Виліз геморой назовні: що робити

Що робити, якщо виліз зовнішній геморой із заднього проходу, слід знати всім. Причинами появи небезпечного захворювання служать різні чинники – від вагітності до неправильного харчування і малорухливого способу життя. Корисно ознайомитися з медикаментозними засобами лікування хвороби, народними методами і першою допомогою при загостренні хронічної форми.

Що таке геморой

Патологічний процес, пов'язаний з поступовим розширенням і наростанням ступеня звитості гемороїдальних вен, що концентруються в області прямої кишки, називається гемороєм. За даними медичної статистики, кожен п'ятий людина стикається з гострою симптоматикою геморою протягом життя. Більше 50% страждають від первісної геморроидальной симптоматикою у вигляді специфічного дискомфорту і болю. Патологія може мати гостру або хронічну форму, для кожної з яких властива своя послідовність розвитку.

Ознаки хвороби

Майже завжди патологія має поступову динаміку розвитку. Все починається з відчуттів тяжкості, дискомфорту і свербіння в районі заднього проходу. Виражена біль проявляється не систематично. Негативні ознаки посилюються після вживання алкоголю, гострої їжі, в деяких випадках після фізичних навантажень. Поступово больовий синдром наростає, може з'явитися гемороїдальна кровотеча, яке часто супроводжує процес дефекації. Кров часто має яскраво-червоний колір, рідше – темний зі згустками.

Причини запалення гемороїдальних вузлів

Щоб оптимізувати антигеморроидальную терапію, необхідно розібратися з причинами, які привели до патології. Проктологи виявляють наступні фактори, що сприяють розвитку хвороби:

  • спадкова схильність до венозної слабкості;
  • сидячий спосіб життя без рухової активності;
  • фізичні навантаження, пов'язані з підйомом тягарів;
  • пухлини, запалення в прямій кишці;
  • наслідки хронічних запорів;
  • проникнення інфекції;
  • куріння (провокує ослаблення венозних стінок).

Стадії патологічного процесу

Стадії геморою розвиваються поступово, іноді займаючи кілька років, і закінчуються в запущених випадках оперативним втручанням. Хронічна форма хвороби має наступні стадії:

  1. Невеликий дискомфорт. Запальні процеси виявляються тільки при обстеженні.
  2. Формування вузлів. Можливо нечасте часткове випадання вузлів.
  3. Сформувалися вузли набувають схильність до постійного випадання.
  4. Вираженість вузлів прогресує. Зворотне їх вправлення неможливо.

Гостра форма пов'язана з процесом тромбування гемороїдальних вузлів і ділиться на три стадії:

  1. На початковій стадії вузли набувають синюшний колір. Дотик приносить гострий біль.
  2. Тканини навколо гемороїдальних вузлів піддаються запалення.
  3. Спостерігається некротичний процес вузлів, утворюються хворобливі анальні тріщини, починається стадія випадіння вузлів (як на фото нижче).

Що робити, якщо виліз геморой

Антигеморроидальная терапія включає консервативні та хірургічні методи, дотримання дієти. Класичні способи включають місцеву терапію, яка спрямована на усунення запалень. Для зупинки сильної кровотечі використовуються адреналиносодержащие кошти. При системному підході призначається прийом флеботонических препаратів. Хірургічна операція передбачає ряд способів прямого впливу на гемороїдальні вузли.

Лікарські препарати

Сучасна медицина накопичила великий досвід вирішення проблеми геморою за допомогою лікарських препаратів. В залежності від впливу на різні симптоми патології, антигемороїдальні засоби ділять на кілька груп:

  1. Антикоагулянти. Діюча речовина – гепарин, сприяє усуненню тромбів. Використовується у вигляді Гепаринова мазь для усунення ознак геморою.
  2. Гемостатики і коагулянти. Застосовуються для зупинки кровотечі і регенерації тканин. Використовуються у вигляді супозиторіїв (Натальсид).
  3. Венотонизирующие і венопротекторные препарати. Знижують проникність венозних стінок, покращують тонус (таблетки Троксевазин).
  4. Спазмолітики. Допомагають прибрати спазм, полегшують біль (екстракт беладони).
  5. Імуностимулятори (Постеризан).
  6. Протизапальні препарати (Триклозан).

Мазі

В якості місцевого лікування застосовуються мазі, які дають дуже хороші результати, якщо вилізла зовнішня форма геморою:

  1. Гепариновая мазь. Знижує зсілість крові, ніж допомагає запобігти тромбування вузлів.
  2. Проктоседил. Препарат усуває запалення, біль, сильний свербіж, набряки.
  3. Метілураціловая мазь. Добре допомагає процесу регенерації, надає імуностимулюючу дію.

Ректальні свічки

Фармацевтичний ринок пропонує великий вибір ректальних свічок, які знімають біль, усувають кровотеча, покращують тонус вен, протидіють тромбозу гемороїдальних утворень. Проктологи віддають перевагу наступним позиціям, якщо вилізли шишки:

  1. Свічки Реліф, що містять масло печінки акули. Добре зміцнюють імунітет, знімають запалення, загоюють.
  2. Проктозан. У складі є лідокаїн і вісмут. Знеболюють і допомагають регенерації.
  3. Анузол. Містить екстракт беладони. Чинить кровоспинну та антимікробну дію.

