У дитини болить живіт: що можна дати

Найпоширеніша причина нездужання дітей – неприємні відчуття в животі. Виникають вони у будь-якому віці і можуть бути викликані різними факторами, тому точно визначити природу болю може тільки кваліфікований педіатр.

Чому болить живіт

Перш ніж намагатися визначити причину больових відчуттів, необхідно з'ясувати, наскільки вони інтенсивні, де локалізуються. При сильних болях малюки, як правило, вважають за краще лежати, приймаючи не дуже зручні пози. Повертаються і встають, при цьому діти дуже обережно, повільно. Симптом може бути гострим (кинджальний біль), тупим кістками або колючою.

Важливо для визначення причини больових відчуттів відстежити, де знаходиться їх епіцентр. Так, ліва частина очеревини може говорити про непрохідності/запаленні кишечника. Крім того, зліва розташована підшлункова залоза, яка також здатна давати неприємну симптоматику. При хворобливості праворуч це теж може вказувати на проблеми з кишечником, але при локалізації симптому в цьому районі, крім того, можливі патології печінки і жовчного міхура або шляхів (наприклад, дискинезія, холецистит, тощо)

Якщо у дитини температура і болить живіт, то ймовірна кишкова інфекція або ж апендицит. У будь-якому випадку при виникненні таких ознак батькам потрібно негайно викликати лікаря, який зможе визначити причину нездужання малюка. Якщо, крім основних симптомів, у стільці чи блювотних масах дитини присутня кров – це вагомий привід терміново викликати швидку допомогу.

В області пупка

Основні причини болю в області пупка – переїдання або неповне/несвоєчасне спорожнення кишечника. Лікування в даному випадку проста: необхідно скоротити кількість їжі, що дається дитині, скасувати перекушування між основними прийомами їжі, прибрати з раціону жирні продукти. Якщо після цього у малюка все ще болить навколо пупка, зробіть йому клізму (навіть за умови, що він часто спорожняє кишечник) – це допоможе полегшити стан хворого. Альтернативний варіант – дати синові чи доньці м'які проносні засоби.

Інші захворювання, на які вказує біль нижче пупка – це:

  • кишкова грижа (її провокують запори, діарея, дисбактеріоз, збої травного процесу);
  • пупкова грижа (буває у немовлят, які часто плачуть і тим самим напружують животик);
  • міжхребцева грижа (іноді защемлення нервів у хребті віддається болем внизу черевної порожнини);
  • апендицит (це можливо, якщо дитина скаржиться, що у нього болить низ живота, що супроводжується підвищеною температурою);
  • гастродуоденіт (при тривалій хворобливості нижче пупка можна припустити запалення слизової шлунка, симптом часто проявляється після прийому їжі).

Переймоподібні болі

Якщо на тлі нормального стану здоров'я у дитини виникають напади болю в животі, це може вказувати на кишкову инвагинацию (впровадження однієї області кишечника в іншу із-за порушення перистальтики органу). Іноді напади супроводжуються блювотою, підвищенням температури тіла, при цьому на початку хвороби стілець може не відрізнятися від нормального. Гострі переймоподібні болі в животі у дітей до 12 місяців виражаються безпричинним плачем/криком, постійним неспокоєм, поганим сном, поджиманием ніжок до грудної клітки.

При інвагінації напади затихають так само різко, як з'являються діти при цьому заспокоюються, знову починають нормально їсти, грати. Періодичність больового синдрому – це основна ознака цього захворювання. По ходу розвитку патології, напади частішають, стаючи більш тривалими, яскраво вираженими. Як правило, хвороба вражає дітей 6-12 місяців, причиною чого є неправильне введення прикорму, що містить фруктові/овочеві компоненти.

Блювання і пронос у дитини

Якщо ці симптоми не супроводжуються температурою, то причин, що їх викликали може бути величезна кількість. Коли у малюка болить живіт і пронос – це необов'язково вказує на наявність якої-небудь патології (точно встановити діагноз може лише лікар). Найчастішою причиною рідкого стільця і нудоти є кишкова паличка, яка частіше проявляє себе в літній сезон. Причиною цього є недостатня гігієна рук або вживання брудних плодів.

Крім проносу і блювоти, у дитини іноді піднімається температура, починається зневоднення організму, в калі іноді спостерігається домішка крові або слизу, а загальний стан буде млявим. При зараження кишковою паличкою кожен прийом їжі завершується випорожненням кишечника. Причиною зазначених симптомів може послужити отруєння несвіжою їжею, отрутою або ліками (антибіотиками). При цьому симптоми проявляються протягом пари годин після надходження токсинів в організм.

