Прилади для лікування простатиту в домашніх умовах

Запалення передміхурової залози є найпоширенішим захворюванням сечостатевої системи у чоловіків старше 35 років. Хвороба не тільки завдає моральний дискомфорт, але і доставляє масу фізичних незручностей, а без належного лікування може призвести до імпотенції та безпліддя. Для терапії простатиту використовуються спеціальні медичні препарати, фізіотерапевтичні процедури та прилади для домашньої терапії.

Що таке простатит

Запалення передміхурової залози в медицині називається простатитом. Захворювання супроводжується частим і хворобливим сечовипусканням з наявністю домішок крові або гною в сечі, больовими відчуттями в області мошонки, прямої кишки або статевого члена, розладами сексуальної функції – можливе порушення ерекції, зниження лібідо, рання еякуляція.

Причини

Виникає запалення через відділення клітин епітелію, які не виводяться з організму, а скупчуються в протоках і обростають слизом. З часом частинки епітелію перетворюються в мікроліти (мікроскопічні камінчики), які частково або повністю закупорюють сечостатеві протоки. У місцях найбільшого скупчення мікролітів з'являються нагноєння, які призводять до запалення і збільшення в об'ємі передміхурової залози. Простата починає тиснути на уретру, нервові закінчення, провокуючи появу болю і частих позивів в туалет.

Частою причиною розвитку запалення стають урогенітальні інфекції: хламідіоз, трихомоніаз, гонорея. Вирішальну роль у проникненні інфекції в сечовипускальний канал грають застійні явища в тканинах – порушення кровообігу, набряк. Ризик розвитку простатиту зростає при інтоксикаціях алкоголем, морфіном, нікотином, травми промежини. Збільшують ймовірність запалення передміхурової залози такі фактори:

  • сильне переохолодження організму, зниження імунітету;
  • сидячий спосіб життя;
  • запори;
  • надмірна статева активність або, навпаки, тривале утримання;
  • наявність хронічних хвороб інфекційного характеру – бронхіту, плевриту, холециститу;
  • перенесені раніше урологічні захворювання – цистит, уретрит, хламідіоз або інші хвороби, що передаються статевим шляхом;
  • нерегулярне або незбалансоване харчування;
  • хронічний недосип, стреси, фізична втома.

Лікування

Пацієнтам з неускладненими формами простатиту призначають курс антибактеріальної терапії амбулаторно. Якщо симптоми носять яскраво виражений характер, є підозра на гнійний абсцес, хворого госпіталізують. Медикаментозні препарати підбирають виходячи з результатів бактеріологічного аналізу з урахуванням чутливості інфекції. Терапія хронічного простатиту повинна бути комплексною. Використовується:

  • Антибактеріальна терапія. Вибором медикаменту, визначенням його дозування і тривалості терапії займається лікар. Часто призначаються антипаразитарні ліки та антибіотики широкого спектру (Ципрофлоксацин, Ципринол, Экоцифол).
  • Масаж простати. Процедура допомагає мінімізувати шанси гнійного запалення, покращує кровообіг в тканинах, що забезпечує краще проникнення ліків.
  • Фізіотерапія – індукційне лазерне вплив, ультразвукові хвилі, електромагнітне поле, УВЧ-терапія, голковколювання. При наявності протипоказання фізіотерапію замінюють лікарськими клізмами.
  • При розвитку абсцесу проводять розтин гнійника трансректальним методом.

Види приладів для лікування простатиту

Апаратне лікування запалення передміхурової залози сприятливо впливає на вироблення специфічних ферментів, які необхідні для нормального функціонування простати. Така методика покращує кровообіг в тканинах, сприяє кращому проникненню активних речовин антибактеріальних препаратів. Умовно всі прилади від простатиту можна розділити на інвазивні та неінвазивні.

