Мальтофер - інструкція по застосуванню і аналоги

Для лікування залізодефіцитної анемії та заповнення показника заліза в крові лікар призначає медичний препарат Мальтофер. Зазначений медикамент призначають навіть вагітним жінкам, негативний вплив на плід відсутні. Самолікування протипоказано.

Препарат Мальтофер

Згідно інструкції, лікарський препарат має ряд форм випуску, призначений для застосування перорально і внутрішньом'язово. Різновиди Мальтофера:

  1. Таблетки жувальні. Коричневі пігулки плоскої форми розподіляють на блістери по 10 шт. В 1 картонній упаковці міститься від 1 до 3 блістерів, інструкція по застосуванню.
  2. Сироп. Однорідний склад коричневого кольору без специфічного запаху розливають по темних скляним флаконам об'ємом 75 і 150 мл В комплекті є мірний ковпачок, інструкція по застосуванню.
  3. Краплі для застосування перорально. Рідина темно-коричневого кольору розливають по скляним флаконам з дозатором 10 або 30 мл У комплекті йде 1 флакон, інструкція.
  4. Розчин для застосування всередину. Темно-коричневий склад розливають по скляним флаконам по 5 мл В картонній пачці міститься 10 шт., інструкція.
  5. Розчин для введення внутрішньом'язово. Склад коричневого кольору розливають по ампулам об'ємом 2 мл В пачці міститься по 5 ампул, інструкція по застосуванню.

Мальтофер – це рецептурний препарат, який можна купити в аптеці. Ціна залежить від вибору виробника, форми випуску та обсягу ліки в картонній упаковці. Наприклад, вартість крапель для застосування перорально становить 250 рублів за об'єм 30 мл, а сироп об'ємом 150 мл коштує 300 рублів. Ціна 30 таблеток варіюється в межах 300-350 рублів, розчину для введення внутрішньом'язово – 770 рублів. Особливості хімічного складу Мальтофера:

Форма випуску

Хімічний склад

Фармакологічні властивості

Показання до застосування

таблетки жувальні,

1 шт.

заліза (III) гідроксид полимальтозат;

шоколадний ароматизатор;

тальк очищений;

целюлоза мікрокристалічна;

декстраты;

ванілін;

порошок какао;

макрогол 6 000;

натрію цикламат.

Залізо, всасываемое організмом з Мальтофером, зв'язується з ферритином, накопичується в печінці, входить до складу гемоглобіну в кістковому мозку.

Фолієва кислота, будучи вітаміном групи В, стимулює синтез нуклеїнових кислот, амінокислот, піримідинів, пуринів, бере участь у процесі формування еритроцитів.

Лікування і профілактика дефіциту заліза. Попередження залізодефіцитної анемії у дорослих пацієнтів, дітей, вагітних жінок, підлітків.

сироп, 1 мл

заліза (III) гідроксид полимальтозат;

метилпарагідроксибензоат;

сорбітолу розчин 70%;

кремовий ароматизатор;

вода очищена;

натрію гідроксид;

сахароза;

етанол 96%;

пропілпарагідроксибензоат.

краплі, 20 мл

заліза (III) гідроксид полимальтозат;

метилпарагідроксибензоат; сахароза;

натрію гідроксид;

кремовий ароматизатор;

вода очищена;

натрію пропілпарагідроксибензоат.

розчин для застосування перорально,

1 мл

заліза (III) гідроксид полимальтозат;

натрію метилпарагідроксибензоат;

натрію пропілпарагідроксибензоат;

вода очищена;

сорбіту розчин 70%;

натрію гідроксид;

кремовий ароматизатор;

сахароза.

розчин для введення внутрішньом'язово, 1 мл

заліза (III) гідроксид полимальтозат;

натрію гідроксид;

вода для ін'єкцій.

Медичні показання ідентичні інших форм випуску препарату. Розчин вводять внутрішньом'язово, якщо пероральний прийом ліків характеризується низькою ефективністю.

Інструкція по застосуванню Мальтофер

Лікарський препарат призначений для застосування всередину і внутрішньом'язово (для розчину). Краплі, сироп, таблетки потрібно вживати під час прийому їжі або відразу після нього. По інструкції, ліки належить рясно запивати водою або будь-яким безалкогольним напоєм (краплі, сироп та розчин можна попередньо розчинити в питво). Дозування потрібно відміряти мірним ковпачком або за допомогою дозатора. Добові дози та курс лікування залежать від характеру патологічного процесу, віку пацієнта.