Різка біль

Як правило, кольки або різі в шлунку у дітей виникають через непрохідності кишечника. Перша патологія частіше виникає у дітей 6-12 місяців і при цьому супроводжується нудотою/блюванням, друга, як правило, діагностується у немовлят до року. Якщо через 2 години після появи різей стан дитини не покращився і животик продовжує хворіти, малюка треба вести на обстеження лікаря.

Вранці

Якщо дитина скаржиться на біль в животі, що виникає вранці, причин для цього може бути декілька. Найпоширеніші серед них – це:

  • алергія;
  • кишкова інфекція;
  • розлад роботи шлунка;
  • апендицит;
  • глистова інвазія.

Іноді у діток вранці болить живіт з-за неврозу, пов'язаного з небажанням відвідувати садок/школу. Причинами для цього є проблеми з педагогами, однолітками, тому батькам варто поговорити з дитиною і спробувати з'ясувати причини, інтенсивність, локалізацію болю. Якщо вона дуже сильна, при цьому малюк лежачи приймає неприродні положення, повільно, обережно піднімається і перевертається, потрібно показати його педіатра. В деяких випадках ці ознаки свідчать про апендициті або перитоніті.

Постійні болі в животі

Причинами того, що у малюка часто болить живіт, можуть бути як серйозні патології, так і легкі порушення травного процесу. Найбільш поширеними факторами, що викликають симптом, є:

  • паразити (одночасно з болями спостерігається млявість дитини, мігрені);
  • непереносимість будь-якої їжі (як правило, лактози);
  • запори (у даному випадку симптом супроводжується здуттям);
  • запалення нирок (для цього захворювання характерне часте сечовипускання);
  • черевна мігрень (як правило, проблема успадковується від батьків і викликає больовий синдром з однократними рвотами).

З температурою

У маленьких дітей часто болить живіт, при цьому симптом швидко проходить самостійно, не приносячи серйозних наслідків. Викликати больовий синдром може навіть недомытое яблуко. Тим не менш, якщо у дитини температура і болить живіт – це свідчить про наявність хронічного або гострого захворювання. При цьому у дітей знижується активність, починається запор або діарея, блювання, нудота, виникає слабкість, шкіра блідне. З такими симптомами батьки, як правило, звертаються до лікаря, вони характерні для:

  • апендициту;
  • пневмококової або стрептококового перитоніту (запалення слизової черевної порожнини);
  • гострого дівертікуліта (випинання стінки товстого кишечника з-за неправильного розвитку органу);
  • гострого холециститу (запалення жовчного міхура, при якому живіт болить у правому верхньому квадранті);
  • гострого панкреатиту (запалення підшлункової залози, для якого характерна оперізуючий біль і невелика лихоманка);
  • кишкової інфекції (починається сильний пронос або запор, живіт болить не перестаючи, підвищується температура);
  • різних інфекційних хвороб типу ГРЗ, ангіни, кору, кашлюку (при мезаденіте черевні запалюються лімфовузли і животик починає хворіти).

При ходьбі

Після надмірних занять фізкультурою, при блювоті, кашлі іноді відбувається розтягнення черевних м'язів, в результаті яких виникає біль в животі при ходьбі і бігу. В даному випадку апетит дитини залишається нормальним і загальне самопочуття не відхиляється від норми. Якщо ж живіт починає боліти після вживання жирної/смаженої їжі, лікар припускає дисфункції біліарного тракту, при якій діти скаржаться на болі в правому підребер'ї, яка виявляється під час бігу або ходьби.

Ночами

Якщо ввечері починаються болі в животі у дитини, можна припустити безліч патологій. Поряд із захворюваннями травного тракту, больовий синдром здатні викликати такі чинники:

  • присутність паразитів;
  • запалення бронхів/легенів;
  • апендицит;
  • ангіна, ГРЗ;
  • інфекційне ураження сечового міхура або нирок.

Не рідко у дитини ночами болить живіт в підлітковому і дошкільному віці внаслідок неврозів, що виникають із-за складних відносин з однолітками. Конфлікти з однокласниками або вчителями слугують сильним стресовим фактором невротичного характеру, який провокує серйозні наслідки типу гострого болю вночі або рано вранці (перед початком навчального дня).

