Лікування пивного алкоголізму у жінок і чоловіків

Спиртним напоєм вважається не тільки горілка, але і пиво, особливо якщо пити його у великих кількостях. Так розвивається пивний алкоголізм, який теж має потребу в додатковому лікуванні. Спочатку людина може вживати пиво для апетиту, але надалі потерпає від нападів агресії при відсутності в холодильнику цього хмільного напою. Ефективне лікування пивного алкоголізму в домашніх умовах можливо, головне – визнати проблему і намагатися її вирішити. Не зайвим буде звернутися до нарколога, оскільки поверхневе самолікування виключено.

Що таке пивний алкоголізм

По суті, це пивна залежність, коли людина не уявляє свого життя без цього хмільного напою в добовому раціоні. Швидкими темпами колись невинне потяг перетворюється на манію, і хворий вже не здатний контролювати свої дії і вчинки, щодня по кілька літрів п'є пиво. Вплив хмелю на організм невинне, якщо мова не йде про високих дозах. В іншому випадку, істотно загострюється робота печінки і інших внутрішніх органів, розвиваються хронічні захворювання. Тому, щоб зберегти здоров'я, важливо позбутися пивного алкоголізму.

Симптоми

Щоденне вживання пива повинно насторожити не тільки самої людини, але і його найближче оточення. Перш ніж призначати лікарські препарати, потрібно звернутися до професійного нарколога, а для цього знати симптоми пивного алкоголізму. Ознаки захворювання представлені нижче:

  • пухка фігура, поява пивного живота;
  • почастішали напади мігрені;
  • звикання до пивного напою;
  • поганий сон, хронічна безсоння;
  • підвищена дратівливість, агресія;
  • порушення ерекції, зниження лібідо;
  • ознаки хронічного захворювання печінки;
  • прискорене серцебиття, задишка;
  • проблеми в роботі органів ШКТ;
  • неприємний запах ацетону з рота.

Якщо щодня ігнорувати таку неприємну симптоматику і продовжувати пити пиво, вона тільки посилюється. Крім порушення апетиту пацієнт може стикатися з гострими нападами болю в області печінки, стрибками артеріального тиску і проблемами шлунка. Щоб виключити пивну залежність і поправити здоров'я, потрібен комплексний підхід.

Як кинути пити пиво

Розуміючи механізм патологічного процесу і його потенційні ускладнення, необхідно своєчасно звернутися до нарколога за консультацією і визнати власне безсилля. Якщо пацієнт знаходиться у стані довготривалого пивного запою, насамперед в умовах стаціонару лікарі проводять детоксикаційну терапію, очищаючи кров від шкідливих і отруйних речовин. Подальше лікування можна проводити вже в стаціонарі, але обов'язково реалізувати такі методи:

  1. Лікувальна дієта. Важливо виключити жирну, смажену, копчену і гостру їжу, забезпечити контроль надходження води в організм, наситити корисними вітамінами та мікроелементами з продуктів харчування і не тільки.
  2. Прийом медичних препаратів, спрямованих на придушення пивної залежності, виявлення гострого відрази до хмільного напою. Необхідна ефективна чищення крові, додатковий прийом полівітамінних комплексів.
  3. Психологічна допомога. Це не тільки індивідуальна консультація психолога, але і реалізація інноваційних методик, залучення гіпнозу для придушення пивної залежності на користь тверезого життя.
  4. Використання методів альтернативного лікування теж актуально, оскільки це гарна можливість не тільки знизити навантаження на печінку, але і продуктивно відновити постраждалі тканини паренхіми.
  5. Пацієнту рекомендовано повна відмова від шкідливих звичок, активний спосіб життя, тривалі прогулянки на свіжому повітрі, які допомагають радикально змінити свідомість алкоголіка, знайти красу в тверезого життя.
  6. Окремо можна порекомендувати курс психотерапії, який належить проходити в групах. Це так зване «товариство анонімних алкоголіків», яке допомагає знайти причини проблем і продуктивно витіснити їх із свого повсякденного життя.