Дозування

Курс лікування варіюється від 1 до 5 місяців, коригується в індивідуальному порядку. По інструкції, медикаментозна терапія триває 1-2 місяці, але позитивна динаміка спостерігається не відразу. Після першого курсу потрібно зробити перерву, виконати ряд лабораторних досліджень крові для оцінки життєвих показників. Добові дози описані в інструкції по застосуванню, не рекомендовані пацієнту при гіперчутливості організму до діючих речовин Мальтофера:

Форма випуску

Вік пацієнта

Рекомендовані дозування

краплі Мальтофер

недоношені

1-2 краплі на 1 кг ваги курсом 3-5 місяців.

діти до 1 року

10-20 крапель курсом 1-3 місяці

діти 1-12 років

лікування: 20 – 40 кап., профілактика:10-20 кап.

від 12 років

лікування: 40-120 кап., профілактика: 20-40 кап.

дорослі

лікування: 40-120 кап., профілактика: 20-40 кап.

таблетки Мальтофер

дорослі

терапія: 1-3 табл., профілактика: 1 табл.

вагітні

терапія: 2-3 табл., профілактика: 1 табл.

Мальтофер сироп

діти до 1 року

терапія: 2,5-5 мл сиропу

від 1 до 12 років

терапія: 5-10 мл, профілактика: 2,5–5 мл

від 12 років

лікування: 10-30 мл, профілактика: 5-10 мл

дорослі

лікування: 10-30 мл, профілактика: 5-10 мл

вагітні

10 мл сиропу

розчин для застосування перорально

дорослі

1-3 флакона перорально

лактація

1-3 флакона перорально

вагітні

2-3 флакона, профілактика: 1 флакон

Застосування розчину внутрішньом'язово не рекомендується поєднувати з таблетками з ємним змістом заліза. В іншому випадку пацієнта турбують випадки передозування. Потрібне додаткове лікування. При одночасному застосуванні з інгібіторами ангіотензинперетворюючого ферменту посилюються побічні явища, що виникають при виконанні ін'єкцій розчину Мальтофер. Концентрація пеніциламіну, тетрацикліну та Сульфасалазину в плазмі крові під впливом солей заліза зменшується.

Протипоказання і побічні дії

При схильності пацієнта до алергії лікарський препарат Мальтофер призначають з обережністю. Інструкція по застосуванню містить перелік медичних протипоказань, побічних ефектів, у ній відображені симптоми передозування:

Медичні протипоказання

Побічні явища

Симптоми передозування

гемохроматоз;

ураження тонкого кишечнику та дванадцятипалої кишки;

мегалобластна анемія;

дефіцит фолієвої кислоти;

вік до 12 років (для таблеток);

гіпоплазія кісткового мозку;

гемосидероз;

хронічний поліартрит;

синдром Ослера-Рандю-Вебера;

порушення еритропоезу;

сидероахрестическая або свинцева анемія;

цироз печінки;

стеноз;

регулярні гемотрансфузії;

порфірії шкіри;

таласемія.

ознаки диспепсії;

нудота, блювання;

гострі болі в животі;

запор, діарея;

анафілактичні реакції;

фарбування емалі зубів у чорний колір;

головні болі;

артралгія;

збільшення лимфаузлов;

лихоманка;

шкірний висип;

кропив'янка;

набряклість.

ознаки гемосидероза, усунути які можна додатковим прийомом хелатів (Дефероксаміном внутрішньовенно)

Мальтофер при вагітності

При виношуванні плоду застосування Мальтофера не заборонено. Зазначений медикамент безпечний на будь-якому терміні вагітності, не шкодить здоров'ю ще не народженої дитини. У 1 триместрі важливо визначити дозування спільно з фахівцем, у 2 триместрі – коригувати (збільшити) і вживати до пологів. При залізодефіцитній анемії у вагітних добові дози і курс лікування визначають індивідуально. Терапія проводиться під лікарським контролем.

Аналоги

Якщо Мальтофер не підходить по інструкції або на початку курсу викликає побічні явища, лікуючий лікар індивідуально підбирає аналог, виходячи з особливостей клінічної картини. Нижче представлені медикаменти з подібним принципом дії в організмі і ємним змістом заліза:

  1. Сорбифер Дурулес. Це жовті таблетки по 30 і 50 шт. в упаковці. По інструкції, пацієнтові призначають по 1 табл. двічі за добу на протязі 3-4 місяців. Для профілактики щодня потрібно вживати по 1 табл., рясно запивати водою.
  2. Феринжект. Це розчин для внутрішньовенного введення у флаконі 50 мг/мл з протианемічними властивостями в організмі. По інструкції, при внутрішньовенному струминному введенні разова доза становить 4 мл, вводиться тричі за тиждень.
  3. Феррум Лек. Це таблетки, сироп та розчин для виконання внутрішньом'язових ін'єкцій. Добові дози та курс лікування залежать від показань, форми випуску ліки, віку пацієнта, описані в інструкції по застосуванню.

Відео

Залізодефіцитна анемія, лікування. Мальтофер

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!