Поліпи в кишечнику - перші симптоми і прояви, лікування

Людський організм постійно оновлюється, у нього часто з'являються новоутворення, які не несуть прямої шкоди, але й не є природними з погляду фізіології. Доброякісні форми наростів можуть елементарно заважати нормальній життєдіяльності.

Що таке поліпи в кишечнику

Поліпи – це доброякісна патологія, якій піддається просвіт кишечника або інші порожнисті органи. Представляють вони собою своєрідну пухлина (скупчення клітин) невеликих розмірів, яка кріпиться ніжкою або широким підставою до тканин і випинається в кишкову порожнину. Така освіта характерно для будь-якого віку, особливо у пацієнтів, наследовавших поліпоз кишечника.

Від чого з'являються поліпи в кишечнику

Поліпоз (код за МКХ 10 – D12) належить до захворювань з невиявленою етіологією (виникненням). Це означає, що сучасна медицина все ще не може визначити причину появи новоутворень в кишечнику. Існує три теорії, які пояснюють появу новоутворень, але жодна з них не є доведеною. Кожна з них має наукове обґрунтування, але розглядає тільки один з ключових факторів поліпозу:

  1. Запальна теорія. Утворення являють собою проміжний етап між раковою пухлиною і локальним запальним процесом органу, при цьому будучи доброякісним утворенням.
  2. Дисрегенераторная теорія стверджує, що захворювання – це порушення або надто часте випадкове спрацьовування процесу регенерації пошкоджених клітин, що веде до збільшення наросту в цьому місці.
  3. Ембріональна теорія. Стверджує, що до появи пухлин причетне патологічне ембріональний розвиток слизових оболонок із-за травми або запалення.

Різний підхід до першопричини не суперечить тому, що причини утворення поліпів у кишечнику наступні (з чим погоджується більшість фахівців):

  • генетична схильність (спадковий фактор);
  • неправильне харчування при домінуванні тварин жирів, вуглеводів;
  • малорухливий спосіб життя;
  • рефлюксна хвороба;
  • патологія роботи кишечника.

Симптоми поліпів у кишечнику в дорослих

Поліп прямої кишки, як і поліп товстої кишки, у більшості клінічних випадків не визначаються, не мають особливої симптоматики. Лікування дуже важко почати вчасно. Часто терапія починається вже при розвиненій формі. Симптоми поліпів у кишечнику в комплексі можуть змусити задуматися про похід до лікаря. При загальних проявах можливого захворювання потрібно проконсультуватися у фахівця. Ознаки захворювання такі:

  • дискомфорт у животі з вираженими больовими відчуттями;
  • проблематична, дискомфортна дефекація;
  • наявність крові, слизу в калових масах;
  • часті позиви в туалет;
  • періодичний несистематичний рідкий стілець;
  • чергування запорів, непрохідності, діареї;
  • болі в животі, блювання, свербіж, печіння в районі анального каналу, поява смуг слизу на калових масах (характерно для поліпозу товстої кишки).

Симптоми поліпів у кишечнику в дітей

Дитина самостійно не може визначити наявність захворювання самостійно, тому батьки повинні стежити за самопочуттям малюків. Основні ознаки поліпів у кишечнику у дітей ті ж, що у дорослих хворих. При проблематичном стільці чи появі кров'яних утворень в калових масах дитину потрібно показати лікарю. У малолітніх пацієнтів освіти бувають декількох видів:

  1. Юнацькі поліпи. Утворюються в 3-6 років, більшість самостійно розсмоктується без наслідків.
  2. Лімфоїдний поліпоз. Розвиток хвороби відбувається в період від півроку до часу статевого дозрівання. Первинно відростки утворюються у віці 1-3 років. Така форма підлягає обов'язковому лікування з-за небезпеки патологій, кровотеч, постійного дискомфорту, проблем з дефекацією.
  3. Синдром Пейтца-Егерса. Захворювання переважно спадкове. Освіти локалізуються в тонкому кишечнику або в прямій кишці. Тривалий розвиток, позитивна перспектива не скасовують обов'язкового лікування.
  4. Аденоматозный поліпоз (сімейний поліпоз ободової кишки). Масове розростання утворень до 3000 одиниць неоднакових обсягів, які мають тенденцію малігнізуватися.
  5. Синдром Гарднера. Множинний поліпоз при локалізації новоутворень не тільки у кишечнику, але і в шлунку (гіперпластичні освіти), щитовидній залозі.

