Вправи проти геморою

Низька рухова активність дає про себе знати у вигляді появи геморою, коли венозні стінки гемороїдального сплетення випинаються назовні і доставляють людині біль і дискомфорт. Все відбувається через крові, яка в недостатній кількості надходить до органів малого тазу. Поліпшити кровообіг допомагають спеціальні вправи від геморою. Це не звичайна домашня зарядка, тому нижче інструкції допоможуть вам навчитися правильної технології лікувальної гімнастики.

Які вправи робити для лікування геморою

Замість напруженої гімнастики при геморої, рекомендуються більш щадні види рухової активності:

  1. Кардионагрузки – легкий біг, катання на лижах, спортивна ходьба, плавання. Ці види спорту покращують кровообіг, зміцнюють серце і не навантажують черевні і тазові м'язи.
  2. Фізичні вправи при геморої, розроблені гінекологом Кегелем. Спочатку використовувалися в післяпологовий період у жінок, але потім стали популярними і серед чоловіків. Заняття зміцнюють анальний сфінктер, змушуючи його м'язи сильніше працювати, покращують кровотік у венах прямої кишки, усуваючи кров'яні застої.
  3. Гімнастика Бубновського, що передбачає повне обстеження пацієнта, а вже потім складання індивідуальної програми вправ.
  4. Йога теж проявила себе як не менш ефективний спосіб профілактики і лікування закрепів, які стають причиною розвитку геморою.

Правила виконання лікувальної гімнастики

Вправи проти геморою потрібно виконувати за правилами, при цьому стежачи за своїм станом, щоб при виникненні дискомфорту вчасно припинити заняття. Рекомендації до виконання:

  1. Намагайтеся не затримувати дихання при виконанні зарядки.
  2. Не робіть різких ривків, провокують перенапруження м'язів.
  3. Кількість підходів і повторів нарощуйте поступово, починаючи з мінімального навантаження.
  4. Виконуйте лікувальну зарядку регулярно, щоб від неї був позитивний ефект.
  5. Кращий час для гімнастики після спорожнення кишечника.
  6. Якщо гемороїдальні вузли, тріщини доставляють біль – прийміть теплу ванну і змастіть їх маззю з дією анестетика.

Комплекс фізичних вправ

Лікування геморою народними методами у вигляді гімнастики включає кілька корисних вправ:

  • Які стрижуть ножиці. Постеліть килимок для гімнастики, ляжте на нього. Потім, не згинаючи ноги, підніміть їх так, щоб величина кута між ними і поверхнею підлоги була приблизно 45°. Плавно розводьте ноги по сторонам, а потім у зворотний бік, щоб вони виявилися схрещеними. По можливості зробіть 50 повторів.

  • Ножиці у вертикальному виконанні. Прийміть вихідну позу як при першій вправі. Відмінність полягає в тому, що ноги потрібно розводити не впоперек, а вздовж тіла, почергово піднімаючи ліву і праву. Повторень теж 50.
  • Праску. Початкова позиція як для перших двох рухів, тільки підняті під тим же кутом ноги потрібно зафіксувати на півхвилини. З кожним разом цей час збільшують. Зробіть близько 4-5 підходів.
  • Вигин. Прийміть лежаче положення, витягніть руки уздовж тіла. Без різких рухів відривайте таз від підлоги, стискаючи сідниці. Трохи затримавшись у цьому положенні, прийміть вихідну позицію. Кількість повторів – 50.
  • Кішка. Прийміть положення на четвереньках. Рахуючи від 1 до 4, вигинайте спину вгору, як ніби ви кішка. При рахунку від 5 до 8 плавно поверніться в початкове положення.

  • Ходимо на сідницях. Прийміть сидяче положення на підлозі, випряміть спину. Напружуючи одну з сідниць, перетягніть її вперед. Те ж саме повторіть з іншого ягодицей. Вистачить 5 хвилин такого ходіння.
  • Марширование. Встаньте рівно, поперемінно піднімайте коліна до гострого кута, тобто трохи вище положення сідниць. Виконуйте протягом 2-3 хвилин.
  • Повороти таза. Зіпріться на лікті і коліна, випряміть спину. Нахиляйте таз і стегна то в праву, то в ліву сторону, як ніби хочете торкнутися підлоги. Для кожної сторони виконайте 20 повторів.
  • Найпростіше, що робити при геморої – це звичайне стиснення сфінктера. Ви можете робити це вдома, на роботі, в транспорті – в будь-якому місці і скільки завгодно разів.

Протипоказання

Деякі з вправ при геморої, а для окремих пацієнтів і вся гімнастика, протипоказані:

  • Високий тиск всередині черепа.
  • Гіпертонічна хвороба.
  • Остеохондроз в період загострення.
  • Сильні кровотечі при геморої.

Гімнастика при геморої не повинна бути у вигляді:

  • занять важкою атлетикою;
  • вправ з використанням великої ваги;
  • рухів на розвиток м'язів преса, тобто підйомів ніг, скручувань, нахилів вперед/назад;
  • повноцінних глибоких присідань;
  • різких рухів ногами.

Відеоуроки: ефективні вправи від геморою

Фізичні навантаження при деяких захворюваннях можуть бути корисними. Головне, знати техніку виконання лікувальної гімнастики і слідувати рекомендаціям лікарів. Виберіть для себе відповідний комплекс, яким ви будете займатися з задоволенням. Включіть туди розслабляючий масаж. Щоб визначити, які вправи допоможуть при геморої і увійдуть у вашу особисту систему, подивіться корисний відеоролик.

Йога

Вправи Кегеля

Зарядка для профілактики геморою

Зарядка для профілактики геморою

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!