Як зняти тягу до алкоголю препаратами і народними засобами в домашніх умовах

При появі бажання і наміри позбутися від алкогольної залежності гостро постає питання про те, як зняти тягу до алкоголю. Некероване прагнення вживати спиртне є основною причиною розвитку алкоголізму, тому для його лікування важливо розібратися, з яких причин виникає цей стан і як максимально зменшити потребу в алкоголі.

Що таке тяга до спиртного

Зловживання спиртними напоями з плином часу формує патологічний потяг до того, щоб вживати їх все у великих кількостях. Кожне наступне розпивання алкоголю формує фізичну і психічну залежність. Алкоголік, як правило, не усвідомлює своєї пристрасті або перебуває у впевненості, що тримає його під контролем. Однак на практиці при важких стадіях розвитку алкоголізму хворий не здатний відмовитися від розпиття алкогольних напоїв і позбутися від тяги до спиртного.

Причини

Формування стійкої тяги до спиртного, тобто алкогольної залежності, відбувається поступово, з цілого ряду причин. Існує генетична схильність, але важливу роль відіграють і такі фактори:

  • соціальні – алкогольна культура соціального середовища;
  • психологічні – низька впевненість у собі, підвищена тривожність, чутливість, складності з соціальною адаптацією;
  • біологічні (хімічні) – генетичний фактор, особливості метаболізму, пов'язані з недостатністю ферментів, які беруть участь у переробці продуктів розпаду етанолу.

Лікування алкоголізму

Основне завдання, переслідувана при лікуванні алкоголізму – зниження потягу хворого до вживання нових доз спиртного. Фізичну залежність знімають за допомогою медикаментозних препаратів, які використовують при виведенні з тривалих запоїв і зняття синдрому алкогольної абстиненції. Психологічну залежність зняти ще складніше, пацієнту потрібна допомога фахівця, з урахуванням пригніченості його морального стану у зв'язку з важким фізичним самопочуттям.

Як зменшити тягу до алкоголю

Потрібен час, вольові і моральні зусилля, тверде бажання позбавитися від згубної звички, щоб знизити тягу до алкоголю під час лікування від залежності. Часто алкоголіку необхідно повністю відмовитися від існуючих соціальних зв'язків, змінити коло спілкування та інтересів, знайти нові захоплення, життєві цілі, щоб подолати залежність, сформувати стійку відразу до вживання спиртного.

Як позбутися від тяги до алкоголю

Питання, як можна зняти тягу до алкоголю і позбутися від бажання випити, допомагають вирішити медикаментозні препарати, психотерапія, зміна способу життя і роду діяльності. Існують лікарські трави, що знижують тягу до випивки, таким же ефектом володіють деякі продукти харчування. У більшості випадків після тривалого вживання спиртного для подолання залежності пацієнт потребує комплексного лікування, допомоги наркологів.

Препарати

Подолати тягу до алкоголю допомагають лікарські препарати і медичні методи лікування. Їх застосування змінює метаболічні процеси переробки етанолу в організмі, при сумісному прийомі з алкоголем ці засоби викликають сильну блювоту, запаморочення і головні болі, пригнічуючи тягу на фізіологічному та психологічному рівнях. До таких препаратів відносяться:

  • Еспераль. Ліки на основі дисульфіраму, змінює метаболізм етанолу. При сумісному прийомі з алкоголем спричиняє ряд серйозних негативних наслідків для здоров'я, чим і знижує бажання випити. Курс лікування – по одній таблетці під час сніданку протягом 1-2 місяців.
  • Торпедо. Препарат вшивається вводиться внутрішньом'язово або внутрішньовенно, змінює ферментний обмін, при прийомі алкоголю викликає сильну блювоту, тахікардію, запаморочення, втрату свідомості. Діє протягом 4-6 місяців.
  • Тетурам. Змінює процеси етилового обміну в організмі. Приймається протягом 7-10 діб, дозування призначається лікарем-наркологом.

Продукти

Побороти тягу до алкоголю допомагає правильний раціон харчування. Настрій і психологічний стан людини безпосередньо залежить від того, що він вживає в їжу. Під час лікування алкогольної залежності важливо присутність в щоденному меню хворого наступних продуктів:

Група речовин

Продукти

Вплив на організм

Прості, швидкі вуглеводи

Кондитерські вироби, шоколад, мед

Швидко збільшують рівень глюкози в крові, забезпечуючи підйом настрою і прилив сил.

Джерела дофаміну

Морепродукти, яйця, банани, полуниця, яблука, капуста, зелений чай

Дофамін – гормон задоволення, викликає радість, що підвищує настрій.

Рідина

Вода

При лікуванні від алкогольної залежності важливо підтримувати правильний рідинний баланс в організмі. Добова доза простої води (крім будь-яких інших напоїв) – 2-3 літра.

Джерела вітамінів B, C і E

Крупи, помідори, солодкий перець, риба

Вітаміни цих груп активізують роботу мозку, очищають кров, сприяють відновленню природних метаболічних процесів.

Народні засоби

Прибрати тягу до алкоголю допомагають не тільки таблетки і інші засоби традиційної медицини, але і старовинні народні методи, перевірені часом рецепти, засновані на застосуванні натуральних рослинних продуктів. Самостійно зняти залежність допоможе одне з наступних засобів:

  • Відвар чебрецю. Столова ложка подрібнених сухих листя заварюється 250 мл окропу. Пити два три рази в день замість чаю або кави.
  • Відвар чебрецю повзучого. 2 столові ложки сухої сировини заливаються окропом (200 мл) і витримуються протягом 15 хвилин на водяній бані. Приймати по три столових ложки після кожного прийому їжі. Через 12 днів необхідний тижневу перерву.
  • Відвар мучниці. 2 столові ложки трави заливаються холодною водою, варяться на маленькому вогні протягом 15 хвилин. Приймати 3 рази на добу по 2 столових ложки після їди протягом 2 місяців.

Відео

Чому виникає тяга до алкоголю.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!