Артроз плечового суглоба - симптоми і лікування: домашні та хірургічні методи

Суглобові хрящі з часом зношуються, і прогресує небезпечна патологія, яка при відсутності інтенсивної терапії може призвести до інвалідності. Серед потенційних діагнозів лікарі не виключають артроз плечового суглоба - симптоми і лікування тісно взаємопов'язані, а починаються проблеми зі здоров'ям з гострого болю в плечі на тлі виснаження хрящових тканин. Неприємні відчуття продовжують турбувати хворого вдень і вночі, а знеболюючі препарати без визначення етіології патологічного процесу забезпечують лише тимчасовий ефект.

Що таке артроз плечового суглоба

Хвороба схильна до хронічного перебігу, при бездіяльності дає серйозні ускладнення. Щоб уникнути таких неприємностей зі здоров'ям, пацієнти з групи ризику повинні уважно вивчити особливості клінічної картини. Артроз плечового суглоба – це дегенеративне виснаження, де в патологічний процес залучається не тільки хрящова, але і кісткова тканина. Під впливом патогенних факторів і з віком хрящ стоншується і тріскається, а сформовані тріщини проникає сіль. Такі сольові відкладення руйнують кісткову тканину, деформують кістка.

Симптоми артрозу плечового суглоба

Артроз плеча може тривалий час не турбувати пацієнта, оскільки розвивається хвороба не один рік. Все починається з гострого нападу болю, який прогресує при надмірному фізичному навантаженні. Це перші симптоми артрозу плечового суглоба, які виникають несподівано, але в подальшому стають нормою повсякденності. З кожним новим нападом руху хворого все більше і більше обмежені, будь-яка дія приносить біль і відчуття внутрішнього дискомфорту. Інші симптоми характерного недуги представлені нижче:

  • обмежена рухливість суглоба;
  • характерний хрускіт при русі вогнища патології;
  • біль, доповнена вираженими симптомами запалення.

1 ступеня

Оскільки порушення рухової функції прогресує поступово, збільшуючи загальний стан клінічного хворого, лікарі виділяють кілька стадій артрозу, де вогнищем патології стає плечовий суглоб. Неприємні симптоми наростають, сприяють постановці більш точного діагнозу. Отже, артроз плечового суглоба 1 ступеня має таку клінічну картину:

  • незначна зміна морфологічних тканин плечового суглоба;
  • хворобливі відчуття тільки при фізичних навантаженнях;
  • скутість рухів після нетривалої стадії спокою;
  • легкий дискомфорт у плечей;
  • порушений м'язовий тонус характерною зони.

2 ступеня

Представлені вище ознаки зазначеного захворювання повинні насторожити пацієнта. В іншому випадку стрімко розвивається артроз плечового суглоба 2 ступеня, при якому вже проблематично відновити порушену структуру хрящової тканини. Операція ще не потрібно, але для такої клінічної картини характерні наступні клінічні особливості:

  • зміна структури тканин плечового суглоба;
  • хрускіт при відведенні руки в сторону;
  • обмеження функціональності м'язів;
  • часткова атрофія м'язових структур;
  • візуалізація дефектів хряща.

Причини

При розвитку захворювання потрібно порадитися з лікарем, пройти діагностику і тільки після цього перейти до консервативного лікування за медичними показаннями. Необхідно з'ясувати, чому зміг деформуватися суглоб, що передувало цьому патологічного процесу. Основні причини артрозу плечового суглоба детально викладено нижче:

  • хвороби судин з порушенням системного кровообігу;
  • тривала фізична навантаження на плечовий суглоб;
  • генетична схильність;
  • порушений обмін речовин;
  • хронічні хвороби ендокринної системи;
  • травми;
  • великі захворювання суглобів;
  • вікові зміни хрящової і кісткової тканини;
  • аутоімунні захворювання.

Лікування артрозу плечового суглоба

Почати інтенсивну терапію важливо негайно, спостерігатися у лікаря – тривалий період часу. Лікування артрозу плечового суглоба 1 і 2 ступеня консервативне, а в ускладнених клінічних картинах може знадобитися хірургічне втручання. Обов'язково повинні використовуватися знеболюючі препарати для усунення тривожної симптоматики, але також необхідні протизапальні, знеболювальні, регенеруючі засоби для застосування внутрішньо. Продуктивне лікування плечового артрозу включає методи альтернативної медицини і лікувальну дієту.

Ліками

Важливо визначити, що може викликати больовий синдром. Після усунення провокуючого фактора лікування артрозу плечового суглоба ліками є особливо продуктивним. Нижче представлені ті фармакологічні групи, які відновлюють уражені зони, посилюють регенерацію тканин, полегшують загально самопочуття клінічного хворого:

  1. Хондропротектори. Рослинний склад, який відновлює порушене живлення клітин. Такі ліки повинні використовуватися у стадії рецидиву і ремісії, а на ранній стадії діагностування артрозу в повному обсязі відновлюють функції колись пошкодженого плечового суглоба. До хондропротекторам відносяться Артра, Дону, Хондроїтин, Глюкозамін.
  2. Нестероїдні протизапальні препарати. При дистрофічних процесах в організмі прибирають біль, знімають запалення. До таких належать Німесулід і Диклофенак. Вогнище патології перестає турбувати, пацієнт починає нормально пересуватися, не відчуває себе інвалідом. Добре зарекомендували себе Кеналог, Гідрокортизон.
  3. Кортикостероїди. При лікуванні артрозу представники цієї фармакологічної групи відрізняються стійким і протизапальним ефектом. Якщо правильно використовувати такі ліки, можна помітно скоротити вогнища патології, хрящова тканина перестане руйнуватися.

