Операція з видалення геморою: хірургічні методи, ціна та відгуки

Лікар може призначити пацієнту операційний метод лікування захворювання, спричиненого хронічним варикозом прямої кишки, якщо медикаментозна терапія і фізіопроцедури виявилися неефективними. Крім того, до оперування вдаються при загостренні запального процесу, що супроводжується інтенсивними болями. При цьому фахівець спочатку домагається переходу хвороби в стан ремісії, і лише після цього гемороїдальні шишки видаляють.

Операція з видалення геморою

При наявності показань і в разі відповідного стану хворого, лікар призначає проведення хірургічної операції. Перед оперування обов'язково проводиться аноскопия і, для деяких пацієнтів ректороманоскопія. Якщо запланований радикальний метод видалення гемороїдальних вузлів, хворого направляють на здачу наступних аналізів:

  • загальний крові, сечі;
  • ВІЛ, РВ;
  • коагулограму;
  • визначення групи крові, резусу;
  • маркери гепатиту;
  • згортання крові.

Якщо операція на геморой призначена на ранок, ввечері напередодні чоловік або жінка повинні зробити очисну клізму або прийняти спеціальний препарат для очищення кишечника (Фортранс). Перед процедурою заборонено приймати антикоагулянти і інші препарати, що розріджують кров, оскільки вони здатні спровокувати кровотечу під час видалення геморою. Якщо пацієнту призначено гемороїдектомія за методом доктора Миллигана Моргана, хворого кладуть у стаціонар, оскільки операція передбачає використання загального наркозу.

Види операцій при геморої

Хірургічне видалення гемороїдальних вузлів необхідно людям, які протягом тривалого часу намагаються позбутися захворювання за допомогою консервативних терапевтичних методів, але у них не виходить. При цьому висічення шишок є єдиним дієвим методом, який здатний вилікувати патологію. Існують різні способи видалення геморою, включаючи малоінвазивні, які можуть застосовуватися як при зовнішньому, так і внутрішньому утворення вузлів.

Оперативне лікування геморою виправдано на пізніх стадіях розвитку хвороби (при 3 або 4 ступеня тяжкості), коли були випробувані всі інші терапевтичні методики. Показаннями до проведення операції є:

  • прогресування хвороби, неефективність консервативного лікування;
  • при кожному процесі спорожнення кишечника відбувається випадання наповнених кров'ю вузлів;
  • розвиток ускладнень хвороби, поява свищів з абсцесами в прямій кишці, запалення шишок і кровотеча.

Гемороїдектомія

Дана операція не передбачає безпосереднє втручання в порожнину очеревини, проте пов'язана з травматизацією шкіри, кровоносних судин і слизової оболонки. При несприятливому збігу обставин операція гемороїдектомія може призвести до кровотечі або зараження організму хворого якою-небудь інфекцією. Цим пояснюється необхідність проведення ретельної підготовки до маніпуляції.

Традиційним методом, за допомогою якого оперують пацієнтів із запаленням гемороїдальних вузлів, є операція по Миллигану-Моргану. Даний спосіб постійно вдосконалюють, підбираючи оптимальні варіанти проведення операції. Перевагою такого хірургічного втручання є ефективність при лікуванні внутрішнього геморою 3-4 ступеня зі схильністю до тромбозу або рясних кровотеч.

Як видаляють геморой методом геморроїдектомії? В ході операції гемороїдальний вузол вирізають разом зі слизової. Даний оперативний метод лікування захворювання вважається травматичним і проводиться в стаціонарних умовах під загальною анестезією. Після операції пацієнта тримають у лікарні ще як мінімум тиждень. Відновлення при цьому тривати близько місяця (при відсутності післяопераційних ускладнень).

Все частіше для видалення гемороїдальних вузлів використовують техніку Лонго. Цей хірургічний метод передбачає резекцію слизової оболонки прямої кишки. Дане лікування менш травматично і має менший ризик розвитку ускладнень, крім того, метод Лонго застосовують без загального наркозу. Недоліком такої терапії є неможливість використовувати її для пацієнтів із зовнішнім гемороєм.

