Запалення гемороїдальних вузлів - як лікувати медикаментозними і народними засобами

Геморой – настільки делікатна проблема, що говорити про неї неприємно для багатьох, тому уявлення про це захворювання у більшості смутні і грунтуються лише на чутках або придумках. Якщо ви страждаєте подібним, знати про деякі подробиці буде зовсім не зайвим. Наприклад, чим викликане запалення гемороїдальних вузлів, як лікується тромбоз прямої кишки або може з'явитися дана хвороба у дитини.

Що таке гемороїдальні вузли

Сплетіння вен у прямій кишці не виникають раптово – кожна людина вже народжується з ними. По суті – це спеціальні судинні утворення, що виконують у людському тілі кілька важливих функцій. Без них, приміром, людині було б вкрай складно контролювати процес дефекації, так як вони сприяють щільне змикання анального отвору. Крім того, гемороїдальні сплетення мають амортизуючим ефектом. Коли ви ходите в туалет, вони не дають фекалиям травмувати тонкі стінки кишечника.

Від чого з'являється геморой

Гемороїдальні вузли як основа будови прямої кишки важливі і необхідні. Проте бувають ситуації, коли вони починають збільшуватися, тим самим доставляючи особливий дискомфорт – в цьому випадку якраз і ставиться діагноз геморой. Сприяти запаленню геморойних вузлів можуть: поява постійних запорів, сидячий спосіб життя або, навпаки, надмірна активність, на тлі якої підвищується внутрішньочеревний тиск.

Крім того, недуга з'являється і по багатьом іншим причинам. Особливо часто розвитку даної патології сприяють:

  • неправильне харчування, зловживання гострою, копченої, надто жирною їжею або алкоголем;
  • ожиріння або цукровий діабет теж сприяють розширенню вен;
  • часте застосування клізм або проносних препаратів;
  • вагітність або пологи у жінок;
  • анальний статевий акт;
  • тривале перебування на унітазі за читанням газети або відеоіграми.

Геморой у дитини

Якщо розглядати причини виникнення хвороби у дорослих, то складається враження, що діти страждати від таких проявів ніяк не можуть. Однак на практиці геморой у дитини зустрічається нітрохи не рідше, ніж у дорослого. Дитячих причинних факторів може бути кілька:

  • Запори. У немовлят вони виникають із-за порушення мікрофлори кишечника, у старших дітей – з-за неправильного харчування.
  • Тривале сидіння на горщику. Щоб уникнути проблеми зі здоров'ям, потрібно водити дитину в туалет не за графіком, а за необхідності.
  • Тривалий надрывистый плач. Дитяча істерика сприяє підвищенню внутрішньочеревного тиску і збільшення геморойних вузлів.
  • Вроджені фактори. Вкрай рідко, причиною хвороби може стати спадкове розширення вен в товстому кишечнику.

Тромбоз гемороїдального вузла

Зона анального каналу та прямої кишки густо усипана венозними вузликами, які при перерахованих вище умовах починають розширюватися, утворюючи геморой. При зовнішній формі захворювання гемороїдальні вузли з'являються на поверхні навколо ануса, а при внутрішній – вузлик в задньому проході розташований всередині кишечника. Одним з найбільш грізних ускладнень геморою вважається тромбоз гемороїдального вузла. Небезпека полягає в тому, що закупорив кавернозну вену тромб може відірватися і з потоком крові потрапити в артерію серця чи інших органів.

Як виглядає геморой

Проявляється хвороба у вигляді одного-двох ізольованих один від одного або злилися щільних, різко болючих вузликів у ділянці ануса. Клінічний геморой виглядає як налита кров'ю шишка, до якої боляче доторкнутися. Розміри і кількість таких ущільнень варіюються: від діаметра пшеничного зернятка до розмірів горіха. Геморроидальная припухлість може викликати набряк прямої кишки і сприяти некрозу тканин.

Перші ознаки

Геморой – поширена хвороба, яка в російській мові придбала загальний характер. Так більшість з нас описують щось не дуже приємне, доставляє масу проблем і вкрай дратує. Така асоціація не випадкова – адже перші ознаки геморою викликають сильний дискомфорт і вибивають із звичної колії. Скарги у кожного пацієнта свої: одні відчувають слабку, ниючий біль, інші – сильні, часто нестерпні больові відчуття. Крім цього, хвороба "нагородить" потерпілого та іншими «принадами», серед яких:

  • свербіж і нестерпне печіння;
  • слизові виділення з прямої кишки;
  • біль в сидячому положенні і при ходьбі;
  • розлад стільця;
  • кровотеча.

Гемороїдальні кровотечі можуть призвести до недокрів'я з усіма витікаючими наслідками: запамороченнями, слабкістю, уповільненим серцевим ритмом, відсутністю апетиту. Якщо хвороба залишити без належної уваги, вона з гострою перейде в хронічну форму. Патологічні зміни можуть спровокувати запалення, а в запущених стадіях – випадання шишок назовні.

Стадії геморою

Щоб визначитися з тактикою лікування, необхідно визначити стадію геморою, а вона буває аноректальної або хронічною. Початкова, аноректальна або гостра геморроидальная форма проходить в три етапи:

  1. Гемороїдальні вузли стають синіми, при пальпації пацієнт відчуває сильний біль, відбувається застій крові.
  2. Запальний процес переходить на з'єднувальні тканини, які щільно прилягають до вузлів.
  3. З'являються симптоми некрозу: уражені ділянки шкіри чорніють.

