Симптоми та лікування пієлонефриту у жінок

Є захворювання, яким частіше схильні жінки. Одне з найпоширеніших – пієлонефрит, виникнення якого провокують хвороботворні мікроби, бактерії. Захворювання носить інфекційний характер і характеризується запаленням одного або обох нирок. Іноді ознаки виражені слабо або відсутні, а деколи проявляються через роки. Опишемо докладніше, як пієлонефрит проявляється у жінок, симптоми і лікування якого неспецифічні, і як лікувати запалення нирок. У разі несвоєчасної терапії виникають наслідки: сепсис, абсцес, ниркова недостатність.

Симптоми пієлонефриту у жінок

Оскільки в захворювання, інфекційна природа, для нього характерні ознаки запалення. Вони різні періоди загострення і ремісії, проявляється всі або тільки деякі. Дані прояви характерні і для інших захворювань, тому необхідна консультація лікаря. Ознаки пієлонефриту у жінок поділяються на місцеві, загальні. До загальним ставляться:

  • слабкість;
  • підвищена температура;
  • озноб;
  • відсутність апетиту;
  • блювання;
  • нудота.

Місцеві – це дизуричні явища. До них відносяться:

  • прискорене сечовипускання, різі, каламутна сеча;
  • виділення неясного характеру;
  • болі в попереку;
  • коліки.

Хронічного

Часто ця форма спостерігається після недолеченного гострого пієлонефриту. Протікає приховано, тому її визначають наявність або випадково при дослідженні сечі, або за непрямими симптомами:

  1. Хворі відчувають постійну ломоту в попереку, не розуміючи її причини. У холодну погоду біль посилюється.
  2. Іноді їх нудить.
  3. Виявляється слабкість.
  4. Турбує часте сечовипускання.
  5. Якщо спостерігаються перепади температури, це свідчить про наявність гнійного вогнища.

Другорядні ознаки хвороби: знижена працездатність, постійне відчуття мерзлякуватості (навіть в теплу пору року). Лікування хронічного пієлонефриту у жінок має бути обов'язково. Якщо при пієлонефриті у жінок симптоми і лікування однозначні, але нічого не робиться, то знижується питома вага сечі, з'являється артеріальна гіпертензія. У хворому органі стає занадто багато рубців, нирка зморщується й перестає справлятися зі своїми функціями.

Гострого

Ознаки захворювання нирок у жінок при цій формі проявляються раптово. Через запальних процесів піднімається температура (до 40-41 градуса). Вона може довільно знижуватися і знову доходити до критичної позначки. Гіпотермія супроводжується сильним потовиділенням, значним занепадом сил. Крім цього виявляються наступні симптоми:

  1. Болі в поперековій області: тупі, частіше з одного боку. При спробі пропальпувати хвору нирку вони посилюються і переходять в пах. Загострення відбувається і при нахилі вперед.
  2. Часті позиви до сечовипускання. Сеча каламутного або червонуватого кольору з неприємним різким запахом.
  3. Нудота, іноді блювота, головні болі.
  4. Аналіз сечі показує бактериурию, лейкоцитоз і підвищена ШОЕ.

При вагітності

В результаті гормональної перебудови, змін розмірів матки, з перших днів вагітності часто розвивається пієлонефрит. У одних хвороба протікає без ознак, в інших вона виявляється так:

  1. Ниючими болями в попереку.
  2. Підвищеною температурою в нічні (вечірні) години.
  3. Прискореним сечовипусканням.
  4. Часто хвороба супроводжується підвищеним тиском.
  5. Посилюється набряклість ніг, з'являється одутлість особи.
  6. Доповнює картину відчуття розбитості, слабкості.
  7. Профілактика пієлонефриту у вагітних полягає в тому, щоб частіше здавати сечу на аналіз.

Лікування запалення нирок

Як лікувати пієлонефрит нирок? Якщо у пацієнта гостра форма, його госпіталізують, призначають постільний режим. Рекомендовано рясне питво, їжа, що містить вуглеводи. Обов'язково призначають антибіотики, антибактеріальні препарати. Лікування хронічної форми аналогічне, але тривалий за часом і більш трудомістке. Після діагностики пацієнту призначають антибактеріальні препарати, що нормалізують імунітет, рекомендують перебування в санаторії.

Антибіотиками

При пієлонефриті у жінок симптоми і лікування приблизно однакові для всіх. Відповідь на питання, чим лікувати пієлонефрит, один – обов'язково антибіотиками. Їх призначають після виявлення збудника хвороби і визначення стану нирок. Курс прийому – до 6 тижнів. Коли складається схема лікування пієлонефриту і вибираються препарати, лікар враховує 2 нюансу: антибіотики повинні бути ефективні проти збудника хвороби і не навантажувати нирку. Успішно справляються з пієлонефритом:

  • «Пеніцилін»;
  • «Амоксицилін»;
  • «Цефепім»;
  • «Гентаміцин»;
  • «Офлоксацин».

Препаратами

Трохи рідше, ніж антибіотики, призначають сульфаніламіди. Вони мають бактеріостатичні властивості і борються з хламідіями, коками, грамнегативними паличками, але не зовсім не впливають на синьогнійну паличку, анаероби. З групи сульфаніламідів призначають:

  • «Бісептол»;
  • «Лидаприм»;
  • «Уросульфан».

Ще одна група виписуються коштів – фторхинилоны. Вони ефективні проти грампозитивних бактерій, анаеробів, внутрішньоклітинних патогенів. Пацієнтам призначають:

  • «Норфлоксацин»;
  • «Офлоксацилин»;
  • «Пефлоксацилин».

Дізнайтеся більше про лікуванні пієлонефриту у жінок препаратами і народними засобами.

Відео: народне лікування пієлонефриту

Після ознайомлення з вищенаведеною інформацією не повинно залишитися питань про те, що таке пієлонефрит і як його лікувати медикаментозними засобами. Існує безліч методів народної медицини, допомагають попередити розвиток недуги, позбутися від нього. Після вживання настоїв трав істотно поліпшується самопочуття при хронічному процесі, в комплексі з основним лікуванням вони допомагають швидше одужати. Інформація про те, як лікуватися в домашніх умовах, представлена у відео нижче.

Як лікувати пієлонефрит народними методами?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!