Профілактичні заходи дитячого педикульозу в дитячих садах, школах та домашніх умовах - методи і засоби

Важливий захід – профілактика педикульозу в дітей спрямоване на збереження здоров'я волосся дитини та недопущення повторного зараження вошами. Кровоссальні комахи викликають неприємний свербіж, можуть бути переносниками тяжких інфекцій. Дізнайтеся, як захиститися від вошей, які заходи профілактики найбільш ефективні і безпечні для дитини і дорослого.

Що таке педикульоз у дітей

Ця хвороба відома багатьом батькам дітей молодшої вікової групи, якщо дитина відвідує басейн, молодші класи школи або дитячий сад. Педикульоз – це дерматологічне захворювання шкіри, що викликається вошами. Кровоссальні комахи, що паразитують на волоссі пацієнта. Характерний ознака наявності захворювання – настирливий свербіж. Дитина може розчісувати шкіру голови до ранок, покриваються твердими кірками. Області рясного ураження – це територія за вухами, віскі, потилицю.

Тіло паразита відмінно пристосована, щоб пересуватися і прикріплятися по волоссю жертви. Воно плоске, ротовий апарат колючо-сисного типу. Вони можуть виділяти в кров речовина, яка викликає алергію. Гнида прикріплюється біля основи волосини дуже міцно. Комахи люблять волосисті області з ніжною шкірою, яку легко прокусити і отримати харчування. Батьки, які виявили непроханих гостей, можуть чітко розгледіти на голові свого чада велика кількість паразитів. Дізнайтеся, які заходи необхідно вжити, щоб дитині було забезпечено захист від вошей.

Причини виникнення

Захворювання передається побутовим шляхом. Проблема полягає в порушенні правил використання засобів особистої гігієни. Основна умова зараження – контакт із зараженим або користування його речами (білизною, головними уборами, одягом, гребенями для волосся). Великий ризик захворіти педикульозом виникає при відвідуванні дитиною басейну, літнього табору, школи. Більше ймовірність зараження – у дитячому віці, ніж у дорослому, навіть якщо дитина дуже охайний. Воші можуть існувати близько тижня без господаря та їжі.

Причини виникнення педикульозу:

  • знижена активність імунної системи і захисних сил організму;

  • тісний контакт із зараженою людиною або його предметами побуту;
  • контакт заражених речей з речами здорової людини (громадський гардероб, поїздки в транспорті).

Профілактика вошей у дітей

Щоб виключити зараження, потрібна профілактика вошей у дітей, превентивні заходи. Відправляючи дитину в табір, громадський гурток, слід провести в сім'ї бесіду. Розкажіть, що воші є переносниками небезпечних інфекцій. Забороніть дівчинці, особливо з довгим волоссям, користуватися чужими гребінцями і поясніть, чому не можна дозволити іншим користуватися своїми. Скажіть, що заплітати коси, робити зачіски необхідно тільки зі своїми шпильками. Існують спеціальні засоби на рослинної і хімічної основі для профілактики.

Профілактика вошей і гнид в домашніх умовах

Іноді хворий дитина не здогадується про своє захворювання, тому після кожного купання ретельно оглядайте тіло, волосся на наявність гнид і вошей. Забороняйте своєму чаду:

  • знаходиться поруч з дітьми з неблагополучних сімей, тісно з ними спілкуватися з ними;

  • грати поруч з будівництвами, закинутими будівлями;
  • заплітати іншим дівчаткам коси;
  • використовувати в іграх старі матраци, ковдри, подушки і меблі.

Регулярна профілактика вошей і гнид в домашніх умовах принесе вам хороший результат. Обробку шкіри малюка народними засобами або продуктами фармацевтичної промисловості можна зробити вдома. Необхідно ретельно підібрати склад. Ви можете звернутися до дитячого дерматолога: він обстежує вашої дитини на предмет наявності кровосисних паразитів і дасть рекомендації по їх усуненню. Дотримуючись загальних правил гігієни, чадо не буде заражений.

Профілактика педикульозу в школі

Щоб не допустити епідемії та знизити захворюваність, проводиться профілактика педикульозу в школі. Вона спрямована на виявлення медпрацівником осередків педикульозу. Проводиться профілактика чотири рази на рік, після кожних канікул. Може проходити вибіркова перевірка за два тижні до закінчення навчального року та після його початку. Медсестра проводить огляд волосистої частини голови дітей. При виявленні випадку зараження дитина відсторонюється від занять до повного одужання.

Санітарна обробка

При виявленні вошей старша медична сестра проводить спеціальну санітарну обробку при педикульозі. Робота йде за встановленим алгоритмом:

  1. Медсестра одягає захисний одяг (халат, косинку, рукавички, маску);

  2. Пацієнта кладуть або саджають на кушетку, накриту клейонкою. Йому пояснюють необхідність та послідовність дій. Закривають шию і плечі накидкою.
  3. Обробляють волосся пацієнта противопедикулезным засобом (лосьйоном, шампунем, спреєм). Накривають голову шапочкою і залишають препарат на час вказаний в інструкції.
  4. Волосся промивають і прочісують рідкісним гребенем 10-15 хвилин.
  5. Весь одяг пацієнта знімають, оправляють на дезінфекцію.
  6. В історії хвороби роблять відмітку про обробку і використовується препараті.

Профілактика в дитячому саду

У дошкільному дитячому закладі воші – не рідкість. Часті епідемії можна пояснити непросвещенностью, неосвіченістю багатьох молодих батьків. Профілактика педикульозу в дитячому саду – це щотижневі перевірки всіх дітей на наявність паразитів. Огляд проводиться, так само при вступі дитини в садок. Медичні працівники користуються гребінцями і лупою, хоча при хорошому освітленні виявити вошей просто.