Інвазивні методи використовуються тільки в умовах стаціонару, тому що вимагають точності виконання і наявності особливих навичок. Лікарі воліють використовувати трансректальные апарати. Принцип дії через задню стінку прямого кишечника допомагає швидко усунути симптоми хвороби, домогтися стійкої ремісії за короткий час і запобігає розвиток серйозних ускладнень.

Неінвазивні методи підходять для амбулаторного лікування, але мають меншу ефективність у порівнянні з трансректальним впливом. Такі апарати лише побічно впливають на кровообіг, допомагають полегшити симптоми і прискорюють процес медикаментозної терапії. Неінвазивні апаратні методики – це:

  • Магнітотерапія – метод впливу на осередок запалення магнітним полем.
  • Електростимуляція – процедура, що проводиться за допомогою мікрострумів.
  • Віброакустика – масаж передміхурової залози за допомогою ударних хвиль рідини або магнітного поля.
  • Лазеротерапія – спосіб впливу на простату м'яким інфрачервоним випромінюванням.

Електричні

Метод позбавлення від простатиту електроприладами полягає у впливі на тканини імпульсного струму. В результаті чого прискорюється відтік венозної крові, усувається застій і поліпшується прохідність сечостатевих проток. Електростимуляція позитивно впливає на тонус стінок сечового міхура, перешкоджає розвитку ускладнень. Залежно від показань амбулаторно можна використовувати такі апарати і методики:

  • Електростимулятор. Прилад, принцип роботи якого влаштований на вібраціях постійного струму. Апарати Эретон, Сіріус, Редан, Електрон усувають застій залози, нормалізують відтік сечі і секрету простати.
  • Електрофорез. Використовує переваги постійного струму. Популярний пристрій з цієї серії – Потік-1. Він підвищує швидкість всмоктування і глибину проникнення активних компонентів ліків, знімає больовий синдром. В якості медикаментів в Потік-1 заправляють новокаїн, магнезію, хлористий кальцій, бром.
  • Дарсонвалізацію. Принцип роботи влаштований на використанні слабких високочастотних струмів. При проведенні процедури кінці електродів прикладають до промежини строком на 2-5 секунд після включення пристрою пацієнт відчуває легке поколювання. Популярні пристрої для дарсонвалізації: апарат Дарсонваля, Ультрадар-Мед.
  • Гальванізацію. Застосовують з струмом низької частоти. При простатиті наконечники електродів прикладають до нижньої частини живота. Прилади для лікування низькочастотним струмом: Потік-1, Элфор, Медэл.

Вібростимулятори

Ударно-хвильовий принцип роботи цих апаратів допомагає наситити організм микровибрациями, співпадаючими по амплітуді з коливаннями внутрішніх органів. Використовуються хвилі води або магнітного поля. Сама процедура абсолютно безболісна для пацієнта. Вібрації допомагають зняти набряклість, покращують лимфоток, позитивно впливають на стан пацієнта. Популярні віброакустичні прилади для лікування простатиту: Эретон, Мавіт, Маестро, біорезонансний апарат Акутест.

Магнітотерапія

Робота пристроїв цього типу побудована за принципом впливу на організм пацієнта постійним або змінним магнітним полем. Такі установки мають спазмолітичну і протизапальну дію, активізують процеси мікроциркуляції крові, запускають регенерацію тканин. При запаленні простати наконечники випромінювачів встановлюють у промежностях, на сідницях, попереку або внизу живота. Сама процедура триває не більше 15 хвилин і безболісна для пацієнта. Популярні пристрої:

  • Магофон-01;
  • АМТ-01;
  • АМНП-01;
  • Эретон;
  • Еос;
  • Мавіт;
  • Простам;
  • Єрмак;
  • Алмаг 01;
  • Інтрамаг;
  • Андрогін.

