Газовідвідна трубочка для новонароджених: як правильно користуватися при кольках у малюка

У дитячому віці у дитини розвивається травна система, а кишечник поки не має мікрофлори, через що організму не вистачає певних ферментів, необхідних для боротьби із зайвими газами. З цих причин немовлятам необхідна виведення газів, що приносять сильний дискомфорт.

У яких випадках необхідна газовідвідна трубка

При нормальному стані людський кишечник містить 200-900 мл різних газів, які з'являються в результаті контакту харчових мас з мікрофлорою органів травлення. У дорослих газоподібні речовини видаляються з організму природним чином або одночасно з калом. При наявності певних патологій відбувається надмірне газоутворення (метеоризм), внаслідок чого змінюється не тільки обсяг, але і складу газової суміші. У різних відділах кишечнику починає скупчуватися аміак, сірководень та інші речовини, що володіють токсичними властивостями.

Новонароджені більше схильні газоутворенню в силу недостатньої розвиненості органів ШКТ. Процес може супроводжуватися коліками, відрижкою, здуттям животика, бурлінням і больовими відчуттями різного ступеня. Педіатри рекомендують батькам у даному випадку вдаватися до використання газовідвідної трубки, оскільки немовлята здатні впоратися з цією проблемою самостійно.

Як поставити газовідвідну трубочку новонародженому

Перед застосуванням пристрій варто прокип'ятити, а руки помити з милом. Постановку газовідвідної трубки краще проводити на стійкій, чистої поверхні. Потрібно здійснювати процедуру на клейонці, покритої випрасуваній м'якою пелюшкою. Щоб ректальне введення пристрою не завдавало дитині серйозного дискомфорту, попередньо слід змастити катетер стерильним маслом або вазеліном. Перед процедурою також можна зробити дитині клізму. Як користуватися газовідвідної трубкою для новонароджених:

  1. Покладіть дитину на пеленальний столик, поклавши його спинкою вгору. Зігніть ніжки, щоб коліна притиснулися до живота.
  2. Як вставити газовідвідну трубочку новонародженому? Змащений маслом кінчик пристрою повільно введіть в ректальний прохід, заглибившись на 1-1,5 см.
  3. Покрутіть ректальний катетер за і проти годинникової стрілки – це буде дратувати стінки кишечника, провокуючи його скорочення. Згодом вам вдасться випустити газики новонародженому.
  4. По закінченні процедури акуратно вийміть трубку з анального отвору крихти і помийте його попу м'яким милом. Катетер після використання ретельно промийте і прокип'ятіть.

Якщо результату застосування трубочки не дало, введіть пристрій далі, однак не більше, ніж на 4 см. Іноді при цьому мама відчуває перешкода на шляху катетера: в даному випадку не варто занадто тиснути на нього, інакше ви нашкодите дитині. Як користуватися газовідвідною трубочкою для новонароджених, щоб не завдати шкоди малюкові:

  • потримайте пристрій в задньому проході не довше 7 хвилин;
  • якщо малюк плаче і пручається, негайно витягніть газовідвідну трубку і перенесіть процедуру на інший час;
  • щоб перевірити, чи допомагає дія, розмістіть один кінець трубки в посудину з водою (бульбашки будуть свідчити про вихід газів);
  • щоб полегшити та прискорити процес, масажуйте живіт новонародженого під час використання ректального катетера.

Як часто можна ставити газовідвідну трубочку новонародженому

Щоб не заподіяти шкоди незміцнілому дитячому організму, слід знати не тільки, як ставити газовідвідну трубочку новонародженого, але і про допустимій частоті проведення процедури. Фахівці не рекомендують батькам вдаватися до допомоги даного пристосування частіше, ніж раз на день. Як використовувати газовідвідну трубочку новонародженому, якщо перший сеанс не допоміг? У важких випадках допускається застосування пристрою через 3 години після первинного використання. Крім того, якщо очікуваного результату ви не побачили, можна замінити ректальний катетер клізмою.

Як користуватися газовідвідної трубкою для новонароджених? Важливо не зловживати застосуванням пристосування для видалення газів, щоб організм новонародженого мав можливість сам вчитися справлятися з цією проблемою. Крім того, важливо правильно вибрати розмір пристрою. Стандартна довжина трубки дорівнює 18-22 см при діаметрі близько 3 мм, проте для новонароджених варто купити пристосування меншого розміру (підійде діаметр 15-16 мм).

Ціни на газовідвідні трубочки для новонароджених

Підібрати відповідну вашому малюкові трубку краще шляхом самостійних тестів. Для цього придбайте кілька різних видів і, при виникненні необхідності, використовуйте різні пристосування. Зупиніться на тій трубочці, застосовуючи яку, ви не помітили дискомфорту дитини або він був мінімальний. Крім того, перед придбанням конкретного виробу, можете ознайомитися з відгуками, представленими в мережі. Купивши пристрій, обов'язково вивчіть інформацію, як правильно користуватися газовідвідної трубкою для новонароджених. Середня вартість на товар в аптеках:

  • приблизна ціна на набір трубок з 10 штук Винди – 800 р.;
  • ціна ректального катетера, яким можна користуватися багато разів, 17 мм – 55-60 р.;
  • ціна ректальної трубочки багаторазова 16 мм – 55 р.

Відеоінструкція: як вставляти газовідвідну трубочку новонародженому

Газовідвідна трубка малюкові

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!