Лікування гомілковостопного розтягування, набряків і синців мазями і компресами

Пошкодження зв'язок є однією з найбільш поширених видів травм. Стопа приймає на себе основне навантаження під час ходьби, бігу, занять спортом. Вона бере участь в будь-якому русі. Розтягнення зв'язок стопи може поєднуватися з іншими травмами, наприклад, розривами м'язів і сухожиль, переломами або вивихами. Ця проблема виникає у випадках перевищення амплітуди руху. Дізнайтеся більше про розтягуванні з огляду.

Що таке розтягнення зв'язок гомілковостопного суглоба

Багато воліють звертатися за допомогою фахівців тільки в крайніх випадках, коли виявляють серйозні травми. Однак розтягнення зв'язок нижньої частини ноги значно ускладнює людині життя, позбавляючи його здатність нормально пересуватися. Ця проблема дуже небезпечна, адже іноді вона спричиняє пошкодження волокон або повний відрив зв'язок від кістки.

Порушення відбувається в області між таранної і малогомілкової, або п'ятковою кістками. До 12% всіх травм гомілковостопного суглоба припадає на розтягнення зв'язок. Їх поява може бути пов'язано:

  • з носінням взуття на високих підборах;
  • ходьбою по слизьких дорогах;
  • особливостями анатомічної будови ноги (високий звід стопи);
  • наявними захворюваннями литкових м'язів.

Є кілька механізмів розтягнення зв'язок:

  1. Під час звичних фізичних навантажень раптово підкручується стопа (всередину або назовні). Це може відбутися при тренуванні на нерівній місцевості або з причини несподіваного удару го нозі.
  2. Обертання стопи навколо поздовжньої осі гомілки, при цьому стопа знерухомлена, а гомілка рухається вперед (наприклад, спуск на сноуборді або лижах).

Симптоми

Зіткнувшись з цією проблемою, деякі не знають, за якими ознаками визначити наявність у людини розтягнення зв'язок стопи. Однак симптоми цієї травми, як правило, добре виражені: хворий легко визначить проблему. Виникають набряки, сильні больові відчуття, гематома, відсутність можливості ворушити кінцівкою. З плином часу ситуація ускладнюється. Основні симптоми розтягнення зв'язок стопи:

  1. В перші години після травми у людини з'являються неприємні відчуття, які посилюються навіть під час перебування ноги в стані спокою. Через кілька годин (як правило, на ранок) біль досягне апогею.
  2. Перші три дні відзначається пухлина, яка постійно збільшується.
  3. Поворухнути кінцівкою стає все важче, тому рухи пацієнта стають все більш обмеженими.
  4. Під час пальпації можна виявити невелику ямку, яка свідчить про розрив тканин.
  5. Іноді під час пошкодження можна почути клацання, після якого пацієнт може рухати ногою. Це трапляється при одержанні декількох травм. Наприклад, відбувається вивих гомілковостопного суглоба або перелом спільно з розтягуванням.

Легке розтягнення зв'язок

Конкретні ознаки травми визначає анатомія і ступінь пошкодження. Якщо у вас або ваших близьких розтягнення зв'язок стопи першого ступеня, то повинні бути присутні наступні симптоми:

  1. Больові відчуття помірні, загострюються при ходьбі або пальпації місця пошкодження.
  2. В зоні прикріплення зв'язок спостерігається набряк, а іноді крововилив.
  3. Якщо в результаті травми пошкоджені тільки окремі волокна, то потерпілий може рухати ногою і навіть ходити.

Середня ступінь

При другому ступені розтягування присутні наступні ознаки:

  1. гострий больовий синдром при промацуванні місця пошкодження або рух пацієнта;
  2. значно набрякає зовнішня і передня частини стопи потерпілого;
  3. з-за сильного болю у пацієнта може ходьба.

Важке розтягнення зв'язок гомілкостопу

Більш серйозна ступінь розтягнення зв'язок стоп супроводжується наступними проблемами:

  1. неможливо встати на пошкоджену ногу (сильна біль);
  2. набрякає вся стопа потерпілого;
  3. є синці;
  4. пацієнт змушений обмежити рухи всього гомілковостопного суглоба;
  5. ходити потерпілий не може.

Провокуючі фактори

Для появи цієї травми є маса варіантів, серед яких – незручне взуття і анатомічні особливості тіла людини. Спортсмени можуть зіткнутися з цим з-за високих навантажень при виконанні необхідних вправ на тренуваннях. Частіше розтягнення голеностопа – це пошкодження зовнішніх зв'язок ноги в нижній частині. Всього ця частина тіла включає три кістки: таранну і гомілкові (малу, велику).

Голеностоп виконує важливі функції (відповідає за рух, бере на себе основне навантаження). Забезпечується це завдяки з'єднувальним тканин, які контролює обсяг навантаження на кінцівку. Деформація цієї частини тіла відбувається в момент перевищення допустимого рівня навантаження. Для цього може бути багато причин, основні повинен знати кожен. Що може послужити причиною появи травм:

  • висока активність людини;
  • незручне взуття на платформі або підборах;
  • транспортування вантажів вручну;
  • удари;
  • падіння людини;
  • різкий поворот ноги при ходьбі, бігу, стрибках на нерівній поверхні.