Лазерні

Лікувальний ефект цих установок обумовлений опроміненням тканин і органів випромінюванням інфрачервоного діапазону. Промінь лазера проникає глибоко всередину тканин, випускаючи теплову енергію на рівні атомів і молекул. В залежності від принципу використання апарату лазеротерапія буває декількох видів:

  • Зовнішня – опромінювач встановлюють на рівні промежини. Терапія відбувається з допомогою хвилі довжиною до 0,6 мкм. Тривалість одного сеансу – 2-3 хвилини.
  • Точкова – лазер направляють на акупунктурні точки, що впливають на роботу простати. Довжина хвилі становить 0,9 мкм, тривалість сеансу – 2 хвилини.
  • Трансректальна – опромінення передміхурової залози через задню стінку прямої кишки. Процедуру проводять тільки в умовах стаціонару. Один сеанс триває від 1 до 2 хвилин.

Інфрачервоний лазер може працювати з електромагнітним, ударних, фотохімічним або фотоелектричним полем, а також тиском світла. Фізіотерапія інфрачервоним світлом допомагає стимулювати природну регенерацію тканин, чинить знеболювальну дію, знімає запалення. Для ефективності сеанси проводять щоранку 8-15 днів поспіль, використовуючи такі установки: Витязь, Рикта, Матрикс-Уролог, Оріон, Дета-Ритм.

Апарати для лікування простатиту в домашніх умовах

При позалікарняної терапії використовують квантові і мікрохвильові препарати неінвазивного характеру Рикта, Мілта або їх модифікації. Такі пристрої прості в застосуванні: вплив відбувається через шкіру в області розташування передміхурової залози. Вони не викликають моральний дискомфорт у пацієнта, як апарати для трансректальной терапії. Плюс таких пристроїв і в тому, що за ними легко доглядати. Так як відсутній контакт з вмістом прямого кишечника, необхідність ретельної дезінфекції після кожного сеансу відпадає.

Щоб електроприлади для лікування простатиту сприяли швидкому одужанню, а не погіршили стан хворого, використовувати їх можна тільки після діагностики і за порадою лікаря. Будь фізіотерапевтичне пристрій протипоказано:

  • при наявності злоякісних новоутворень в прямій кишці або простаті;
  • при туберкульозі;
  • у разі гострого запалення залози або під час загострення хронічних захворювань;
  • при запаленнях прямого кишечника.

Єрмак

Прилад працює на основі передачі низькочастотного змінного струму в уражену область статевих органів. Він подразнює рецептори на шкірі та судинах, за рахунок чого надходять сигнали в мозок про необхідність переналаштувати ділянки, відповідальні за порушення. Магнітно-вакуумний прилад для лікування простатиту Єрмак надає лікувальну дію на гладкі м'язи, покращує кровообіг в пошкодженій зоні. З його допомогою вдається домогтися руху іонів у тканинах.

Фахівці рекомендують використовувати прилад чоловікам, які страждають від зниження лібідо і запаленням простати. Фізіотерапія буде корисна і при постановці таких діагнозів:

  • застійні процеси в передміхуровій залозі;
  • еректильна дисфункція;
  • зниження потенції;
  • відсутність ерекції;
  • запалення сечостатевих каналів.

Для проведення процедури необхідно зібрати прилад за предлагающейся інструкції. Потім надіти ущільнювач на член, а колбу розтягнути до кінця статевого органу. Препарат впливає лише на ту область, яка знаходиться під ковпаком. Для позбавлення від запалення простати використовувати Єрмак потрібно один раз на добу протягом 15 днів з періодичністю 3-4 рази в році. Для досягнення лікувального ефекту тривалість сеансу повинна бути не менше 20 хвилин.

Як і будь-який інший вид фізіотерапевтичного впливу, використання Єрмака має свої протипоказання. Заборонено використовувати чоловікам з кардіостимуляторами, при загостреннях хвороби або наявності гнійного абсцесу, туберкульозі, раку простати і прямого кишечника, при порушеннях функцій кровотворення і під час алкогольного сп'яніння. Ціна на одну процедуру в клініці становить близько 250 рублів.