Медикаменти

Якщо в організмі є стійка залежність від пива, необхідно вдатися до допомоги медикаментозної терапії. Коли людина звикла пити пиво з ранку і до пізнього вечора, його необхідно лікувати. В даному випадку мова йде про таких фармакологічних групах ліків:

  1. Препарати для полегшення симптомів похмілля у формі крапель і таблеток для прийому перорально. Сприяють швидкому виведенню етанолу з організму. Як варіант, це Алка-Зельтцер, Копринол, Медіхронал, Колме.
  2. Препарати для усунення пивної залежності. При контакті з етанолом викликають гострі напади інтоксикації, зарождают у свідомості страх пити в майбутньому. Це такі медикаменти, як Дисульфірам, Абстинол, Тетурам, Еспераль.
  3. Допоміжні препарати. Поліпшують загальний стан хворого на фоні основної терапії пивного алкоголізму. Це Налтрексон, Алко Блокер, які діють м'яко і не мають побічних явищ, лікарської взаємодії.

Пити пиво з похмілля, як надійне заспокійливий засіб, вкрай небажано, оскільки в організмі поступово з'являється звичка, яка з часом може перерости в маніакальну залежність. Для продуктивного виведення токсичних речовин можна використовувати такі медичні препарати повним курсом:

  1. Алка-Зельтцер. Це шипучі таблетки, які потрібно розчинити в склянці води, а використовувати для придушення гострого больового синдрому. Особливо доречно таке призначення вранці, коли сильно турбують ознаки похмілля. Серед переваг лікування – безпека і надійність, недоліки – виборчий терапевтичний ефект.
  2. Копринол. Цей медичний препарат випускається у формі крапель, які потрібно розчиняти у воді. Активні компоненти – екстракт копринуса і янтарна кислота, лікування безпечне і ефективне, не викликає побічних явищ, виключає лікарська взаємодія. Це головні переваги, а недоліком вважається висока вартість БАДа. Максимальна добова доза ліків – не більше 2 мл, інакше наслідки для здоров'я можуть виявитися самими незворотними.
  3. Медіхронал. Це гранули без запаху, які перед застосуванням всередину потрібно розбавляти водою. Препарат демонструє детоксикаційну дію, покращує роботу печінки і тривалість фази сну. Ознаки отруєння при пивному алкоголізмі зникають через 30 хвилин після прийому разової дози. Приймати склянку води з ліками потрібно кожні 1 годин. Серед переваг лікування – бажаний результат, недоліки зовсім відсутні.

Кодування

Необхідно спровокувати гостре отруєння організму, щоб пацієнт у майбутньому боявся пити спиртне. Метод ризикований, але на практиці досить ефективний – вже перевірений не одним десятиліттям. Спеціально для цих цілей є ряд стоять і ефективних ліків, опис деяких з них наведено нижче:

  1. Дисульфірам. Препарат при підшкірному введенні викликає відторгнення етанолу. Лікування пивного алкоголізму відрізняється високою ефективністю, але імплантацію таблеток бажано проводити після попереднього використання місцевого знеболювального. Загальна доза – 8 – 10 пігулок, які необхідно вести підшкірно в стерильних умовах, а потім накласти пов'язку. Лікувальний ефект зберігається на 8 – 9 місяців, після чого потрібно повторити сеанс.
  2. Тетурам. Це повний аналог вищеописаного медикаменту, який має однойменний активний компонент, але відрізняється за способом застосування. Таблетки з метою вилікувати пивний алкоголізм призначені для прийому всередину, виходячи з діапазону добових доз від 150 до 500 мг 2 рази за день. Лікуватися таким способом належить протягом 10 днів, після чого показано проведення тетурам-проби.
  3. Еспераль. Щоранку потрібно приймати по 1 таблетці препарату, бажано під час прийому їжі, запиваючи водою. Через 10 днів належить виконати алкогольну пробу. При слабкій реакції добову дозу препарату можна підвищити на 0,2 р. При алкогольному сп'янінні наслідки такої взаємодії не самі приємні, а при правильному лікуванні нервовий стан і пивна залежність зовсім зійдуть нанівець.

