Чим лікувати геморой у жінок: ефективні засоби і методи

Серед представниць прекрасної половини людства поширеною проблемою є варикоз гемороїдальних вен. Хоча перші ознаки хвороби у чоловіків і жінок збігаються, але фактори, які призводять до недугу, різні. Це обумовлено особливостями способу життя, трудової діяльності, фізіологією. Чим лікувати геморой у жінок – питання актуальне, адже підбирати ліки для зовнішнього або внутрішнього застосування повинен лікар в індивідуальному порядку. Відмінним помічником у боротьбі з хворобою стане народна медицина, яку застосовують в домашніх умовах.

Що таке геморой у жінок

Захворювання виникає через розширення вен в області анального отвору. Хоча існує думка, що геморой – хвороба виключно чоловіча, жінки з цією проблемою стикаються не рідше. Запалення гемороїдальних вузлів – це наслідок малорухливого способу життя. Є й інші причини виникнення патології:

  • ослаблений анальний сфінктер;
  • порушення кровообігу в органах малого тазу;
  • хронічне запалення жіночих органів;
  • регулярні очисні клізми;
  • грубий анальний секс;
  • вагітність, пологи;
  • часті запори;
  • ожиріння;
  • важка фізична робота.

Симптоми

Геморой може проявлятися по - різному. Початкова стадія хвороби може пройти взагалі непоміченою. При гострій формі патології піднімається висока температура тіла, гемороїдальні вузли випадають і стають синього кольору, жінка відчуває сильні болі в анусі при сидінні або русі. На наявність геморою вказують такі симптоми:

  • свербіж і печіння в анальному проході;
  • відчуття стороннього тіла в прямій кишці;
  • важкість у шлунку;
  • дискомфорт під час дефекації;
  • кровотеча з прямої кишки;
  • кров в калі;
  • здуття живота;
  • відсутність відчуття повної дефекації.

Як лікувати геморой у жінок

В залежності від активності та локалізації вузлів, патологія класифікується на зовнішній, внутрішній та ускладнений тромбозом геморой. Розвиток хвороби відбувається у кілька стадій: початкова, хронічна, гостра. Перш, ніж знайти ефективний засіб від геморою для жінок, необхідно провести ретельну діагностику та виявити ступінь захворювання. Перша лікується в домашніх умовах, друга і третя – потребують стаціонарної медичної допомоги, а при четвертій необхідна хірургічна операція.

Лікування зовнішнього геморою у жінок проводиться з допомогою мазей і ректальних свічок. Ефективним буде метод склеротерапії і лігування. Лікування внутрішнього геморою у жінок вимагає системної терапії. Будуть дієві народні методи, малоінвазивні техніки. При будь-якій формі захворювання необхідна коригування харчування, способу життя.

Лікування геморою в домашніх умовах

Ефективність домашнього лікування залежить від стадії хвороби. Краще дію дасть будь-народний засіб від геморою для жінок при початковій формі захворювання. Однак самостійно експериментувати з медикаментами не рекомендується. Домашнє лікування потрібно узгоджувати з проктологом. Для полегшення симптоматики лікарі прописують таблетки, ректальні свічки, мазі, примочки, клізми, рецепти народної медицини.

Сидячі ванночки

При анальних тріщинах і виділеннях крові рекомендується проводити щоденно лікувальні ванночки. Прийняття сидячих процедур сприяє загальному полегшенню стану, нормалізує кровообіг, стимулює процес загоєння. Для лікування геморою застосовуються:

  1. Холодні ванночки. Використовують для швидкого зняття болю не довше 3 хвилин/день. Можна додавати відвари череди, ромашки, календули. Тривалість лікування – повне усунення больових симптомів.
  2. Гарячі ванночки. Температура води не повинна перевищувати 60 градусів. Частота проведення – 2 рази/день протягом тижня. Процедура знімає запальні процеси, дає протимікробний ефект. Сеанс триває до повного охолодження води.
  3. Теплі ванночки. Температура води – 35 градусів. Під час лікування зміцнюються судини, усувається свербіж, відновлюються пошкоджені тканини. Тривалість терапії – 7-10 днів.
  4. Парові ванночки. Для лікування використовується розігрітий цегла. Пацієнт розміщується зверху, періодично бризкаючи на нього трав'яним відваром. Можна сидіти над ємністю з киплячою водою. Процедура сприяє розслабленню м'язів сфінктера, позбавлення від закрепів. Тривалість сеансу 1-3 рази/добу за 20 хвилин 3 дні поспіль.

Медикаментозне лікування

При геморої застосовується комбінована терапія, тому в аптеці можна виявити величезну кількість ліків різного спектру дії, форм випуску та вартості. Таблетизированные препарати покликані зменшити кровотечу, зняти біль, зменшити вираженість запального процесу. Найчастіше лікарі призначають жінкам венотоніки з полівалентним дією.

Геморой також лікують нестероїдними протизапальними засобами (поліпшення кровообігу, зниження згортання), антикоагулянтами (попередження тромбозу), гемостатиками (зупинка кровотечі). Найпопулярніші ліки:

  1. Детралекс. Володіє ангіопротекторними і венотонизирующими властивостями. Зменшує венозний застій, підвищує резистентність капілярів, знижує їх проникність. Рекомендована доза при хронічному геморої – 1 таб./добу, при гострому – 3 таб./добу. Тривалість курсу від 7 днів до року. Можливі побічні реакції у вигляді діареї, блювоти, нудоти, диспепсії.
  2. Вазокет. Зменшує розтяжність вен, поліпшує лімфатичний дренаж, підвищує венозний тонус. При загостренні геморою ліки призначають по 2-3 таблетки/день протягом 7 днів, далі по 1 штуці протягом 2 місяців. При тривалому прийомі може виникнути головний біль.

