Коксартроз 3 ступеня: лікування кульшового суглоба

Біль в районі стегна, настільки сильна, що не дозволяє нормально ступити на ногу і з'являється качина хода – дуже тривожний сигнал. Не виключений діагноз «коксартроз 3 ступеня» – деформуюча хвороба кульшового суглоба, вилікувати яку здатна лише операція. Якщо недуга проігнорувати, одна нога стане коротша за іншу, а в запущеному випадку хворий втратить здатність ходити.

Що таке коксартроз 3 ступеня

Тазостегновий суглоб забезпечує рухливе зчленування кісток стегон і тазу, допомагаючи їм витримувати навантаження і здійснювати рухи по відношенню один до одного за допомогою складно влаштованої системи. Тут задіяні хребет, м'язи, суглобова рідина, щілину між кістками, а також зв'язки, які зміцнюють міжкісткові з'єднання і обмежують амплітуду стегон і тазу в рухах.

Зчленування вкрите щільною та міцною тканиною – хрящем, який завдяки еластичним властивостям пом'якшує поштовхи і навантаження. За безперешкодний рух та обертання відповідає синовіальна рідина – густа прозора маса, що заповнює щілиноподібні простір. Утворюється вона із крові, відповідає за обмінні процеси у суглобі, захищає зчленування, виконує роль мастила.

Хвороба, при якій сповільнюється, а згодом майже переривається оновлення хрящової тканини всередині кульшового суглоба, викликаючи її розпушення і руйнування, називають коксартроз. Офіційно – артроз кульшового суглоба, одна з різновидів остеоартрозу, для якого характерні поступові патологічні зміни, що торкаються не тільки хрящову тканину, але і суглоб, капсулу, субхондральну кістку, м'язи. Це викликає перестроювання кінців кісток зчленування, дегенерацію навколосуглобових тканин, укорочення ноги.

Артроз 3 ступеня кульшового суглоба розвивається поступово. На першому етапі захворювання змінюється структура суглобової рідини – вона перетворюється у в'язку і густу масу, стає менш якісною, з-за чого неспроможна нормально змащувати хрящ. В результаті він підсихає, покривається тріщинами, шорсткостями, стоншується. Його шматочки відпадають, потрапляють в рідину, що викликає підвищене тертя суглобових поверхонь.

По мірі прогресування коксартрозу хрящової шар стоншується настільки, що сочленяющие кістки оголюються, запалюються і деформуються через збільшення на них навантаження. При цьому порушується надходження крові до суглобової тканини, що викликає нестача харчування і зниження обмінних процесів. Потім з'являються незначні кісткові розростання всередині і зовні зчленування, що призводить до звуження щілини, починає деформуватися головка стегнової кістки.

Для 3 ступеня характерно повне руйнування хряща, масштабні розростання суглобових кісток, майже повне зникнення синовіальної рідини і щілини, що позбавляє рухливості тазостегновий суглоб. На цій фазі шийка стегна розширюється, відбувається атрофія сідничних, стегнових м'язів, м'язів гомілки. Починається некроз, який характеризується відмиранням суглобових тканин. У рідкісних випадках патологічні процеси поширюються на два зчленування. Двобічний коксартроз сковує рух обох ніг, в запущеному випадку позбавляє можливості ходити.

Причини виникнення

Коксартроз третього ступеня вражає в основному після п'ятдесяти років. Патологія може бути спровокована первинний коксартроз (вродженим) або розвинутися в ході різних захворювань або травм (вторинний остеоартроз). Поширеними причинами артрозу 3 ступеня є:

  • вроджена дисплазія кульшового суглоба (при диспластичних процесах остеоартроз може початися незалежно від віку пацієнта);
  • важкі травми стегна або тазу;
  • юнацький епіфізеоліз головки стегна (руйнування паросткового епіфізарного хряща);
  • хвороба Пертеса (відмирання головки стегнової кістки);
  • порушення кровообігу головки стегнової кістки;
  • епіфізарні і спондило-епіфізарні дисплазії;
  • наслідки запальних уражень суглобів, ревматизм;
  • інфекції кістки (гематогенний остеомієліт);
  • рахіт;
  • аномально підвищений рівень ліпідів або ліпопротеїнів у крові;
  • остеомаляція (розм'якшення кісток);
  • лікування кортикостероїдами;
  • малорухливий спосіб життя;
  • погана спадковість;
  • дефіцит мінералів.

