Як виправити викривлення хребта: види і причини відхилень, лікування та профілактика патології

Згідно зі статистичними даними, за останні 20 років все більше пацієнтів звертаються до лікарів з сильними болями в спині і неправильною поставою. Викривлення хребта (сколіоз) – це патологія, яка характеризується сильними вигинами хребта, такий діагноз потребує лікування, а найлегше зупинити розвиток викривлення на початковому ступені. Існують ефективні методи вирішення проблеми, вони залежать від типу викривлення. Бувають такі випадки, коли кривизна хребетного стовпа може призводити навіть до обмеження працездатності.

Що таке викривлення хребта

У здорової людини є невеликі вигини в області спини. Це вважається нормою для хребта. Однак коли ці вигини дуже сильні, діагностується викривлення хребетного стовпа. Такий патологічний стан може бути вродженим, воно може виникати з-за аномального розвитку плоду, коли присутні патології розвитку скелета, рахіт, поліомієліт та інші хвороби.

Деформація хребта негативно впливає на функції внутрішніх органів, тому що під тиском хребців порушується кровообіг. Патологія може з'явитися з плином років, наприклад, таке відхилення від норми може статися внаслідок травм, хірургічних втручань. Навіть сидяча робота може бути причиною викривлення хребта, а з віком такий стан тільки погіршується, тому що людина тривалий час перебуває в сгорбленном положенні.

Ознаки

Для цієї патології є характерні риси, які допомагають правильно діагностувати це захворювання. За такими зовнішніми ознаками можна визначити підозра на сколіоз:

  • сильна стомлюваність спини;
  • порушення функцій серця, кишечника, шлунка, легенів;
  • асиметрія плечей, лопаток, тазу, ліктів;
  • порушення ходи;
  • неправильне будова грудної клітки (добре видно на фото) – з одного боку вона опукла, а з іншого боку, занадто запалі, у пацієнта в положенні лежачи кут сколіозу може змінюватися щодо положення стоячи.

Такі зовнішні симптоми дозволяють діагностувати викривлення хребта. Також пацієнт може відчувати болі в спині після носіння рюкзака, при тривалої ходьбі, дискомфорт при тривалому сидінні. Всі ці ознаки є індикаторами запущеної форми захворювання. Ще у деяких пацієнтів можуть бути постійні головні болі, підвищення втоми. У деяких навіть спостерігається погіршення зору внаслідок порушення кровообігу.

Причини

Для розвитку цієї патології існують деякі передумови. Буває вроджена і набута зміна хребта. Кожен вид має свої причини. Вроджене фізіологічне викривлення хребта обумовлено патологією внутрішньоутробного розвитку такими, як, наприклад, розвиток зайвих або недорозвинених хребців, недостатній розвиток хребта. Таку деформацію виправити можливо лише за допомогою хірургічного втручання.

Набута форма захворювання характеризується поступовим розвитком з плином років. Причинами такого викривлення можуть бути:

  • сидяча робота;
  • ускладнення після рахіту, поліомієліту, туберкульозу легень, радикуліту;
  • серйозні пошкодження хребта;
  • патології, пов'язані з невірною ходою – плоскостопість, ампутація однієї з нижніх кінцівок, різний розмір кінцівок;
  • короткозорість, далекозорість або косоокість – при таких захворюваннях людина змушена приймати неправильну позу для сидіння.

У дітей

Вікова категорія практично не впливає на кількість пацієнтів з деформацією хребта. Однак у дітей ситуація ускладнюється тим, що постійний ріст організму може стати перешкодою для ефективного лікування захворювання. Від п'яти до п'ятнадцяти років у дітей викривлення спини проявляється найбільше. У цьому віці лікування хвороби проходить дуже ефективно, так як фінальна ступінь формування скелета ще не настала.

Класифікація хвороби у дітей така ж, як у дорослих – викривлення може бути вродженим і набутим. Проте в другому випадку такого виду сколіоз пояснюється не сидячій професією, а формуванням неправильної постави у школі. Часто можна зустріти такі класи, де висота парт, стільців не відповідає нормам, і постійна робота дітей за такими столами стає причиною кривий постави і різних деформацій хребта.

Види

У здорової людини в хребті є невеликі викривлення ззаду в крижовому, грудному відділі і спереду в поперековому та шийному відділах. Існує певна класифікація деформації хребетного стовпа, що включає в себе три типи викривлень, які не входять у варіант норми і називатися по-різному:

  • лордоз – сильний вигин спереду;
  • кіфоз – сильний вигин ззаду;
  • сколіоз – бокове викривлення хребта.

Для більшого розуміння варто розглянути кожен вид окремо. Лордоз характеризується ниючими болями в області хребта, неправильним розподілом навантаження на нього. Сильний вигин спереду може бути результатом вивихів кульшових суглобів. Кіфоз може з'явитися після перенесеного рахіту, характеризується «округлої спиною», голова і тулуб нахилені вперед. Сколіоз – це кривизна з боків, розвивається із-за неправильної постави, носіння важких сумок на одному плечі.

Чим небезпечно

Викривлений хребет в будь-якому віці приносить масу дискомфорту. Він проявляється не тільки в зовнішньо неправильній поставі, але і є потенційно небезпечним для працездатності деяких органів. Першою від деформації страждає грудна клітка. З-за неправильного положення хребта починається зсув серця, легенів, це порушує їхню роботу і погіршує кровообіг. Ще одним неприємним наслідком може бути розвиток остеохондрозу – незворотного дегенеративного процесу в хребцях.

В майбутньому при розвитку викривлення пацієнт може відчувати постійну мігрень із-за порушення нормального кровообігу і постачання клітин киснем. Ще має місце психологічний фактор, коли косметичний дефект створює комплекси. Цього особливо сильно схильні підлітки, але і в дорослому віці можуть погіршуватися відносини з родиною, друзями, колегами.

