Лікування трофічних виразок нижніх кінцівок – препарати при захворюванні

Поява трофічних виразок на ногах пов'язане з іншими захворюваннями. Такі дефекти можуть провокувати лімфедема, цукровий діабет, атеросклероз. Травми, опіки та обмороження теж часто виступають причиною трофічних виразок. Вони не гояться протягом 6 і більше тижнів . Одним з методів їх лікування є медикаментозні препарати.

Принципи лікування трофічних виразок

Із-за тривалої нестачі кровопостачання, іннервації та живлення шкіри які підлягають тканин розвиваються вогнища некрозу, які в подальшому призводять до відторгнення тканинного детриту (мертвого органічного речовини). Так і утворюються трофічні виразки. Вони з'являються в дистальних (віддалених) відділах нижніх кінцівок. Залежно від причини трофічні виразки нижніх кінцівок поділяються на такі види:

  • Гипертензионные. Формуються внаслідок постійно виникають стрибків тиску.
  • Артеріальні (ішемічні). Пов'язані з погіршенням кровотоку в нижніх кінцівках з-за ендартеріїту або атеросклерозу, при яких просвіт судин звужується.
  • Венозні (варикозні). Розвиваються із-за застою крові на тлі посттромбофлебитической хвороби або хронічного розширення вен.
  • Посттравматичні. Формуються внаслідок травм шкірного покриву і підлеглих тканин. Причинами можуть виступати вогнепальні поранення, укуси, порушення загоєння швів і рубців після операції, пошкодження на місці ін'єкцій у наркоманів.
  • Діабетичні. Розвиваються на тлі цукрового діабету.
  • Інфекційні (піогенні). Виникають при приєднанні різних інфекцій, частіше – бактеріальних.
  • Нейротрофічні. Виникають внаслідок порушення іннервації тканин і роботи живильних їх судин.

Оскільки трофічні виразки нижніх кінцівок мають різноманітну етіологію, схема їх лікування визначається залежно від причини. Тільки усунувши її, можна впоратися з вогнищами некрозу тканин. Терапія здійснюється двома основними методами:

  • Консервативним. Передбачає лікування фонового захворювання за допомогою таблеток та ін'єкцій, зниження температури, зняття больового синдрому і загальне зміцнення організму. Додатково включає застосування місцевих засобів безпосередньо для загоєння ран, їх промивання, дезінфекції та очищення від некротичних мас.
  • Хірургічним. Таке лікування спрямоване на усунення порушень кровотоку, оперативне очищення рани або висічення вогнища некрозу. Метод використовується тільки поза стадії загострення. Після операції лікування продовжують консервативним способом.

Якщо рани поверхневі, то лікування може проводитися амбулаторно, якщо більш глибокі – в стаціонарних умовах. Терапія має такі напрямки:

  • поліпшення венозного відтоку від нижніх кінцівок;
  • загоєння виразки;
  • поліпшення живлення пошкоджених тканин;
  • зняття больового синдрому;
  • пригнічення запального процесу;
  • очищення некротичних ділянок від гнійних скупчень.

Консервативна терапія

Цей вид лікування полягає в прийомі ліків всередину або застосуванні місцевих коштів. Ліків певної фармакологічної групи призначаються з урахуванням першопричини розвитку трофічних виразок нижніх кінцівок:

  • Флеботонікі (зміцнюють судини). Використовуються для лікування варикозної хвороби, тромбофлебіту, перифлебита, болів і набряків посттравматичного характеру. Препарати цієї групи зміцнюють судини і підвищують їх еластичність стінок.
  • Антикоагулянти. Їх основна дія – розрідження крові. Підвищення її згортання і є показанням до лікування антикоагулянтами.
  • Спазмолітики. Призначаються для зняття больового синдрому і спазмів у нижніх кінцівках, викликаних трофічними виразками.
  • Нестероїдні протизапальні засоби. Використовуються для зняття запалень в судинах.
  • Антиагреганти. Це препарати від тромбів, що діють за рахунок пригнічення агрегації (склеювання) тромбоцитів.
  • Антибактеріальні засоби. Використовуються як всередину, так і місцево. Призначаються при приєднанні бактеріальної інфекції, що часто зазначається у разі трофічних виразок нижніх кінцівок. З антибіотиків частіше застосовують цефалоспорини і фторхінолони.
  • Регенеруючі мазі. Допомагають видалити з рани змертвілі тканини, зупинити запалення, поліпшити харчування живих тканин і прискорити їх відновлення.