Спровокувати патологію здатні дитячі травми несформованих або деформованих поверхонь суглобів. Це призводить до посиленого навантаження і прискорення зношування хряща. Причиною подібної травми необов'язково є аварія або нещасний випадок: прискорити знос зчленування здатний надмірна вага, підвищені фізичні навантаження. У деяких випадках спровокувати остеоартроз 3 мірою можуть спільні чинники: встановлено зв'язок між віком, цукровий діабет і травмою тазу/стегна.

Симптоми

Враховуючи небезпеку остеоартрозу 3 ступеня, дуже важливо звернути увагу на перші симптоми. На початковому етапі відчувається біль у нозі з боку ураженого зчленування. Вона переходить на передню поверхню стегна, іноді дає про себе знати в паху. Біль швидко проходить, функція зчленування ще не порушена, людина рухається вільно. Хвороба на цьому етапі по рентгену виявити непросто: дегенеративні зміни ще не торкнулися кісток, тоді як хрящ на знімку не проглядається.

На першому етапі хвороба часто залишається непоміченою і переходить у наступну фазу. При коксартрозі другого ступеня біль починає відчуватися як при тривалій ходьбі, так і під час спокою, віддаючи в стегно і в колінну чашечку. Рухова здатність порушується, хворому важко відставити ногу в бік, обертати нею всередину. Починати лікування на цьому етапі трохи пізно.

Третя фаза вважається останньою стадією коксартрозу, після якої починається відмирання суглобової тканини. Для 3 мірою характерний перекіс таза, з-за чого нога зорово коротшає. З'являється качина хода, коли людина, роблячи крок, ступає на пальці, відхиляючи тіло в бік хворого зчленування, компенсуючи довжину ноги. Це збільшує навантаження на деформований зчленування і призводить до зростання кісткових розростань на головці кістки стегна, звуження щілини.

Для 3 ступеня коксартрозу характерні й інші ознаки:

  • постійна біль у стегні, різко дає про себе знати після відпочинку;
  • пригніченість, дратівливість;
  • больові відчуття заважають спати;
  • після довгого відпочинку відчувається твердість у суглобах, що призводить до обмеження рухів;
  • кульгавість, важкість у ногах;
  • нерідко трапляються переломи;
  • виникає потреба у тростини, милиці.

Відсутність лікування призводить до коксартрозу 4 ступеня. Це необоротна стадія, що характеризується некрозом суглобів. На цьому етапі хворий вже не може користуватися кінцівками, оскільки зчленування практично зруйновано і замінила його кісткова тканина з'єднала кістки в нерухому цілу структуру. Біль настільки сильна, що знеболюючі нездатні її прибрати. На цій фазі допоможе лише протезування.

Інвалідність при коксартрозі кульшового суглоба

При діагнозі «артроз кульшового суглоба третин ступеня» медкомісія дає інвалідність другої групи. Її отримують пацієнти, яким складно даються певні роботи, але при цьому вони здатні самостійно ходити і частково себе обслуговувати. Інвалідність дають на один рік, після чого для підтвердження діагнозу треба ще раз пройти медкомісію.

Діагностика

Коксартроз кульшового суглоба 3 ступеня діагностується на підставі клінічної картини і даних інструментальної діагностики. Рентген встановлює не тільки стадію руйнування суглобів, але і деякі його причини (дисплазію, хвороба Пертеса, юнацький епіфізиоліз, травми). При необхідності лікар може призначити пройти ультразвукове обстеження, комп'ютерну та магнітно-резонансну томографію. КТ показує наявність деструктивних змін у кісткових структурах, МРТ – патологічні процеси м'яких тканин.

Лікування коксартрозу 3 ступеня

Терапією остеоартрозу краще всього зайнятися на першій стадії: вже друга ступінь коксартрозу погано піддається лікуванню. Остеоартроз 3 ступеня часто вимагає хірургічного лікування. Пояснюється це тим, що при коксартрозі тонкий шар хрящової тканини майже повністю позбавлений кровопостачання, з-за чого ліки не здатне до нього вступити з кровотоком. Додатково знижує цю ймовірність бар'єр з набряклих запалених тканин.