В хронічній формі гострота відчуттів стихає, характерні симптоми з'являються, але людина вже не відчуває різкий біль. Протягом патологічного геморою теж поділяється на чотири етапи:

  1. Постраждалий відчуває хворобливий дискомфорт при дефекації.
  2. Можливо випадання.
  3. З'являються проблеми з випорожненням, а випали вузли складно вставити назад.
  4. Гемороїдальні шишки не вправляються.

Діагностика гемороїдального вузла

Із-за того що захворювання з'являється в інтимних місцях, багато хто просто соромляться вчасно звернутися до проктолога. Однак при такій серйозній проблемі зайва сором'язливість, а своєчасний візит до лікаря – найважливіший момент, від якого буде залежати успіх лікування. До того ж, діагностика гемороїдального вузла безболісна. Проходить огляд у кілька етапів:

  1. Спочатку лікар проведе пальцеве обстеження прямої кишки на наявність збільшених геморойних вузлів.
  2. Після за допомогою ректального дзеркала досліджує стан нижнього відділу кишечника.
  3. Якщо попередній огляд не дав точних результатів, проктолог зробить ректороманоскопію – дослідження сигмовидної і прямої кишки порожнистою трубкою з окуляром на кінці.
  4. Перед тим, як прибрати гемороїдальні шишки,вам також доведеться здати аналіз калу на виявлення прихованої кровотечі.
  5. Якщо ж недуга знаходиться в запущеній фазі, призначається колоноскопія.

Лікування геморою

Якщо хвороба діагностована на початковій стадії, то лікування геморою починають з дієти, яка допомагає налагодити правильну роботу травної системи і позбутися від запорів. На наступному етапі призначаються мазі, ректальні свічки або гель від геморою. До складу таких ліків входять активні компоненти, що поліпшують кровообіг всередині вузлів, що сприяють підвищенню імунітету, знімають больовий синдром і набряки. Крім терапевтичного ефекту, лікування гемороїдальних вузлів часто проходить в комплексі з малоінвазивними методами:

  • Склеротерапією – коли в гемороїдальну шишку вводять апарат, що сприяє коагуляції пошкоджених судин.
  • Кріотерапією або заморожуванням наднизькими температурами.
  • Операцією з перетягування геморроидальной м'язи латексними кільцями, що допомагають при випаданні внутрішніх вузлів.

Краща мазь від геморою при випаданні вузлів

У хронічній стадії хвороба вкрай важко виліковний доступними засобами. Позбутися від вузлів допомагає тільки хірургічне втручання та проведення тривалої медикаментозної терапії. Якщо ж хвороба діагностована в гострій формі, то цілком підійдуть консервативні способи лікування: свічки, мазі або гелі від геморою. Детальний список ефективних препаратів зазначено у таблиці нижче.

Торгова назва ліків

Вартість в аптеках

Особливості препарату

Постеризан

Від 75 р.

Стимулює імунітет, підвищує здатність геморойних вузлів протистояти бактеріям, прискорює процеси регенерації клітин. Протипоказаний при наявності підвищеної чутливості до фенолу.

Проктозан

Від 174 р.

Краща мазь при випаданні вузлів. Надає знеболюючий і протизапальний ефект, підсушує анальні тріщини і загоює рани.

Гепатромбин

Від 73 р.

Комбінований препарат, має веносклеивающим дією. Протипоказаний при кровотечах, вірусних або грибкових ураженнях м'яких тканин.

Реліф

Від 250 р.

Мазь від геморою надає місцеву судинозвужувальну дію, добре зупиняє кров і загоює рани. З обережністю використовується при гіпертонії, цукровому діабеті, у період вагітності і лактації.

Проктоседил

Від 145 р.

Усуває запалення вузлів, знімає біль і набряклість. Запобігає утворенню тромбів в гемороїдальних шишках. Протипоказана при вірусному або грибковому ураженні м'яких тканин, годуванні груддю та дітям грудного віку.

Проктогливенол

Від 275 р.

Крем від геморою зменшує проникність капілярів, поліпшує їх тонус. З обережністю застосовується при печінковій недостатності.

Ректальні супозиторії для домашнього використання

Зняти набряк, вгамувати гостру біль і залікувати рани при наявності внутрішніх гемороїдальних шишок добре допомагають свічки або ректальні супозиторії для домашнього використання. Серед безлічі препаратів особливо часто призначають:

  • Натальсид. Чинить кровоспинну дію, призначається при хронічному кровоточить геморої.
  • Реліф Ультра. Знімає свербіж заднього проходу, загоює ерозії, зменшує набряклість вузлів і м'яких тканин.
  • Анестезол. Виступає в ролі доброго анестетика при запаленні геморойних шишок, має в'яжучу дію. Не рекомендується до застосування, якщо збільшення геморойних вузлів сталося при вагітності або під час годування.

Лікування дитячого геморою

Як правило, лікування дитячого геморою відбувається лише з використанням місцевих засобів і народної медицини. Однак з-за того, що ефективних препаратів спеціально для немовлят ще не придумали, лікарі призначають їм ті ж засоби, що і дорослим, але в меншому дозуванні. Для безпечного лікування геморою, як правило, використовують:

  • свічки Реліф;
  • мазь Гепатромбин або Проктоседил;
  • крем Ауробин;
  • ректальні супозиторії Гинкор прокто.

Відео: Гемороїдальний вузол

Тромбоз зовнішнього вузла (Здоров'я важливіше 13.04.13)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!