Тривалість карантину в дитячому саду

Основою для вирішення відвідування дитячого закладу є довідка від лікаря про відсутність у дитини воші. Тривалість карантину по педикулезу в дитячому саду може бути різною (залежить від часу лікування). Сучасна фармацевтична промисловість надає засоби швидкої дії. Якщо воші були виявлені в одного вихованця, всі батьки групи повинні оглянути своїх дітей. Головне – одночасне лікування всіх хворих, підберіть з лікарем ефективний засіб.

Засіб для профілактики вошей

Багатий вибір засобів для профілактики вошей часом ставить батьків перед нелегким вибором. Існують препарати на рослинній основі і на хімічній. Дія направлена на відлякування кровосисних паразитів. Перш ніж використовувати препарат на дитину, проведіть тест на чутливість, щоб уникнути алергічних реакцій. Якщо в школі, садочку зустрічаються часті появи випадків педикульозу, періодично обробляйте дитини. Запобігання захворювання – це краще, ніж лікування.

Лосьйон

При педикульозі як у дорослих, так і у дітей добре себе зарекомендував лосьйон Педикулен Ультра, який позбавляє від вошей і гнид за ОДНЕ застосування! Ретельно підібраний комплекс активних речовин препарату ефективно знищує не тільки дорослих паразитів, але і їх личинки, забезпечуючи 100% загибель комах. Педикулен не містить отруйних речовин та інсектицидів, тому не токсичний, не порушує структуру і зростання волосся, повністю безпечний для дітей. Кондиціонер, яким завершується обробка, забезпечує легке вичісування загиблих комах навіть з дуже довгого волосся. Клінічно доведена ефективність. Засіб сертифікована і продається в аптеках.


Шампуні

Більшість шампунів можна застосовувати і для лікування. Миття голови спеціалізованим засобом необхідно проводити один раз на тиждень. Такий спосіб позбавлення від паразитів ефективний і простий. Уважно читайте інструкцію, препарати мають різний нижній віковий поріг, протипоказання. Поширені і безпечні шампуні, що використовуються в дитячій практиці:

  • Параникс;

  • Хигия;
  • Лавинал;
  • Педилин;
  • Параніт;
  • Паразидоз.

Спрей

Спеціальний дитячий аерозоль або спрей для профілактики вошей – це хороший спосіб запобігти зараження. Балончик можна дати дитині з собою в табір. Головне розповісти, як ним користуватися. Спреї, які довели свою ефективність, це: Пара Плюс, Лавинал, Ніт Фрі, Педикулен Ультра. Препарати містять токсичні для вошей компоненти, здатні відлякувати комах і їх личинок.

Народні рекомендації для захисту від вошей

Профілактика педикульозу в дітей включає використання народних коштів. Народні рекомендації для захисту від вошей – це дієва профілактика. Відомо про відлякують властивості щодо вошей у анісового і олії чайного дерева. Можна просто додати кілька крапель в шампунь або бальзам для волосся, і паразити не нападуть на вас. Олія чайного дерева – хороший засіб від лупи і захворювань шкіри голови при регулярному застосуванні. потрібно раз в тиждень робити маски з ним.

Їдкий запах дегтярного мила або шампуню відлякує паразитів. Аромат, добре вбирається волоссям, але дитину складно буде змусити мити голову таким засобом. Існують сучасні шампуні з ароматами, що заглушають запах дьогтю, але їх ефективність щодо вошей не доведена. Рекомендовано мити волосся дігтярним милом, якщо був контакт із зараженою людиною.

Волосся можна обполіскувати слабким розчином оцту для захисту від зараження педикульозом. Стежте, щоб розчин не потрапив в очі дитині. Відвари коренів оману, дудника, білої черемхи володіють хорошим ефектом. Масло герані, доданий в шампунь, захистить дитину від паразитів. Пам'ятайте, що застосування будь-якого народного методу до дитини вимагає консультації педіатра.

Відео: Профілактика від вошей

Профілактика Педикульозу

Відгуки

[review name="

Аліна,33 роки" content="Після відвідування дитиною табору трапилася неприємність: син приніс додому вошей. Помітила не одразу, десь через три дні побачила, що чадо постійно чухає голову за вухами. Не знала, що давати, але сусідка підказала перевірений спрей Пара плюс. Обробили їм голову, і все пройшло. В якості профілактики педикульозу моєму голову з маслом герані."]
Вероніка, 26 роківЗ'явився свербіж в області голови, пішла на прийом до дерматолога і мене здивували діагнозом – педикульоз (воші). Я підозрюю, що заразилася в басейні. Лікар призначив користуватися спеціальним шампунем і вичісувати волосся рідким гребінцем, повторити процедуру через 3 дні. Зараз відвідую басейн тільки в шапочці і періодично мою голову тим шампунем.
Ольга, 55 роківУ внука трапилася ціла епідемія педикульозу в школі. Я досвідчена травниця, знаю, що відлякує вошей. Щоб хлопчик не міг принести комах, зробила сильний відвар полину, корінь оману і квіток ромашки. Втирала йому щовечора в голову і в результаті, половина класу перехворіла педикульозом, а він – здоровий. Я поганого кошти не пораджу.
Єгор, 30 роківПісля подорожі по Малій Азії з сім'єю, ночівель в готелях привезли додому непроханих гостей – вошей. Виявила їх дружина, в дитинстві мені цькували їх гасом або голили голову налисо. Пішов в аптеку, купив лосьйон для всіх. Завдали, почекали 10 хвилин, змили і вошей як не бувало. Зараз в поїздки завжди беремо декілька коштів від педикульозу.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!