Яровит

Принцип дії Яровита – локальна фотодекомпрессия. Метод заснований на поєднанні електромагнітних імпульсів з магнітним полем. Препарат покращує мікроциркуляцію крові в судинах малого таза, підвищує тонус лімфатичних шляхів, знімає набряклість, покращує відведення секреторної рідини, активізує роботу видільної системи. Урологічне пристрій Яровит використовують для самостійного лікування простати або для комплексної терапії уретритів, захворювань сечостатевої системи, для усунення порушень статевої функції.

Протипоказання для застосування Яровита такі ж, як і для всіх фізіотерапевтичних процедур. Принцип роботи наступний:

  1. На верхнє підставу конічної колби наноситься струмопровідний гель або вазелін, одягається на статевий член.
  2. У торці колби фіксується світлодіодна матриця, яка одночасно не дає члену випасти і опромінює голівку.
  3. Після включення прилад починає видавати монохроматичні хвилі протягом однієї хвилини.
  4. У перші кілька секунд після включення у пацієнта може спостерігатися сильна ерекція, яка нормалізується з падінням тиску в колбі.
  5. Тривалість одного сеансу становить 15 хвилин. Курс лікувальних маніпуляцій – 10-15 разів.

Дарсонваль

Механізм роботи пристрою побудований на використанні імпульсного струму з малою силою, але високою частотністю. Дарсонваль зменшує запалення, больові відчуття, усуває набряклість м'яких тканин, позитивно впливає на всі органи, що розташовані в полі дії. Завдяки численним лікувальних ефектів прилад активно використовується для лікування наступних захворювань:

  • запалення простати на будь-якій стадії розвитку;
  • імпотенції;
  • циститу;
  • порушень сечовивідної функції;
  • слабкої ерекції.

Для проведення процедури генератор розміщують на дерев'яному стільці, столі або кушетці. Ділянку, який буде підданий впливу електрострумом, змащують вазеліном, гелем, жирним кремом. До оброблюваній зоні прикладають вимкнений електрод, повертаючи регулятор потужності. Орієнтуючись на свої відчуття, силу струму потрібно поступово збільшувати: як тільки з'явилося легке поколювання, ручку регулятора фіксують.

Під час проведення процедури важливо не відривати наконечник від шкіри, а плавно перемішати електрод. При запаленні передміхурової залози рекомендовано обробляти кілька зон: поперек, хребет, внутрішню поверхню стегон і промежини. В домашніх умовах трансректально використовувати Дарсонваль не рекомендується. Для досягнення результату пацієнт повинен пройти 10-15 лікувальних сеансів.

ЕОС

Це апарат багатофункціонального терапевтичного впливу на акупунктурні точки. Принцип дії пристрою побудований на імітації декількох масажних технік допомогою коливань електричних імпульсів різної частоти. Удосконалена версія ЕОС оснащена насадкою для ректального масажу. Вібраційно-масажні пристосування усуває застійні явища, активізує імунітет для боротьби з інфекцією, чинить аналгетичну дію. Насадки електроприладу слід розміщувати на точках акупунктури, взаємопов'язаних з простатою:

  • під голівкою ключиці;
  • над або під внутрішньою стороною щиколотки;
  • над першим, другим крижовим отвором або на зовнішньому кінці куприка;
  • на відстані 2,5-5-7,5 см нижче пупка.

Аеросміт

Пристрій призначений для профілактики і лікування хронічного запалення передміхурової залози легкої форми. Механізм роботи апарату побудований на масаж передміхурової залози з допомогою вібрації, теплового випромінювання або коливань магнітного поля. Аеросміт – прилад для ректального масажу. Пристрій працює від мережі і складається з пластикової насадки, блоку живлення і дроти. Аплікатор має гладку анатомічну форму, тому не викликає дискомфорту при введенні в анальний отвір.