Мазі

Такі препарати показано втирати в уражену плечовий суглоб. Область патології тимчасово залишає турбувати. Лікувальні мазі при артрозі плечового суглоба є додатковим заходом при комплексному підході до проблеми. Оскільки спосіб застосування зовнішньо, активні компоненти не проникають у системний кровотік, і список протипоказань мінімальний. Такі лікарські засоби доречно використовувати в літньому віці і при вагітності, щоб отримати щадний ефект. Це Диклофенак, Ортофен, Вольтарен, Напроксен, Індометацин, Кетопрофен.

Вправи при артрозі плечового суглоба

При підвищеній активності вогнища патології лікарі рекомендують виконувати лікувальну гімнастику. Ефективні вправи при артрозі плечового суглоба призначені для домашнього виконання, відновлюють колишню рухливість, позбавляють від нестерпного нападу болю. Відтворювати їх рекомендується в стадії ремісії, щоб помітно скоротити число небезпечних для здоров'я нападів. Нижче представлений нескладний тренувальний комплекс для ураженого плечового суглоба:

  1. Сидячи на стільці, завести руки за спину і зв'язати їх в замок. Добре потягнутися тому, повторити неспішне вправу кілька разів.
  2. Стоячи, виконувати ривками заклад ліктів за спину так, щоб максимально витягнути весь хребет.
  3. У положенні стоячи, зімкнути руки в кистях за плечима, після чого виконувати кругові рухи плечей.
  4. З обважнювачами рекомендується розводити руки вправо-вліво, при цьому повертати весь корпус.
  5. Підвищеною ефективністю володіє вправа «Замок», коли одна рука за спину заводиться з плеча, інша – з боку талії. Необхідно добре потягнутися.
  6. У положенні сидячи руки розмістити на колінах і розслабитися. Виконувати повільні кругові рухи плечима за і проти годинникової стрілки.
  7. Поставити перед собою стілець спинкою вперед, відступивши на пару кроків. Утримуючи спинку руками, максимально прогнутися вперед.

Фізіотерапія

Додаткові вправи дозволяють отримати швидкий результат, практично миттєве позбавлення від сильної болі в області поразки. Фізіотерапія при артрозі плечового суглоба передбачає не тільки курс масажу, але і ЛФК, парафін, лікувальну фізкультуру, УВЧ-терапію, інфрачервону лазеротерапію, радонові і сірководневі ванни, вплив ультразвуком і магнітними полями, електрофорез. Постійне проведення процедур не вимагається, вистачає кількох курсів з тимчасовим інтервалом за рекомендацією фахівця.

Хірургічне лікування

Якщо уражена зона " не перестає боліти, і характерне пошкодження все частіше і частіше про себе нагадує, з'являється гостра необхідність у проведенні термінової операції. Хірургічне лікування артрозу плечового суглоба частіше передбачає встановлення ендопротеза. Це інвазивний метод, який передбачає заміну пошкоджених ділянок суглоба штучними елементами. Таким прогресивним способом можна не тільки надовго забути про болі, але і приводити руку в рух без колишньої дискомфорту.

Лікування артрозу плечового суглоба народними засобами

Перевірені часом методи альтернативної медицини не менш ефективні на практиці, але лише доповнюють основну терапію ліками. Перед тим, як лікувати плечовий суглоб в домашніх умовах, важливо виключити ризик алергічної реакції організму на рослинні компоненти, грамотно підібрати надійний рецепт з позитивним клінічним результатом:

  1. На ніч робити компрес з капустяного листа, який продуктивно знімає запалення, підвищує рухливість плечового суглоба після пошкодження.
  2. Впоратися з вогнищами патології при артрозі здатні лікувальні відвари лопуха, ромашки, календули і кропиви. Їх рекомендується додавати у ванну, виконувати процедуру перед сном.
  3. Суміш прополісу і свинячого жиру призводить плечовий суглоб в рух без болю, а компреси можна прикладати н більше 2 разів за добу.
  4. Ефективне лікування артрозу плечового суглоба народними засобами передбачає гірудотерапію. Процедура з п'явками посилює кровотік проблемних зон, прибирає симптоми.

Профілактика артрозу

Вразити плечовий суглоб характерний недуга може в будь-який момент, але захворювання більше схильні дорослі пацієнти з групи ризику. Щоб цього не сталося, важливо не носити тяжкості, уникати тривалого переохолодження та стресових ситуацій. Дотримуючись нескладних правил профілактики артрозу плечового суглоба, можна підтримувати рухливість і безболісність всього опорно-рухового апарату. Якщо людина опинявся в групі ризику, ось що важливо пам'ятати:

  1. Дотримуватися активного способу життя, регулярно здійснювати піші прогулянки на далекі відстані.
  2. Запропонований вище тренувальний комплекс виконувати тричі на тиждень, не лікуватися з повторами вправ.
  3. Контролювати власну вагу і силові навантаження на організм, щоб уникнути небезпечних рецидивів.
  4. Саме час назавжди припинити палити і повністю відмовитися від інших шкідливих звичок, алкоголю.
  5. Всіляко уникати травм та супутніх захворювань, підтримувати м'язи плечового пояса в тонусі.

Відео: Як лікувати артроз плечового суглоба

Артроз плечового суглоба, результат за один день.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!