Блокада при остеохондрозі: показання до методу лікування

80% населення планети страждає від такого поширеного захворювання хребта, як остеохондроз, при якому відбуваються дегенеративно-дистрофічні зміни в міжхребцевих дисках, а в запущених випадках – і в тканинах самих хребців. Блокада при остеохондрозі застосовується для зняття болю пацієнтам, яким не допомагають інші види лікування. Відгуки фахівців говорять про високу ефективність даного методу.

Що таке блокада при остеохондрозі

Від хребетного стовпа відходить велика кількість нервових закінчень до голови, кінцівок, внутрішніх органів; крім цього, через хребетний стовп проходить спинний мозок посилає імпульси по нервових волокнах корі головного мозку. Якщо в якійсь частині хребта присутній запальний процес, нервовий імпульс по дорозі «включає» больові рецептори, як наслідок − пацієнт відчуває сильний больовий синдром.

Остеохондроз – найпоширеніше захворювання, якому піддаються не тільки літні люди, а й молодь у віці 20-25 років. Розвивається ця патологія з кількох причин: важкі фізичні навантаження, сидячий спосіб життя, неправильне носіння тягарів, травми, плоскостопість. Фахівці диференціюють остеохондроз в залежності від розташування: шийний (25%), грудний (25%) і попереково-крижовий (50%). Профілактика остеохондрозу включає правильну організацію робочого місця (наприклад, за комп'ютером), фізичні навантаження, раціональне харчування.

Існують консервативні методи лікування остеохондрозу: застосування пероральних лікарських засобів (Анальгін, Парацетамол), внутрішньовенні ін'єкції, використання протизапальних і знеболюючих мазей (Салвисар), лікувальна фізкультура, масаж. Блокада застосовується в тих випадках, коли інші медикаментозні та фізіотерапевтичні методи не допомагають. Під час виконання процедури у вогнище запалення методом ін'єкції вводиться розчин з певними лікарськими речовинами. Усунення болю і спазму відбувається миттєво після введення медикаментів.

Свідчення

Лікувальна блокада при болях в спині проводиться для полегшення стану пацієнта, зняття набряків і м'язових спазмів при таких патологіях:

  • остеохондроз шийного, грудного і поперекового відділів хребта;
  • міозити, характеризуються запаленням скелетних м'язів;
  • міжреберні невралгії, при яких сильна біль заважає хворому повноцінно дихати;
  • протрузії та грижі міжхребцевих дисків;
  • оперізувальний лишай, збудник якого вражає нервову систему;
  • артроз міжхребцевих суглобів;
  • невралгії та неврити, що виникають із-за патологій хребетного стовпа.

При правильному і професійному підході до маніпуляції ризик розвитку ускладнень зводиться до мінімуму, спостерігається швидкий і задовільний результат. Процедура чинить знеболювальну і протизапальну дію, але конкретно лікувального ефекту вона не має. Повторювати її можна з певними обмеженнями кілька разів на рік при виникненні гострої необхідності.

Як діє

Нервова клітина передає імпульс за принципом різниці потенціалів безпосередньо всередині і в навколишньому просторі. У спокійному стані вона заряджена негативно, але при порушенні (або обмеженні) відкриваються натрієві канали, які «впускають» позитивно заряджені молекули натрію, з-за чого клітинний заряд змінюється на позитивний. Далі по ланцюжку нерв передає заряд на наступні клітини.

При остеохондрозі на хребцях утворюються остеофіти – нарости, які тиснуть на канатики і корінці спинномозкових нервів і провокують виникнення больового синдрому. Під час проведення процедури в певні точки вводяться знеболюючі засоби, які блокують натрієві канали, не дозволяючи больовим відчуттям поширюватися по нервах. В якості цих речовин використовують Новокаїн, Лідокаїн, Маркаін, а також допоміжні компоненти і деякі вітаміни.

Мета процедури − створення навколо запаленого нерва «мішечка» з лікарським засобом, який буде поступово впливати на вогнище болю, знімаючи чутливість і спазм. Ліки діє миттєво, м'яз розслабляється, біль проходить. Дія уколу триває недовго, але цього вистачає для зняття основного запалення і поліпшення стану хворого.

Перед проведенням маніпуляції пацієнт підписує згоду на виконання. Це дуже відповідальна процедура, при недотриманні правил можливі серйозні ускладнення, повний або частковий параліч тіла, аж до летального результату. Перед маніпуляцією показаний легкий сніданок, щоб уникнути слабкості, після – постільний режим і обмеження фізичної активності.

Види блокад

Існує безліч видів процедур, потрібну вибирає фахівець (вертебролог, невролог, ортопед, нейрохірург), який буде виконувати маніпуляцію. Наприклад, по глибині введення розрізняють підшкірні, внутрішньом'язові, корінцеві та ін Крім того, існує класифікація за місцем введення:

  • Паравертебрально (околопозвоночная) блокада, під час якої лікар робить ін'єкцію в попередньо намальовані маркером точки навколо остистих відростків хребців.
  • Епідуральна (перидуральна) блокада, при якій ліки вводиться в область крижів на 5-6 см вище куприка. Сакральна – одна з видів епідуральної – ставиться в ту ж область, але через крижову зв'язку.
  • Провідникова блокада здійснюється в простір навколо нервових закінчень шляхом блокування.
  • Внутрішньо-кісткова – ставиться в губчасту кісткову тканину хребців.

