Аналіз мокроти - показання, як правильно зібрати і здавати, розшифровка результатів та показники норми

При бронхіті та інших запальних захворюваннях необхідно здавати загальний аналіз мокротиння, проаналізувавши результати якого, лікар зможе визначити характер і причину розвитку патологічного процесу. При ураженнях дихальних органів виділяється слизовий секрет, який несе в собі інформацію про збудників, які стали каталізаторами погіршення стану організму. Це можуть бути мікробактерії туберкульозу, клітини злоякісних пухлин, домішки гною або крові. Всі вони впливають на кількість і склад виділяється пацієнтом мокротиння.

Що таке аналіз мокротиння

Дослідження мокротиння є одним з найбільш ефективних методів, що дозволяють визначити характер захворювання дихальних шляхів. Багато недуг представляють серйозну загрозу для життя людини, наприклад, такі хвороби як актіномікоз, гнильний бронхіт, гангрена легенів, пневмонія, бронхіальна астма, абсцес легені і т. д. Потрапляючи в організм людини, шкідливі мікроорганізми сприяють розвитку патологічного процесу, який стимулює виділення секрету з органів дихання.

Щоб діагностувати хворобу, лікарі проводять загальний аналіз, який включає кілька етапів: бактеріологічний, макроскопічний, хімічний та мікроскопічний. Кожне дослідження містить важливу інформацію про секреті, на основі чого відбувається підсумкове складання медичного висновку. Аналізи готують близько трьох робочих днів, у деяких випадках можливі затримки на більш тривалий термін.

Навіщо потрібно дослідження

Мікроскопія мокротиння проводиться серед пацієнтів, які страждають захворюваннями легенів або інших органів дихання, з метою виявлення причини недуги. Слизовий секрет виділяється тільки при наявності патологічних відхилень в роботі організму, тому при появі виділень із дихальних шляхів слід якомога швидше звернутися до лікаря. Відходження мокротиння відбувається під час кашлю, мікроскопічний аналіз слизу допомагає отримати всю необхідну інформацію про локалізації і стадії запального процесу.

Колір і консистенція мокротиння можуть бути різними в залежності від хвороби. Виходячи з отриманих даних, лікарі визначають збудника патології і підбирають раціональний курс лікування. Присутність в секреті патогенних мікроорганізмів сприяє підтвердженню або спростуванню наявності злоякісних пухлин, що важливо при постановці остаточного діагнозу.

Коли і кому призначається

Здавати посів мокротиння для проведення загального аналізу необхідно тим пацієнтам, у яких є підозра на хронічні або гострі захворювання дихальної системи. Наприклад, бронхіт, рак легені, туберкульоз, пневмонія. Дана група людей знаходиться в категорії ризику, тому регулярні дослідження секрету є невід'ємною частиною комплексної терапії захворювань. Збирати слиз доводиться навіть після проходження курсу лікування, оскільки деякі недуги мають тенденцію до тимчасового припинення активності.

Як підготуватися до аналізу

Дана процедура вимагає від пацієнтів дотримання певних правил, які гарантують «чистоту» проведення дослідження. Ротова порожнина людини містить особливу флору, яка може змішуватися з патогенним секретом. Щоб надати коректні дані медичної комісії, пацієнт повинен дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Пити багато теплої води.
  2. Приймати відхаркувальні засоби.
  3. Почистити зуби і прополоскати рот перед процедурою.

Як здати мокротиння на аналіз

Перед тим, як здавати мокротиння на аналіз, її необхідно зібрати в домашніх або амбулаторних умовах. Пацієнту видають стерильну баночку, яку слід відкривати безпосередньо перед процедурою. Найкраще збирати секрет з ранку, оскільки в цей час доби він є самим свіжим. Мокротиння для дослідження потрібно поступово выкашливать, але, ні в якому разі, не відхаркувати. Щоб поліпшити виділення слизу, лікарі рекомендують:

  1. Зробити 3 повільних вдиху і видиху, затримуючи дихання між ними на 5 секунд.
  2. Відкашлятися і сплюнути накопичилася мокротиння в баночку для аналізів.
  3. Переконатися, що слина з ротової порожнини не потрапила в ємність.
  4. Повторювати вищевказані дії до тих пір, поки рівень секрету не досягне відмітки 5 мл
  5. В разі невдачі, можна подихати парою над каструлею з гарячою водою для прискорення процесу відхаркування.

