Болять кістки ніг - причини і лікування

Постійні дискомфортні відчуття, що виникають у кістках ніг, вимагають термінового звернення до лікаря. Симптом може бути проявом недуг опорно-рухового апарату, ураження судин, порушення процесів обміну в організмі. Больовий синдром не рекомендується лікувати самостійно. Терапію повинен призначати лікар, у відповідності з причинами, виявленими за допомогою діагностичних досліджень.

Що таке біль у кістках ніг

Ломота, ниючий або гострий біль у кістках нижніх кінцівок – поширене явище у пацієнтів будь-якої вікової категорії. Дискомфортні відчуття можуть свідчити про неправильному способі життя, наявності травм або бути симптомом небезпечних захворювань, серед яких фахівці відзначають цукровий діабет, остеохондроз, артрити, артрози та інші. При відсутності лікування ці недуги супроводжуються серйозними ускладненнями.

Чому болять кістки ніг

Викликати біль у кістках ніг можуть патологічні процеси або другорядні причини. Поширеними факторами, що впливають на появу дискомфорту в області нижніх кінцівок, є:

  • перетренованість при інтенсивних заняттях фітнесом, спортом, посиленому фізичному праці;
  • недостатній вміст всередині організму необхідних мінералів (магнію, кальцію), вітамінів (групи B, D);
  • порушення обміну речовин;
  • надмірна вага, ожиріння;
  • патології кровоносної системи;
  • прийом деяких видів ліків;
  • сидячий спосіб життя, постійна відсутність рухливості;
  • часте перебування у статичних позах;
  • переохолодження організму;
  • часто виникає перевтома, стреси;
  • пристрасть до спиртних напоїв, куріння, наркотиків.

Серед причин, що викликають дискомфорт, фахівці відзначають наявність у пацієнта деяких захворювань. Спровокувати біль кісток нижніх кінцівок можуть такі недуги:

  • травми (тріщини, вивихи, розриви і розтягнення зв'язок, забиття, переломи);
  • захворювання кісток ніг запального характеру (остеомієліт, артрит, ревматизм, остеїт);
  • остеопороз;
  • патології судин (тромбофлебіт, варикозне розширення вен, атеросклероз, облітеруючий ендартеріїт, васкуліт);
  • цукровий діабет;
  • розвиток пухлин, що розвиваються з тканин кісток або метастазують в неї;
  • захворювання генетичної природи (синдром Марфана, остеопетроз, гіперостоз);
  • плоскостопість;
  • патології паращитовидних залоз, що викликає порушення обміну кальцію;
  • інфекційні захворювання кісток;
  • отруєння свинцем та іншими токсичними речовинами;
  • патології психіки і нервової системи;
  • прояв недуг, що виникли в інших органах (отруєння продуктами харчування, простудні захворювання).

Ниють кістки рук і ніг

Верхні і нижні кінцівки часто болять при фізичних перевантаженнях. Ноги, як і хребет, відчуваю на собі всю тяжкість людського тіла. Навантаження збільшується при наявності зайвих кілограмів і вагітності. Руки страждають від надмірної фізичної праці, носіння занадто важких вантажів, перевтоми. Однією з причин, чому болять кістки ніг, стає порушення процесу кровообігу, розвиток варикозного розширення вен, атеросклерозу, ендартеріїту.

Болючість нижніх кінцівок обумовлюється плоскостопістю, бурситом, подагру, п'ят шпорами. Ураження області стегна виникають при артрозі, остеопорозі. Руки часто болять при патологіях зв'язок, нервових закінчень, м'язів. Порушення кровообігу області верхніх кінцівок відзначається рідко, тому при діагностиці рекомендується шукати інші причини розвитку неприємних відчуттів.

При натисканні

Деякі пацієнти скаржаться на болі кісток нижніх кінцівок, які не виявляються в стані спокою, а утворюються при натисканні. Різкі дискомфортні відчуття часто виникають при наявності забитих місць, переломів, розтягнень, розривів зв'язок або пошкоджень шкірних покривів. Кістки болять, оскільки всі тканини організму тісно пов'язані між собою. Дискомфорт при натисканні може проявлятися і при інфекційних процесах, дефіцит мінералів, вітамінів. Причиною часто стають недуги кісткового апарату, захворювання Тітце.

Блукаючі болю

Такий стан характеризується відсутністю певного місця локалізації больових відчуттів. Фахівці називають це явище блукаючим артритом. Виявляється недуга переважно в літньому віці. Діагноз відносять до захворювань опорно-рухового апарату, що вражає суглоби. Біль при артриті супроводжується ознаками запальних процесів: почервонінням і набряком.