Препарати для блокади

Залежно від кількості компонентів розрізняють одне-, двох - і багатокомпонентні блокади. Найбезпечніший вид перший, при якому використовується одну діючу речовину. При додаванні в знеболювальний засіб нових складових ризик розвитку побічних явищ зростає, особливо це стосується алергічних реакцій. Препарати з декількох елементів застосовуються при важких патологічних станах.

Місцеві анестетики

Основними компонентами препаратів для виконання маніпуляції є місцеві анестетики. Вони діють безпосередньо на запалені нервові закінчення, блокуючи больові рецептори. До таких речовин відносять:

  • Новокаїн – найпоширеніший анестетик. Він майже повністю (на 80%) засвоюється організмом, швидко (через 8 годин) виводиться. Полегшення настає через 2-3 хвилини після введення, тривалість дії до двох годин. Використовують 0,25%, 0,5%, 1% і 2% розчини.
  • Лідокаїн має більш потужний знеболюючий ефект, але і більший набір побічних ефектів, починає допомагати через 3-5 хвилин, дія триває до трьох годин. На другому місці за поширеністю після новокаїну.
  • Маркаін менш популярний через великого ризику розвитку побічних явищ. Відрізняється пізнім початком дії (15-20 хвилин), але при цьому ефект від уколу триває до п'яти годин.

Примітно, що при використанні суміші новокаїну і лідокаїну спостерігається більш тривалий болезаспокійливий ефект, оскільки ці речовини взаємно підсилюють дію один одного. Перед застосуванням місцевих анестетиків лікарем робиться проба на чутливість, щоб виключити алергічну реакцію, яка не є рідкістю при використанні даних лікарських засобів.

Кортикостероїди

Як гормональних складових препаратів використовують:

  • Гідрокортизон – гормональний препарат, який при остеохондрозі використовується тільки разом з анестетиками.
  • Дексаметазон – штучний кортикостероїд, який має моментальним, але нетривалим дію, використовується для введення у м'які тканини і суглоби.
  • Дипроспан – гормональний засіб, має пролонговану дію (тобто лікарська речовина вивільняється повільно, що забезпечує тривалий ефект). Дипроспан використовується тільки для зняття болю.
  • Кеналог – кортикостероїд тривалої дії, використовуваний для лікування суглобів та хребта. Перерва між повторними уколами повинен бути не менше 14 днів.
  • Депо-медрол – похідне метилпреднізолону, застосовується для м'яких тканин і суглобів, з обережністю використовується для проведення епідуральної блокади, оскільки може викликати запалення спинномозкової оболонки.

Системні гормони, звані ще глюкокортикоїдами, в більшості випадків застосовуються для блокади хребта разом з анестетиками для досягнення найкращого терапевтичного ефекту. Самі по собі кортикостероїди мають не тільки знеболювальну і протизапальну дію, але і здатні зменшувати алергічну реакцію організму на анестетики. Гормональні препарати практично не застосовуються в однокомпонентних блокадах, за своєю природою вони більше підходять для лікування суглобів.

Інші препарати

Супутні речовини в лікарських засобах для виконання процедури додаються для досягнення максимального ефекту, самостійно такі речовини не застосовуються. Крім того, позитивний вплив цих сполук не доведено, тому їх застосовують вкрай рідко із-за високого ризику ускладнень. В якості додаткових складових в медикаментах для блокад використовуються:

  • нестероїдні протизапальні препарати (Вольтарен, Диклофенак, Кетонал), здатні швидко зняти набряк і больові відчуття;
  • вітаміни групи В;
  • хондропротектори, що володіють здатністю частково відновлювати хрящову тканину уражених ділянок;
  • спазмолітики (Тромболизин), здатні усунути або послабити м'язові спазми;
  • Лідаза, ефективно знімає набряклість і збільшує рухливість суглобів.

Як роблять блокаду

Існує багато різновидів блокад хребта. Доктор вибирає необхідну техніку проведення процедури, виходячи із загальної клінічної картини. Фахівець, який проводить маніпуляцію повинен професійно володіти необхідними навичками, щоб зменшити ризик виникнення побічних явищ, які нерідко бувають навіть при ідеальному виконанні. Всі лікарські засоби вводяться пацієнтам в стерильних умовах, щоб уникнути занесення інфекції.

Кожна техніка виконання процедури має свої особливості. Наприклад, епідуральна блокада ставиться пацієнту, який лягає на бік і приймає позу ембріона» (притискає голову, руки і ноги до грудей); при проведенні паравертебральної блокади укол робиться хворому, який лежить на животі. У кожному випадку поза вибирається для максимального доступу до вогнища запалення. Голка для виконання маніпуляції повинна мати довжину мінімум 5-6 см, бути з коротким зрізом щоб уникнути пошкоджень венозних судин.