Як тільки збір мокротиння завершено, баночку слід відвезти в лабораторію для проведення аналізу. Важливо, щоб секрет був свіжим (не більше 2 годин), оскільки в людській слизу дуже швидко починають розмножуватися сапрофіти. Дані мікроорганізми заважають правильній постановці діагнозу, тому весь час від збору до транспортування ємність зі слизом необхідно зберігати в холодильнику.

Як здати мокротиння на туберкульоз

Тривалий кашель, що не припиняється протягом трьох тижнів, вважається показанням для дослідження мокротиння. Підозра на туберкульоз – серйозний діагноз, тому патогенну слиз збирають тільки під наглядом лікаря. Даний процес може відбуватися в стаціонарних або амбулаторних умовах. Здавати мокротиння при підозрі на туберкульоз припадає 3 рази.

Перший збір проходить рано вранці, другий – після 4 годин, а останній – на наступний день. Якщо пацієнт з якоїсь причини не може самостійно прийти до лікарні для здачі аналізів, до нього додому навідується медсестра і доставляє отриманий секрет в лабораторію. При виявленні бактерій Коха (мікробактерій туберкульозу) лікарі ставлять діагноз – відкрита форма туберкульозу.

Етапи лабораторного дослідження

Розшифровка аналізу харкотиння складається з трьох етапів. Спочатку лікар проводить візуальний огляд пацієнта, оцінює характер, колір, шаруватість і інші показники патогенного секрету. Отримані зразки вивчають під мікроскопом, після чого настає черга бактеріоскопії. Завершальним дослідженням є посів на поживні середовища. Бланк з результатами видається протягом трьох днів після завершення здачі аналізів, виходячи з отриманих даних, спеціаліст робить висновок про характер захворювання.

Розшифровка

Щоб правильно поставити діагноз пацієнту, мокротиння оцінюють за трьома різними показниками. Проводиться макроскопічний, бактеріоскопічне і мікроскопічний аналіз, результати по кожному дослідження дають чітке уявлення про стан людини. Колір, консистенція, запах, поділ на верстви і наявність включень – це основні показники макроскопічного аналізу секрету. Наприклад, прозора слиз зустрічається у людей з хронічними захворюваннями дихальних шляхів.

Іржавий відтінок секрету обумовлений кров'янистими домішками (розпад еритроцитів), що часто свідчить про наявність туберкульозу, крупозній пневмонії, раку. Гнійна мокрота, яка утворюється при скупченні лейкоцитів, характерна для абсцесу, гангрени або бронхіту. Жовтий або зелений колір виділень є показником патологічного процесу в легенях. В'язка консистенція секрету може бути наслідком запалення або прийому антибіотиків.

Спіралі Куршмана в мокроті, які являють собою білі покручені трубочки, свідчать про наявність бронхіальної астми. Результати мікроскопічного та бактеріоскопічного аналізу надають інформацію про зміст слизу хвороботворних мікроорганізмів та бактерій. До них відносяться: диплобациллы, атипові клітини, стафілококи, еозинофіли, гельмінти, стрептококи. Серозна харкотиння виділяється при набряку легенів, пробки Дітріха зустрічаються у пацієнтів, які страждають гангреною або бронхоектазами.

Норма

У здорової людини залози великих бронхів утворюють секрет, що проковтується при виділенні. Дана слиз має бактерицидну ефектом і служить для очищення дихальних шляхів. Однак поява навіть незначної кількості харкотиння свідчить про те, що в організмі розвивається патологічний процес. Це може бути застій у легенях, гострий бронхіт або пневмонія. Єдиним винятком є курці, оскільки у них слиз виділяється постійно.

Наявність одиничних еритроцитів при аналізі секрету є нормою і не робить впливу на діагностичні результати. Обсяг щодня виробляється трахеобронхіальною слизу у людини повинен знаходитися в межах від 10 до 100 мл Перевищення зазначеної норми свідчить про необхідність проведення додаткових аналізів. При відсутності відхилень мазок на МТБ повинен показати негативний результат.