Видалення геморою лазером

Метод передбачає припікання тканин високочастотним інфрачервоним випромінюванням. Лазерна коагуляція геморою забезпечує запаювання судинних стінок, тому ризику кровотечі немає. Якщо лікар оперує венозний запалення зовнішньої локалізації, процедура протікає дуже просто – лазерні промені відрізають вузлик і відразу ж припікають рану, при цьому виключаючи ризик зараження.

Вапоризація (лікування геморою лазером) – відносно проста техніка, яка здійснюється за допомогою використання високотехнологічних апаратів, і має мінімальний ризик розвитку негативних наслідків. Тим не менш, не завжди лазерна операція приносить гарні результати, оскільки збільшені вузли неможливо заглушити в повному обсязі. З причини часткового видалення шишок ймовірність рецидиву хвороби залишається високою.

Інфрачервона коагуляція гемороїдальних вузлів

Даний метод є малоболезненным і не займає великої кількості часу. Інфрачервона коагуляція здійснюється за допомогою впливу світлових інфрачервоних хвиль на ніжку гемороїдального вузла. Потрапляючи всередину підстави шишки, він провокує згортання тканин, що перешкоджає попаданню в вузол крові. Через певний час шишка відмирає. Процедура з видалення вузлів відбувається швидко, при цьому пацієнт не відчуває дискомфорту. На наступну добу пацієнт повертається до звичного способу життя.

Склеротерапія гемороїдальних вузлів

Цей відносно новий спосіб лікування геморою передбачає ліквідацію геморагічних шишок допомогою перекриття доступу крові. Під час процедури в просвіт вузла ін'єкційним шляхом вводиться ліки – склерозант. Воно стимулює запальний процес у відні, внаслідок чого стінки судини злипаються і заростають, зупиняючи кровопостачання шишки. Видалення гемороїдальних вузлів може здійснюватися як для внутрішнього, так і зовнішнього геморою.

Дана амбулаторна процедура менш болюча, ніж операція, і не вимагає використання наркозу. Для ліквідації глибоко розташованих вузлів цей спосіб лікування підходить ідеально, оскільки видалення розташованій далеко від анального отвору шишки набагато складніше, ніж зовнішнього. Незважаючи на те, що процедура не вважається операцією, для успішного її здійснення пацієнту необхідно заздалегідь підготуватися до видалення шишки. З цією метою за дві години до початку маніпуляції роблять очисну клізму.

Кріодеструкція геморою

Метод передбачає вплив на пошкоджені тканини дуже низьких температур. Під час процедури припиняється кровопостачання шишки, завдяки чому вона відмирає і відторгається. Припікання геморою здійснюється кризонидом в стаціонарних або амбулаторних умовах, при цьому госпіталізації після видалення не вимагається. Оскільки низькі температури викликають звуження судин, кровотеч під час процедур не буває. Крім того, холод усуває м'язовий спазм в оперується області і покращує регенерацію тканин.

Лігування зовнішнього гемороїдального вузла

Як проходить операція з видалення геморою? Для цього використовують прилад лигатор, за допомогою якого спеціального латексне кільце надівається на внутрішні шишки. Кільце перетискає гемороїдальні вузли, в яких знаходяться живлячі судини. Поступово відбувається некроз шишки, її ніжка заміщується сполучною тканиною, а сама підстава відторгається (весь процес займає близько 2 тижнів). Який відсічено вузол виходить через анальний канал разом з калом.

Лігування геморою здійснюється поступово, завдяки чому некроз розвивається повільно, стримуючи інтенсивність запального процесу і перешкоджаючи трансформації вузлів у гнійні освіти. З часом за рахунок нової сполучної тканини формується надійна кукса. Процедура рідко викликає серйозні болі, але для усунення дискомфорту лікар призначає пацієнтові прийом анальгетиків в перші дні після видалення вузлів.

Як підготуватися до операції з видалення геморою

Про підготовчі заходи вам розповість лікар-проктолог. Підготовка до операції на геморой важлива, оскільки від неї залежить якість оперативного лікування. Крім того, ігнорування підготовчого етапу збільшує ризик розвитку ускладнень після видалення шишки. У передопераційний період важлива увага повинна приділятися харчування пацієнта, оскільки діарея або запор сильно ускладнять процедуру і ускладнюють перебіг хвороби. Дієта передбачає відмову від важкої їжі за кілька днів до операції. З раціону виключаються:

  • манка;
  • боби;
  • рис;
  • виноград;
  • капуста білокачанна;
  • алкоголь;
  • соління;
  • солодке;
  • хліб чорний;
  • газовані напої/вода;
  • маринади;
  • копчені продукти.