Як позбутися від пивної залежності самостійно

Пивний алкоголізм – це теж небезпечна залежність, яка може коштувати людині здоров'я. Щоб цього не сталося, важливо самостійно і вчасно взятися за голову, повністю відмовитися від розпивання спиртних напоїв, забезпечити безпечне виведення етанолу з організму. Щоб домогтися поодинці таких позитивних результатів, ось цінні рекомендації компетентних фахівців:

  1. Важливо розуміти, що в числі перших від пивного алкоголізму страждають головний мозок, серце і нервова система. Частина патологічних процесів носять безповоротний характер, тому діяти потрібно негайно, за участю грамотного нарколога.
  2. Необхідно переглянути своє дозвілля, виключити з нього всі аспекти, які можуть наштовхувати на думки про покупку пляшки пива. Проблема починається з малої дози, але потім пацієнт вже не може самостійно зупинитися. Так що важливо виключити провокуючий фактор.
  3. Необхідно приймати седативні препарати для заспокоєння нервової системи, сечогінні засоби для продуктивного виведення етанолу та продуктів інтоксикації з ураженого організму. Не зайвим буде прийом полівітамінних комплексів.
  4. Дуже важлива допомога рідних і близьких людей, оскільки перебороти поодинці пивний алкоголізм буде непросто. На будь-якій стадії алкоголізму можна записатися в товариство анонімних алкоголіків і відвідувати цілком пізнавальні заняття.

Лікування без відома хворого

В даному випадку мова йде про незаконну терапії, оскільки не можна вдаватися до реалізації таких методик без відома і офіційного дозволу самого алкоголіка. В іншому випадку тяга до спиртного може залежної людини просто знищити. Якщо все ж родичі обрали такий метод лікування пивного алкоголізму, то повинні розуміти, що пацієнта чекають почастішали напади блювоти і запаморочення, не виключені зміни в поведінці і психічному стані.

Щоб по випадковості і незнання не вбити алкоголіка, краще задіяти методи альтернативної медицини, але при цьому важливо не порушувати пропорції з вибраного рецепту. Таким безпечним способом можна прибрати запалення, придушити гострий больовий синдром, усунути тягу до спиртних напоїв. При цьому алкоголік навіть підозрювати не буде, що з ним відбувається, звідки такі радикальні зміни. Але от з вибором народного засобу важливо звернутися до грамотного нарколога.

Гриб гнойовик

Проти алкоголізму рекомендується використовувати гриб гнойовик з не до кінця розкритими капелюшками, який при взаємодії з етанолом викликає отруєння організму – діарею, блювоту, запаморочення і навіть сплутаність свідомості. Для здоров'я тверезої людини цей харчовий інгредієнт абсолютно безпечний і здоров'я після вживання вже точно не зашкодить. У будь-якому випадку, щоб зменшити тягу до пивного напою, необхідно приготувати в домашній обстановці такий рецепт:

  1. Попередньо промити і просушити гриби, нарізати, підсмажити разом з цибулею на олії до повної готовності (приблизно 40 – 50 хвилин). Після подавати п'є людині в якості гарніру і спостерігати за його реакцією. У найкоротші терміни настає розлад травлення, турбує біль у животі та діарея. З часом у свідомості з'являється страх пити пиво.

Настоянки на спирті

Якщо людина не любить гриби і не бачить їх у своєму раціоні, лікувати алкоголізм грибом навозником стає складніше. Але вихід все-таки є, необхідно приготувати спиртову настоянку, яка підтримує судини в тонусі і при взаємодії з етанолом провокує симптоми гострого харчового отруєння. Ліки потрібно готувати за такими рецептами:

  1. Дрібно нарубаєте гриби, залийте 500 мл горілки, після чого потрібно настояти складу кілька днів у темному місці. Приймайте всередину по 10 – 15 крапель, ось тільки зазначену дозу потрібно непомітно підмішати алкоголіку в їжу або питво. Курс інтенсивної терапії визначається індивідуально.
  2. Для лікування висушені гриби подрібніть в порошок, після чого подмешивайте отруйний складу в їжу, питво. Пацієнт не зможе розслабитися, оскільки спільно з алкоголем гриб гнойовик отруює організм, підсилює ознаки інтоксикації.

