Алкогольний галюциноз - причини виникнення, види захворювання, лікування в стаціонарі і профілактика

Дане захворювання входить у трійку найпоширеніших алкогольних розладів, поступаючись першістю лише білій гарячці. Нарівні з іншими психозами на фоні алкоголізму, галюциногенний синдром часто з'являється на тлі важкого похмілля, крім того, алкогольний галюциноз може початися під час запою, в перерві між прийомами спиртного і при безсонні. Лікування патології передбачає прийом медикаментів, які вибираються лікарем залежно від форми галлюциноза.

Що таке алкогольний галюциноз

Захворювання має код МКБ F10 і являє собою психоз на фоні зловживання алкоголю. Основним симптомом цієї патології є яскраві вербальні галюцинації. При галлюциногенном синдромі хворий зберігає ясність свідомості, прекрасно розуміючи, хто він, навіщо або що робить, при цьому алкоголік відмінно орієнтується у просторі/часі.

Алкогольний галюциноз може протікати в хронічній, гострій або підгострій формах. Для будь-якого типу захворювання характерне переважання слухових над зоровими галюцинаціями, у багатьох пацієнтів одночасно з цим розвивається марення. На відміну від алкогольного делірію, людина зберігає свідомість не порушеним, орієнтується в місцевості, пам'ятає свою особистість.

На галюцинації часто накладає марення переслідування і обов'язково фіксуються аффекторные розлади, включаючи страх, тривогу, що переростає в панічні атаки. На піку хвороби у алкоголіка розвиваються суїцидальні думки, крім того, він може завдати шкоди близьким людям, захищаючись від уявної небезпеки. Залежно від форми, психоз може тривати від декількох діб до року. Як правило, захворювання розвивається у людей старше 40 років, які довгі роки зловживають алкоголем. При цьому жінки страждають галлюцинозом частіше чоловіків.

Причини

Галюцинації при алкоголізмі розвиваються внаслідок регулярного вживання великої кількості спиртних напоїв. Як правило, алкогольний галюциноз проявляється у людей зі стажем алкоголізму 10 або більше років. Приблизно у половини пацієнтів виявляють другу стадію алкогольної залежності, у решти хворих діагностується третя. У всіх людей з галлюцинозом лікарі виявляють неврологічну патологію.

При галюцинаторному синдромі на тлі алкоголізму спостерігається більш низька толерантність до спиртного, ніж при делірії. Результати досліджень доводять, що галюциноз з'являється на тлі алкогольної енцефалопатії, що вражає певну область мозку – гіпоталамус. Патологічні зміни, що відбуваються в органі, поглиблюються в результаті абстинентного синдрому. Фахівці відзначають, що напередодні психозу абстиненція часто протікає важче.

Симптоми

Гострі галлюцинозы починаються з афективних порушень типу неспокою, тривоги, страху, розлади сну. На тлі цих негативних явищ у людини виникають галюцинації, які мають вигляд окремих шумів, звуків, фраз або слів. Як правило, хворі можуть чітко визначити джерело звуку (із сусіднього приміщення, з вікна, тощо). Галюцинації від алкоголю супроводжуються афектом подиву, руховим занепокоєнням. Психотичні розлади часто проходять після глибокого сну, одночасно з цим стихають і афективні порушення.

При подальшому розвитку психозу виникають множинні вербальні галюцинації, до яких приєднується вторинний марення (переслідування, обвинувачення, впливу, тощо). Алкоголіки дуже схильні до нападів паніки і вкрай підозрілі. З часом маячня вибудовується в їх свідомості у певну систему: галюцинації вплітаються в реальне життя. Після призначення лікування розлади, як правило, швидко проходять, з'являється усвідомлена критика до пережитого досвіду, однак можуть зберігатися ознаки депресивного афекту і астенічні порушення.

Редуковані гострі

Дана форма галлюциноза вважається найлегшою і безпечної. Вона може виявлятися відразу після розвитку алкоголізму і виражається частою зміною настрою. Хворого переслідує постійна сильна тривога, особливо вночі, що обумовлює безсоння. Крім того, редукований гострий галюциноз характеризують такі симптоми:

  • розгубленість;
  • жах;
  • депресивні, болісні думки;
  • алкоголік чує акоазмы (прості звуки типу коротких фраз, шипіння, дзвону, тощо).