Види поліпів у кишечнику

У залежності від локалізації в організмі сучасна ендоскопічна класифікація поліпів виділяє наступні види:

  1. Ювенальні. Дитяча форма захворювання, яка вражає слизові тканини прямої кишки. Виглядає як виноградна гроно з гладкою поверхнею (поліп на ніжці). Такі утворення не переростають у злоякісні форми.
  2. Гіперпластичні. Конусоподібні утворення невеликих розмірів (2-4 мм). Навіть при великій кількості виявляються як потовщення слизової кишки. Вкрай рідко переходять у рак.
  3. Залізисті. Найпоширеніша форма захворювання, друга назва – аденоматозні поліпи. Освіта круглої форми, при великому збільшенні більше 2 см в 50% відбувається малігнізація.
  4. Війкові – як однойменні, так і залозисто-війкові.Такі гіперпластичні поліпи мають килимову або вузлувату форму, розташовуються на широкій основі. Локалізуються в прямій та сигмовидній кишці. У 90% випадків переходять в онкологічну форму.

Може поліп перерости в рак

Це питання задає практично кожен пацієнт, який стикається з виявленням поліпів. Хоч освіта є саме по собі доброякісним, але має тенденцію до переродження: все залежить від віку пацієнта, статі, локалізації утворень. Вище були наведені зразкові групи ризику з вірогідністю ракового результату для різних типів новоутворень.

Для різних локалізацій переродження поліпа в рак прогнозується наступне:

  1. Рак поліпа шлунка. Вкрай важко діагностується, тому що симптоматика має ознаки виразкової хвороби. Аденокарцинома шлунка передбачає, що тільки 5-15% пацієнтів живе довше 5 років. Тільки своєчасна діагностика і повне видалення пухлини на ранній стадії дає високі шанси на позитивний результат.
  2. Новоутворення в матці. Їх утворення відбувається від надмірного зростання маткової тканини. У більшості випадків вони не несуть у собі небезпеку, але у жінок після 50 років різко підвищується ймовірність трансформації поліпозу в онкологію.

Всі інші локалізації утворень схильні до ризику переродження в ракову пухлину. При виявленні поліпозу слід регулярно перевірятися у фахівця, дотримуватися прописаного ритму життя, якщо видалення утворень недоцільно. Головне – пам'ятати, що підвищення ймовірності переродження в онкологію безпосередньо залежить від розміру і складу тіла відростка.

Як визначити поліпи в кишечнику

Діагностика поліпів кишечника в більшості випадків проводиться за допомогою колоноскопії. Такий спосіб піддає обстеженню навіть самі верхні відділи кишечника, в т. ч. при необхідності їх видалити. Сучасні методи дозволяють також використовувати методи комп'ютерної томограми або ядерно-резонансної томографії для побудови віртуальної моделі кишечника без безпосереднього введення зонда в кишечник. Як класичні способи виявлення при обстеженні використовуються:

  • пальпування прямої кишки;
  • ректороманоскопія;
  • іригоскопія з допомогою введення контрасту (розчин барію);
  • біопсія, гістологічне дослідження.

Дієта при поліпах в кишечнику

Для зниження ризику розвитку поліпів і їх розростання при поліпозі слід дотримуватися кількох простих правил харчування:

  1. Вживання продуктів з вмістом кверцетину та куркумину. Перший елемент – биофлаваноид, який міститься в жовтому і червоному луці, другий – фитохимический агент, який максимально представлений в куркумі. Їх прийом вдвічі зменшує кількість і розмір утворень вже через півроку.
  2. Харчування при поліпах прямої кишки має бути максимально позбавлений присутності жирів тваринного походження.
  3. Нормальне і достатнє споживання вітаміну D. Їм багаті риба, яєчний жовток, печінка та продукти спеціально їм збагачені.
  4. Збалансоване співвідношення магнію і кальцію. Пропорція повинна складати 1:2, але слід враховувати індивідуальне сприйняття цих елементів організмом.