Як заспокоїти в домашніх умовах

Випадання гемороїдальних вузлів не можна лікувати в домашніх умовах – це загрожує ускладненнями і інфікуванням слизової оболонки. Якщо шишки встигли вийти на перших двох стадіях, полегшити стан допоможуть наступні способи:

  1. Застосування свічок для купірування запалення (Реліф, Прокто-глівенол).
  2. Нанесення на уражені місця протизапальних кремів або мазей з легкої анестезуючою активністю.
  3. Змазування області анального проходу рослинними оліями, мікроклізми з підігрітого обліпихової олії, компреси з ватних тампонів.

Хірургічне лікування

Якщо виліз гемороїдальний вузол, сталося випадання прямої кишки, що супроводжується кровотечею, необхідно термінове хірургічне втручання. Зволікання загрожує втратою крові і розвитком анемії. Протипоказаннями до операцій служать серцева недостатність, непереносимість анестезії, онкологія, цукровий діабет, виразкова хвороба кишечника, імунодефіцит, вагітність.

Серед операцій користуються популярністю малоінвазивні процедури. Крім них виділяють лазерні і класичні способи видалення геморою:

  1. Малоінвазивні – фахівці проколюють в тканинах невеликі отвори. До переваг відносять короткий реабілітаційний період і мінімум протипоказань. Популярними малоінвазивними операціями є склеротерапія, лігування латексними кільцями, фотокоагуляція, кріодеструкція.
  2. Класичні хірургічні методи – діляться на операції з видалення вузлів з застосуванням радіохвиль, геморроидэктомию, спосіб Лонго. Їх недоліками є: можливість рецидиву захворювання кишечника, довгий період загоєння.
  3. Лазерне видалення – під час нього уражені тканини обробляються випромінюванням. Вузли випалюються, у них розвивається сполучна тканина, що зменшує розмір шишок. До плюсів безболісного способу відносять мінімальну травматизацію, відсутність кровотечі, після процедури можна відразу ходити. Недоліками застосування лазера є незастосовність по відношенню до великих вузлів, висока вартість.

Що робити, якщо виліз геморой при вагітності

Випадіння вузлів при геморої під час вагітності спостерігається дуже часто. Через збільшення матки здавлюються судинні сплетення малого тазу, що призводить до застою у венах. Під час виношування дитини заборонені операції, тому лікування зводиться до застосування безпечних медикаментів і народних методів:

  1. Супозиторії – загоюють рани ануса, діють як в'яжучий і дезинфікуючий дії. Починаючи з 12 тижня вагітності можна використовувати Нео-Анузол, свічки з обліпиховою олією, Постеризан, мазь Реліф, Натальсид.
  2. Креми і мазі – ними потрібно лікувати зовнішню форму захворювання. З коштів, безпечних для матері і плоду, виділяють Постеризан, мазь Флемінга, Левомеколь, Безорнил.
  3. Народні способи: свічки з картоплі, компреси з соком алое або каланхое, теплі ванночки з календулою.

Народні методи

Якщо випав назовні гемороїдальний вузол, до звернення до лікаря можна спробувати знеболити його і зняти запалення народними методами:

  1. Приготуйте відвар з ромашки, кропиви, календули, полину або подорожника (столова ложка сухої сировини на склянку окропу), остудіть, просочіть марлеву серветку і прикладіть до шишкам.
  2. 3-4 рази на добу робіть теплі ванночки з тими ж відварами. Це активізує відтік крові, знімає спазм м'язів.
  3. Змастіть вузли соком алое – вимийте лист і зріжте шкірку. Щоб лікувати шишки, м'якоть подрібніть, відіжміть і просочити соком стерильний бинт. Тримайте примочки 15 хвилин.

Чого не можна робити, коли випали венозні сплетення

Геморой є небезпечним захворюванням, а якщо вилізли зовнішні шишки, це привід для занепокоєння. Щоб лікування було ефективним, запам'ятайте правила:

  • не робіть самостійний масаж запалених ділянок;
  • не намагайтеся самостійно вправити вузли назад;
  • не терпіть запори – прийміть проносні відвари, скорегуйте раціон харчування;
  • не зловживайте гострими приправами і алкоголем.

Що робити, щоб не було геморою

Якщо у вас є схильність до геморою, то слід зайнятися профілактикою, щоб він не виліз:

  • підтримувати здоров'я видільної системи;
  • сильно не старатися під час фізичної активності;
  • відмовитися від підйому тягарів;
  • переглянути раціон на користь правильного харчування;
  • не «тужитися» занадто сильно при дефекації;
  • якщо вилізли шишки, слід одразу звертатися до лікаря.

Відео

Що робити, якщо виліз геморой?

Відгуки

Марія, 26 роківВ процесі пологів у мене з'явився геморой, і вилізли шишки. Лікар попереджав мене, що таке може статися із-за дуже великого розміру плоду. Щоб впоратися з болем, я вставляла свічки з обліпиховою олією і робила примочки з соку алое. Через два тижні щоденній терапії хвороба перестала мені докучати. Сподіваюся, вона не повернеться.
Володимир, 39 роківІз-за постійної сидячої роботи я став помічати, що мені боляче сідати, як ніби в задньому проході щось заважає. Лікар виявив, що гемороїдальні вузли стали випадати, і відправив на операцію. Мені видалили зайві тканини лазером, і в той же вечір я самостійно пішов додому. Загоєння пройшло успішно, через тиждень я вже не пам'ятав про хвороби.
Едуард, 41 рікУ зв'язку з неправильним харчуванням у мене часто бувають запори. Це призвело до стрімкого розвитку геморою, який виліз зовсім раптово. Спочатку я пробував народні методи – робив свічки з льоду і картоплі, змащував задній прохід маслом, але це допомагало слабо. Тоді я пішов до лікаря, який провів малоінвазивну операцію. Зараз я здоровий!
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!