Що таке остеоартроз суглобів - причини, симптоми і лікування

Багато людей, що відчули перші неприємні симптоми, цікавляться: остеоартроз – що це таке? Остеоартроз – це захворювання суглобів, при якому хрящова тканина піддається запального процесу і людина починає відчувати біль. Така проблема діагностується переважно у літніх людей, однак в окремих випадках з нею стикаються молоді люди. Остеоартроз лікують на початковій стадії, щоб не допустити розвитку захворювання, наслідком якого може стати інвалідність.

Що таке остеоартроз

Остеоартроз – це дегенеративно-дистрофичное пошкодження суглобів, при якому відбувається запалення хряща і підхрящової кістки. Якщо його не лікувати, хрящ суглоба почне руйнуватися, оголюючи поверхню кісткової тканини. Це може призвести до знерухомлення і постійного больового синдрому. При остеоартрозі (артрозі або деформуючому артрозі) відбувається утворення остеофітів, що представляють собою нарости на кістки.

На сьогоднішній день остеоартроз діагностується в 70% випадків серед ревматологічних захворювань, далі в рейтингу йде артрит. Кожен четвертий 50-річний чоловік має позначку про цю проблему в своїй медичній картці. Після 60 років остеоартрозу схильне 97% осіб. Це невтішна статистика, з кожним роком ризик дістати проблему збільшується і у молодих людей.

Остеоартроз ділиться на клінічні форми: поліостеоартроз (наявність вузликів та їх відсутність), олигоостеоартроз, моноартрозу. Його ділять і по кількості запалених суглобів на первинний генералізований остеоартроз і локальний. Також захворювання має свої умовні етапи розвитку та класифікацію причини виникнення (первинний та вторинний).

Первинний

Первинний остеоартроз ще називають ідіопатичним. Їм хворіють переважно люди після 40 років. Причину ідіопатичного виду захворювання лікарі назвати не можуть, посилаючись на спадковість або гормони. При первинному остеоартрозі запалюється одночасно декілька суглобів (поліартрозу), які необхідно терміново лікувати, щоб не допустити розвитку захворювання.

Вторинний

Вторинний остеоартроз діагностується переважно у людей похилого віку. Він є результатом травм, забоїв, вроджених (генетичних) проблем з суглобами. Причиною може служити перенесене запальне захворювання або інфекція, наприклад, сифіліс, гонорея. Тут лікар після повного обстеження може дати точний висновок і назвати причину вторинного остеоартрозу.

Патогенез

Патогенез остеоартрозу наступний:

  • При захворюванні страждає хрящ, синовіальна капсула, кістки, сухожилля, судини, нервові закінчення і т. д.
  • З-за нестачі харчування та поганого метаболізму хрящ починає втрачати хондроцити та протеоглікани, він тоншає.
  • Синтез ферментів сповільнюється, фагоцитоз зменшується, в результаті лейкоцити не можуть відстежити мікроби, в суглобі починається запалення.

Симптоми

Симптоми остеоартрозу як при міжфалангові вигляді, так і при тазостегновому, однакові. Виявити артроз суглобів першій стадії можна випадково при діагностуванні інших захворювань або огляду, а от інші етапи розвитку мають цілком відчутну симптоматику. Якщо ви відчули, що з суглобами відбуваються проблеми, потрібно звернутися за допомогою в клініку. Симптоми:

  • біль при навантаженні на суглоб, яка проходить в стані спокою;
  • крепітація або характерне клацання при обертанні або повороті суглоба;
  • оніміння суглоба при тривалому знаходженні в одному положенні;
  • розростання кісткової тканини артрозная суглоба;
  • больові відчуття не проходять навіть в період спокою і посилюються при натисканні на хворе місце;
  • запалення та гіперемія шкіри і м'язів навколо ураженого суглоба;
  • параліч суглоба.

Причини артрозу

Причини розвитку остеоартрозу великі і не схожі один на одного. Велику роль тут відіграє спадковість, перенесені травми, спосіб життя. Викликати проблему можуть навіть неправильне харчування або гормональні порушення. Точну причину розвитку остеоартрозу фахівці не називають, виділяючи наступні можливі фактори:

  • механічні пошкодження: травми, забиття, переломи;
  • запальний процес;
  • захворювання суглобів, наприклад, ревматоїдний артрит;
  • заняття певним видом спорту;
  • великі фізичні навантаження;
  • перенесені інфекції;
  • малорухливий спосіб життя;
  • печінкова або ниркова недостатність;
  • вік;
  • зайва вага;
  • ендокринні і гормональні порушення;
  • неправильне харчування.

