Реакція на Манту

Основним методом визначення, чи є у дітей туберкульоз, є імунологічний тест – проба Манту. Перша процедура проводиться дитині в рік, після внутрішньошкірної реакцію перевіряють щорічно, незалежно від результатів попереднього тесту.

Що може вплинути на результат

Туберкулінова проба Манту нерідко викликає алергічну реакцію. Лікар враховує наявні у дитини алергії, які можуть спотворити результат перевірки: негативні реакції на препарати, продукти, побутову хімію, пр. Щеплення Манту може дати недостовірний ефект нещодавно перенесених малюком інфекційних захворювань, наявності імунітету до нетуберкулезным бактеріям, хронічних патологій.

Крім того, результати Манту залежать від збалансованості раціону дитячого харчування та індивідуального сприйняття шкірою ін'єкції. Навіть глистова інвазія може бути причиною позитивного ефекту проби. Іноді помилкова реакція на Манту у дитини продиктована шкідливими умовами проживання (підвищеним радіаційним фоном, високою концентрацією в атмосфері хімічних викидів).

Позитивна реакція Манту може свідчити про порушення методики проведення ін'єкції. Таке трапляється при неправильному зберіганні або транспортуванні туберкуліну, використання неякісних шприців, погрішності в техніці читання результату тесту. Організм деяких дітей негативно реагує на туберкулін через індивідуальній непереносимості цієї речовини. В даних випадках проведення проби на туберкульоз протипоказане, оскільки це викликає сильний ріст температури тіла, кишковий розлад, погане самопочуття дитини.

Догляд за Манту

Щоб реакція на Манту була адекватною, місце введення ін'єкції заборонено чіпати. Доктор Комаровський настійно рекомендує дотримувати ряд правил по догляду за рукою після введення туберкуліну:

  • не можна мочити папули;
  • якщо шкіра в місці уколу буде свербіти, не можна розчісувати її (інакше дитина може занести в ранку інфекцію);
  • заборонено змащувати ущільнення зеленкою, йодом;
  • рукави одягу не повинні пережимати Манту;
  • не варто заклеювати місце введення ін'єкції пластиром;
  • бажано не вживати протягом 3 діб після проби шоколад і цитрусові.

Алергічна реакція

Вже через кілька годин після проведення тесту може проявитися алергія на Манту. Симптомами цього будуть млявість дитини, відсутність апетиту, порушення сну. Якщо батьки помітили перераховані ознаки алергічної реакції на Манту, необхідно з'ясувати, чи міг малюк контактувати з інфікованими людьми і були дотримані правила догляду за місцем ін'єкції. Причиною збільшення розміру ущільнення або поява специфічного почервоніння може послужити те, що дитина розчісував руку.

Крім того, потрібно враховувати наявність у малюка схильності до алергічних реакцій і факт раніше перенесених патологій інфекційного характеру. Позитивна проба на туберкульоз може бути свідченням непереносимості компонентів введеної сироватки. Рідина для ін'єкцій містить не тільки туберкулін, але також фенол – токсична речовина, яка в невеликих кількостях небезпечно для дитячого організму, однак у алергіків здатне викликати побічні ефекти.

Якщо у малюка після проведення тесту на туберкульоз з'явилася задишка, піднялася температура або розвинулися інші побічні ефекти – це ознаки наявності у нього алергічної реакції на компоненти сироватки. При цьому дитина виглядає млявим, буде відмовлятися їсти, на його шкірі може з'явитися висип (навколо уколу, на обличчі, в паху, під колінами). У деяких алергіків проявляється анафілаксія.

Дітям, у яких була підтверджена алергія на сироватку, лікар призначає альтернативний спосіб перевірки на зараження туберкульозом. Це необхідно, щоб уникнути виникнення ускладнень у стані здоров'я і посилення вже наявної проблеми при перевірці на наявність хвороби. Вчасно виявити туберкульоз у алергіків допомагає проба Пірке, при якій розчин туберкуліну наносять на шкіру, а не вводять голкою під неї.

Протипоказання

Робити уколи заборонено в колективах, де встановлено карантин. Пробу ставлять через як мінімум місяць після клінічних симптомів у дитини або відразу після скасування карантину. Протипоказаннями до проведення процедури є:

  • епілепсія;
  • різні шкірні патології;
  • алергія;
  • хронічні або гострі соматичні, інфекційні хвороби.

Оскільки імунітет, який виробляється після щеплень, може вплинути на ефект реакції на Манту, проведення тесту на визначення наявності туберкульозу не повинно відбуватися в один день з будь-якими іншими ін'єкціями. Якщо ігнорувати це правило, високий ризик отримання сумнівних результатів проби. При проведенні тесту після профілактичних щеплень, введення туберкуліну повинно здійснюватися не раніше, ніж через місяць після цих процедур.

На який день перевіряють реакцію Манту

Лікарі проводять перевірку тесту через 72-76 годин після введення ін'єкції. Якщо перевірити реакцію на Манту раніше, існує ймовірність, що ущільнення ще не набула свого остаточного розміру, тому результати не будуть достовірними. Перевіряючи папули пізніше, лікар може не побачити максимального її діаметра, оскільки через 76 годин ущільнення буде вже зменшеним розміром.