Цей прилад для лікування простатиту повністю замінює ручний масаж, а іноді навіть перевершує його ефективності. Пацієнти відзначають, що через 4-5 сеансів з Аэросмитом зменшується набряк, проходить біль, підвищується лібідо. Стандартний час впливу – 10-15 хвилин на добу, тривалість курсу – до 20 днів. Протипоказаннями до застосування є:

  • геморой;
  • запалення передміхурової залози в гострій формі;
  • гнійний абсцес;
  • кіста або пухлина прямого кишечника;
  • ерозії, кровотеча в прямій кишці;
  • вірусні захворювання статевих органів.

Ранет

Механізм роботи Ранету заснований на електромагнітному полі. Пристрій являє собою стаціонарний прилад, що складається з генератора, від якого виходить енергія, і передавачів, які направляються на конкретну ділянку тіла. Медичний апарат Ранет призначається при аденомі простати, хронічному простатиті, еректильної дисфункції і може використовуватися тільки в умовах стаціонару.

Пристрій має множинні протипоказання до використання і підходить не для всіх чоловіків. Категорично заборонено застосовувати Ранет в таких випадках:

  • схильність до тромбоутворення;
  • захворювання системи кровотворення;
  • виражена схильність до кровотеч;
  • стенокардія;
  • судинні або серцеві аневризми;
  • порушення функцій мозкового кровообігу;
  • гнійний абсцес;
  • туберкульоз активної форми;
  • гангренозные стану;
  • порушення серцевого ритму;
  • серцево-судинна недостатність другої або третьої ступені;
  • кахексія;
  • підвищена активність щитовидної залози.

Союз-Аполлон

Апарат від простатиту Союз-Аполлон працює на основі пульсуючого електромагнітного поля з різними частотами, створює вакуумний ефект. Пристрій знімає запалення і набряк тканин, нормалізує обмін речовин, зміцнює стінки судин, нормалізує процес сечовипускання, збільшує кількість і покращує якість сперми. Для проведення апаратного масажу необхідно лише вибрати на екрані потрібні параметри, помістити член в спеціальний відсік. Один сеанс займає близько чверті години. Тривалість курсу не більше двох тижнів.

Эретон

В основі дії цього апарату лежить використання двох електродів, випромінювальних спрямовані електромагнітні імпульси. Эретон сприяє поліпшенню кровообігу, відтоку лімфи, зняття спазмів і хронічних болів, прискорює обмін речовин в тканинах і клітинах передміхурової залози, знімає запалення, підсилює дію ліків. Прилад призначають при хронічному і бактеріальному простатиті, аденомі, еректильної дисфункції, при хронічних болях в області малого тазу.

Пристрій складається з двох електродів: випромінює вводиться ректально, що приймає необхідно кріпити внизу живота. Для лікування використовують апарат один раз на добу. Тривалість перших процедур не повинна перевищувати 5 хвилин, потім час сеансу варто поступово збільшити до 12 хвилин. Тривалість лікувального курсу встановлюється лікарем індивідуально для кожного пацієнта. Прилад протипоказаний при:

  • онкології;
  • наявність кардіостимулятора;
  • схильність до кровотеч;
  • інсульт або інфаркт;
  • системних хворобах крові;
  • тромбофлебіті;
  • загостреннях інфекційних або психічних захворювань.

Апарат Нанопрост

Вібромасажер впливає на проблемні зони одразу трьома факторами: теплом, магнітним полем і високочастотною вібрацією. Завдяки унікальній конструкції прилад не вимагає інтраректального введення аплікатора. Нанопрост допомагає лікувати простатит без побічних ефектів, ефективно усуває запалення, підсилює статевий потяг, діє оздоровчо на весь організм.

Пристрій складається з вібраційною подушки і пульта управління. Для лікування простати необхідно сісти на подушку і вибрати потрібну програму. Тривалість однієї процедури становить близько 30 хвилин. Для досягнення бажаного ефекту проводити сеанси потрібно 1-2 рази на день. Стандартний курс фізіотерапії – 10-14 днів. Для профілактики можна час від часу проводити повторний масаж.