Як лікувати поліпи в кишечнику

Як позбутися від поліпів у кишечнику? При виявленні поліпозу консервативна терапія або народна медицина вже не допоможуть. Лікування поліпів у кишечнику проводиться тільки хірургічним шляхом. Варіантів операції кілька, вибір залежить від місця розташування освіти. Виконують її ендоскопічно, трансанально і у вигляді колотоміі. Незалежно від типу поліпозу його тіло отруюють на гістологію.

Обов'язково видаляти поліп

Вирішує, чи потрібно видаляти поліпи в кишечнику, виключно лікар. Від бажання пацієнта мало що залежить. У 90% вибір простий: освіта видаляється або вирізають щоб уникнути патології, так як тільки юнацькі різновиди утворень схильні до розсмоктування. Залежно від стану хворого лікар може відкласти оперативне втручання на невизначений термін і спостерігати за динамікою захворювання або його стогнацией.

Як видаляють в кишечнику поліп

В залежності від локалізації і кількості утворень рекомендується один з наступних методів:

  • колотомия – видалення поліпів у кишечнику через розріз стінки кишки;
  • застосування інгібіторів протонного насоса;
  • гастроскопія;
  • при важкій малігнізації війкових пухлин проводиться радикальна порожнинна операція з-за великого об'єму пухлини.

Лікування поліпів у кишечнику народними засобами

Повністю вилікуватися від причин поліпозу народними засобами без традиційної медицини неможливо, але трав'яні відвари чудово підійдуть для нормалізації травлення і зняття симптомів захворювання. Фітотерапія хороша для профілактики: вона попередить розвиток онкології. Головне – узгодити лікування поліпів кишечника народними засобами з лікарем.

Ось декілька найбільш популярних рецептів, як лікувати симптоматику:

  1. Деревій, чистотіл, звіробій і чага в кількості по 1 чайній ложці залити окропом і дати настоятися 20 хвилин. Приймати по півсклянки перед їжею.
  2. 3 столових ложки ягід калини залити окропом і дати охолонути. Напій можна пити замість чаю і перед прийомом їжі.
  3. Змішати мед і тертий корінь хрону рівними частками. Приймати по 1 чайній ложці натщесерце щодня.

Дізнайтеся, як застосовується чага при онкології.

Лікування чистотілом поліпів прямої кишки

Лікарські рослини стають профілактикою при цілому комплексі захворювань, і поліпоз в цьому випадку – не виняток. Лікування поліпів кишечника чистотілом (особливо в прямій кишці і товстому кишечнику) краще всього проводити за допомогою клизмирования. Самий простий і дієвий рецепт виглядає наступним чином: 2 частини деревію, по 1 частини чистотілу і квіток календули заливають окропом і дають охолонути, проціджують відвар, додають кукурудзяне масло і добре збовтують. Як лікувати: вводити в порожній кишечник 2 рази в день порціями по 50 мл

Дієта після поліпектомії кишечника

Харчування після видалення поліпа кишечника має бути збалансованим і відповідати рекомендаціям лікаря. В більшості випадків доведеться відмовитися від м'ясних жирів, алкоголю та куріння. У раціоні обов'язково повинні бути свіжі овочі, фрукти, злакові, клітковина, глютен, риба і морепродукти. Кисломолочні продукти водяться в харчування виключно після консультації з дієтологом.

Дізнайтеся, яка потрібна дієта після операції на кишечнику.

Відео: Поліпи кишечника

Про самому головному: Поліпи кишечника, тунельний синдром, чужорідний предмет у вусі/носі

Дізнайтеся, як діагностуєтьсярак прямої кишки - перші симптоми захворювання.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!