Гомеопатія

Є ряд рослинних препаратів, які в щадному режимі допомагають вилікувати пивний алкоголізм. Основні переваги гомеопатії – м'яку дію, відсутність лікарської взаємодії і побічних явищ. Серед недоліків – ризик місцевої, алергічної реакції на натуральні компоненти. Не рекомендується задіяти такі ліки при вагітності, лактації, в дитячому віці. Особливою ефективністю відзначилися такі гомеопатичні засоби, приймати які покладено повним курсом:

  1. Коензим композитум. Цей препарат випускається у формі внутрішньом'язових ін'єкцій, регулює обмін речовин в тканинах, виводить продукти інтоксикації. Разова доза – 1 ампула, яку потрібно ставити до 3 разів на тиждень. Курс інтенсивної терапії підбирається в індивідуальному порядку, варіюється від 4 до 6 тижнів.
  2. Нукс воміка. Характерний представник сучасної гомеопатії випускається у формі крапель і гранул, призначений для прийому всередину. Необхідно відлічити і випити по 5 гранул в перервах між трапезами, обов'язково перед сном. Якщо ж лікуватися належить за допомогою крапель, рекомендована доза становить по 10 крапель 3 рази за добу до або після прийому їжі. Курс лікування тривалий, поки в організмі не виробиться стійке відраза до алкоголю.
  3. Убіхінон композитум. Ще один медикамент рослинного походження для внутрішньом'язового введення. Має загальнозміцнюючу і регенерує дією, призначається у складі комплексної терапії пивного алкоголізму. При відсутності медичних протипоказань необхідно вводити по 1 ампулі від 1 до 3 разів на тиждень, як внутрішньом'язові уколи. Курс інтенсивної терапії становить від 2 до 8 тижнів.

Народні засоби

Якщо немає довіри до офіційних методів, вилікувати пивний алкоголізм можна альтернативними. Важливо розуміти, що лікування в останньому випадку може затягнутися не на один місяць, при цьому забезпечує, швидше, посередній результат. Якщо проявити наполегливість, з часом пивна залежність зовсім сходить нанівець, але при слабкості характеру може знову повернутися з колишньою силою.

Щоб прискорити процес набуття ясного розуму і тверезих думок, рекомендується включити в раціон брусницю, імбир, волоські горіхи, лимон, дикий мед, гіркий перець і чебрець в якості спецій до основних страв. Якщо говорити про народні засоби лікування залежності, то при відсутності алергічної реакції проти пивного алкоголізму можна використовувати запропоновані нижче рецепти.

Суміш вівса і календули

Ці два інгредієнти викликають стійку відразу до етанолу, успішно борються з пивним алкоголізмом. Є кілька ефективних рецептів, але нижче представлені найбільш загальнодоступні в домашній обстановці з мінімальними фінансовими витратами. Потрібно 1,5 л неочищеного вівса засипати в 3-хлитровую банку з водою і довести до кипіння. Після томити на повільному вогні 15 хвилин, додати 100 г квіток календули. Накрити кришкою, вимкнути вогонь і настоювати 12 годин у теплому місці. Приймати всередину 3 рази за добу натщесерце за 200 р. Перші зміни спостерігаються через 4 дні.

Трав'яні збори

Багато цілющі трави допомагають швидко позбутися пивного алкоголізму, при цьому не завдають колосальної шкоди здоров'ю. Головне – підібрати той склад, інгредієнти якого відсутня алергічна реакція. Нижче представлені корисні для лікування відвари, які викликають стійку відразу до спиртного:

  1. У рівних пропорціях з'єднати трави чебрецю і чебрецю, перемішати. Потім 1 ст. л. суміші необхідно залити 1 склянкою крутого окропу, настояти, остудити і процідити. Отриманий концентрат можна сміливо підливати в їжу алкоголіка, щоб той після трапези з пивом відчув симптоми гострого отруєння.
  2. За таким же принципом можна приготувати в домашній обстановці відвар мучниці або звіробою. Пропорції, згідно з рецептом, ідентичні вищеописаним, готовий концентрат теж немає необхідності розбавляти водою. Підливати його можна в їжу або питво, а бажаний ефект настає через 20 – 30 хвилин, лякає алкоголіка своєю інтенсивністю.
  3. У рівних пропорціях потрібно з'єднати полин, золототисячник, чебрець, перемішати до однорідного складу. 1 ст. л. суміші залити 1 ст. окропу, настоювати протягом 2 годин. Отриманий відвар належить приймати всередину 4 рази на день до їди по 1 ст. л. Курс інтенсивної терапії триває 3 місяці, поки в організмі не сформується стійке відраза до пивних напоїв і не тільки.
  4. Необхідно 2 ст. л. лляного насіння залити 200 мл кип'яченої води, після чого утримувати на водяній бані 7 – 10 хвилин. Розварене насіння віджати і долити гарячою водою до початкового об'єму. Приймати ліки належить всередину по третині склянки за півгодини до їжі протягом 2 – 4 тижнів без перерви.
  5. Корінь дикого імбиру потрібно попередньо подрібнити, 1 ст. л. готового сировини потрібно заварити в 1 ст. окропу. Після ще 30 хвилин утримувати на водяній бані, потім віджати і долити до початкового об'єму. Приймати ліки всередину згідно з описаним рецептом, дози і курс лікування диким імбиром нічим не відрізняються. Додатково для лікування алкоголіка можна обкурювати димом на березових дровах, посипаних цукровим піском.

Лавровий лист на горілці

Цей харчовий інгредієнт є найкращим лікуванням не тільки пивного, але і спиртового алкоголізму. Головне – правильно приготувати ліки і пройти повний курс. Думки про спиртних напоях зникають практично відразу, з'являється ясність розуму і тверезість свідомості. Ось надійні рецепти:

  1. Необхідно в одній ємності з'єднати по 1 ст. л. любистку і попередньо подрібненого лаврового листа, перемішати. Залити склад 500 мл горілки і настояти протягом 2 тижнів. Перед застосуванням ємність гарненько збовтати, при цьому не порушувати рекомендовану дозу. Якщо додати 50-80 г настойки в пляшку з пивом, починається сильний напад блювоти. Пізніше з'являється непереносимість запаху цього хмільного напою.
  2. 2 листочки лавра необхідно додати у 250 мл горілки, настоювати 2 тижні в темному місці (бажано в теплі). Приймати готовий настій всередину належить за 2 – 3 ст. л. обов'язково перед прийомом їжі. Алкоголіка починають турбувати часті напади діареї, гострі болі в животі. Курс інтенсивної терапії – 10 днів.

Відвар богородской трави

Так називається звичайний чебрець, який теж регулярно задіють при пивному алкоголізмі. При взаємодії з етанолом в організмі спостерігається інтоксикація, і алкоголік стикається з нападами нудоти, блювоти, частіше бігає в туалет по нужді. Спочатку він не надає особливого значення такому збігу обставин, але з кожним новим нападом побоюється пити. Таким способом можна морально залякати організм і звільнити його від так званої «пивної залежності». Ось ефективні рецепти:

  1. Необхідно 2 ст. л. чебрецю залити 1 ст. окропу і настояти класичним способом. Процідити, після чого готовий концентрат додавати спиртне в нерозведеному вигляді. Тяга до пива дуже швидко проходить, але лікуватися таким способом належить 2 – 4 тижні без перерви.
  2. Чай з чебрецем теж допомагає позбутися пивного алкоголізму. Для його приготування покладається 2 ст. ложки попередньо висушеної трави залити 1 ст. окропу. Випивати щоранку по 4 чашки протягом 4 тижнів.

Профілактика

Плавун, дягель, березові бруньки, чебрець і навіть дим березових гілок відмінно допомагають впоратися з таким неприємним захворюванням, але набагато простіше вчасно подбати про заходи профілактики, виключити рецидив у своєму повсякденному житті. В даному випадку мова йде про таких профілактичних заходах:

  • уникати відвідування сумнівних компаній;
  • повністю відмовитися від усіх шкідливих звичок;
  • контролювати споживання пива;
  • вести активний спосіб життя, займатися спортом;
  • знайти собі хобі, гідне захоплення;
  • відвідувати лекції про шкоду спиртних напоїв;
  • замінити пиво на більш приємні і корисні напої.

Відео

Пивний алкоголізм: шкода, ознаки, методи лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!