Симптоми і лікування хвороби Бехтерева у жінок і чоловіків

Важкість у попереку нерідко стає звичною для сильної половини людства. Коли відчуття стають нестерпними, хворий звертається в лікарню, де ставиться діагноз остеохондроз. Іноді трапляються винятки з класичного прикладу, як при хворобі Бехтерева – хронічному системному захворюванні хребта, при якому загострюються запальні процеси у всіх суглобах. Вивчивши симптоми та особливості цієї недуги, ви з легкістю зможете визначити його наявність або виключити у себе і ваших близьких.

Причини виникнення захворювання

Список ревматичних захворювань синдром Бехтерева класифікує як одне з найбільш рідкісних недуг. Багато людей не обізнані про механізм цієї недуги, як результат, недооцінюють його наслідки. В хребті близько розташовані суглоби запалюються, коли імунна система організму плутає власні клітини з чужорідними, обрушує всю важку артилерію: лімфоцити і макрофаги на власні клітини, наче на ворога.

Вчені вивели, що цей збій відбувається на вродженому рівні, при наявності в організмі гена HLA-B27. Причини виникнення хвороби Бехтерева:

  • запалення органів статевої сфери;
  • інфекції травної системи;
  • травми кісток тазу;
  • травми хребта;
  • тривалі переохолодження.

Форми хвороби

У нормі людський хребет рухливий, за допомогою нього можна здійснювати нахили в різні сторони. При синдромі Бехтерева відбувається хронічне запалення хребта, при якому міжхребцеві суглоби стають нерухомими, навіть зростаються один з іншим. Хвороба має кілька типів:

  1. Центральна форма – початок хвороби, яка протікає без яскраво вираженої симптоматики. Тільки через кілька років хворий відчуває неприємні симптоми в області хребта. При натисканні пальцями на нижню частину попереку, грудного відділу виявляється напад болю.
  2. Периферична форма характеризується просуванням больового синдрому від хребта до суміжних суглобів. На цьому етапі хребет стає більш затиснутим, людина відчуває складність при розгинанні. Постава повністю відсутня. У запущених випадках відбувається знерухомлення хворого, при якому може допомогти тільки хірургічне втручання.
  3. Ризомелическая форма відрізняється інтенсивним руйнуванням кісткової тканини хребта, крижових, плечових і тазових суглобів. На цій стадії больові відчуття локалізуються в плечах, попереку, стегнах. Іноді хворий відчуває біль п'ят.
  4. Скандинавська форма зустрічається рідше інших видів. При цьому захворюванні руйнуються суглоби кистей, гомілкостопів. Ця форму помилково діагностують як поліартрит, при якому спостерігаються ті ж ознаки.

Основні ознаки і симптоми

Хребет – це складна система захисту і амортизації. Такі функції досягаються наявністю двох парних верхніх і нижніх хребців, які при здоровому стані мають відмінну рухову здатність. При захворюванні Бехтерева хребці склеюються, і в кінцевому підсумку відбувається знерухомлення людини. Хребет стає прямим, без фізіологічних вигинів. Найчастіше анкілозуючий спондилоартрит плутають з остеохондрозом. Проте серйозну хворобу Бехтерева можливо ідентифікувати, завдяки своєчасно поміченим особливостей:

  1. Відчуття болю переважно в крижовому відділі, яка проявляється під час відпочинку і спокою.
  2. Характерна зігнута позиція тіла при ходьбі. Лікарі називають її «поза прохача».
  3. Хворобливі відчуття в п'яті.
  4. Запалення райдужної оболонки ока у комплексі з іншими симптомами підтверджує діагноз.
  5. Часті головні болі.
  6. При анкілозуючому спондилоартриті сильно страждають суглоби між ребрами і грудиною. У хворих відмічається порушення дихання. На цьому тлі можуть виникнути ускладнення: хронічний бронхіт, пневмонія.

Порівняльна характеристика перебігу хвороби у чоловіків і жінок

Захворювання Бехтерева більшою мірою схильні молоді хлопці від 15 до 30 років. У МКБ-10 (міжнародна класифікація хвороб) описані випадки окостеніння хребта у жіночої статі різного віку. Внаслідок фізіологічного відмінності будови м'язів, перебіг хвороби у чоловіків і жінок протікає по-різному. Для зручності представлена порівняльна характеристика симптомів захворювання в обох статей у вигляді таблиці.

Методи діагностики

Діагноз синдром Бехтерева ставиться в середньому через 8 – 10 років після початку захворювання. До цього людину направляють від одного лікаря до іншого, хтось діагностує бурсит, інші – остеохондроз. Тільки досвідчений, практикуючий лікар ортопед може поставити правильний діагноз вже при візуальному огляді, уважно вислухавши скарги пацієнта. Для підтвердження діагнозу існують чіткі критерії діагностики захворювання Бехтерева:

  1. Загальний аналіз крові дозволяє оцінити реальну картину. При захворюванні Бехтерева показник ШОЕ (швидкість осідання еритроцитів) від нормальних 15 од. доходить до 50 і 70 од.
  2. Рентген і томографія покаже запальний процес в хребті, суглобі між крижами і тазовими двосторонніми кістками. Рентгенолог ставить діагноз сакроілеїт або спондиліт.
  3. Наявність білка в сечі.

