Радикальна простатектомія - свідчення, підготовка, проведення операції і відновний період

Для лікування онкологічних захворювань сьогодні широко застосовують простатектомію. Це хірургічна операція, в ході якої повністю видаляється передміхурова залоза: залозиста тканина, капсули, сім'яні пухирці і система клубових лімфатичних вузлів по необхідності. Радикальна простатектомія, особливо позадилонная (невросохраняющая) методика, в деяких випадках допомагає зберегти статеві функції, тому чоловікам часто вдається уникнути негативних наслідків операції у вигляді еректильної дисфункції.

Що таке радикальна простатектомія

Видалення передміхурової залози у чоловіків призначається при злоякісних новоутвореннях на органі. Вперше radical prostatectomy була проведена в 1866 році. Спочатку застосовували промежинний доступ до чоловічого органу, пізніше була запропонована поза лобкова відкрита простатектомія. Коли в 1982 році описали анатомію судинно-нервових пучків і венозного сплетення залози після оперативного втручання різко знизилася крововтрата, нетримання сечі і ризик імпотенції.

Простатектомія є єдиним методом лікування, показав різке зниження смертності від пухлини передміхурової залози в порівнянні з іншими. Основна перевага – це можливість повного лікування від раку. Якщо операція виконується досвідченим хірургом, то вона пов'язана з мінімальним ризиком ускладнень, що дає високі шанси на одужання. Найважливіше завдання лікарів – це відновити потенцію після видалення передміхурової залози.

Показання та протипоказання до проведення

Як і в інших операцій, у простатектомії є свої показання та протипоказання. Хірургічне втручання чоловікові призначають при таких патологіях:

  • рак передміхурової залози;
  • хронічний простатит з підозрою на карциному;
  • гострий простатит з абсцесами або флегмону у малому тазі;
  • простатит з каменями в передміхуровій залозі;
  • важка стадія гіперплазії простати.

Травматична операція проводиться під загальним наркозом, тому має ряд протипоказань. Не проводять простатектомію при загальному тяжкому стані пацієнта, людям у віці старше 70 років, при декомпенсованої патології внутрішніх органів, порушення згортання крові. Перешкодою до проведення операції може стати гостра фаза запалення в малому тазі, коли дуже високий ризик постоперационного інфікування пацієнта.

Підготовка

Щоб знизити операційні ризики і можливі ускладнення, важливо пацієнта правильно підготувати до втручання. Якщо людина страждає якоюсь соматичною патологією (цукровий діабет, атеросклероз та інші), то потрібно провести ретельне обстеження та відкоригувати лікування даних захворювань. Перед операцією потрібно здати такі аналізи:

  • біохімічний та загальний аналіз крові;
  • дослідження на гепатити В,С, ВІЛ-інфекцію, сифіліс;
  • рентген або флюорографію грудної клітки;
  • ЕКГ (пацієнтам літнього віку);
  • сцинтиграфію (якщо виникають метастази);
  • біопсію простати.

Хід операції

Простатектомія, незалежно від різновиду операції, що виконується під загальним наркозом. Хід втручання залежить від обраної техніки. У клінічній практиці використовуються дві методики: відкрита маніпуляція і лапароскопічна простатектомія. При першому варіанті застосовується кілька доступів: чреспузырный. промежинна, позадилобковый. Лапароскопічна нервосберегающая простатектомія – це малоінвазивна методика, яка виконується з використанням робота асистента, який носить назву «Да Вінчі».

Позадилонная

При цьому методі відкритого доступу виконується нижній абдомінальний розріз довжиною 7-9 див. Хірург розсікає тканини пошарово, виділяючи шийку сечового міхура, передміхурову залозу і великі судини, уздовж яких проходять тазові лімфатичні вузли. Після проводиться резекція простати разом з насіннєвими бульбашками. Частина уретри теж вирізають, а частина, що залишилася зшивається разом з шийкою сечового міхура. Потім здійснюється гемостаз, дренування ложа простати і пошарове ушивання рани. Тривалість операції – 2,5-3 години.

Промежинна

Передбачає операційний доступ до передміхурової залозі з промежини. Хірург проводить розріз між мошонкою і сфінктером прямої кишки. Метод ефективний при раку простати 1 і 2 стадії, коли метастазування невелика, і ракові клітини не поширилися на сусідні органи. Промежинна простатектомія триває не більше 3 годин і має недоліки: немає можливості зберегти нервовий пучок в повному обсязі, і утруднений доступ для видалення лімфовузлів. Після такого втручання відбувається дисфункція тазових органів, що суттєво впливає на якість життя пацієнта.

