Друга стадія алкоголізму: симптоми і лікування захворювання

Залежність від спиртного є важким випробуванням для людини будь-якого віку, перша і друга стадія алкоголізму характеризується такими ознаками розвитку, як втрата контролю і похмільний синдром. Патологічне або неконтрольований потяг до спиртних напоїв призводить до формування стійкої залежності, впоратися з якою без лікарської допомоги дуже складно. Головна проблема таких пацієнтів полягає у відсутності усвідомлення власних дій, що зводить до нуля ефективність терапії.

Що таке алкоголізм

На сучасному продовольчому ринку одним з найпопулярніших товарів є алкоголь. Кожна людина в тій чи іншій мірі споживає спиртні напої, різниця лише в кількості та частоту прийому. Непомірне споживання алкоголю вважається психологічним захворюванням, яке прийнято називати алкоголізмом. У людини, яка перебуває в стані постійного сп'яніння, погіршується не тільки фізичне здоров'я. Серед таких пацієнтів спостерігається зниження толерантності, розлади психіки, провали в пам'яті та інші ознаки залежності.

У чоловіків і жінок на фоні загальної інтоксикації організму відбувається часта зміна настрою, з'являється безпричинна дратівливість або напади злості. Прогресування алкоголізму викликає ураження печінки, що призводить до появи хворобливих симптомів. Етиловий спирт, що входить до складу алкогольних напоїв, порушує функціонування нервової системи і призводить до погіршення стану всіх внутрішніх органів людини. Нейропаралитический отрута швидко призводить до формування залежності, при відсутності контролю позбутися хвороби можна за допомогою нарколога.

Стадії алкоголізму

Сучасна медицина виділяє три етапи розвитку алкоголізму, проте деякі фахівці переконані, що соматичне захворювання включає чотири етапи. Перша стадія хвороби характеризується наявністю у пацієнта слабкої психологічної залежності від спиртного. При відсутності доступу до алкогольних напоїв, людина самостійно позбавляється від цієї пристрасті, характерних фізичних патологій на цьому етапі не спостерігається.

Такі люди схильні супроводити будь-яку зустріч кількома пляшками спиртного і відпочити на вихідних, випивши якийсь алкогольний напій. Для того щоб попередити формування звикання, необхідно переключити увагу пацієнта на інший вид діяльності. Важливо скласти програму, в якій немає місця прийому алкоголю. На другій стадії захворювання людини переслідує нав'язливе бажання пити постійно, навіть якщо він займається яким-небудь працею або працею.

Пацієнту з кожним днем стає все складніше впоратися з психологічною залежністю, яка підкріплюється ще й збільшенням толерантності до алкоголю. Велика кількість спиртного вже не викликає блювання, відрази чи інших ознак отруєння, зникає критичне ставлення до алкоголізму, дози стрімко ростуть. З переходом на третю стадію, хворий вже не в змозі самостійно впоратися з недугою, йому потрібна професійна медична допомога.

У цей період формується абстинентний синдром, тобто психологічна залежність переростає у фізичну. Людина не може перестати пити з-за припинення вироблення організмом деяких природних гормонів, досягається «плато толерантності до спиртних напоїв». Високі дози етанолу, що перевищують безпечну норму в кілька разів, більше не викликають блювотного рефлексу. Запійний алкоголізм наносить непоправний ущерб по всім органам і системам пацієнта, що призводить до розвитку захворювань печінки та інших небезпечних недуг.

На четвертому етапі спостерігається дисфункція багатьох життєво важливих процесів в організмі, що зумовлено ще більшим зниженням толерантності до спиртного. Відбуваються патологічні зміни у структурі кровоносних судин, з'являються злоякісні пухлини печінки або травному тракті. Людина повністю втрачає інтерес до життя, єдине, що його турбує – це де роздобути нову дозу етанолу. Фізична залежність приймає небезпечний оборот, при спробі вивести хворого з цього стану велика ймовірність летального результату.

Друга стадія алкоголізму

Алкоголізм 2 ступеня вважається «точкою неповернення», одного разу перейшовши яку більшість людей назавжди застряють в подібному стані. Лікарі не дають жодних гарантій щодо лікування цієї категорії пацієнтів, оскільки більша частина роботи повинна бути виконана самим людиною. Психологічна залежність на даному етапі ще не досягла апогею, але хворому з кожним днем все важче їй протистояти. Нав'язливі думки про алкоголь переслідують людину вдень і вночі, моральні підвалини стрімко падають під гнітом розвивається хвороби.