Як лікувати хворобу Бехтерева

Лікарі стверджують, що це аутоімунне захворювання і зцілення не піддається. Існує комплекс заходів, що допомагають полегшити стан хворого, поліпшити якість життя. При хвороби спини багато звертаються за допомогою до масажиста. Лікарі відзначають, що при захворюванні Бехтерева масаж може проводити тільки кваліфікований лікар, обов'язково при підтвердженні діагнозу. Щоб домогтися очікуваного результату, лікувальна терапія повинна здійснюватися комплексно і включати такі пункти:

Щадна дієта

Харчування при хворобі Бехтерева має велике значення і передбачає класичний варіант правильного, здорового раціону. Обмеження шкідливих вуглеводів дозволить тримати вагу в нормі, що дуже важливо при захворюванні хребта. Вживання великої кількості свіжих овочів і фруктів благотворно впливає на імунітет і захисні функції організму. Лікарі рекомендують сіль замінити водоростями, які мають солонуватий смак. В них багато кальцію та йоду, так необхідних для підтримки кісток здоровими.

Лікувальна гімнастика

Зарядка дуже важлива при ураженні хребта і периферичних суглобів. Вправи при хворобі Бехтерева повинні проводитися тільки під час ремісії, коли відсутні запальні процеси. При викривленні хребта гімнастика повинна бути спрямована на распрямляющие руху в області спини. Фітнесом необхідно займатися щодня вранці. Вправи допоможуть розслабити зв'язки і сухожилля, хребет стане рухомим після нічного сну.

ЛФК

Лікувальна фізкультура повинна бути присутня в щоденному розпорядку страждає захворюванням Бехтерева. Застосовуючи спеціальну зарядку, пацієнт збільшить і збереже обсяг рухів суглобів і хребта. При виконанні ЛФК зміцнюються м'язи, поліпшується загальний стан хворого. Слід пам'ятати, що біг і спортивні ігри небезпечні: осьове навантаження погано впливає на хребет, призводить до швидкого зношування.

Медикаментозна терапія

До недавнього часу це захворювання піддається лікуванню лише в Ізраїлі. Сьогоднішня медицина успішно бореться з хворобою Бехтерева в клініках Москви та Санкт-Петербурга. Фармакологія випустила ліки нового покоління, які здатні підтримувати рухливість суглобів тривалий час, до них відносяться такі препарати:

  • «Ортофен», «Раптен» – нестероїдні протизапальні засоби, які застосовуються для усунення больового синдрому. Застосовуються курсом три рази в день по одній таблетці протягом п'яти діб. За цей час больові відчуття в суглобах згаснуть, і ви зможете жити повноцінним життям. Ці препарати протипоказані при вагітності.
  • «Сульфасалазин», «Флостерон», «Преднізон» відносяться до групи препаратів типу кортикостероїди. Ефективні для зняття запалення суглобів за рахунок вмісту гормонального компонента «кортизол». Приймаються ці препарати не більше одного разу на день протягом декади. Слід з обережністю вживати людям, схильним до підвищення ваги: судячи з відгуків, такі ліки сприяють набору зайвої маси.

Фізіотерапія

Хорошим доповненням до основного лікування захворювань хребта є терапія з допомогою фізіопроцедур. Вони здатні зменшити запальний процес, зняти на якийсь час больовий синдром. Найдієвіші і популярні процедури:

  1. Опромінення хребта ультрафіолетом допомагає притупити біль, зняти запалення кісткової тканини.
  2. Електрофорез з лікарськими препаратом «Лідаза» надає регенеруючу дію, знеболюючий ефект.
  3. Індуктотермія виконується шляхом впливу електромагнітного поля на хворі суглоби. Ця процедура прогріває глибокі шари м'язової і хрящової тканини, що полегшує стан людини.

Мануальна терапія

При масажі відбувається зігрівання місць, на які впливає мануал. У запаленому хребті, коли суглоби отже гипереміровані, приплив додаткової крові може призвести до погіршення стану. Особливо протипоказаний масаж при невідомих болях у спині та інших суглобах. Перед походом до мануального терапевта необхідно провести діагностику захворювання шляхом здачі аналізів та обстеження у ортопеда.

Народні засоби для лікування в домашніх умовах

До появи в медицині ефективних способів боротьби із захворюванням Бехтерева широко застосовували народні кошти. Багато прихильники природного лікування ними користуються до цих пір. Ось деякі з них:

  1. Подрібнене ядро кінського каштана (3 шт.), деревій сушений, ягоди брусниці, березові бруньки (всіх рослин по одній столовій ложці) помістити в термо кухоль, залити киплячою водою. Коли настій охолоне, можна вживати замість чаю після сніданку. Відвар рекомендується пити протягом одного місяця, тоді стан значно полегшується.
  2. Зробити водну настойку з таких рослин: шишки кипарису, шипшина, евкаліптовий лист. Приймати по півсклянки кілька разів на день на голодний шлунок протягом одного місяця. Розчин придатний для зняття запалення, набряки нижніх кінцівок при захворюванні Бехтерева.

Прогноз для життя при хворобі Бехтерева

З сьогоднішніми можливостями медицини багато серйозні недуги стають виліковними. Не виняток і хвороба Бехтерева. Вченими доведено, що при правильному способі життя і дотриманні рекомендацій ця недуга не впливає на тривалість життя. Головне в боротьбі із захворюванням Бехтерева – сподіватися і вірити, концентрувати всі свої людські ресурси на здорове і якісне проживання.

Відео: що таке хвороба Бехтерева або анкілозуючий спондилоартрит

У ролику нижче лікар і телеведучий медичної передачі розкажуть про ураженні хребта. Це відео буде корисно тим, хто хоче дізнатися, що може викликати це захворювання, які його симптоми. Запрошений у студію молодий чоловік, якому 15 років поставили інвалідність, розповість свою історію боротьби із захворюванням Бехтерева. У відео для порівняння представлені фото хребта здорової людини і хворого.

Про головне - Хвороба Бехтерева

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!