Лікування артрозу суглобів в домашніх умовах: ефективні методи та засоби при захворюванні

Артроз – це дуже поширене захворювання, яке вражає чоловіків і жінок у всьому світі. Для захворювання характерне руйнування хрящової тканини суглобів. Це часто відбувається, коли порушується обмін речовин – в результаті хрящі не отримують достатньої кількості рідини, корисних речовин, а тканина дегенерує. Найчастіше хворобу діагностують у літніх людей, тому що в такому віці кістки стають більш крихкими. Лікування артрозу суглобів в домашніх умовах можливо, але його ефективність залежить від того, як рано буде поставлений діагноз.

Що таке артроз суглобів

Поширена патологія розвивається поетапно. Головною причиною її появи вважається руйнування хрящів, які нерідко зношуються в процесі природного старіння. Хрящова тканина стає менш еластичною, зменшується її товщина і кількість синовіальної рідини. Через деякий період часу рухова активність значно знижується, людина майже не може ходити, згинати чи розгинати коліна, лікті. Деякі форми захворювання розвиваються після отримання травми або патології кістково-м'язової системи.

Ймовірність запалення і руйнування хрящів збільшують наступні фактори:

  • регулярна навантаження на суглоби;
  • неправильне харчування;
  • порушення гормонального фону при клімаксі у жінок;
  • надмірна вага;
  • важка фізична діяльність;
  • системні захворювання, інфекції.

Виділяється чотири стадії розвитку артрозу:

  1. Перший етап: патологія розвивається на клітинному рівні, тканини стоншуються. Симптомів не спостерігається.
  2. Друга стадія: рухливе зчленування починає руйнуватися. Ознаки – больові відчуття, хрускіт, набрякання, уражена область може набрякнути.
  3. Третій етап: хвороба стає більш агресивною, яскраво виражена симптоматика, з'являється сильний дискомфорт.
  4. Остання стадія: суглоб необоротно розсипається, людина стає інвалідом.

Лікування артрозу

Яку методику терапії вибрати, залежить від типу і тяжкості патології. Враховуючи той факт, що захворювання викликає незворотні зміни тканин, головне – зберегти хрящові функції та запобігти розвитку ускладнень. Існує ряд способів, які рекомендуються медиками для лікування артрозу. Вони, як правило, призначаються комплексно і дають шанс:

  1. відновити рухову функцію;
  2. поліпшити харчування хрящів;
  3. зняти запалення і набряклість;
  4. усунути патологію.

Лікування колінних суглобів та інших рухомих зчленувань включає такі варіанти:

  • спеціальну гімнастику;
  • використання медикаментів;
  • народні методи;
  • масаж;
  • фізіотерапія;
  • оперативне втручання.

Як лікувати артроз в домашніх умовах

Патологію можна лікувати за допомогою декількох способів. Системна тривала терапія вимагає серйозного підходу і попередньої консультації з лікарем. Часто домашні процедури для боротьби з артрозом призначаються літнім людям, тому що зупинити вікові зміни тканин вже неможливо. Повністю позбавитися від запалення і руйнування рухомих сполук реально до кордону в 40-50 років. Лікування захворювання у домашніх умовах включає ряд ефективних методів:

  • перехід на дієтичний раціон;
  • прийом медикаментів, використання зовнішніх засобів (мазей, гелів);
  • засоби народної медицини (відвари, настої, компреси);
  • спеціальну лікувальну гімнастику;
  • носіння наколінників і інших конструкцій для полегшення симптомів артрозу.

Медикаментозне лікування

Препарати для лікування артрозу суглобів в домашніх умовах необхідні для знеболюючого ефекту, живлення тканин, відновлення нормального кровообігу. Перед використанням медикаментів потрібно проконсультуватися з лікарем, який допоможе правильно вибрати таблетки, мазі або ін'єкції для терапії. Ефективне лікування можливе такими засобами:

  1. НПЗЗ;
  2. хондропротекторами
  3. вітамінами;
  4. мазями, гелями та іншими препаратами місцевої дії.

Терапевтичні заходи починаються з прийому НПЗЗ (нестероїдні протизапальні засоби). Ця різновид медикаментів може мати різну силу дії, що залежить від складу і лікарської форми препарату. Усі НПЗЗ не містять гормони, знімають запальний процес, але ефективно усувають запалення і болю. Приклади:

  • Ібупрофен – таблетки, добре знімають біль, запобігають утворенню тромбів. Препарат блокує вироблення речовин, які провокують активне руйнування хрящової тканини. Приблизна дозування: по 1 таблетці тричі в день. Показання: артралгія, міалгія, артроз та артрит, радикуліт, остеохондроз, ішіас.
  • Анальгін – доступний медикамент, який відрізняється швидким всмоктуванням в кров (дає активний знеболюючий результат). При терапії артрозу використовують таблетки (по 1 три рази на добу після їжі), внутрішньовенні або внутрішньом'язові ін'єкції.