Відсутність лікування алкогольного галюцинозу редукованого типу призводить до ускладнення звукових галюцинацій, при цьому хворий може навчитися не звертати на них уваги. Якщо у алкоголіка психоз переходить з гострою в хронічну форму, його стан погіршитися, у зв'язку з цим можуть проявлятися такі симптоми:

  • людині здається, ніби його обговорюють за спиною;
  • хворий чує звинувачення на свою адресу;
  • самооцінка хворого сильно знижується, що провокує його на вчинення серйозних, необдуманих вчинків.

Лікарі виділяють кілька підтипів алкогольного галюцинозу, кожному з яких відповідають певні симптоми. Редуковані гострі галлюцинозы поділяються на:

  1. Гострі гипногогические. Напад, як правило, з'являється на тлі абстиненції (похмілля). Першими ознаками є розгубленість, незрозуміла тривога переходить у страх. Галюцинації виникають перед сном або вночі при безсонні і мають вигляд простих уривчастих звуків – пострілу, гуркоту, стуку, пр.
  2. Гострі абортивні. Характеризуються перепадами настрою: алкоголік то впадає у смуток, то відчуває страх або болісну тугу. Після цього починається обман слуху, при якому людина чує уривчасті нейтральні звуки – шерех, стукіт, поскрипування. Незабаром галюцинації стають більш складними, перетворюються в поливокальные. Алкоголіку здаються голоси, які розмовляють з ним. Абортивний галюциноз триває до декількох діб.
  3. Класичні. Їх провісником є болісне похмілля, супроводжується тривожними думками, параноєю, депресією. Викликати галюциногенний синдром здатний затяжний запій, ускладнений безсонням. Починається психоз з аффекторных розладів типу панічної атаки, туги, після хворому починають чути різні звуки, з'являються маячні думки. Потім починається класичний марення переслідування, рідше – звинувачення, відносини. Триває напад пару днів.

Змішані гострі

Дана форма захворювання поєднує в собі перераховані підтипи алкогольного галюцинозу, однак у цьому випадку марення і голоси постійно змінюються один одним. При розвитку змішаної гострої патології симптоматика стає яскраво вираженою. Для кожної форми змішаного галюцинозу характерні свої ознаки:

  1. Тип з вираженим маячнею. Поодинокі слухові галюцинації поєднуються з сильним маренням переслідування. Хворий відчуває себе пригніченим, швидко наростає відчуття тривоги, страх. Незабаром він чує голоси, звуки, у алкоголіка з'являються маячні думки. Як правило, марення і галюцинації з'єднуються в одну струнку теорію переслідування.
  2. Галюцинації, поєднуються з делірієм. Психоз зі звуками і голосами супроводжується класичними ознаками білої гарячки – тривогою, панічними атаками, безсоння, тремор, підвищенням ПЕКЛО, напругою м'язів, потьмаренням свідомості, яскравими звуковими, слуховими і тактильними галюцинаціями і маренням. Дані симптоми можуть з'явитися несподівано, при будь-якій стадії алкоголізму, і в будь-який час дня.

Атипові гострі

Дана форма вважається найважчою, при її розвитку у хворого часто з'являється марення, явно виражений психоз, алкогольний ступор, при якому алкоголік може піти в себе і тимчасово перестати рухатися, не реагуючи на оточуючих. Виділяють кілька типів атипових гострих галлюцинозов:

  1. Алкогольні галюцинації з онейроїдним потьмаренням свідомості. Онейроїд є психічним розладом, при якому в мозку хворого переплітаються в єдиний сюжет реальні події і бачення. При цьому людина втрачає ідентифікацію, відчуваючи себе учасником фантастичних подій. Основні симптоми даного виду хвороби – приступи тривоги, після чого виникають поліфонічні галюцинації, переростають у потужний образне марення. Алкоголіку здаються нереальні сюжету – міжпланетні подорожі, глобальні катаклізми, битви, пр.
  2. Алкогольний психоз з ступорозными розладами. Така патологія діагностується вкрай рідко. Ступор на тлі важкого алкоголізму виникає не відразу, а лише на піку психозу. Початися напад може як вдома, так і в громадських місцях, в будь-який час дня. Тримається ступор від кількох хвилин до кількох годин.
  3. Захворювання з психічними автоматизмами. Хворий думає, що його думки, переживання, емоції нав'язані якимись потойбічними силами. Автоматизми найчастіше з'являються на верхній точці психозу, часто ускладнений ознаками білої гарячки або онейроида. Напади супроводжуються активним маячнею і посилюються у вечірній, нічний час.

