашлі, допоможуть наступні заходи: вдихання парів з додаванням календули, ромашки тричі на день по 10 хвилин, настій шавлії, напій з яблучного оцту (1 ложку розвести теплою водою), теплий настій з молока з соком редьки чорної, меду (приймати по 3 ст. л. після їди). Усунути першіння без будь-яких симптомів, допоможе розтертий банан, до якого потрібно додати кухоль молока, мед, какао (2 ст. л.). Ефективно вилікувати недугу допомагають відвари ромашки, листя шавлії.

Чим полоскати горло

Домашнє засіб для полоскання з легкістю можна приготувати в домашніх умовах. Для цього необхідно в склянку окропу необхідну кількість сухої сировини одного або кількох лікарських рослин: ромашки, шавлії, м'яти. Через брак цілющих трав, приготуйте розчин солі: в 200 мл окропу розчиніть 1 ст. л. морської солі, остудіть, полощіть 5 разів за день. Усунення симптомів досягається наступним полосканням горла: мед змішати з цибулею або розвести молоком. Ще один перевірений рецепт:

  1. Листя малини (20-25 г) або цвіту липи залити 200 мл окропу.
  2. Закрити суміш в термосі на годину.
  3. Настій процідити, дати охолонути.

Профілактика

Постійно дотримуючись певних правил, можна знизити ризик появи першіння в ковтальному апараті. Необхідно вчасно лікувати захворювання вуха, носа, уникати контакту з хворими на ГРВІ, не вдихати дратівливі речовини, зволожувати повітря в приміщенні, не контактувати з алергенами, регулярно промивати піднебінні мигдалини при тонзиліті хронічного типу. На користь підуть процедури полоскання і дотримання здорового способу життя:

  • помірні фізичні навантаження;
  • сон не менше 8 годин;
  • повноцінне харчування;
  • відмова від згубних звичок;
  • провітрювання приміщення;
  • регулярне прибирання пилу;
  • прийом вітамінів для підняття імунітету.

Відео

Першіння в горлі. Від чого це буває?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!