Як визначити викривлення хребта

Для правильного лікування цього захворювання потрібна грамотна діагностика. Виявити кривий хребет може і сам пацієнт за особистим відчуттям і зовнішніми ознаками, але правильно визначити викривлення може тільки лікар. В домашніх умовах можна дізнатися приблизний тип деформації. Для цього потрібно стати перед дзеркалом рівне, розпрямити плечі і подивитися, яка з них вище, або нижче. Якщо вони однакові – викривлення, якщо є помітна асиметрія, то це сколіоз. Часто на плечі, яке нижче, людина носить сумку.

Кіфоз можна дізнатися теж з допомогою дзеркала. Потрібно стати боком і подивитися, чи є ззаду так званий «горб», якщо так – то це кіфоз. Лордоз виявити важче, точний результат зможе дати рентгенографія. Як правило, зовні у пацієнта з таким діагнозом виявляється запала грудна клітка, випирає живіт і голова. Опорно-руховий апарат не функціонує правильно. Якщо є які-небудь перші ознаки проблеми, потрібно відразу пройти обстеження.

До якого лікаря звернутися

Для правильної діагностики та лікування викривлення хребта потрібно постійно спостерігати у фахівця. Статистика показує, що в більшості випадків пацієнти приходять до лікаря, коли деформація запущена, і людина починає відчувати сильні болі і дискомфорт. У боротьбі за здоровий хребет можуть допомогти лікарі різних спеціалізацій:

  • невропатолог;
  • хірург;
  • ортопед-травматолог;
  • терапевт;
  • вертебролог.

Такий широкий вибір лікарів пояснюється тим, що лікування викривлення хребта може починатися з вирішення проблем центральної нервової системи (невропатолог), терапевт зробить попередній огляд і, виходячи з скарг пацієнта, направить його до відповідного лікаря. Остаточне рішення виноситься після рентгенографії, яка покаже точну проблему. З результатом пацієнта направлять до хірурга, ортопеда-травматолога або вертебролога, в залежності від патології.

Як виправити

Процес лікування деформації хребта завжди комплексний. Варто пам'ятати, що чим старший пацієнт, тим складніше виправити деформацію, іноді лікарі рекомендують дотримуватися підтримуючої терапії (масажі, вправи, мазі). В основному в лікуванні йде акцент на зміцнення м'язів спини і підтримання рівної постави. У рідкісних, запущених випадках може знадобитися хірургічне втручання.

Для пацієнтів зі сколіозом та іншими видами викривлень рекомендуються регулярні заняття лікувальною фізичною культурою, курс масажів, повсякденно виконувати вправи, спрямовані на зміцнення спини і підтримка м'язів і хребців в тонусі. Наприклад, при сколіозі на спину добре діє плавання, під час якого м'язи шиї і спини активно працюють і зміцнюються.

Вправи

Високу ефективність у лікуванні сколіозу, лордозу та кіфозу показують вправи. Виконувати їх можна легко в домашніх умовах. Вони допомагають не тільки пацієнтам, у яких крива постава, але і тим, хто бажає виконувати їх як профілактику. Одне з найбільш ефективних вправ виконується так:

  • прийняти сидяче положення;
  • долоні прибрати за голову;
  • скручувати спину вправо, потім вліво, рухи плавні.

Дуже корисним є вправа, яку можна робити вдома кілька разів в день, наприклад, після пробудження і перед сном. Потрібно сісти на коліна, нагнути голову до гомілок, витягнути руки вперед і максимально потягнути спину. Це допоможе розслабити м'язи спини і хребці, така вправа допомагає і при защемленні хребта або сідничного нерва.

Масаж

Цей метод терапії подобається багатьом пацієнтам. Навіть людям без проблем зі спиною дуже корисний масаж – він розслабляє тіло, сприяє зняттю стресу, поліпшення кровообігу. Лікувальний масаж для пацієнтів з викривленням хребта краще робити у компетентного фахівця. За рахунок масажу відбувається розслаблення м'язів спини, може відзначатися промінь, який прогріває ефект.

Перед проходженням масажу потрібно переконатися, що у хворого немає протипоказань, таких як:

  • захворювання кровоносної системи;
  • запалення на шкірних покривах спини;
  • нудота;
  • гіпертонічний криз;
  • алергічні реакції (набряк Квінке);
  • відкрита форма туберкульозу;
  • склероз судин головного мозку;
  • запалені лімфовузли;
  • шкірні захворювання.

Допоміжне лікування

Терапія, призначена лікарем, завжди включає в себе декілька пунктів. Це лікування, яке включає головні та допоміжні методи. Додатковими рекомендаціями можуть бути: гелі, мазі, креми з охолоджуючим ефектом (вони особливо корисні в гострих ступенях хвороби), масаж, лікувальна фізкультура, корсет. Медикаментозна терапія як засіб з швидкою дією виступає у вигляді вітамінів, харчових добавок, мінералів, імуностимуляторів. Під час запалення може навіть підвищуватися температура до 39 градусів, тоді лікар призначить жарознижуючі засоби.

Профілактика

Деформація хребта відноситься до таких захворювань, які краще попередити, ніж лікувати. Найлегше ця проблема піддається вирішенню в молодому віці до 15 років, коли фінальна стадія формування скелета ще не настала. Щоб провести ефективну профілактику для дітей, потрібно дотримуватися таких правил:

  • носити легкий рюкзак на два плеча;
  • стежити, щоб висота парти і стільця відповідала зростанню;
  • при роботі за столом тримати рівну поставу.

Відео: як позбутися від викривлення хребта

Виправлення викривлення хребта силовими тренуваннями.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!