Підгострі алкогольні галлюцинозы

Дані психози тривають від 1 місяця до півроку. Приступи починаються як класичний гострий алкогольний галюциноз, пізніше до обманів слуху додаються інші синдроми. Медики виділяються наступні підвиди підгострих розладів:

  1. Алкогольний психоз з переважанням гипнагогических вербальних галюцинацій. Дана різновид галлюциноза є найрідкіснішою. Синдром маніфестує аффекторными порушеннями, після чого з'являються голоси і звуки разом з ознаками марення. Незабаром тривожний настрій і маревні думки відходять на другорядний план, а основним симптомом залишаються вербальні слухові обмани. Хворий при цьому часто веде себе звичним чином, виконуючи щоденні обов'язки, включаючи відвідування роботи.
  2. Розлад з переважанням депресивного афекту. На піку психозу розвиваються аффекторные і моторні порушення. Тривога різко посилюється, аж до появи панічних атак. Хворий постійно перебуває в пригніченому настрої, страждаючи депресивними думками. Серед нав'язливих ідей лідирує марення самозвинувачення.
  3. Психоз з переважанням марення. Цей діагноз ставлять, коли на піку підгострого типу хвороби різко знижується настрій, швидко розвиваються маячні ідеї, виникають страхи можливої розправи з боку невідомих людей. Як правило, алкогольний паранойяльний галюциноз такого типу супроводжується маренням відносин і переслідування.

Хронічні

Даний вид алкогольних розладів у медичній практиці фіксується значно рідше, ніж гострі психози. На відміну від короткочасних гострих нападів, хронічні можуть тривати кілька років. Вони діляться на такі види:

  1. Розлад без марення. Є найпоширенішою різновидом. На початку хворий відчуває пригніченість, незрозумілу тривогу, починає чути різні звуки і діалоги, сприймаючи їх за правду. Після цього можуть виникати зорові обмани, зрідка – тактильні галюцинації. Нерідко в алкоголіків спостерігається марення переслідування. Через 1-2 тижні дана симптоматика згладжується, явними залишаються лише вербальні галюцинації.
  2. З маренням. Клінічна картина психозу типова, до неї додається нав'язлива манія переслідування. Маячня сприймається алкоголіком логічно, при цьому теорії однотипні – часто хворий повторює одне і те ж однаковими словами. Марення не заплутується і не стає більш складними, при цьому може підлягати корекції.
  3. Вербальний психоз з психічними автоматизмами. Даний діагност ставлять вкрай рідко. Патологія розвивається як класична форма вербального галюциногенного синдрому. Незабаром додаються психічні автоматизми, при яких алкоголік переконаний, що всі чують його думки, або їх, як і емоції йому нав'язують ззовні. Часто цей синдром супроводжується парафренным зміною свідомості, пов'язаним з манием величі (чоловік впевнений, що скоро його нагородять за якісь заслуги чи він досягне високого положення). Ейфорія від майбутнього успіху змінюється агресією, дратівливістю.

Лікування

Терапію захворювання здійснюється в умовах наркологічного стаціонару, що передбачає госпіталізацію алкоголіка. Схема лікування включає в себе:

  • інтоксикацію;
  • ліквідацію психотический явищ;
  • відновлення роботи різних органів і систем;
  • нормалізацію обмінних процесів;
  • попередження розвитку стійких когнітивно-поведінкових порушень.

Під час детоксикації застосовуються Гемодез, Реополіглюкін, сольові розчини. Лікар призначає пацієнтові прийом вітамінів групи В, Інозину, Кокарбоксилази, аскорбінової кислоти. З профілактичною метою розвитку мозкових порушення застосовуються мельдоний, этилметилгидроксипиридин, Пірацетам. Щоб купірувати психотичні явища при гострій формі галлюциноза використовуються:

  • Рисперидон;
  • Оланзапін;
  • Галоперидол;
  • Азациклонол.