Якою повинна бути реакція Манту у дітей

Універсального нормального показника не існує, лікар проводить оцінку тесту, ґрунтуючись на динаміці щеплення. Щорічно розмір ущільнення повинен скорочуватися на кілька міліметрів, при цьому до досягнення 7 років ущільнення стає практично непомітним. Після цього роблять друге щеплення БЦЖ. Якщо ж перші реакції на пробу мали приблизно однаковий нормальний діаметр, а результат такого тесту різко відрізняється (папула має великий розмір), то лікар ставить діагноз тубвиража.

Розмір папули

Лікарі при перевірці результатів тесту використовують спеціальні прозорі лінійки, які прикладаються до місця введення ін'єкції. Якщо проба позитивна, дитині дають призначення на проведення додаткових аналізів в тубдиспансері. Крім цього, консультація фахівця потрібна при різкому зростанні ущільнення навіть в межах норми і недавньому контакту дитини з хворим на туберкульоз відкритої форми. Нижче наведена таблиця, в якій вказана розшифровка показників розмірів папули.

Після проведення щеплення БЦЖ

Розмір папули після щеплення БЦЖ

Розмір папули при введенні ін'єкції

Поствакцинальний імунітет

Інфікування

1 рік

6-10 мм

5-15 мм

2-5 мм

5-11 мм

0 мм

Сумнівний

2 роки

Не має значення

Розмір незмінний або його зменшення

Збільшення на 6 мм

Ущільнення в місці ін'єкції

Нормою туберкулінової проби є відсутність реакції – це означає, що лейкоцити не відреагували на палички Коха і не розпізнали її, тому загроза зараження туберкульозом неактуальна. Місце уколу при цьому не має ущільнень або запалень або показує незначну припухлість. Для визначення розміру папули використовують спеціальну прозору лінійку. Якщо ущільнення на місці введення ін'єкції немає, вимірюється почервоніння. Негативну відповідь на тест туберкуліном – це відсутність папули.

Норма Манту у дорослих

Тест на туберкульоз у дорослої людини проводиться в тих випадках, коли лікар підозрює розвиток у нього цього захворювання або після контакту з хворими людьми. У зрілому віці роблять ін'єкцію, крім того, тим, кому належить повторне введення вакцини БЦЖ. Гіперергічна реакція Манту у дорослих практично з 100% вірогідністю свідчить про наявність у нього туберкульозу. Якщо результат тесту ставиться під сумнів, лікар призначає більш серйозні аналізи. Нормою Манту у дорослої людини вважається:

  • папула менше 4 мм;
  • почервоніння будь-якого діаметру;
  • відсутність алергії.

Проба Манту та оцінювання її результатів

Як правило, проба на туберкульоз призначається людям, що працюють у харчовій промисловості або чия діяльність пов'язана з масовим спілкуванням для підтвердження або спростування зараження організму туберкульозною інфекцією. При цьому введення ін'єкції поєднують з проведенням флюорографічного дослідження. Результат оцінюється за допомогою вимірювання папули лінійкою. Незначна припухлість до 1 мм діаметром означає негативний ефект. Якщо ущільнення досягла 3-4 мм – це викликає сумніви, тому лікар призначає додаткове обстеження людини.

Буває, що на місці введення ін'єкції утворюється папула у 5-17 мм – це поганий результат, оскільки він з високим ступенем достовірності свідчить про наявність у людини туберкульозу. Якщо діаметр пухлини більше 21 мм, то вірогідний розвиток захворювання. Іноді розмір папули менше, але її поверхня виглядає як відкрита рана – це основна ознака позитивної реакції тесту.

Реакція Манту позитивна – що це значить

Визначити по діаметру пухлини локалізацію хвороби або її стадію неможливо, позитивний тест Манту лише вказує на зараження людини паличкою Коха. Нерідко лікарями спостерігається хибнопозитивна реакція на Манту. Спотворити результат тесту можуть багато чинників: алергічна реакція, хронічні патології, нещодавно перенесені інфекційні захворювання, пр. Все це необхідно враховувати при аналізі проби на ін'єкцію.

Крім того, на результаті тесту відображається час менструального циклу, вік людини, особливості шкіри, екологічна обстановка в місці проживання пацієнта. Так, набрякання місця введення ін'єкції не дає повної впевненості в наявності туберкульозного захворювання, але є вагомою підставою для проведення додаткових аналізів і досліджень.

Віраж туберкулінової проби

Збільшення папули порівняно з попереднім результатом називають віражем туберкулінової проби. З великою часткою ймовірності при цьому можна говорити про інфікування людини на туберкульоз. Симптомами віражу туберкулинового тесту є:

  • поява позитивної реакції після раніше зафіксованої негативною;
  • результат, який показав через 3-4 роки після проведення БЦЖ більше 12 мм;
  • гіперергічна реакція, що перевершує 17 мм незалежно від давності введення вакцини БЦЖ;
  • збільшення діаметру, порівняно з торішньою папулой на 6 і більше міліметрів.

Відео: щеплення Манту у дітей

Проба Манту - Школа доктора Комаровського

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!