Діагностика

Остеоартроз суглобів діагностувати на першому етапі розвитку можна за допомогою спеціального обстеження. Тому якщо ви запідозрили у себе наявність даного захворювання, потрібно звернутися в лікарню, де буде здійснено обстеження. Клінічні аналізи крові та сечі не відображають патологію на ранніх етапах виявити проблему можна тільки за допомогою спеціальних методів обстеження:

  • рентгенографія суглоба;
  • магнітно-резонансна томографія (МРТ);
  • ультразвукове дослідження (УЗД);
  • артроскопія;
  • гістологічний аналіз синовіальної рідини;
  • аналіз крові на лейкоцити, антиген і антитіла.

Стадії

Остеоартроз має три ступені розвитку. Самостійно визначити ступінь остеоартрозу можна за допомогою альгофункционального індексу Лекена:

  1. Перша ступінь дегенерації суглобів характеризується змінами синовіальної оболонки і рідини, які впливають на живлення хряща.
  2. На другому етапі з'являються перші «дзвіночки»: хворий відчуває біль і хрускіт в суглобах при русі.
  3. Далі наступає третій етап. Неозброєним оком помітні зміни: потовщення кісткової тканини, припухлість, безперервна біль, можливо прояв синдрому Альбека.

Лікування остеоартрозу

Лікування дисплазії артрозная суглоба відбувається під наглядом лікаря. Займатися самолікуванням заборонено, навіть якщо мова йде про народних засобах. Все повинно бути погоджено з ревматологом. Вилікувати повністю остеоартроз неможливо, але зняти симптоми і не допускати рецидивів під силу сучасній медицині, так і пацієнта. Лікування комплексне, воно складається з наступних методів:

  • Медикаментозна терапія. Сюди входить прийом лікарських препаратів. Це знеболюючі таблетки (Анальгін, Парацетамол, Ібупрофен), протизапальні засоби (Мелоксикам, Індометацин, Румалон) хондропротектори (Артепарон, Артра, Терафлекс, Жабий Камінь), які не дають хряща руйнуватися далі.
  • Фізіотерапія. Це магнітна терапія, ультразвукова, теплові процедури, ванни.
  • Масаж. Пацієнту необхідно пройти курс масажу при остеоартрозі, який допоможе зняти набряк, налагодити мікроциркуляцію крові, зменшити біль.
  • Голкорефлексотерапія. Ця процедура знімає напругу в м'язах, розслабляє і знімає запалення.
  • Лікувальна фізкультура. Виконання вправ обов'язково, від них залежить ефективність лікування остеоартрозу.
  • Харчування. У меню потрібно включати продукти, що містять колаген. Це червона риба сімейства лососевих, морська капуста, яловичина, індичка, холодець.

Профілактика

Будь-яке захворювання краще запобігати, ніж лікувати, і остеоартроз не виняток. Щоб хвороба не давала про себе знати, потрібно дотримуватися профілактичних правил. Людина повинна стежити за своєю вагою, правильно харчуватися. У чому профілактика остеоартрозу залежить і від фізичного навантаження: не можна відмовлятися від спорту повністю, фізкультура у вигляді простих вправ повинна бути в житті будь-якої людини, незалежно від віку.

Відео: як лікувати остеоартроз

Остеоартроз.Як заощадити на лікуванні. Жити здорово! (02.12.2015)

Відгуки

Ірина, 23 рокиМоєї бабусі поставили субхондральний гонартроз, тобто колінний остеоартроз. Лікується вона народними методами, які допомагають не гірше, ніж деякі дорогі препарати, тільки результат доводиться чекати набагато довше. Вона сама робить мазі з меду і гірчиці для компресів, п'є різні настоянки з лікарських трав.
Валентин, 63 рокиОстеоартрозом страждаю 15 років. Першим ознаками не надав значення, про що потім не раз пошкодував. Запалення знімав довго: пив ліки, застосовував мазі, ходив на процедури. Відпустило. Зараз дотримуюся дієти, роблю спеціальну зарядку, кидаю пити. Хвороба нагадує про себе в сиру погоду, без ліків не обійтися.
Олександр, 54 рокиЯ КМС з бігу, зараз працюю тренером. Отримані в молодості травми при заняттях спортом дали про себе знати кілька років тому. Запідозрив недобре, коли тазостегновий суглоб при ходьбі став хворіти і хрустіти. Діагноз – реактивний остеоартроз. Зараз суглоб турбує тільки після великого фізичного навантаження.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!