Патологія здатна як до стрімкого, так і до повільного розвитку, трансформуючись при цьому в поліартрит. Виникнення недуги можуть спровокувати кілька причин: вікові зміни, інфекції (грибкові, вірусні, бактеріальні), переохолодження, спадкова схильність, дисбаланс гормонів, травми, захворювання центральної нервової системи. Для блокади блукаючого болю потрібно проводити терапію патології, яка її викликає.

Болі в кістках при вагітності

Під час виношування плоду жіночий організм зазнає істотні зміни. Період характеризується розширенням тазу, набором зайвих кілограмів, збільшенням навантаження на ноги і скелет. У зв'язку з цими процесами у майбутньої матері часто болять кістки нижніх кінцівок. Спеціалісти відносять це явище до норми, але жінці слід звертатися до лікаря. Необхідність консультації лікаря полягає в тому, що болі можуть свідчити про виникнення патологічних процесів.

Ночами

Якщо ломить кістки в нозі переважно ночами, це може свідчити про початковому етапі розвитку деформуючого остита. При цьому дискомфорт відчувається не тільки в нижніх кінцівках, але і по всьому тілу. Захворювання вражає скелет цілком, викликає збої в його здатності тканин до ремоделированию. Основними симптомами хвороби є болі множинної локалізації, деформація кісток, неврологічні порушення. Виникнення захворювання обумовлено малорухомої життям, порушеннями водно-сольового балансу, виснаженням стінок органів шлунково-кишкового тракту.

З розвитком патології відбувається втрата пружності оболонок кишечника, шлунка, порушується їх захисна функція. Руйнування кісткової тканини відбувається при всмоктуванні великої кількості сольових компонентів, які накопичуються і утримуються всередині організму. При цьому недугу кістки ноги болять через підняття нервових закінчень і волокон. Якщо дискомфорт в нижніх кінцівках відчувається ночами, необхідно обов'язково звернутися до лікаря, оскільки явище може сигналізувати про остите або пухлини злоякісного характеру.

Діагностика

Якщо у пацієнта болить кістка на нозі, лікарю необхідно провести диференціальну діагностику, щоб виключити патології, пов'язані з м'язами. У процесі огляду ортопед або хірург можуть визначити наступні захворювання та стани:

  • Травми кісток – супроводжуються ушкодженнями шкірних покривів, утворенням гематом, пухлинами, хрускотом, обнаруживающимся при натисканні пальцем. При переломах утворюється кровотеча, кінцівка набуває патологічну рухливість. Біль при порушенні цілісності кістки має чітку локалізацію, тенденцію до поступового затихання.
  • Інфекціїпроявляються набряками на місці запалення, ознобом, підвищенням температури тіла. Кістки ніг у пацієнта болять сильно, відчуття здатні порушувати сон і апетит, погіршувати загальний стан людини.
  • Хвороби судин – викликають відчуття поколювання і оніміння нижніх кінцівок, збільшення вираженості судинного малюнка на шкірі, сухість шкіри, набряки, утворення виразок. Біль різка або ниючий, з'являється при ходьбі.
  • Остеохондроз – виникнення хворобливості пов'язано зі здавленням нервових закінчень, які регулюють роботу ніг. Недуга може супроводжуватися онімінням, кульгавістю, зниженням або втратою чутливості нижніх кінцівок, зменшенням тонусу м'язів. Біль може мати тупий, ниючий характер, віддавати в стопу. Неприємні відчуття розвиваються на тлі фізичного навантаження.
  • Цукровий діабет – хвороба характеризується змінами нервових закінчень і дрібних судин, які сприяють розвитку різкого, гострого болю. У пацієнта спостерігається блідість і сухість шкірних покривів, повільне загоєння невеликих ран, трофічні виразки.
  • Лейкоз гострої форми – являє собою злоякісну хворобу крові. Для хвороби характерна постійна хворобливість в суглобах ніг, стегнових кістках, озноб, збільшення селезінки та лімфовузлів, порушення апетиту, блідість шкіри, виникнення висипу. Біль тупий, має тенденцію до посилення при постукуванні по грудині і кісток нижніх кінцівок.

Після постановки можливого діагнозу спеціалісту можуть знадобитися додаткові дослідження. З цією метою застосовуються такі методи:

  • рентгенівські дослідження – призначаються при травмах, запаленнях суглобів або кісток;
  • ультразвукова діагностика (УЗД) – обстеження стану судин ніг з допплерографією;
  • магнітно-резонансна та комп'ютерна томографія – при травмах, підозрі на новоутворення і судинні хвороби;
  • пункція, біопсія кісток ноги, гістологічне дослідження;
  • аналіз крові на визначення вмісту глюкози (при цукровому діабеті), кальцію (патології паращитовидних залоз), С-реактивного білка (при ревматичних захворюваннях).