Після їжі

У дітей такі болі іноді говорять про наявність інфекції або запальних процесів в органах ШКТ. Крім того, характерними симптомами для цього є повна відсутність апетиту, стан занепокоєння. Якщо у дитини болить живіт після їжі, потрібно обов'язково показати його лікаря, оскільки сама хвороба не пройде. При гострому животі робити це потрібно негайно (симптом проявляється постійним, сильним больовим синдромом). Такий симптом характерний для апендициту, панкреатиту, холециститу, інших небезпечних патологій.

У новонародженого

У немовлят такі явища трапляються і, як правило, підстав для паніки немає. Якщо у новонародженого болить животик, він підтискає ніжки і голосно плаче. Найчастіше особливий дискомфорт у немовлят викликають гази, які утворюються з вуглеводів грудного молока (особливо багато їх у початкових порціях). Під час грудного годування матусям потрібно з особливою ретельністю складати своє меню, щоб запобігти розвиток коліків або харчової алергії у дитини. Крім того, жінка повинна:

  • скоротити до мінімуму споживання солодощів, картоплі, макаронних виробів;
  • відмовитися від кави, шоколаду, гострих прянощів, какао;
  • наповнити меню свіжими фруктами, зеленню, при цьому цитрусові варто вживати по мінімуму;
  • обережно слід їсти всі червоні ягоди, овочі, фрукти;
  • краще відмовитися на час від бобів, баклажанів, хліба, квашеної капусти, винограду, ковбасних виробів.

Що робити, якщо болить живіт

Як правило, усунути больовий синдром батьки здатні самостійно, однак це прийнятно лише в тих випадках, коли симптом не супроводжується температурою або безперервної блювотою. Найчастіше животик у дитини болить при підвищеному газоутворенні і проходить симптом протягом пари годин після походу в туалет. При цьому викликати лікаря немає потреби, варто лише нагодувати малюка рідкою їжею і заспокоїти.

Що робити при болях у животі, щоб полегшити стан дитини? Без приписів лікаря давати які-небудь таблетки малюкові не можна. Краще поставити хлопчикові або дівчинці клізму (це не стосується немовлят – їм не варто проводити процедуру без дозволу лікаря). Якщо причиною больового синдрому стали запори, доповніть меню дитини сирими овочами, абрикосами, яблуками.

При діареї давайте дитині більше рідини невеликими порціями і часто. Невротичні болі чудово знімаються настоєм пустирника і валеріани. Крім того, дитині перед сном варто давати склянку теплого молока з медом. Щоб нівелювати стрес, частіше гуляйте з малюком на свіжому повітрі, робіть йому контрастний душ, скоротіть час для перегляду телевізора, забороніть грати на комп'ютері перед сном.

Що дати дитині при болю в животі

Ліки від болю в животі для дітей має обов'язково бути в аптечці у батьків. Лікування колік і здуття передбачає прийом малюком легких лікарських препаратів. Їх застосування обов'язково потрібно погоджувати з лікарем. Що допомагає від болю в животі:

  • Дисфлатил;
  • Еспумізан;
  • Фестал;
  • Ентеросгель;
  • Мезим;
  • Лактовіт;
  • Лінекс;
  • активоване вугілля;
  • Але-шпа;
  • Фуразолідон.

Перша допомога

Якщо у дитини болить животик на тлі порушеного травлення, батькам потрібно уважно стежити за раціоном їх чада: виключити з меню всі газоутворюючі продукти (молоко, соління, боби, хліб, квас, гриби), доповнити його клітковиною. Що робити у разі настання гострого живота? Перша допомога при болях у шлунку полягає у виклику швидкої допомоги. Тільки лікар може визначити причину гострої хворобливості і підібрати відповідне лікування. До приїзду карети швидкої допомоги дозволяється лише прикласти пакет з льодом до живота малюка, щоб полегшити його стан.

Що можна їсти, коли болить живіт

Кожна патологія передбачає специфічну дієту, яку підбирає гастроентеролог. Якщо ж причиною больового синдрому у дитини стало порушення травлення або легке отруєння, не обов'язково звертатися до фахівця. Що можна їсти, коли болить живіт:

  • пісні супи на овочах;
  • рідкі каші (манну, вівсяну, рисову, гречану);
  • відварні, парові овочі, крім капусти;
  • трохи сухарів;
  • нежирну рибу;
  • омлет, яйця, зварені некруто;
  • пісне м'ясо (через тиждень після отруєння);
  • трав'яні відвари, чаї;
  • мед, кисіль;
  • печені фрукти.

Відео

Часті причини болю в животі у дітей - Доктор Комаровський

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!