Симптоми і лікування внутрішнього геморою

Захворювання, при якому в прямій кишці з'являється болючий гемороїдальний вузол, називається внутрішнім гемороєм. Хворий спершу скаржиться на дискомфорт при походах в туалет, а потім страждає від сильної кровотечі з анального отвору при дефекації. Лікування має відбуватися негайно, причому лікарі не виключають хірургічне втручання. Внутрішні гемороїдальні вузли успішно лікує проктолог, але не всі пацієнти готові звернутися до такого фахівця з настільки пікантній проблемою.

Що таке внутрішній геморой

Ця недуга пов'язаний з хронічним порушенням системи кровотворення, коли гемороїдальні вузли прямої кишки патологічно збільшуються, турбують своєю хворобливістю при природному рух калових мас. Нерідко захворювання розвивається при прогресуючої вагітності, а визначити його майбутня матуся може методом зондування ануса, прямої кишки. Щоб домогтися остаточного одужання, важливо не тільки усунути біль та інші неприємні симптоми, але і відновити порушений венозний кровотік.

Симптоми

Перша ознака захворювання – дискомфорт при дефекації, свербіння і печіння в області ануса. Внутрішній вузол болить часом, коли періоди ремісії геморою змінюються гострими рецидивами. Підвищений тиск в анальному отворі стає звичним явищем, але поступово з каловими масами з'являються домішки крові. Інші ознаки внутрішнього геморою:

  • неинтенсивное кровотеча при дефекації;
  • відчуття чужорідного тіла в задньому проході;
  • хронічні запори та схильність до них;
  • випадіння внутрішніх вузлів;
  • інтенсивне крововилив з прямої кишки.

Як болить внутрішній геморой

Патологічний процес починається із внутрішнього дискомфорту, який переростає в відчутну болючість при дефекації. Хворий відчуває неприємні відчуття, які можна порівняти з присутністю в задньому проході чужорідного тіла. Такий аномальний застій крові у венах з часом переростає в інтенсивна кровотеча, біль при походах в туалет стає нестерпним, пекучою.

Перші ознаки

Захворювання деякий час протікає безсимптомно, і пацієнт про його існування навіть не здогадується. Згодом з'являються перші симптоми геморою, які помітно знижують якість життя, перетворюють звичні походи в туалет на тортури. Слід звернути увагу на такі зміни в загальному самопочутті:

  • болючість прямої кишки;
  • дискомфорт в області черевної порожнини;
  • порушення перистальтики кишечнику;
  • ускладнена дефекація;
  • погіршення загального самопочуття.

Причини

Якщо походи в туалет викликають гостру болючість, потрібно вчасно звернутися до лікаря і спільно визначити основні причини виникнення внутрішнього геморою. Клініка захворювання – тривалі застійні явища крові в області прямої кишки, а етіологія патологічного процесу така:

  • підвищена рухова активність протягом дня;
  • високий внутрішньочеревний тиск;
  • тривалий прямоходіння;
  • слабкість судинних стінок;
  • важка фізична праця;
  • прогресуюча вагітність;
  • пасивний спосіб життя;
  • одна з стадій ожиріння;
  • пухлинні новоутворення;
  • генетичний фактор.

Стадії

Перш ніж вибирати ефективний засіб від внутрішнього геморою, необхідно визначити стадію хвороби, припустити розміри хворобливого вузла прямої кишки. Прогресуючий патологічний процес має кілька ступенів розвитку:

  1. Перша стадія. Випинання вузлів відсутня, а замість болю пацієнт відчуває дискомфорт після дефекації.
  2. Друга стадія. Болючі вузли збільшуються, зростає відчуття тяжкості і відчуття присутності в кишці чужорідного тіла, спостерігаються кров'янисті виділення.
  3. Третя стадія. Вузли випадають з анального отвору при мінімальному фізичному навантаженні, з'являються ознаки запалення слизової оболонки, тріщини прямої кишки, кровотечі.
  4. Четверта стадія. Внутрішні вузли сильно болять і провисають, число рецидивів систематично збільшується.

Ускладнення

Порушене гемороєм спорожнення кишечника, що супроводжується гострим болем і рясним кровотечею, з часом дає серйозні ускладнення. Потенційні наслідки:

  • тромбоз і некроз гемороїдальних вузлів;
  • випадання гемороїдальних вузлів;
  • безперервне кровотеча;
  • недостатність анального сфінктера;
  • нетримання газів, калових мас.