Лікарські засоби, що захищають суглоби, що сприяють їх відновленню та зміцненню – це хондропротектори. Вони успішно борються з симптомами хвороби, покращують живлення хрящової тканини, запускають процес її регенерації. Основні активні компоненти даної групи медикаментів – глюкозамін, хондроїтин сульфат. Приклади:

  • Препарат Хондроксид (таблетки, гель або мазь). Показання до використання: дегенеративно-дистрофічні хвороби хребта і суглобів. Не рекомендується застосовувати при гіперчутливості до складових елементів кошти, при виношування і годування дитини. Таблетки п'ють по 1 штуці два рази на день (курс – від півроку). Мазь або гель наносять на уражені ділянки і втирають тричі за добу. Тривалість терапії – від декількох тижнів до трьох місяців.
  • Терафлекс капсули ефективно стимулюють відновлення тканин при артрозі. Показання: хвороби суглобів, хребта (остеохондроз, остеоартроз). Призначають по 1 капсулі три рази за добу (перший місяць), а потім п'ють препарат по два рази за день. Терапія триває від 3 до 6 місяців. Не можна використовувати Терафлекс при вагітності і лактації, ниркової недостатності, високої чутливості до компонентів засобу і віком менше 15 років.

Для лікування і профілактики артрозу необхідний збалансований раціон. Щоденне харчування повинно включати речовини, які добре регулюють метаболізм і дають організму все необхідне. Для міцних, здорових суглобів потрібні:

  • вітаміни – А, В5, В6, Е, С;
  • мінерали – селен, мідь, кремній.

Препарати місцевої дії сприяють процесу одужання і мають багато корисних функцій:

  • полегшення больових відчуттів;
  • нормалізація кровообігу в тканинах;
  • боротьба з запальним процесом;
  • протимікробні властивості;
  • зігріваючий ефект;
  • усунення м'язових спазмів;
  • посилення дії інших ліків;
  • харчування хрящової, кісткової тканини.

Мазі і гелі, які призначені для терапії артрозу суглобів в домашніх умовах, класифікують так:

  1. Кошти з судинорозширювальну, зігріваючу дію. Вони необхідні для зменшення болю і дискомфорту, поліпшення кровообігу, відновлення обміну речовин хрящових тканин.
  2. Знеболюючі, протизапальні препарати добре прибирають запалення, набряки, знижують високу температуру тіла, поліпшують рухливість.

Дієта

Суглоби людини дуже чутливі до гіподинамії, надмірної ваги, обмінних захворювань. Щоб уникнути розвитку артрозу, викликаного вищезгаданими причинами, рекомендується дотримуватися дієтичного харчування. Ось кілька корисних порад, які допоможуть зберегти здоров'я:

  1. Потрібно знати, які продукти поєднуються між собою без шкоди для здоров'я. Наприклад, м'ясо, рибу, яйця краще вживати зі свіжою зеленню, овочами. Так білок краще перетравлюється. Картоплю, бобові, хлібобулочні вироби не варто їсти з білковими продуктами харчування.
  2. Будь-яке м'ясо не рекомендується вживати одночасно з алкогольними напоями.
  3. Варто прибрати з раціону борошняні вироби, кондитерські вироби, цукор.
  4. Дієтологи радять їсти вітаміни в натуральному вигляді, тобто включати в меню більше фруктів, овочів, зелені.
  5. Не можна переїдати. Зайва вага перевантажує суглоби, збої обмінних процесів призводять до порушення гемостазу, всі рухливі зчленування стають крихкими, швидше «старіють», руйнуються.
  6. Хрящові, кісткові тканини потребують колагені – речовині, що є в желатині, заливних рибних і м'ясних стравах, фруктовому желе. Таку їжу слід вживати, але помірно.

Лікувальна гімнастика

Крім перерахованих вище методів для ефективного домашнього лікування артрозу використовується спеціальна гімнастика і плавання. Терапевтичний комплекс фізичних вправ «розганяє» кров, відновлює рухливість суглобів, знімає больові відчуття при загостренні хвороби. Щодня необхідно виконувати вправи:

  1. Пацієнт сідає на високий стілець або іншу міцну конструкцію так, щоб ноги не торкалися землі. Треба базікати нижніми кінцівками вперед-назад з амплітудою не більше 10 см. У запущених випадках дана вправа виконується кожну годину по 5 хвилин, для інших – два, три рази на добу по 10 хвилин.
  2. Початкове положення те ж, тільки ступні ставляться на підлогу. Спочатку відривається п'ятка на 10-12 см, спираючись на носок, і обережно опускається назад. Через кілька секунд дія повторюється. Якщо захворювання вразило обидві кінцівки, то вправа робиться по черзі для кожної.
  3. Сісти на стілець або ліжко, ноги поставити на підлогу. Спертися на п'яти, повільно шльопати шкарпетками, піднімаючи їх на 10 см від поверхні. Між повтореннями – інтервал по 3-5 секунд. Виконувати по 5-10 хвилин кілька разів в день.