Щоденне вживання спиртних напоїв стає нормою, прийом великих доз етанолу не викликає симптоми інтоксикації організму. Збільшення толерантності до алкоголю змушує пацієнта пити частіше, що поступово призводить до формування стійкої звички. З часом 2 стадія алкоголізму починає переростати в третю, перехідним етапом є сильна фізична потреба у спиртному.

Симптоми

Визначити стадію алкоголізму може тільки кваліфікований фахівець. Початкові симптоми, характерні для другого ступеня недуги, легко сплутати з проявами першого етапу. З цієї причини огляд нарколога є обов'язковим пунктом у процесі лікування. На даному етапі у пацієнтів спостерігається сильний потяг до спиртних напоїв, яке іноді затьмарює голос розуму. Люди, не схильні до емоційних перепадів, вдаються до впливу алкоголю тільки в стресових ситуаціях, чого не скажеш про індивідах з напруженим психологічним станом.

Друга категорія пацієнтів сильніше схильна до алкогольної залежності, будь-які спроби вивести їх з цього стану зустрічаються вороже. Хронічний алкоголізм 2 стадії проявляється через непереборну тягу до спиртного, на тлі якої зникає самокритика і втрачається контроль над ситуацією. Людина впевнений, що алкоголь йому життєво необхідний і не бачить сенсу відмовлятися від нього. Найпоширенішими симптомами, які виникають у пацієнтів з другим ступенем даної хвороби є:

  • слабкість;
  • занепокоєння;
  • психологічний дискомфорт;
  • перепади настрою;
  • безсоння;
  • постійна незадоволеність навколишнім світом;
  • фізичний дискомфорт;
  • внутрішня напруженість;
  • депресія.

Ознаки другої стадії

Пацієнти, які страждають від алкоголізму другій стадії, не можуть утриматися від прийому спиртних напоїв, навіть якщо це завдає відчутної шкоди здоров'ю. Потяг до алкоголю стає таким сильним, що людині важко контролювати. Переносимість організмом етанолу на даному етапі продовжує зростати, згідно медичним дослідженням, у алкоголіків другого ступеня спожите кількість спиртного в п'ять-шість разів перевищує встановлену норму.

Вищевказаний обсяг алкогольних напоїв випивається не за один раз, як при першій стадії, а протягом дня невеликими порціями. Останній прийом закінчується сильним сп'янінням, після якого все починається заново. Концентрація етанолу в крові таких людей становить приблизно 0,3-0,4%, що у нормальної людини викликало б коматозний стан. Для хворих алкоголізмом дані показники свідчать лише про останній стадії сп'яніння.

Абстинентний синдром

Широко відомо, що стан або абстинентний синдром є одним з головних ознак, що супроводжують другу стадію недуги. Характерними проявами даного патологічного процесу виступають наступні симптоми: неприємний смак у роті, слабкість, головний біль, прискорене серцебиття. Пацієнти страждають від критичної дози випитого алкоголю, що супроводжується такими симптомами, як тремор рук, нетверда хода, порушення координації рухів.

Абстинентний синдром характеризується появою психічних порушень, до них відносять тривогу, параноидной настороженість, нічні кошмари, погіршення настрою і самопочуття. Поліпшення відбувається тільки після вживання дози етанолу, що погіршує стан. На даній стадії алкоголізму формується п'ять основних форм пияцтва, які в подальшому визначають розвиток захворювання.

Розлади особистості

Нерідко алкоголізм другого ступеня викликає порушення людської поведінки. Пацієнти стають більш тривожними, виникає депресія або розлад особистості. Іноді такі люди займаються брехливим самобичуванням, щоб викликати співчуття у рідних або близьких. Поведінкові відхилення можуть приймати небезпечний характер, наприклад, спроби суїциду для отримання необхідної дози етанолу. Соціальні норми в даному випадку не грають ніякої ролі, оскільки єдиною цінністю для хворого є спиртні напої.

Іноді тривожний стан пацієнта загострюється до такої міри, що у нього з'являється нав'язливий страх смерті. Таке панічну поведінку іноді приймає форму кардиофобии, тому багато алкоголіки часто викликають швидку допомогу, побоюючись інфаркту. На другій стадії недуги лікарі виділяють три види психологічних порушень, які впливають на особистісні зміни людського характеру. До них відносяться:

  • психоорганические розлади;
  • деградація;
  • загострення особливостей особистості.

Алкогольна деградація

У медичних колах алкогольною деградацією прийнято називати загальне зниження рівня особистості. Характерною ознакою вищезазначеного стану вважається виражене психопатоподобное розлад. Така людина витрачає час виключно на пошуки нової дози етанолу, все інше його мало хвилює. Коло інтересів деградуючих людей звужується до спиртних напоїв, попередні захоплення або робота більше їх не приваблюють.