Як визначити внутрішній геморой

Подібне дослідження прямої кишки проводить проктолог, на прийом до якого потрібно записатися при перших симптомах геморою. Успішно лікувати внутрішній недугу можна після постановки остаточного діагнозу, а для цього лікар рекомендує пройти ряд клінічних обстеженні. Це:

  1. Аноскопия. Дослідження геморою за допомогою введення в анальний отвір трубки.
  2. Ректороманоскопія. Проводиться як аноскопия, але досліджуються віддалені вузли.
  3. Колоноскопія. Можна використовувати при перших симптомах геморою після огляду.

Лікування

Одних анальгетиків не вистачає, щоб остаточно позбутися від цієї недуги. Ефективне лікування внутрішнього геморою передбачає одночасне використання декількох ліків фармакологічних груп, вітамінів. Це венотоніки, тромболітики, антисептики і кровоспинні засоби. Якщо вчасно не виявити джерело патології, операція є радикальним методом інтенсивної терапії, індивідуальними в кожному клінічному випадку.

Свічки

Якщо виявлено геморой всередині, в сучасній медицині передбачені спеціальні таблетки для вживання перорально, мазі для місцевого використання, ректальні свічки і вітаміни. Дію супозиторіїв локальне, тому лікувати геморой таким способом можна навіть при вагітності з мінімальним ризиком для внутрішньоутробного розвитку плоду. Ось ефективні медичні препарати в заданому напрямку:

  1. Индометациновые свічки. Це супозиторії з протизапальним ефектом, які підвищують еластичність судинних стінок, нормалізують струм крові по венах. Ректально вводите по 1 свічці, бажано на ніч. Тривалість курсу – 7-10 діб.
  2. Свічки з гепарином. Цей лікарський препарат призначають тільки на початковій стадії геморою, далі він марний. Список протипоказань мінімальний. Вводите по 1 супозиторію при появі гострої стадії. Курс лікування – 5-7 діб, до приходу ремісії.
  3. Реліф Адванс. Ректальні свічки для усунення болю і нормалізації загального стану пацієнта, можна навіть вагітним. Вводите в анус по 1 супозиторію на ніч протягом 10 діб. Протипоказання і побічні явища практично повністю відсутні.
  4. Ультрапрокт. Супозиторії призначають при гострому проктиті, анальних тріщинах, всіх формах геморою. Вводите ректально при наявності гострого болю після дефекації по 1 свічці протягом тижня.
  5. Ібупрофен. Це представник групи НПЗЗ для усунення гострого больового синдрому. Свічки вводите в анальний отвір після дефекації по 1-2 штуки на протязі дня. При наявності інших симптомів геморою ліки вже неефективно.

Радикальні методи лікування

При відсутності позитивної динаміки від консервативних методів проктолог порекомендує хірургічне втручання, яке виконується в області малого тазу. Проведення операції включає висічення, видалення тромботичних мас і повне позбавлення від тромбованих гемороїдальних вузлів. У сучасному світі з використанням інноваційних технологій розроблено лазерне лікування, яке вважається більш безпечним і ефективним методом, але обходиться пацієнтові набагато дорожче.

Народні рецепти

Натуральні венотоніки у формі ректальних супозиторіїв теж користується помітною популярністю, особливо при наявності в рослинному складі екстракту кінського каштана, калини. Такого роду ліки розширюють просвіт судин, підвищують еластичність судинних стінок, перешкоджають патологічного розтягування вен. Позитивна динаміка виявляється і при використанні інших народних рецептів:

  1. Вирізати з сирої картоплі свічку, вставити її на ніч ректально. Проводити процедуру 7 ночей підряд, і внутрішній вузол непомітно зникне.
  2. На повну ванну теплої води всипати 2 кг кухонної солі і перемішати. Виконувати водну процедуру через день, щоб повністю позбутися гострого болю.
  3. Чверть склянки подрібненої трави чистотілу залити 1 л кип'ятку, накрити кришкою і остудити. Остиглий відвар у теплому вигляді вживати по 1 склянці 3 рази на день за півгодини до їжі.

Прогноз і профілактика

При своєчасному реагуванні на що з'явився геморой, клінічний результат сприятливий. Хвороба хоч і має хронічну форму, але настає тривалий період ремісії. Щоб виключити повторні напади, і просто в цілях профілактики рекомендовані наступні заходи для пацієнтів із групи ризику:

  • дотримання правил здорового харчування;
  • рухова активність;
  • зменшення фізичних навантажень;
  • відмова від шкідливих звичок;
  • контроль ваги.

Відео

Внутрішній геморой

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!