Можливі патології

В нормі у людини не повинно відбуватися відходження мокротиння, тому при появі слизу підозрілого характеру необхідно відразу ж звернутися за допомогою до фахівця. За допомогою бактеріоскопічного дослідження визначається тип збудника, мазок з грампозитивними бактеріями забарвлюється в синій колір, а з грамнегативними – у рожевий. Мікроскопічний аналіз допомагає виявити небезпечні патології, до яких відносяться пухлинні клітини, еластичні волокна, альвеолярні макрофаги і т. д. Виходячи з отриманих результатів слизу, лікар призначає терапію.

Епітелій у мокротинні

При мікроскопічному дослідженні мокротиння часто зустрічаються клітини плоского епітелію, проте це ніяк не впливає на результати аналізу. Виявлення клітин циліндричного епітелію може свідчити про наявність таких хвороб, як астма, бронхіт або рак легені. У більшості випадків вищезазначені освіти є домішками слизу з носоглотки і не мають діагностичного значення.

Альвеолярні макрофаги в мокротинні

Клітини ретикулоендотелію можна виявити у людей, які тривалий час перебували в контакті з пилом. Протоплазма альвеолярних макрофагів містить фагоцитированные частинки, які називають «пиловими» клітинами. Деякі з вищевказаних мікроорганізмів включають продукт розпаду гемоглобіну – гемосидерин, тому їм було присвоєно назву «клітини серцевих вад». Такі утворення виникають у пацієнтів з діагнозом інфаркт легені, мітральний стеноз, застій легені.

Лейкоцити

Будь секрет містить невелику кількість лейкоцитів, проте скупчення нейтрофілів свідчить про те, що є гнійні виділення. При бронхіальній астмі у пацієнта можна виявити еозинофіли, що також характерно і для наступних захворювань: рак, туберкульоз, інфаркт, пневмонія, гельмінтоз. Велике число лімфоцитів зустрічаються у тих людей, які хворіють на кашлюк. Іноді причиною підвищення їх кількості виступає туберкульоз легенів.

Еритроцити

Слиз людини може містити одиничне кількість еритроцитів, що ніяк не впливає на стан його здоров'я. При розвитку таких патологічних процесів, як легенева кровотеча, кількість еритроцитів сильно зростає, що призводить до кровохаркання. Наявність свіжої крові у слизових виділеннях говорить про наявність незмінних еритроцитів, але якщо кров затримувалася в дихальних шляхах, то по ній визначають вилужені клітини.

Кристали Шарко-Лейдена в мокротинні

При розпаді легеневої тканини утворюються так звані еластичні волокна. Їх поява в секреті свідчить про наявність абсцесу, туберкульозу, раку або гангрени легень. Останнє захворювання може протікати без присутності еластичних волокон, оскільки вони розчиняються під дією ферментів слизу. Відмінною особливістю безбарвних кристалів Шарко-Лейдена є високий вміст еозинофілів, що характерно для таких захворювань як бронхіальна астма та еозинофільна пневмонія.

Еластичні волокна

Кристали Шарко-Лейдена – не єдиний представник еластичних волокон. В мокроті багатьох пацієнтів, які страждають захворюваннями дихальних шляхів, часто зустрічаються спіралі Куршмана. Вони являють собою трубчасті тіла, які іноді помітні навіть неозброєним оком. В інших випадках кристали виявляють з допомогою мікроскопічного дослідження слизу. Трубчасті тіла можуть провіщати розвиток пневмонії, бронхіальної астми, туберкульозу легень.

Еозинофіли у мокротинні

Еозинофіли вважаються ознаками астми, але дане твердження вірне лише для деяких випадків. Мікроорганізми цього типу містять специфічний білок, який здатний не тільки захищати організм від паразитів, але і руйнувати епітелій дихальних шляхів. Еозинофіли вважаються однією з головних причин розвитку патології органів дихання, однак дослідження з цього питання все ще не завершені. Ці клітини неможливо повністю видалити з дихальних шляхів, однак можна істотно знизити їх кількість при відповідному лікуванні антитілами.

Відео

Збір мокротиння

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!