У алкоголіків другій стадії спостерігається стрімка втрата накопичених знань і навичок, все життя перетворюється в паразитуюче існування. Вживання постійно зростаючих доз спиртного призводить до формування стійкого розлади психоорганічного, яке ставить під удар здоров'я пацієнта. Без належного лікування захворювання буде прогресувати, що може призвести до деменції, псевдопараличу або алкогольного психозу.

Характерні захворювання другій стадії алкоголізму

На другому етапі розвитку алкогольної залежності у пацієнта спостерігається прогресування симптомів, що передують даному етапу. Посилюється патологічна тяга до спиртного, яка виникає не тільки в якихось конкретних ситуаціях. Алкоголік намагається знайти привід зайвий раз випити, не прив'язуючись до свят чи вихідних. На тлі зниження толерантності до етанолу, з'являються регулярні алкогольні амнезії. Значні епізоди життя стираються з пам'яті хворого, наче їх ніколи не було.

Часті однократні вживання змінюються запоями, які можуть тривати тижнями. З'являється фізична залежність від алкоголю, спроби «зав'язати» супроводжуються синдромом абстинента. У людини виникає блювання, тремор кінцівок, запаморочення, нудота та інші ознаки стану відміни. Похмеляння приносить бажаний поліпшення самопочуття, але психічні захворювання, викликані алкогольної енцефалопатії другого ступеня, продовжують розвиватися.

Лікування алкоголізму на другій стадії

На початкових етапах алкоголізму рекомендується одразу ж звертатися за допомогою до нарколога і не намагатися вилікувати хворого своїми силами. Своєчасна професійна терапія здатна попередити розвиток захворювання на корені, але цим повинен займатися фахівець. Курс лікування другої стадії залежності триває один-два місяці, хворий знаходиться в амбулаторних або стаціонарних умовах під наглядом лікаря. Спершу проводиться детоксикація організму, щоб вивести накопичені отрути.

Далі призначається условнорефлекторная терапія, яка передбачає використання медикаментів. На другій стадії лікарі часто застосовують сенсибілізуючі засоби, такі як Аверсан, Метронідазол або Тетуран, щоб затримати процес окислення етанолу. Такий підхід успішно блокує роботу певних ферментних систем, які відповідають за розкладання алкоголю в організмі людини. Для поліпшення психічного стану і нормалізації сну наркологи виписують психотропні препарати, наприклад, транквілізатори і антидепресанти.

Ноотропні засоби ефективно знижують тягу до алкоголю і сприятливо впливають на обмін речовин. Кожне з перерахованих ліків підбирається індивідуально залежно від стану пацієнта. Те ж саме стосується частоти прийому та дозування препаратів. Лікування другий степенинедуга включає проведення додаткових заходів, які підвищують тонус і покращують загальний стан організму. До них відноситься інсулінотерапія і аугемотерапия.

Психологічна терапія

Для лікування алкоголізму будь-якій стадії повинні використовуватися комплексні методи. Як тільки медикаментозна терапія закінчена, пацієнтові призначають курс психологічної реабілітації. Друга стадія захворювання характеризується наявністю стійкої залежності від спиртного, тому бесіди з фахівцем є невід'ємною частиною одужання. Іноді психологічна терапія триває протягом півроку, що вважається цілком нормальним. Найпопулярніша програма позбавлення від алкоголізму – це методика дванадцяти кроків.

Медичні препарати

На другій стадії лікарі призначають медичні засоби виходячи з фізичного і емоційного стану алкоголіка. Наприклад, якщо людина не хоче проходити курс лікування, то нарколог рекомендує родичам вдатися до аверсивної терапії. Дана методика полягає у використанні спеціальних препаратів, які викликають огиду до алкогольних напоїв. Найчастіше для цих цілей застосовується Дисульфірам.

Препарат Цианомид блокує процес окислення спиртного, що допомагає виробити у пацієнта негативний умовний рефлекс. При змішуванні з етанолом дані засоби викликають сильне погіршення самопочуття: утруднення дихання, нудота, жар, прискорене серцебиття, шум у вухах. Подібною дією володіє відвар чебрецю, який сприяє появі блювотного рефлексу. Приймати вищезгадані ліки людина має добровільно.

Системними медикаментами, які виписують алкоголікам другій стадії, є Ацидум-З, Пропотен і Глицесед. Вищезазначені засоби зменшують тягу до алкоголю за рахунок впливу на роботу центральної нервової системи. Крім того, ці препарати покращують обмінні процеси в тканинах організму, роблячи помірний седативний ефект. Системні ліки не завжди усувають алкогольну залежність, але вони готують організм до майбутніх позитивних змін.

Відео

Основною ознакою 2 стадії алкоголізму є

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!