Простам

Ректальний вібромасажний апарат для лікування простатиту, еректильної дисфункції, уретропростатита, гіперплазії доброякісного характеру використовується на стадії ремісії та в період загострення хвороб. Пристрій надає сприятливу дію на організм: знеболює, покращує мікроциркуляцію крові, зменшує набряклість, знімає запалення. Простам поєднує кілька варіантів впливу:

  • Імпульсне лікування електромагнітним полем. Надає болезаспокійливий, протинабряковий та протизапальний ефекти.
  • Тепловий вплив. Допомагає відновити кровообіг в пошкодженій зоні, стимулює імунну систему на боротьбу з інфекцією.
  • Механічну мікровібрацію. Допомагає вирішити застійну проблему, відновлює тонус м'язової тканини.

Термекс

Термальне бездротовий пристрій використовується медиками для лікування запалення простати, еректильна дисфункція, зниження лібідо та інших урологічних проблеми. Термекс впливає на органи сечостатевої системи безпечними радіочастотними імпульсами. Прилад для лікування простатиту має кілька режимів роботи, що дозволяє підбирати індивідуальну потужність для кожного пацієнта. Пристрій володіє резервної пам'яттю, може надавати інформацію в графічному режимі, працює через комп'ютер.

Цей апарат використовується тільки в умовах стаціонару, тому як має множинні протипоказання і може викликати побічні ефекти, серед яких затримка сечовипускання, почервоніння шкіри, загострення запального процесу. Тривалість одного терапевтичного сеансу може перебувати в межах від однієї до двох годин. Тривалість лікування залежить від показників аналізів і вибирається лікарем.

Ціна

Будь физиоаппарат можна купити в інтернет-магазині, аптеці або замовити у виробника. Вартість таких приладів залежить від комплектації, принципу роботи, популярності торгового бренду. Середня ціна приладів для лікування простатиту в Москві і Санкт-Петербурзі:

Назва апаратного пристрою

Ціна, рублі

Ультратон

2240-2650

Чибіс

3642-4860

Amous-01 Інтрамаг

106000

Арсу УЗТ

9000

Лазер Матрикс-Міні

8398-9120

Алмаг-01

9990

АМТ-01

2500

Як вибрати прилад

Більшість приладів від простатиту можна використовувати в домашніх умовах, для цього не потрібна кваліфікація або володіння особливими медичними навичками. При виборі пристрою варто врахувати характеристику пристрою, його вартість, прочитати відгуки інших покупців. Найдорожче коштують комбіновані пристрої, дешево можна придбати апарати вібромасажні. Перед покупкою необхідно обов'язково проконсультуватися з лікарем. Фахівець допоможе підібрати потрібний пристрій, враховуючи специфіку діагнозу та індивідуальні особливості пацієнта.

Відео

Прилад для лікування простатиту в домашніх умовах

Апарат Єрмак для лікування простатиту

Відгуки

Іван, 58 роківКоли лікар для лікування запалення передміхурової залози порадив мені скористатися апаратом Простам, були сумніви. Коштував препарат для мене дорого, але покупка повністю себе окупили. Раніше я по шість разів за ніч вставала в туалет, зараз сплю спокійно. Пройшла біль, набряк спав, а аналізи показують позитивну динаміку.
Михайло, 52 рокиАкустичний прилад Вітафон я купив по знижці за 2000 рублів. Спочатку лікувався апаратом від простатиту, а зараз лише для профілактики. Вітафон мені дуже допоміг: пройшла біль, спала температура, стало легше ходити в туалет. Лікування пішло швидше і я позбувся проблеми всього за кілька тижнів. Відмінний пристрій.
Олег, 49 роківКоли мене торкнулася делікатна проблема запалення простати, відразу пішов до лікаря. Крім антибіотиків, лікар порекомендував пройти курс фізіопроцедур. У лікарню ходити не хотілося, купив цікавий апарат Хеппі Мен. Це помпа з комп'ютерним управлінням. Два роки тому він був у продажу за 40 тисяч. Після 5 днів лікування про запаленні забув.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!