Якщо немає можливості зробити операцію, призначається спеціальне лікування, спрямоване на корекцію порушень всередині зчленування, зняття больових відчуттів, запалення, поліпшення надходження крові, стимуляцію обмінних процесів. Таке лікування передбачає прийом ліків (таблетки, мазі, ін'єкції), фізіотерапію, масаж, спеціальну гімнастику. Деякі лікарі рекомендують голковколювання, мануальну терапію. Особливу увагу слід приділити харчуванню і водного режиму.

Як вилікувати коксартроз кульшового суглоба без операції

Іноді вилікувати остеоартроз 3 ступеня можна без хірургічного втручання. Багато залежить від того, яку ділянку зчленування вражений найбільше. Найкращий варіант, якщо деструктивні процеси торкнулися центральну частину. У цьому місці суглобова частина звужується довше, ніж в інших, тому хвороба довше розвивається, біль середньої інтенсивності. Лікування може обмежитися прийомом ліків, фізіопроцедур, лікувальної гімнастики, дієти. Деструкції в нижньому полюсі теж мають позитивний прогноз для консервативної терапії.

Лікарські препарати

Відновити або уповільнити руйнування хрящової тканини на 1-3 ступеня здатні хондропротектори, до складу яких входить гіалуронова кислота або хондроїтину сульфат. Ці компоненти є частиною хряща і суглобової рідини. Їх штучні аналоги гальмують деструктивні процеси, покращують метаболізм, відновлення хрящової тканини, прибирають запалення. Випускають хондопротекторы у вигляді таблеток, мазей, ін'єкцій. До них відносяться:

  1. Коксартрум (COXARTHRUM). Препарат французького виробництва, випускають у вигляді уколів. Застосовують для відновлення в'язкості і пружності синовіальної рідини. Активна речовина – гіалуронат натрію 2,5%. Протипоказання: молодий вік. Укол переноситься добре, можлива поява болю, які можна зняти холодним компресом. Після першого уколу другої роблять через 2-3 місяці, якщо біль повернулася до початкової стадії.
  2. КОНДРОнова. Випускають у вигляді уколів і мазі для лікування остеоартрозу 1-3 ступеня. Активні компоненти – глюкозамін сульфат і хондроїтин сульфат. Запобігає руйнування хряща, активує регенерацію тканини. Протипоказання: вагітність, дитячий вік, алергія. З обережністю: бронхіальна астма, цукровий діабет, тромбофлебіт, схильність до кровотеч. Курс уколами триває 60 днів по 2 капсули 2-3 рази на день, після чого дозу треба знижувати. Лікування триває не довше 3 місяців, потреба в повторній терапії визначає лікар.

При артрозі 3 ступеня м'язи стегна і ягодниц знаходяться в спазматическом стані: таким методом опорно-руховий апарат намагається відновити роботу суглоба, що погано позначається на кровотоці. Вирішити цю проблему здатні препарати, що знижують проникність судин і тонус скелетної мускулатури:

  1. Аскорутин. Активні речовини – вітаміни С і Р. Препарат зменшує проникність і ламкість капілярів, зміцнює стінки судин, знімаючи з них запалення та набряки. Характеризується антиоксидантні властивості, бере участь в окисно-відновних процесах, відновлення сполучної тканини. Ліки добре переноситься, у поодиноких випадках виникає алергія. Пити 1-2 таблетки 2-3 рази в день протягом місяця. Необхідність подальшого лікування визначає лікар.
  2. Але-шпа. Активна речовина – дротаверину гідрохлорид. Знижує тонус гладкої мускулатури судин і внутрішніх органів, викликаючи їх розслаблення. Має здатність розширювати судини, що сприяє кровообігу. Препаратом лікують захворювання, що пов'язані зі спазмами мускулатури нервового і м'язового походження. Дозування дорослим: 120-240 мг на день у 2 прийоми, вранці і ввечері. Протипоказання: алергія до дротаверину, серйозні проблеми з печінкою, нирками, серцем. Побічні ефекти: нудота, запор, запаморочення, безсоння, тахікардія.