Лікування

Основу терапії складають методи, спрямовані на боротьбу з причинами виникнення болю в кістках ніг. Вибір стратегії лікування здійснюється лікарем за результатами обстеження. Основними є наступні терапевтичні методи:

  1. Лікування медикаментами – призначення препаратів, що усувають причину хворобливості кісток ніг. Використовуються знеболюючі, протизапальні засоби, хондропротектори та інші лікарські групи.
  2. Дієтичне харчування, збагачене мінералами і вітамінами. Пацієнту слід вживати різноманітну, збалансовану їжу. Алкоголь з раціону слід виключити.
  3. Масаж– процедуру необхідно проводити тільки за рекомендацією лікаря, у фахівця, який має медичну освіту, у добре обладнаному кабінеті.
  4. Наколінники, ортези, корсети – спеціальні пристосування полегшують стан хворого, знижуючи навантаження на суглоби і кістки.
  5. Лікувальна фізкультура – призначається комплекс вправ, який допоможе позбутися від больових відчуттів в кістках ніг. Програма гімнастики залежить від основного захворювання.
  6. Фізіотерапія включає:
  • електрофорез– введення ліків підшкірно, вплив електричних імпульсів, які мають певну частоту;
  • кріотерапію– застосування холодного азоту;
  • хлоридні й натрієві ванни допомагають впоратися з больовим синдромом;
  • вплив лазером – напрям променів на суглоби і кістки, зазнали поразки.

Таблетки

Після визначення причини болю в кістках нижніх кінцівок лікар призначає медикаментозну терапію. В залежності від діагнозу використовуються препарати наступних груп:

  1. Хондропротектори– ліки допомагають зупинити дегенеративні процеси, прискорити обмін речовин, відновити тканини кісток, які зазнали пошкоджень. Терапія триває не менше 3-х місяців. Використання медикаментів дає повільний, але стійкий результат.
  2. Нестероїдні протизапальні препарати – знеболюють, знімають запалення, здатні посилити дію інших засобів. Застосовуються при остеохондрозі, артрозі, травмах.
  3. Антибіотики і антимікробні ліки – призначені для ліквідації вогнищ інфекції. Використовуються при сифілітичний ураженні, травмах відкритого типу, туберкульозі кісток, артриті.
  4. Інсулін, засоби, що знижують зміст глюкози в крові – призначаються при болях, викликаних цукровим діабетом.
  5. Препарати фосфору, кальцію, вітамін D – показані при рахіті, остеопорозі, зниження рівня щільності кісток.
  6. Венотоніки– призначені для зміцнення судинних стінок.
  7. Цитостатики, препарати хіміотерапії – необхідні при виявленні новоутворень злоякісного характеру.
  8. Комплекси вітамінів і мінералів – застосовуються в якості підтримуючої терапії для поповнення запасів поживних речовин в організмі.

Якщо у пацієнта болять кістки нижніх кінцівок, підбирати необхідні препарати повинен тільки фахівець. Часто призначаються наступні лікарські засоби:

  • Хондроксид– має протизапальний ефект, сприяє регенерації хрящової тканини, покращує обмінні процеси в ній. Активною речовиною таблеток, гелю і мазі є сульфат хондроїтину. Завдяки своєму складу Хондроксид гальмує прогресування остеоартрозу, остеохондрозу, знижує болючість уражених цими недугами суглобів. Таблетки рекомендується приймати по 2 шт. двічі за день, запиваючи водою. Курс терапії становить півроку. Мазь та гель можна наносити на вогнище болю на нозі до 3 разів/день. Хондроксид заборонено вживати дітям, при вагітності, лактації, гіперчутливості до складу речовин. Зовнішнє використання препарату не призначається при пошкодженнях шкіри на місці нанесення, непереносимості компонентів. Гель і мазь заборонено застосовувати для терапії дітей. Серед побічних дій Хондроксида відзначається діарея, нудота, алергія.
  • Терафлекс– відновлює хрящову тканину. Ліки забезпечує її захист від руйнування, викликаного прийомом протизапальних засобів. Медикамент сприяє синтезу сполучної тканини, колагену, гіалуронової кислоти, протеогліканів. Терафлекс пригнічує ферменти, які руйнують хрящ, забезпечує необхідний рівень в'язкості синовіальної рідини. Активними речовинами ліки є глюкозаміну гідрохлорид, хондроїтин сульфат натрію. Дорослим і дітям старше 15 років рекомендується перші 3 тижні терапії пити по 1 капсулі тричі за день. Потім слід зменшити періодичність до 2 разів/добу. Вживати капсули можна незалежно від прийомів їжі, необхідно запивати пігулки водою. Заборонено призначати Терафлекс при вагітності, важкій формі ниркової недостатності, дітям до 15 років, при гіперчутливості до компонентів складу. Препарат може спровокувати головні і шлункові болі, запор, діарею, метеоризмы, викликати сонливість, запаморочення.
  • Диклофенак– болезаспокійливий, протизапальний та жарознижувальний засіб. Його лікарські форми призначені для внутрішнього, зовнішнього застосування, ін'єкційного введення. При болях у ногах, викликаних остеохондроз, остеоартроз, ревматизм, артрит, застосовуються гель або мазь. Якщо неприємні відчуття мають високу інтенсивність, лікарі можуть призначити додатково таблетки або розчин для ін'єкцій. Гель слід наносити на ділянку локалізації болю, розтерти. Для однієї процедури знадобиться 2-4 г крему. Наносити гель можна 3-4 рази/день. Мазь слід накладати на ділянки запалення по 2-3 рази/добу, втираючи. Максимальна щоденна доза – 8 р. Диклофенак заборонено використовувати при індивідуальній чутливості, вагітності, годуванні груддю, наявності відкритих пошкоджень шкіри, дітям до 6 років. Побічні ефекти при місцевому зовнішньому застосуванні реєструються рідко. Проявляються вони сверблячкою, печінням, почервонінням, висипами на шкірі.
  • Мідокалм– відноситься до миорелаксантам центральної дії. Препарат сприяє зменшенню тонусу мускулатури кістяка. Засіб володіє місцевим знеболюючим ефектом, знижує провідність імпульсів в аферентних нервових волокнах, рухових нейронах. Мідокалм застосовується при остеохондрозі, м'язових спазмах, ураженнях судин. Кожна таблетка містить гідрохлорид толперизона по 50 або 150 мг. Медикамент приймають внутрішньо, бажано після їжі. Пігулки рекомендується вживати цілими, запиваючи водою. Дорослим при болях в ногах призначають по 100-150 мг щодобово. Зазначену дозу необхідно ділити на 2-3 прийоми. Використовуючи Мідокалм при болі в кістках, слід врахувати, що препарат протипоказаний при хворобі Паркінсона, підвищеної судомної активності, епілепсії, гострих психозах, печінкової і ниркової недостатності хронічної форми, міастенії, алергії на компоненти складу, дітям до 1 року. Серед побічних дій в інструкції зазначено: запаморочення, головний, м'язовий біль, порушення сну, нудота, підвищена стомлюваність і інші симптоми.

Народні засоби

Згідно відгуками пацієнтів, при болі в кістках, зосереджених в області ніг, народні засоби допомагають зменшити дискомфортні відчуття. Фахівці радять використовувати домашні препарати в якості доповнення до фізіотерапії, лікування медикаментами. Рекомендується застосовувати наступні засоби:

  • При артриті необхідно подрібнити яєчну шкаралупу. Отриманий порошок змішайте з натуральним молоком до отримання консистенції густої сметани. Субстанцію використовувати як компрес, наносячи на ніч на місце локалізації болю. Курс лікування становить 7 днів.
  • Полегшити симптоми артрозу допоможе розтирання на основі меду і яблучного оцту. Інгредієнти потрібно змішати в рівній пропорції. Наполягайте засіб близько 3 годин. Отриманим препаратом розтирайте болючу ділянку. Тривалість лікування становить 3 тижні.
  • Для зняття больового синдрому змішайте соду, кефір і житній хліб в рівних пропорціях. Масу накладайте на уражені ділянки тіла, як компрес. Тримайте до зникнення дискомфорту.

Профілактика

Щоб не допустити розвитку болі в кістках, необхідно дотримуватися певні правила профілактики. Фахівці рекомендують слідувати декільком радам:

  1. Намагайтеся не перегрівати і не переохолоджувати ноги, організм в цілому.
  2. Контролюйте свої фізичні навантаження при заняттях спортом їх збільшення потрібно здійснювати поступово.
  3. Збагачуйте раціон харчування кальцієм, іншими мінералами і вітаміном D, намагайтеся вживати здорову їжу, уникайте алкоголю.
  4. При наявності надлишкової маси тіла, приймайте заходи для її нормалізації.
  5. Якщо в кістках ніг виникає навіть незначний дискомфорт, звертайтеся до лікаря для обстеження.

Відео

Від чого болять ноги?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!