Лікарі радять перед видаленням геморою віддати перевагу рідким каш, супів, пісного м'яса, птиці, кисломолочним продуктам, рибі. Крім цього, збільшується питний режим (необхідний обсяг – 2 літри за день. Напередодні операції пацієнту необхідно:

  • закінчити останній прийом їжі не пізніше, ніж за 12 годин до видалення гемороїдальних вузлів;
  • ввечері провести очисну клізму;
  • перед процедурою провести гігієнічні процедури.

Реабілітація після операції на геморой

Відновний період після видалення вузлів шляхом їх висічення займає близько півтора місяців, при закритій операції він триває до 4 тижнів. Обов'язковою умовою після хірургічного втручання є постільний режим пацієнта (рекомендована лікарями тривалість цього етапу – 2 тижні). Операція на геморой післяопераційний період передбачає такий:

  • легкі фізичні вправи можна лише на 5-7 добу після видалення шишки (можна ходити і робити нескладну зарядку);
  • заняття спортом дозволяється відновити не раніше, ніж через 3 місяці після операції;
  • якщо у людини сидяча робота, необхідно користуватися спеціальною лікувальною подушкою, яка кладеться на стілець;
  • під час відновлення не можна відвідувати лазні/сауни.

Для запобігання рецидивів і швидкого відновлення після операції, пацієнту необхідно дотримувати легкої дієти. Правила харчування, яких потрібно дотримуватись:

  • раціон повинен включати мікроелементи і вітаміни;
  • їжа повинна бути добре подрібненої, легкої;
  • їсти краще небагато, але часто (5-6 разів за добу);
  • слід відмовитися від ускладнюють травлення продуктів;
  • приблизно 80% раціону людини після операції повинно припадає на рослинну їжу;
  • продукти можна готувати на пару, запікати, тушкувати або відварювати;
  • воду слід пити в необмежених кількостях, випиваючи перший склянку натщесерце.

Ціна операції з видалення геморою

Як і будь-які інші хірургічні втручання, вартість операції з видалення геморою залежить від обраної методики і статусу клініки, куди звернувся чоловік. Геморагічні вузли можна видалити безкоштовно, звернувшись в медичний заклад за місцем проживання, однак при цьому вибирати спосіб видалення шишок не доведеться. Тільки платні клініки дають людині право вибирати метод лікування, при цьому кожен з них має відмінну ціну. У наведеній нижче таблиці вказано, скільки коштує операція з видалення геморою лазером і інші методи лікування хвороби в Москві.

Вид процедури

Ціна

Дезартеризация

20 тисяч рублів

Склеротерапія

3 тисячі рублів

Гемороїдектомія по Моргану-Миллигану

3-7 тисяч рублів

Лігування

5 тисяч рублів

Електрокоагуляція

2-9 тисяч

Лазерне видалення

1-10 тисяч

Відео: видалення геморою лазером

Видалення геморою лазером

Відгуки

Наталя, 33 рокиДовго не наважувалася звернутися зі своєю проблемою до лікаря, а коли пішла до лікарні геморой досяг 3 ступеня. Призначили операцію (робила безкоштовно в державній установі) через тиждень. Сама процедура зайняла близько 40 хвилин і не доставила серйозного дискомфорту, але відновлювальний період був мукою – не могла ходити в туалет від болю.
Анатолій, 42 рокиНе варто економити на здоров'ї, тому при діагностуванні у мене внутрішнього геморою, звернувся в приватну клініку. Операцію робили лазерним методом. Все пройшло безболісно, після близько тижня був дискомфорт. Я намагався їсти мінімум їжі, щоб скоротити кількість походів в туалет (вони викликали біль). Через 3 тижні все нормалізувалося.
Тетяна, 29 роківПісля пологів зіткнулася з цією проблемою. Ігнорувати її було не можна, оскільки почалися кровотечі. Вузли вирішили видаляти методом криодекструкции – це було безболісно і швидко. Процедура обійшлася приблизно в 5 тисяч рублів, при цьому навіть у відновний період при спорожнюванні кишечника дискомфорту практично не було.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!