Протизапальні препарати

При лікуванні артрозу 3 ступеня актуальні протизапальні і знеболюючі ліки. Спочатку застосовують нестероїдні засоби:

  1. Ацетилсаліцилова кислота (аспірин). Чинить знеболювальну, протизапальну, жарознижувальну дію. Таблетки призначають приймати 3-4 рази на день у дозі від 0,1 до 1 г, не більше 4 г на добу (точне дозування повинен вказати лікар). Переноситься добре, але при передозуванні можливе тяжке порушення роботи мозку, легень, печінки, нирок, алергія, проблеми зі слухом. Протипоказання: виразка, портальна гіпертензія, порушення згортання крові. Засіб з сильним болем впоратися не здатна, але в низьких дозах необхідно для пацієнтів з ризиком тромбозів.
  2. Наклофен. Швидко знімає запалення і біль, але з-за великої кількості побічних ефектів для тривалого лікування не підходить. Препарат здатний викликати запаморочення, здуття живота, запор, пронос, проблеми з печінкою, шлунково-кишкова кровотеча. Протипоказаний при виразці, серйозні проблеми з печінкою, серцем, шлунково-кишковій кровотечі, проблеми з кроветворением. Випускають ліки у вигляді таблеток та капсул. Дорослі можуть приймати таблетки 2-3 рази на день у дозі 25-50 мг. Внутрішньом'язові уколи – 1-2 рази на добу по 75 г не довше 2 тижнів.
  3. Мелоксикам. Швидко і ефективно знімає біль, запальні процеси, температуру. Приймають 7,5 г раз на добу під час їжі, не розжовуючи. При сильних болях можна збільшити до 15 мг на добу, прийнявши однією дозою або розділивши на дві частини, вранці і ввечері. Побічні ефекти: алергія, непритомність, сонливість, порушення слуху, зір, блювання, здуття живота, запор. Протипоказання: важкі хвороби печінки, нирок, виразка, високий рівень калію, запалення кишечнику, вагітність.

При загостренні остеоартрозу 3 ступеня лікар може призначити уколи стероїдних протизапальних ліків, які блокують біль на тривалий термін. Такими препаратами є глюкокортикостероїди, аналоги одного з гормонів, що виробляють надниркові залози. Характеризуються протизапальну, імунодепресивної, протишокову дію, володіють здатністю проникати в ЦНС. Серед них можна виділити:

  1. Дексаметазон. В період загострення призначають до 15 мг на добу, після досягнення терапевтичного ефекту дозу знижують. Добре переноситься, але можливі побічні ефекти: погіршення імунітету, проблеми з наднирковими, порушення метаболізму, блювання, виразка, запори, психічні розлади, запаморочення. Протипоказання – виразка, непереносимість лактози, серйозні хвороби серця, нирок, цукровий діабет, проблеми зі щитовидкою.
  2. Гідрокортизону ацетат. Активно використовують при деформуючому та післятравматичному остеоартрозі. Вводять внутрішньом'язово, дозу призначає лікар: вона може коливатися від 50 до 1500 мл на добу. Серед протипоказань – перенесена артропластика (операція з відновлення суглоба), вагітність, період годування груддю. Побічні дії: затримка натрію, знижений калій, збільшення ваги тіла, гіперглікемія, проблеми з роботою наднирників, підвищення тиску, м'язова слабкість, остеопороз.

Для лікування коксартрозу корисні протизапальні мазі, гелі, компреси, нанесені на уражену ділянку тіла. З їх допомогою можна знизити кількість прийнятих ліків усередину, але вимагають тривалого застосування:

  1. Финалгон. Містить ванилилнонамид і бутоксиэтиловый ефір нікотинової кислоти. Застосовують при суглобових і м'язових болях різного характеру. Має протизапальну, болезаспокійливу дію. Мазь нанести на поліетиленову плівку, втерти з її допомогою в шкіру хворого ділянки, закутати на 30 хвилин вовняною тканиною. Застосовувати двічі на день, курс терапії – 10 діб. Побічні дії – алергія. Заборонено наносити на ушкоджений шкірний покрив і слизові оболонки.
  2. Ібупрофен гель. Застосовують при запальних і дегенеративних патології опорно-рухового апарату, артриті, ревматизмі, деформуючому остеартрозе. Смужку довжиною від 4 до 10 см наносять на уражену ділянку і втирають легкими рухами. Застосовують 4 рази на добу. Побічні дії – алергія. Протипоказання: чутливість до ибупрофену, аспірину, екзема, дерматози, пошкоджена шкіра, 3 триместр вагітності.