Радикальна робот-асистував

Виробляється з допомогою складного роботизованого пристрою «Да Вінчі», яке має камеру високого дозволу. Хірургічна система забезпечує чудовий огляд простати й оточуючих структур. В ході операції проводяться розрізи в тазової області живота пацієнта, через які вводяться мініатюрні інструменти. Це дозволяє акуратно розсікти простату і створити з'єднання між уретрою і сечовим міхуром. Після видалення передміхурової залози встановлюється катетер і дренаж, рана сечового міхура та інші розрізи зшиваються. Операція триває 2-4 години.

Реабілітація після простатектомії

Після радикального хірургічного видалення передміхурової залози пацієнтові доводиться перебувати на госпіталізації у стаціонар протягом 2 тижнів. Призначається медикаментозне лікування та за необхідності променева терапія. Після видалення катетера прописується курс антибіотиків, щоб уникнути бактеріального зараження. Будинки пацієнту потрібно протягом місяця носити спеціальний бандаж. Протягом 3 місяців чоловікові заборонено піднімати більше 3 кілограм ваги і фізично працювати. Рекомендується більше ходити і бувати на свіжому повітрі.

Харчування

Для швидкого відновлення пацієнту потрібна спеціальна дієта. Відразу після видалення простати харчування має сильні обмеження: перші 12 годин можна тільки пити, а вживати їжу дозволяється з другого дня. Починати потрібно з знежирених йогуртів, безмолочних каш, протертих легких супів. Нові продукти можна вводити, але не більше 2 найменувань на день.

Після видалення простати потрібно більше вживати рослинного білка, який знижує ризик рецидивів раку. Серед заборонених продуктів: тваринні жири, фастфуд, консервація, червоне м'ясо, смажена їжа, прянощі. Рекомендовані до вживання:

  • риба і морепродукти;
  • боби, сочевиця, квасоля, соя;
  • йогурт, кисле молоко, кефір, сир;
  • зелений чай.

Відновлення еректильної функції

Найважче після простатектомії – збереження еректильної функції. Процес відновлення потенції займає більше часу, ніж відновлення нормального сечовипускання. Дотримання всіх приписів лікаря і позитивний настрій допоможуть повернути чоловіче здоров'я через 2 місяці після радикального висічення чоловічого органу. Щоб швидше відновити потенцію після видалення простати для поліпшення кровообігу і прискорення загоєння лікарі рекомендують проводити легкий масаж лобково-куприкової зони. Період реабілітації вимагає виконання наступних умов:

  • наявність хорошої ерекції до операції;
  • збереження нервових вузлів під час простатектомії;
  • відсутність статевої близькості протягом місяця після втручання;
  • регулярний секс через місяць;
  • дотримання режиму навантажень, харчування, медикаментозного лікування;
  • психологічна підтримка статевого партнера.

ПСА

Норма простатичного специфічного антигену (ПСА) укладається у значення від 2,5 (40-50 років) до 6,5 (понад 70 років). Більшість фахівців вважають, що цей показник після простатектомії повинен бути в межах 0-0,3, але рівень антигену в крові у чоловіка дуже індивідуальний. Свідчити про подальший розвиток хвороби може тільки різке збільшення показника ПСА через рік після операції. З цієї причини необхідно здавати цей аналіз кожні 3 місяці після курсу лікування.

Можливі ускладнення

Після позадилонной радикальної операції загальний рівень ускладнень становить близько 10%. Серед них:

  • пошкодження прямої кишки, запирательных нервів, сечоводів;
  • кровотеча;
  • анастомозу;
  • тромбоемболія;
  • пахова грижа;
  • порушення загоєння післяопераційних ран;
  • нетримання сечі;
  • еректильна дисфункція;
  • висхідна сечова інфекція;
  • патологія серцево-судинної системи;
  • міхурово-ректальний свищ.

Наслідки

П'ятирічна виживаність після радикального видалення простати становить 100%, десятирічна – 90%. Негативні наслідки операції, як правило, виявляються на ранній стадії реабілітаційного періоду. Якщо в процесі радикального лікування був пошкоджений лімфатичний вузол, то виникає лимфоцеле після простатектомії. У рідкісних випадках може виникнути зрощення уретрального просвіту, склеротическое ураження шийки сечового міхура. Дані патології лікуються виключно хірургічним шляхом.

Вартість

Радикальна операція з видалення передміхурової залози проводиться в багатопрофільних медичних центрах або спеціалізованих лікувальних установах. Ціни на простатектомію визначаються модифікацією і обсягом втручання, особливістю передопераційної підготовки, використанням сучасних технологій, тривалістю госпіталізації. Середня ціна на операцію в московському регіоні:

Назва послуги

Ціна в рублях

Позадилонная простатектомія

670350,00

Промежинна простатектомія

512200,00

Робот Да Вінчі

747650,00

Цистпростатэктомия

100000,00

Відео

Печеркин А А - Радикальна простатектомія

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!