Масаж

Існує ще одна лікувальна методика, яка допомагає полегшити біль і підвищити рухливість суглоба при артрозі – це масаж. Його можна робити в домашніх умовах, опрацьовуючи уражену область погладжуваннями, ударами і ляпанцями через пальці, долоню. При шльопанцях активізується прилив крові і активуються нервові шляхи. Удари стуленими пальцями відбувається сприятливий вплив на сумку суглоба, м'язи, сухожилля, зв'язки.

Масаж хворого місця починають з помірних за силою простукиваний стуленими пальцями. Удари по колінної чашки виробляються збоку і по максимуму обережно. Коли суглоби почнуться відновлюватися, то удари можна посилювати. Простукування сухожиль теж здійснюється дуже обережно. Потім необхідно виконати такі рухи: удар притиснутою долонею зліва, справа, спереду, під коліном, з випрямленою ноги і по зігнутій. У висновку масажу роблять шльопанці по всій кінцівки. Кількість процедур:

  • важка форма артрозу – 1 раз у 15 днів;
  • середня тяжкість – раз на тиждень;
  • легка – разово в 23-25 днів.

Народні засоби

Деякі воліють виконувати лікування артрозу народними засобами в домашніх умовах. Перед початком терапії слід обов'язково проконсультуватися з фахівцем. Особливо обережним потрібно бути при слабкому імунітеті, наявності хронічних хвороб або алергії на рослинні компоненти. Ось декілька порад від фахівців:

  • лікарі знають про багатьох ефективних народних рецептах, тому хворому можуть підібрати індивідуальний і безпечний курс лікування;
  • у процесі приготування відвару або настою рекомендується суворо дотримуватися рецептури, умов, температурного режиму;
  • як правило, домашня терапія проходить курсами, це підсилює лікувальний ефект;
  • найвідоміші продукти народної терапії: яблучний оцет, глина, морська сіль, настої і відвари з листя, кореня, нирок, квітів різних рослин;
  • якщо з'являються побічні реакції, то потрібно припинити використання народного засобу від артрозу і звернутися за допомогою до лікаря.

Компреси

Одним з найпопулярніших засобів фізіотерапії вважаються компреси та ванни. Вони добре допомагають для лікування артрозу ліктьових, шийних або колінних суглобів, гонартрозу, коксартрозу. Ефективність методики полягає в активному впливі на хворий суглоб, його харчуванні корисними компонентами, стимуляції кровообігу. Для компресів часто використовують капусту, листя суниці, брусниці, спеціальну глину. Приклади:

  1. Компрес з листям лопуха. Скласти стопкою кілька великих листя (махрової стороною донизу). Зверху потрібно придавити їх каструлею з гарячою водою. Прибрати посуд тільки після того, коли вона охолоне. Змастити хворий ділянку пом'якшувальною кремом, покласти зверху листя. Залишити на ніч. Прикладати листя, поки не зникнуть симптоми.
  2. Змочити теплою водою марлю, посипати її желатином в кристалах, накрити другим шаром марлі. Обернути уражену область на годину. Процедуру виконувати через день.
  3. Цілюща ванна. Набрати воду (10 л) у ванну, температура повинна бути не менше 40 градусів. Додати 400 мл відвару з ромашки (попередньо засушити або купити в аптеці), 400 мл настою з порошку капусти, морську сіль (1 кг). Добре перемішати. Приймати ванну перед сном по 25 хвилин кожні три дні.

Настої

Ще один непоганий варіант, який знімає симптоми захворювання – настої. З їх допомогою здійснюються розтирання. Найвідоміші настої готують з кульбаби, звіробою, хвоща, пшениці. Приклади:

  1. Потрібно взяти шабельник (1 ст. ложку) і залити його горілкою (100 мл). Прибрати суміш у темне місце на 2 тижні. Розтирання застосовується на проблемних ділянках вранці та ввечері щоденно. Лікування артрозу суглобів в домашніх умовах становить один місяць.
  2. Втеча золотого вуса дрібно нарізають, кладуть у банку. Рослина заливається спиртом (500 мл). Настоювати 14 діб. Обробляти уражені суглоби 4 рази в день протягом місяця.

Відвари

Рослинні відвари теж нерідко використовуються для лікування в домашніх умовах. Їх приймають усередину або застосовують для компресів, втирання в шкіру. Головне – точно слідувати рецептурою. Ось кілька ефективних рецептів проти артрозу суглобів:

  1. Очистити пару великих цибулин. Лушпиння не викидати, а подрібнити руками. Її варять разом з цибулею протягом 60 хвилин. Остиглий відвар потрібно пити тричі на добу по 250 грам перед прийомом їжі.
  2. Сушений чистотіл, тверді його частини (3 ст. ложки) заливають окропом (півлітра). Коли засіб охолоне до 40 градусів, його необхідно процідити і пити по 200 г перед їдою. Решту трав'яну кашку можна застосовувати як компрес.

Відео

Як можна лікувати артроз колінного суглоба в домашніх умовах?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!