Симптоми і лікування ліктьового бурситу

Згідно МКБ-10, ліктьовий бурсит відноситься до захворювань м'яких тканин, пов'язаних з навантаженнями, перевантаженнями і тиском. Причиною появи цієї недуги може бути безліч факторів. Боротьба з ним забирає багато часу, однак, завдяки сучасним методикам в 95% випадків благополучний результат. Медицина детально досліджувала бурсит ліктьового суглоба: симптоми і лікування, діагностику та профілактику – кожен аспект досконально вивчений провідними фахівцями. Якщо вважаєте, що це захворювання загрожує і вам, ознайомтеся із загальними відомостями про нього, щоб не бути в невіданні.

Симптоми запалення ліктьового суглоба

Для ефективної боротьби з підступним недугою потрібно чітко знати, як він себе проявляє. Медицина виділяє дві форми гнійного бурситу ліктьового суглоба: гостру і хронічну. Кожна з них характеризується своїми симптомами та особливостями розвитку. Щоб запалення синовіальної сумки не застало вас зненацька, детально вивчіть симптоматику цього захворювання.

Гострого

Геморагічний бурсит ліктьового суглоба в гострій формі заявляє про себе відкрито. У пацієнтів, страждаючих цим захворюванням, зазначається наступне:

  • сильна набряклість області ліктьового суглоба;
  • збільшення синовіальної сумки;
  • гіпертермія (підвищення температури);
  • почервоніння на шкірі з боку синовіальної сумки;
  • утруднення руху суглоба;
  • больові відчуття при згинанні ліктя.

Хронічного бурситу

Хронічна форма бурситу синовіальної сумки в фазі ремісії практично не завдає турбот. Єдине нагадування про зачаїлася хвороби – набряклий лікоть (як показано на фото). Запальні процеси на час зупиняються. Пацієнт почуває себе набагато легше. Тим не менш, при відсутності належного лікування систематичні навантаження категорично заборонені.

Лікування ліктьового бурситу в домашніх умовах

Люди, своєчасно звернули увагу на розвиток патології, мають хороший шанс вилікувати бурсит ліктьового суглоба без госпіталізації. Це зовсім не означає, що потрібно сліпо займатися самолікуванням. Якщо помітите у себе перераховані вище симптоми, негайно зверніться за кваліфікованою медичною допомогою. Лікарі поставлять точний діагноз і, якщо ще не пізно для цього, призначать лікування в домашніх умовах. У наш час існує маса народних і традиційних засобів для боротьби з цим захворюванням. Скористайтеся ними, щоб уникнути ускладнень.

Народними засобами

З давніх часів медики помічали, що у деяких людей при систематичних фізичних навантаженнях з'являється пухлина на лікті. Крім того, подібні прояви іноді відзначалися при інтенсивних тренуваннях. У більшості випадків запалення синовіальної сумки відзначали після серйозних пошкоджень. Посттравматичний бурсит проявлявся через кілька днів після удару або падіння. Для боротьби з цією недугою використовувалися натуральні народні кошти. У наші дні ці ліки також демонструють високу ефективність. Рецепти деяких з них вам варто записати для себе:

  1. Овочевий компрес. Для лікування бурситу підходить картопля, капуста та буряк. Змішувати їх між собою не потрібно. Щоб прибрати відросток на лікті, кожен вечір на ніч робіть компрес з одного овочу. Для цього потрібно нарізати картоплю/капусту/буряк тонкими кружечками, викласти їх на чисту суху тканину і обернути навколо хворого суглоба. Для зігріваючого ефекту можна обернути руку рушником або шарфом.
  2. Цукор. Якщо болить ліктьовий суглоб, використовуйте цей продукт для компресу на ніч. Розігрійте на сковороді 150 грамів цукру. Важливо, щоб він був гарячим, але при цьому не розтанув. Пересипте цукор в невеликий полотняний мішечок, прикладіть до хворого місця і обмотайте рушником. Повторюйте ці процедури щодня, до тих пір, поки біль в ліктьовому суглобі не пройде.
  3. Примочки з прополісу. Покладіть в стакан 10 грам прополісу, додайте 100 мл горілки, дайте настоятися 5-7 днів. Коли засіб буде готове, промочите їм тканину і прикладіть до хворого суглоба. Повторюйте ці процедури по 2 рази в день, до тих пір, поки біль не пройде остаточно.
  4. Ванни з екстрактом соснових голок. Якщо на лікті з'явилася пухлина і ви підозрюєте, що це суглобовий бурсит, приготуйте натуральний засіб, який допоможе швидко вилікуватися. Замочіть 1,5-2 кілограми соснових голок у воді і прокип'ятіть протягом півгодини. Після цього дайте настоятися 12-15 годин в закритій посудині. Наберіть повну ванну води і додайте приготоване засіб (попередньо варто процідити). Тривалість процедури становить 20 хвилин. На ніч слід обмотати руку рушником, щоб забезпечити зігріваючий ефект.

Ліками

Пошкодити руку може кожен з нас. Ніхто від цього не застрахований. Після таких травм можуть виникати пухлини, що свідчать про розвиток бурситу ліктьового суглоба. Таке трапляється далеко не з усіма, однак, щоб уникнути ускладнень варто звертати увагу на стан руки. Лікоть може опухнути на наступний день або через два тижні – точно не скаже жоден медик. Якщо з'явиться хворобливе ущільнення, доведеться терміново діяти, інакше з незначною припухлості розвинеться гнійне запалення. Запишіть, ніж лікувати бурсит ліктьового суглоба, щоб знати, як діяти:

  1. «Колаген ультра». Високоефективна мазь, яка швидко проникає в підшкірний шар і активує процес регенерації уражених клітин. Починайте використовувати цей засіб відразу після виникнення пухлини. Навіть якщо вам не загрожує бурсит, «Колаген ультра» допоможе нормалізувати функції пошкодженого суглоба і забезпечить протизапальний ефект.
  2. «Кетонал». Нестероїдний протизапальний засіб, що є похідними пропіонової кислоти. Приймається преорально. Надає могутню жарознижувальну і аналгетичну дію. Цей препарат допоможе полегшити стан, але не більше. Якщо інші ліки і народні засоби не допоможуть впоратися з патологією, дізнайтеся у лікарні, який лікар лікує бурсит ліктьового суглоба, та негайно зверніться за медичною допомогою.
  3. «Димексид». Потужне лікарський засіб, який за своєю ефективністю перевершує багато антибіотики. Його використовують для компресів. Смуги тканини просочуються 25%-ним розчином «Димексиду» і накладаються на хворий суглоб. За умови систематичного застосування запалення синовіальної сумки проходить протягом декількох тижнів.

Терапія за допомогою операції

Хірургічне лікування запалення синовіальної сумки потрібно, коли процедури фізіотерапії, домашні компреси і медикаментозні препарати не допомагають. Вивчаючи бурсит ліктьового суглоба, його симптоми і лікування, медики встановили, що в таких випадках залишається один ефективний спосіб боротьби із запаленням – пункція. Ця операція представляє собою видалення патологічних надлишків рідини з наступним застосуванням підтримують і профілактичних засобів. Пацієнту вводять місцевий наркоз, а потім за допомогою шприца відкачують кров, що накопичилася в синовіальній сумці.

Відео: як і чим лікувати бурсит ліктя

Від чого виникає і як лікувати бурсит

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!