Для зміцнення судин

Основні завдання лікування флеботониками: зняття судом, тяжкості і болю в нижніх кінцівках, зміцнення судин, поліпшення капілярного кровотоку. Препарати цієї групи випускаються як у вигляді таблеток, так і у формі мазей і гелів. Місцеві форми флеботоников можна використовувати для лікування трофічних виразок тільки на стадії репарації або рубцювання уражених ділянок нижніх кінцівок. На відкриті рани такі кошти не наносять. Приклади флеботоников:

  • Троксевазин. Заснований на троксерутине. Зменшує силу трофічних розладів, тонізує стінки судин, знімає тягар і біль у нижніх кінцівках. Спосіб застосування залежить від форми випуску: капсули (360 р.) – по 300 мг 3 рази на добу, гель (350 р.) – наносять на уражену область вранці і ввечері, легко втираючи до повного всмоктування.
  • Флебодіа. Діюча речовина – діосмін. Ця речовина зменшує розтяжність вен, зміцнює судинну стінку, позбавляє від венозного застою. Випускається препарат у формі таблеток. Середня добова доза – 1 шт. Вартість 60 таблеток становить 1500 р.
  • Венарус. Містить діосмін і гесперидин. Препарат покращує лімфовідтікання, робить капіляри менш ламкими, підвищує тонус і зменшує розтяжність вен. У перший тиждень приймають по 2 таблетки, розділивши їх на 2 прийоми. Надалі можна пити відразу по 2 шт. Ціна 30 таблеток становить 570 р.

Ліки для здорових. Судини

Для зниження в'язкості крові судин

Антикоагулянти використовуються для профілактики і лікування тромбоутворення. Препарати цієї групи зменшують в'язкість крові, тим самим перешкоджаючи утворенню тромбів. Такою властивістю володіють наступні ліки:

  • Дикумарин. Названий за однойменним компоненту в складі. Дикумарин гальмує утворення протромбіну і блокує проконвертин печінки, що викликає подовження часу згортання крові. Препарат приймають по 0,05-0,1 г в перші 2-3 дні, а потім по 0,15-0,2 г на день. Ціна – 1000 р.
  • Гепарин. Основою препарату є гепарин натрію. Це ліки від трофічної виразки на ногах випускається у вигляді гелю для зовнішнього застосування та розчину для ін'єкцій. У першому випадку Гепарин наносять на уражену ділянку 1-3 рази на добу. Профілактична доза ін'єкцій Гепарину становить 5 тис. МО/добу. Гель коштує 250-300 р., ампули з розчином – 350-550 р.
  • Аспірин. Діюча речовина – ацетилсаліцилова кислота. Вона полегшує біль, пригнічує агрегацію тромбоцитів, тим самим зменшуючи в'язкість крові. Випускається у вигляді таблеток, які приймають по 300 мг з перервою по 4-8 год. Ціна Аспірину становить від 80 до 250 н. в залежності від виробника.
  • Урокіназа. Містить однойменне активну речовину, яка здатна розчиняти вже наявні тромби і запобігати появі нових. Урокіназа випускається у вигляді лиофилизата для приготування розчину для інфузій з різними дозуваннями активного компонента: 500 тис. МО, 10 тис. МО, 100 тис. МО, 50 тис. МО. Препарат вводять у вену краплинно або струминно. Дозу підбирають індивідуально. Ціна 1 флакона 500 тис. МО – 5500-6700 р.