Варто зазначити, що у деяких людей є схильність до розтягування зв'язок. Причини можуть бути наступні:

  1. Часті пошкодження, надриви зв'язок та м'язів.
  2. Нерозвиненість у спортсмена гомілковостопних зв'язок – вони часто беруть на себе значні навантаження.
  3. Високий звід стопи. Дане явище може бути вродженим і набутим (наприклад, якщо дитина почала рано тренуватися).
  4. Зайва вага.
  5. Плоскостопість.
  6. Різна довжина нижніх кінцівок людини.
  7. Вроджена відсутність міцності сполучних тканин організму.
  8. Запалення, артрозные зміни в суглобах.
  9. Нервові і м'язові захворювання (міастенія).

Перша допомога при розтягненні зв'язок

Ефект подальшого лікування напряму залежить від того, як правильно і своєчасно потерпілому буде надана перша допомога. Завдяки цьому вдається зняти сильну біль, прискорити відновлення пошкоджених тканин. Заходи дозволять спростити майбутню терапію, уникнути серйозних наслідків. Знати основний алгоритм дій корисно всім, адже від травм ніхто не застрахований. Що робити при розтягуванні ноги, як допомогти потерпілому:

  1. Забезпечити стан спокою пошкодженої ноги, посадивши (або уклавши) людини.
  2. Накласти здавлюючу пов'язку, використовуючи будь-який шматок тканини або еластичний бинт. Якщо пошкодження серйозне, то потрібна шина, яку накладають з обох сторін суглоба. Для цієї мети підійде дошка або лінійка.
  3. Щоб зняти сильну біль, потрібно прикласти лід, використовувати спеціальний гель або мокре рушник (постійно охолоджувати компрес).
  4. Щоб запобігти появі набряків і кровотеч, ноги розташовують у піднятому положенні.

Лікування

Якщо у вас є причини підозрювати розтягнення зв'язок, підвивих ноги або інші травми, потрібно негайно звернутися до фахівців. Травматолог зможе візуально оцінити серйозність проблеми, стан кісток і зв'язок, можливість постраждалого самостійно пересуватися. Після цього пацієнтові призначають рентген (якщо потерпілий не просто розтягнув, а порвав зв'язку, або при наявності переломів). У складних діагностичних ситуаціях, до того як почати лікувати людину, йому можуть призначити МРТ.

Після виявлення у потерпілого конкретної травми, визначається подальша терапія. Домашні способи лікування можливі лише при пошкодженні зв'язок стопи 1 і 2 ступеня. Більш важкі травми здатні вилікувати тільки фахівці в умовах стаціонару. Іноді потрібно:

  • хірургічне втручання;
  • довгий терапевтичний курс;
  • апаратні методи відновлення;
  • ЛФК.

Медикаментозне

При сильній біль постраждалим від розтягнення зв'язок рекомендується приймати кошти нестероїдні знеболюючі і протизапальні препарати. У кожній аптечці знайдеться «Ібупрофен», «Аспірин», «Диклофенак». Якщо у пацієнта підвищилася температура тіла (наслідок запальних процесів в організмі), можна прийняти «Парацетамол». Пошкоджена частина тіла, як правило, починає нити від болю навіть у стані спокою. Швидкий спосіб зняти неприємні відчуття – використовувати мазь при розтягуванні зв'язок («Червоний», «Випросал», «Капсодерма»).

Фізіотерапія і масаж

Після того, як мине період гострого болю, пацієнтам з травмами будь-якого ступеня тяжкості призначаються УВЧ, фізіотерапевтичні процедури, відновлюючий масаж. Вправи потрібно повторювати до 20 разів на день, щоб прискорити одужання. Лікувальний масаж сприяє нормалізації обмінних процесів в тканинах. Крім того, корисно відвідувати електропроцедури, прогрівання.

Народні методи

Забитися, підвернути ногу або розтягнути зв'язки стопи дуже легко. Народні цілителі придумали домашні способи лікування, які допомагають зв'язкам гоїтися і полегшують страждання:

  1. Можна прикласти на пошкоджену область сирої терту картоплю. Це зніме напругу, зменшить больові відчуття. Посилити ефект допоможуть такі інгредієнти, як цукор, цибуля, капуста. Компрес залишають на ніч.
  2. Ще один ефективний метод домашнього лікування пошкоджених зв'язок гомілкостопу – ванночки з бузиною. Свіжі ягоди відварюють у невеликій кількості рідини, проціджують, розводять у воді. Опускають в ємність пошкоджену кінцівку на 5 хвилин (повторюють багаторазово, поки ванночка не охолоне).
  3. Можна застосовувати при розтягуванні зв'язок лимонний сік і часниковий настій. Для цього 3 головки часнику подрібнюють, наполягають у 0,2 л Води протягом години. Рідину фільтрують, додають сік одного лимона, використовують для компресу на пошкоджену область гомілкостопа. Після нагрівання до температури тіла, прикладену марлю змінюють на нову.

Реабілітація

Щоб повністю загоїти зв'язки, тканини, а потерпілий міг ступати на пошкоджену ногу, буде потрібно кілька місяців. Близько 60 днів займає повний курс реабілітації після травми голеностопа. Пацієнт повинен в цей час неухильно дотримуватися вказівки травматолога, регулярно виконувати лікувальні вправи, які зміцнюють зв'язки стопи, уникати високого навантаження на ушкоджену ногу.

У цей період доцільно проходити сеанси масажу, водні процедури, грязьові ванни. Дуже м'яко на розробку зв'язок впливає плавання, тому варто відвідувати басейн всім, хто має таку можливість. Важливо пам'ятати про те, що протягом реабілітаційного періоду жорстка пов'язка з травмованої області стопи не повинна зніматися, – це допоможе уникнути нової травми.

Відео: Що робити при розтягуванні зв'язок ноги

Розтягнення голеностопа ноги | Накладення правильної пов'язки

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!