Як правило, лікарські засоби вводяться з допомогою крапельниці, рідше – пероральним шляхом. Швидкість проходження галюциногенного синдрому залежить від ступеня тяжкості психозу, його давності. Чим раніше буде розпочато лікування, тим швидше можна купірувати психоз. При наявності хронічного галлюциноза можуть застосовуватися більш агресивні методи - прийом нейролептиків, інсулінова (гіпоглікемічна) кома, електрошок. При будь-якій схемі лікування обов'язковою умовою є повна відмова від алкоголю.

Дезінтоксикаційну

Важливим етапом під час терапії психічного розладу, викликаного зловживанням алкоголю, є період очищення організму від продуктів його розпаду. Навіть при частковому їх виведенні хворого стає набагато краще. За допомогою спеціальних розчинів для дезінтоксикації можна домогтися нормалізації обміну речовин, що позитивно позначається на самопочутті людини. Як правило, з цією метою використовуються:

  • Гемодез;
  • Реополіглюкін;
  • Реосорбілакт;
  • сольові інфузії з вітамінами і корисними речовинами.

Додатково до перерахованих розчинів лікар може ввести хворому глюкозу, Рибоксин, вітаміни групи В та аскорбінову кислоту. Для запобігання негативного ефекту алкогольних метаболітів на мозок і підтримання його здоров'я рекомендується застосування ноотропних медикаментів. Так, паралельно з парентеральними розчинами застосовуються:

  • Мексидол;
  • Пірацетам, пр.

Антипсихотичний

Будь галюцинації свідчать про появу гострого психозу і вимагають негайного початку лікування антипсихотичними препаратами. Показанням для їх використання також є маревні ідеї, що виникають протягом алкогольного галюцинозу. При терапії такого розладу дуже важливою є своєчасність. Чим раніше розпочнеться антипсихотическая терапія, тим більш сприятливий прогноз.

У випадках, коли спостерігаються симптоми психозу давно (протягом декількох тижнів, місяців), швидкого поліпшення стану пацієнта чекати не варто. Вибір методу лікування лежить на лікаря, який грунтується на ступені тяжкості патології, її занедбаності, інших індивідуальних чинників. Можуть призначатися такі препарати і методики:

  1. Нейролептики. Група препаратів відрізняється різною ефективністю, вибірковістю, тривалістю дії, завдяки чому лікар може підібрати максимально підходящий в кожному конкретному випадку засіб. Як правило, застосовується Олапанзапин, Галоперидол, Респиридон або їх аналоги.
  2. Електрошок. Використовується в самих безнадійних випадках, коли нейролептичні медикаменти не дають результатів. Дозований вплив струму на мозок може викликати різні негативні наслідки, проте позитивних якостей у даної методики набагато більше.
  3. Инсулинокоматозная терапія. Ефект такого лікування досягається через виснаження запасів глюкози в тілі людини, внаслідок чого хворий впадає в стан коми. Це мобілізує резервні сили організму і стимулює «перезавантаження» ЦНС. Сьогодні така терапія практично не застосовується, оскільки її роль виконують нейролептичні препарати.

Психотерапевтичне

Даний елемент комплексної терапії алкогольного галюцинозу застосовується вже після зникнення симптоматики. Психотерапевтичне лікування служить частиною реабілітаційного періоду, що включає в себе дії, які необхідні для відновлення психоемоційного здоров'я людини для його подальшого повернення до нормального життя. Більшість методик даного напрямку спрямовані на запобігання розвитку алкогольних психозів в майбутньому і поступова відмова від вживання спиртного.

Хворий відвідує психолога, який проводить з ним сеанси конгитивно-поведінкової терапії. В ході занять визначаються необхідні установки на здоровий спосіб життя, здійснюється перегляд цінностей. Досвідчений психотерапевт допомагає алкоголіку подолати залежність і поступово повернутися до нормального життя. Ефективність такого лікування повністю залежить від пацієнта і його бажання перемогти хворобу.

Профілактика

Ключовим моментів при терапії психозу є профілактичні заходи, що попереджають повторні випадки даного стану. Вищеописаний метод психотерапії слугує головним способом запобігання повернення хворого до пагубній пристрасті. Крім цього, існують і інші методи, рекомендовані наркологами. До них відносяться:

  • кодування;
  • підшивання особливого імплантату;
  • гіпноз;
  • зміна кола спілкування;
  • відвідування груп підтримки;
  • повна відмова від вживання алкоголю, виключення його зберігання будинку.

Відео

Біла гарячка: причини, допомога, лікування в стаціонарі

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!