Заїди в куточках рота - причини і лікування в домашніх умовах

У пацієнтів нерідко діагностується ангулит на губах, народом іменований заїдами. Для хвороби характерні тріщини з краю рота, подразнення, гнійнички, ерозії, дискомфорт, іноді кровотеча. Дізнайтеся, ніж лікувати заїди в куточках губ, адже маленька ранка може доставити багато незручностей, якщо запустити, залишити без уваги.

Заїди в куточках рота – причини

Ангулярный стоматит часто проявляється навесні, коли у людей знижується імунітет, спостерігається дефіцит вітамінів, корисних речовин. Людині при цьому складно і боляче боляче відкривати рот, є гостру, солону їжу. Появі ранок сприяє безліч факторів. Одужання не затягнеться, якщо тканини пошкодилися з-за механічного впливу, але якщо тріщини є симптомом захворювання, потрібно курс медикаментозної терапії.

Щоб з'ясувати причини заїди в куточках рота, вилікувати, необхідно звернутися в лікарню. Якщо у пацієнта присутні печіння, больові відчуття при розмові, прийнятті солоної їжі, симптоми вказують на стрептококову форму. Якщо тріщини, почервоніння шкіри видно, коли людина відкриває рот, ранки не покриті скоринкою, швидше за все, діагностується кандидамикотическая форма.

Заїди в куточках рота у дитини

У дитячому віці захворювання зустрічається рідко, частіше при перехідному віці. Вирішальну роль у розвитку ранок грає зниження імунної функції організму, результатом чого стає активація патогенної мікрофлори, наприклад, стрептококів. Заїди у дітей з'являються і з інших причин. Це:

  • травматичні ушкодження слизових оболонок, шкіри;
  • дефіцит вітамінів, нестача рибофлавіну;
  • деякі захворювання: простудні, вірусні, карієс, хронічний тонзиліт, анемія;
  • глистова інвазія;
  • різні патологічні відхилення;
  • хвороби крові.

Причина заїди в куточках губ у дорослих

Виділено безліч факторів, що сприяють утворенню ранок, тріщин на губах. При їх появі важливо з'ясувати, чи немає інших неприємних симптомів, проаналізувати спосіб життя і згадати про наявні болячки. Заїди в куточках рота у дорослих з'являються з-за наступних причин:

  • бактеріальна інфекція;
  • зниження захисних сил організму, наприклад, навесні;
  • нестача вітамінів, недостатність вітаміну В;
  • алергія на косметичні засоби, наприклад, зубну пасту;
  • неправильний прикус;
  • звичка облизувати губи;
  • наявність карієсу;
  • прийом кортикостероїдів;
  • неправильно підібрані протези;
  • захворювання: анемія, патології печінки, ВІЛ-інфекція, захворювання ШКТ, цукровий діабет, та інші;
  • переохолодження;
  • вживання немитих продуктів;
  • передозування ліками.

Заїди в куточках рота при вагітності

Жінки в положенні дуже вразливі до різних інфекцій, бактерій, тому них нерідко з'являються рани, тріщинки на губах. Захворювання заразне – вагітна ризикує підхопити його, навіть якщо вип'є з однієї склянки з хворим. Чому з'являються заїди в куточках рота? Головні причини з'явилися тріщин, ерозій, запалитися ділянок – нестача вітамінів, збої в роботі організму. Позначаються зниження імунітету, вживання неякісних продуктів харчування. Крім цього заїди у вагітних з'являються з наступних причин:

  • надмірна сухість губ;
  • герпес;
  • облизування губ на холоді;
  • наявність карієсу;
  • алергія;
  • недостатність інсуліну.

Заїди в куточках рота – лікування

Якщо ви не знаєте, як позбутися від заїди в куточках губ своїми силами, зверніться до дерматолога. Після зовнішнього огляду, діагностичних обстежень він зможе визначити збудника захворювання, призначити відповідне лікування. Це можуть бути: ліки, вітамінотерапія, заходи по прискоренню одужання. При будь-якому методі важливо усунути дратівливі чинники, відмовитися від шкідливих звичок. Щоб вивести захворювання, слід збільшити споживання вітаміну В2. Його містять зелені листові овочі, горіхи, капуста, бобові, м'ясо птиці і так далі.

Якщо лабораторні аналізи показали наявність інфекції, лікування заїди здійснюється антибіотиками. Це можуть бути Азитроміцин, Пеніцилін, різні мазі, ефективні від грибків, патогенних бактерій. Для успішного лікування проблеми застосовуються протигрибкові ліки, наприклад, Тербизил, Ністатин, Ламікон®, і цитостатики. При змішаній формі захворювання, для усунення запалення, свербіння допомагають такі комбіновані ліки, як Тримістин, Тридерм, Тетрациклін.

Мазь від заїди в куточках рота

Крім ліків рекомендовано застосування зовнішніх засобів – кремів, мазей. Є заїди в куточках рота – причини і лікування повинні вас зацікавити. Заїхавши в аптеку, може купити:

  1. Д-пантенол. Мазь призначена для зовнішнього лікування захворювання. Вона покращує процес регенерації тканин, заповнює недолік пантотенової кислоти, чинить середнє протизапальну дію.
  2. Бепантен. Є регенеруючою лікарським засобом. Мазь від заєд швидко усуває больові відчуття, виліковує мікротравми губ, нормалізує клітинний метаболізм, усуває будь бульбашка на шкірі.
  3. Левомеколь. Універсальна мазь призначена для лікування багатьох шкірних захворювань. Вона ефективна по відношенню до мікробів, має протизапальну, регенеруючу дію, запобігаючи виникненню мацерації шкіри, поширення висипки.
  4. Метрогіл дента. Ефективний при комплексній терапії. Завдяки метронідазолу та хлоргексидину вбиває більшість хвороботворних мікроорганізмів.
  5. Паста Теймурова. Допомагає, якщо захворювання грибкова природа, при сифілітичною формі. Засіб відмінно підсушує, дезодорує, приємно охолоджує уражену поверхню.

Заїди в куточках рота – лікування народними засобами

Як вилікувати заїди? Чудово доповнять лікувальні заходи способи нетрадиційної медицини. В домашніх умовах можна використовувати наступні народні засоби від заїди в куточках рота:

  1. Використовувати для лікування вушну сірку. Щоб дістати її, слід використовувати ватяну паличку. Сірчаним речовиною потрібно мазати місця лущення, утворився почервоніння, запалення.
  2. Для загоєння тріщин змащувати губи і бульбашки навколо них, ротову порожнину бджолиним воском, оливковою олією.

Профілактика заїди

Якщо захворювання виникає часто, не хоче проходити тривалий час, після лікування слід проводити профілактичні заходи. Обов'язково стежте за гігієною порожнини рук, намагайтеся не торкатися ними особи. Бажано робити очищаючі процедури шкіри, уникати лущення губ, пити вітамінні комплекси, наприклад, Аевіт. Для профілактики заїди слід займатися спортом, своєчасно лікувати зуби. Важливо стежити за харчуванням, є продукти, що містять вітаміни.

Відео: заїди в куточках губ – причини і лікування

Заїди в куточках рота: причини і лікування в домашніх умовах. Чим швидко вилікувати заїди?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!