Харчування

Дієта при артрозі спрямована на забезпечення хрящової тканини потрібними будівельними елементами – фосфором, фтором, магнієм, вітамінами, органічними кислотами. Ці компоненти здатні запустити механізми відновлення, відновити нормальне вироблення суглобної рідини, стимулювати процеси оновлення пошкоджених клітин. Крім того, правильне і збалансоване харчування сприяє зменшенню больового синдрому, допомагає знизити зайву вагу. Зниження маси тіла дозволить зменшити навантаження на тазостегновий склад, полегшити симптоми захворювання.

При артрозі корисна їжа, багата білком, незамінними жирними кислотами, вітамінами А, В, залізом, міддю, фосфором, фтором. Корисне вживання:

  • молока і кисломолочних продуктів;
  • нежирного м'яса, риби;
  • субпродуктів;
  • каш – гречки, вівсянки, перловки, рису;
  • меду;
  • фруктів, овочів (у т. ч. фруктового желе), сухофруктів;
  • соків, компотів, негазованої води;
  • нерафінованої лляного, оливкової, кедрового масла.

Серед заборонених продуктів:

  • вироби з пшеничного борошна;
  • жирне м'ясо;
  • манка;
  • солона риба;
  • рафінована рослинна олія.

Лікувальні вправи

Повертає рухливість суглобів ЛФК. Хоч вправи при остеоартриті щадні, їх виконання дозволять зміцнити м'язи, поліпшити циркуляцію суглобової рідини, запобігти загострення. Суглоби розробляти слід постійно, тому вправи треба виконувати щодня. При коксартрозі корисний наступний комплекс (повторювати по 6-8 разів по одному підходу):

  • Лежачи на спині, витягніть ноги, руки покласти уздовж тіла, потім при вдиху повільно піднімати їх вгору, опускати при видиху. Потім почати розгинати і згинати руки в ліктях, після цього – по черзі ноги в колінах, не відриваючи п'ят від підлоги. Наступна вправа – руки на пояс, 10 секунд повільно робити «велосипед».
  • Перевернутися на живіт, руки на стегна, після чого підняти голову і плечі, потримати так кілька секунд, повернутися у вихідне положення.
  • Лягти на здорову сторону, зігнути руку в лікті, покласти на неї голову. Потім підняти і відвести в сторону хвору ногу. Акуратно опустити і розслабитися.
  • Стати на здорову ногу, спертися об спинку стільця і почати робити хворою ногою несильні махи вперед-назад.
  • Обома руками спертися об спинку стільця, полуприсесть, піднятися.

При коксартрозі кожен випадок індивідуальний, тому підібрати відповідні вправи допоможе лікар. Наприклад, якщо пацієнт майже знерухомлений, вправи він може виконувати, не піднімаючись з ліжка. Над нею треба зробити спеціальну петлю, в яку просунути ногу до середини ікри, після чого почати стискати і розтискати в коліні, трохи похитуючи по сторонах.

Як лікувати за допомогою масажу та розтягнення суглобів

Корисний при коксатрозе масаж. Він стимулює кровообіг, сприяє надходженню до хрящової тканини поживних елементів, корисних для відновлення її структури, прискорення обміну речовин. Крім того, масаж зміцнює зв'язковий апарат, зменшує тонус скутою спазмом мускулатури, напруга, набряклість. Курс масажу передбачає 10 сеансів, через день. Процедуру роблять обережно, повільними рухами, не прикладаючи великих зусиль за наступною схемою:

  1. Масаж спини десять хвилин.
  2. Спина розтирається від крижової області до лопаток і навколо хребців.
  3. Виконуються погладжування нижній частині спини, потім вона розминається круговими рухами двома пальцями.
  4. Розтирається великими пальцями хребет, потім циркулярними рухами чотирма пальцями розминається поперек.
  5. Масаж крижово-сідничної зони – 5 вдавливаний долонею, 10 погладжувань.
  6. Вдавлюючими рухами погладити стегно, після чого чотири рази розтерти долонями і фалангами чотирьох пальців хворий суглоб. Потім великим пальцем зробити шість разів кругові рухи навколо хворого зчленування.