Місцеві препарати

При консервативному лікуванні геморою не можна обійтися без препаратів зовнішньої дії. При виборі місцевого лікарського засобу потрібно виходити з симптомів захворювання. В основному лікарі прописують такі ліки:

  1. Альгинатол. Супозиторії ректальні з протизапальну, репаративну, гемостатичну дію. Добова доза препарату залежить від віку пацієнта. Дітям при зовнішньому геморої призначають по 1 свічці 1-2 рази/добу. Дорослим – 1 штуку до 4 разів/день. Курс лікування – від 7 до 14 днів. Препарат протипоказаний до застосування людям з гіперчутливістю до його компонентів.
  2. Проктозан. Чинить протисвербіжну, аналгетичну, протизапальну дію. Препарат у формі мазі наноситься на шкіру анального отвору або вводиться спеціальним аплікатором у пряму кишку по 2 рази/добу. Тривалість курсу до 7 днів. Препарат не застосовують в педіатрії для лікування пацієнтів з атопічним дерматитом і контактними алергічними реакціями.

Раціональне харчування

Крім застосування протизапальних препаратів, необхідно під час лікування геморою дотримуватися спеціальної дієти. Щоб позбутися від запорів, треба дотримуватися раціон харчування з переважанням харчових волокон. Їх джерелами є фрукти, овочі, крупи, сухофрукти, кисломолочна продукція. Слід виключити продукти, що подразнюють слизову (гострі спеції), посилюють гниття і бродіння (смажені страви). Їжу треба готувати на пару, запікати в духовці або варити. У раціон харчування потрібно включати продукти, що поліпшують перистальтику:

  • сирі овочі, особливо буряк, моркву, кабачки;
  • багаті цукрами: мед, сиропи, варення;
  • з великим вмістом органічних кислот: квашені овочі, кисломолочні напої;
  • багаті харчовими волокнами: сухофрукти, горіхи, хліб грубого помелу;
  • рослинні масла, яєчні жовтки.

Народні засоби від геморою у жінок

Лікарські рослини і трави допомагають усунути больовий синдром, прибрати запалення в прямій кишці при геморої. Нерідко народні рецепти полегшують симптоми вагітним жінкам, адже медикаменти часто їм протипоказані. Лікуватися можна з допомогою:

  1. Компресів з лавровим листом. На стакан киплячої води потрібно взяти 5-7 штук лаврушек. Після 5 хвилинної варіння у відварі треба змочити марлю і прикласти на ніч до анального отвору. Цей рецепт можна використовувати для клізми. Курс лікування – до зникнення гострих симптомів.
  2. Трав'яний мазі. Слід в рівних кількостях з'єднати дубову кору, водяний перець, квітки льнянки і свиняче сало. Томити суміш необхідно 10-12 годин. Після охолодження мазі гемороїдальні вузли і шишки змащуються по 2-3 разів/день до покращення стану.

Малоінвазивні способи лікування

Безопераційне лікування геморою за своєю ефективністю не поступається хірургічної операції. На сьогоднішній день найефективнішими є:

  1. Склеротивная терапія. Суть методики – введення склерозуючого препарату в тканину сайту, після чого вона поступово омертвляється. До плюсів процедури відноситься порівняно низька вартість, відсутність тривалого перебування в стаціонарі. Мінус лікування – можливість серйозних ускладнень, ризик повторного розвитку геморою.
  2. Лігування латексними кільцями. За допомогою даної процедури спеціальної латексної лігатурою перев'язується ніжка вузла, який позбавляється живлення і через деякий час відпадає. Плюси лігування: відсутність необхідності знеболювання, при правильному проведенні не має ускладнень. Мінуси процедури: після сеансу присутнє відчуття чужорідного тіла в прямій кишці, при першому акті дефекації може бути невелика кровотеча.

Хірургічне лікування

При неефективності консервативної терапії та малоінвазивних методик, жінці призначають хірургічне втручання. Операція з видалення геморою проводиться під загальним наркозом або епідуральної анестезією. Класична гемороїдектомія вважається найбільш ефективним методом позбавлення від хвороби і застосовується на будь-якій стадії. Хід операції – 40 хвилин, а післяопераційний період – до 4 тижнів. Для видалення гемороїдальних вузлів застосовують ще два хірургічних методики:

  1. Операція Лонго. Характеризується видаленням ураженої тканини з застосуванням циркулярного эндостеплера. Одночасно проводиться прошивання слизового шару прямої кишки по периметру титановими дужками.
  2. Трансанальна дезартериализация. Сенс операції – прошивання гемороїдальних артерій під прицілом спеціального эндоректального датчика.

Найефективніший засіб від геморою у жінок

Для надання швидкого ефекту при загостренні захворювання застосовуються ректальні супозиторії. Слід пам'ятати, що ці лікарські засоби не є самостійним засобом лікування від хвороби, а використовуються як елемент комплексної терапії. З цієї причини займатися самолікуванням на будь-якій стадії запалення гемороїдальних вузлів не рекомендується.

Профілактика

Для оберігання від геморою використовують комплекс заходів, за яких вимагається:

  • додавати в раціон багато клітковини, щоб уникнути запорів;
  • не допускати сильного напруження при дефекації;
  • випивати щодня від 1,5 літри простої води;
  • при сидячій роботі робити перерви і рухатися кожні 15 хвилин;
  • не піднімати тяжкості.

Відео

Як лікувати геморой в домашніх умовах. Як вилікувати геморой швидко і назавжди.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!