Блокада поперекового відділу хребта із застосуванням новокаїну вважається найбезпечнішою для життя пацієнта, вона застосовується при ураженнях попереково-крижово-куприкового сплетення. Проводиться така процедура в позі лежачи на животі. Лікар методом пальпації знаходить у хворого місця особливою збудливості і хворобливості, потім після обробки антисептичним розчином вводить ліки через тонку голку у вибрані і попередньо позначені точки на шкірі.

Менш безпечна блокада при шийному остеохондрозі з-за близькості до головного мозку. Для її проведення хворий роздягається до пояса, сідає на кушетку і максимально притискає підборіддя до грудей. Доктор одноразовим шприцом вводить голку на рівні шостого шийного хребця на потрібну глибину. Доза введеного препарату розраховується, виходячи з інтенсивності больових відчуттів і маси тіла пацієнта. Хворий може відчувати дискомфорт в області шиї після проведення маніпуляції, тому необхідно спостереження медичного персоналу протягом кількох годин.

Знеболювання грудного відділу хребта проводиться при виникненні болючою міжреберної невралгії і защемленні нервів. Виконується одна або дві ін'єкції, залежно від якості патології. Даний вид маніпуляції не викликає складнощів у кваліфікованих медпрацівників, т. к. грудний відділ околопозвоночного простору складається з поперечних позвонковых відростків і ребер.

Новокаїнова блокада в домашніх умовах

Будь-які маніпуляції на хребті рекомендується проводити в лікарні, оскільки високий ризик серйозних ускладнень з-за найменшої помилки. Зробити блокаду на дому можливо, якщо дотримуватися певні умови: приміщення повинно бути чистим, умови проведення – стерильними. Виконувати новокаїнові блокади при остеохондрозі повинен спеціально навчений і досвідчений медперсонал (лікар, фельдшер чи медсестра), тому як неправильне введення голки в хребетний стовп або простір біля нього загрожує ураженням спинного мозку, в результаті чого може наступити параліч пацієнта.

Хворий лягає на кушетку животом вниз, спеціаліст пальпує на його спині потрібні точки (остисті відростки хребців) і фіксує їх на шкірі медичним маркером. Потім лікар знезаражує потрібні місця антисептиком, вводить голку перпендикулярно поверхні шкіри 1-2 см від зазначених точок до дотику її з хребцем або нервовим відростком.

Після цього лікар піднімає голку на 1 см назад і вводить потрібну кількість розчину новокаїну. Укол робиться дуже повільно для рівномірного розподілу ліків і щоб уникнути хворобливих відчуттів пацієнта. Неприпустимо поява в шприці цереброспінальної рідини або крові, якщо це сталося – голка видаляється, процедура в цей день більше не проводиться.

Новокаїнові уколи широко поширені із-за того, що основна діюча речовина – новокаїн – малотоксичне, майже повністю швидко і легко виводиться нирками з організму, тому проводити новокаїнові уколи можна частіше, ніж ін'єкції інших місцевих анестетиків. Фахівці радять поєднувати новокаїнову терапію з іншими видами лікування остеохондрозу.

Як часто можна робити блокаду хребта

Купірування болю за допомогою уколів – поширене явище серед хворих остеохондрозом. Як правило, для усунення болю і спазму вистачає однієї процедури, але іноді потрібно кілька ін'єкцій з перервою 4-5 днів. При відсутності протипоказань можна ставити уколи при кожному загостренні недуги, але не частіше 4 разів на рік.

Наслідки

При недостатній кваліфікації фахівця, який ставить блокаду хребта, і зневажливому ставленні до умов стерильності можливі наступні ускладнення:

  • пошкодження м'язів, нервових волокон, зв'язок під час уколу;
  • алергічні реакції;
  • інфекційні захворювання спинномозкових оболонок (мієліт, менінгіт);
  • специфічні реакції організму на анестетики і кортикостероїди;
  • кровотечі.

Крім того, у хворих протягом кількох днів можуть спостерігатися такі симптоми: запаморочення, оніміння рота і кінцівок, загальмована реакція, головний біль, прискорене серцебиття, перепади тиску, легка нудота, підвищення температури, гнійні висипання на шкірі. Тому хворий після проведення процедури повинен перебувати під наглядом лікаря.

Протипоказання

Ставити блокаду на хребет забороняється дітям, вагітним, годуючим матерям. Протипоказано проведення маніпуляції пацієнтам при наявності в них наступних патологій:

  • хвороби серця, аритмія, артеріальна гіпотонія (знижений тиск);
  • патології крові, пов'язані з поганою згортанням та утворенням тромбів;
  • міастенія (захворювання, що характеризується низьким м'язовим тонусом, хронічної втомлюваності);
  • ураження печінки;
  • онкологічні патології;
  • наявність інфекції в організмі, запалення шкіри в місцях ін'єкцій;
  • загальний важкий стан хворого, відсутність свідомості;
  • непереносимість окремих компонентів медикаментозної суміші;
  • протипоказання до лікування кортикостероїдами (якщо вони присутні в препараті);
  • психічні захворювання, епілепсія, патології вегетативної нервової системи.

Відео

Блокада при остеохондрозі шийного відділу

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!