Лікування коксартрозу без операції може передбачати процедуру по витягнення суглобів, яка здатна розвести зчленовані кістки, знизити на них навантаження. Методику можна зробити вручну або за допомогою спеціального пристрою. Курс витягнення апаратом передбачає проведення 10 процедур кожні півроку. Під час сеансу хворий лягає на стіл, напружує або розслабляє групу м'язів, тоді як лікар робить їх розтяжку.

Недоліком апаратного витягнення є те, що витягування робиться лише по вертикалі, тоді як треба трохи вбік і зовнішню сторону. Перший метод цього недоліку позбавлений, за відгуками – більш дієвий, але тут важливо вибрати хорошого фахівця: наслідки неправильного витягнення катастрофічні. Мануальна терапія передбачає 4 курсу лікування за кілька сеансів.

Фізіотерапія

Відновлення кульшового суглоба без операції передбачає фізіотерапію. Це може бути:

  • магнітотерапія – дія спрямована на прогрівання хворого зчленування на декілька градусів, що сприяє зняттю набряків;
  • електростимуляція м'язів – зміцнює мускулатуру, посилюючи кровопостачання;
  • лікувальні грязі – посилюють регенерацію тканин, насичують суглобову тканина мінералами, знімають запалення, активізують відновлення хряща;
  • лазерна терапія – після проникнення в суглоб, промені запускають в нього реакції, що знімають набряклість, болі, сприяють висновку кальцієвих відкладень, активізацію мікроциркуляції;
  • ультразвукове лікування – вплив на організм звуковими хвилями, які стимулюють відновлювальні процеси, що прискорюють метаболізм.

Народні методи

При лікуванні коксартрозу народні методи неефективні. Тим не менш, з їх допомогою можна зняти біль, зменшити запалення. З цією метою можна змастити медом лист капусти, прикласти на ніч до хворого ділянці, обмотати теплим хусткою. Робити так необхідно протягом місяця. Для зняття болю можна використовувати лопух: лист на ніч потрібно прикладати ворсистим боком на уражений суглоб протягом літа.

Операція

Існує кілька операційних методів, з допомогою яких можна «відреставрувати» суглоб, повернувши хворому здатність нормально рухатися:

  • Ендопротезування кульшового суглоба – передбачає заміну ураженого зчленування ендопротезом, добре витримує навантаження. Термін служби – близько 20 років, після чого протез слід замінити.
  • Артродез – скріплення кісток пластинами та гвинтами. Операція лише частково повертає функціональні можливості зчленування. Нога залишається нерухомою, виконує лише опорну функцію.
  • Артопластика – передбачає відтворення поверхні деформованої кістки і хряща. Змінюється лише невелика частина зчленування, наприклад, хрящова тканина. Після операції нога зберігає рухову функцію.
  • Остеотомія – розтинається кістка для видалення деформацій, потім скріплюється. Нога зберігає здатність ходити.

Хоча хірургічне втручання нерідко відновлює рухову функцію, показано воно не всім. Операцію не призначають людям, схильним до тромбозів і кровотеч. Крім того, ціна на процедуру висока, тому може банально не вистачити грошей. Після хірургічного втручання можливі такі ускладнення, як відторгнення протеза, запалення, а якщо імплант був поставлений невдало, він може почати занадто рано розхитуватися.

Профілактика

Щоб не допустити коксартрозу, необхідно:

  • стежити за вагою;
  • не допускати ожиріння;
  • оберігатися від травм (наприклад, носити неслизьку взуття);
  • займатися фізкультурою.

У групі ризику – люди після сорока і ті, у яких був перелом шийки стегнової кістки, спортсмени, родичі хворих на коксартроз. Всі вхідні сюди люди при появі перших симптомів остеоартриту повинні здатися ортопеда. Рання діагностика і своєчасне лікування позбавлять від болю, кульгавості, дорогої терапії, потребу запровадити в життя серйозні обмеження, оперативного втручання.

Відео

Коксартроз: причина, лікування. Артроз кульшового суглоба - симптоми 1, 2 або 3 стадії.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!