Розрідження крові

Для зняття спазму

Мета застосування спазмолітиків – зняття спазмів і знеболювання, що зумовлено розширенням судин. Варто зазначити, що такі препарати при трофічних виразках використовуються рідко, частіше – при тромбоемболії легеневої артерії. Пацієнти часто використовують спазмолітики поза стаціонару для зняття болю, ніж можуть погіршити своє становище. Причина полягає в тому, що такі препарати можуть викликати розвиток синдрому «обкрадання» ураженої кінцівки, з-за якого в неї перестає надходити кров. Призначати спазмолітики повинен тільки лікар. Приклади таких ліків:

  • Спазмалгон. Містить питофенон, метамізол натрію, фенпивериния бромід. Вони мають жарознижувальну, протизапальну та болезаспокійливу дії. Таблетки Спазмалгон приймають по 1-2 шт. після їжі до 2-3 разів за добу. Уколи цього препарату роблять тричі на день в дозах до 5 мл Тривалість ін'єкцій – 5 днів. Вартість 10 ампул по 2 мл – 280 р., 20 таблеток – 220 р.
  • Але-шпа. Діюча речовина – дротаверин, який є миотропным спазмолітиком. Цей компонент знижує тонус і рухову активність гладких м'язів внутрішніх органів, додатково розширюючи судини. Таблетки Но-шпа можна приймати в дозі 120-240 мг на добу. Дозування для ін'єкцій – 40-240 мг. Ціна 25 ампул – 440 р., 100 пігулок – 220 р.
  • Папаверин. Містить папаверину гідрохлорид. Ця речовина є опіумним алкалоїдом, який розслаблює гладком'язові елементи, тим самим знімаючи їх тонус. Таблетки Папаверин приймають 3-4 рази за добу в дозі 0,04-,08 г, свічки використовують у дозі 0,02 г (поступово її доводять до 0,04 г). Схема введення ін'єкцій залежить від віку пацієнта. Вартість 10 таблеток – 18 р., 10 свічок – 55 р., 10 ампул – 100 р.

Від тромбів

Якщо причиною утворення трофічних виразок нижніх кінцівок стали тромби, то використовуються препарати з групи антиагрегантів. Основна мета їх застосування – розчинення кров'яних згустків для відновлення нормального кровотоку. Частіше такі кошти використовуються при варикозної хвороби. Популярними є наступні антиагреганти:

  • Трентал. Містить пентоксифілін – речовина, яка розширює судини, покращує мікроциркуляцію, забезпечує дезагрегацію тромбоцитів, знижує в'язкість крові. Таблетки Трентал приймають внутрішньо під час або після їди по 100 мг. Потім дозу поступово підвищують до 200 мг. Кратність прийому – 3 рази на день. Інфузії Трентала роблять вранці та ввечері у дозі 200-300 мг. Вартість 60 таблеток – 460 р., 5 ампул по 5 мл – 160 р.
  • Курантил. Містить дипіридамол – речовину, що гальмує тромбоцитарную агрегацію. Додатково цей препарат розширює судини, покращує мікроциркуляцію. Курантил випускається у вигляді таблеток з різною дозою дипіридамолу: 25 мг, 75 мг – і у формі драже (25 мг). Для профілактики тромбозів рекомендують приймати по 3-6 таблеток на добу по 75 мг. вартість – 40 шт. – 700 р.
  • Нікотинова кислота. Це вітамін РР, який бере участь у великому кількість окислювальних реакцій, що протікають в живих клітинах. Нікотинова кислота покращує стан тканинного обміну, нормалізує проникність судинних стінок, зменшує набряклість, розширює просвіт судин. Дозування ін'єкцій підбирається індивідуально. Таблетки рекомендують приймати у дозі 12,5-25 мг за добу. Ціна 10 ампул – 33 р., 50 таблеток – 36 р.

тромби в судинах

Нестероїдні протизапальні засоби

Основна дія нестероїдних протизапальних засобів (НПЗЗ) – зниження інтенсивності місцевого запалення. Такі препарати сьогодні застосовуються як альтернатива знеболюючим, особливо у післяопераційний період. Крім того, НПЗП здатні запобігти адгезію деяких формених елементів крові. При лікуванні трофічних виразок нижніх кінцівок це знижує ризик розвитку тромбів. З НПЗЗ частіше застосовуються:

  • Ібупрофен. Названий за однойменним речовини в складі. Має жарознижуючу, аналгезуючу та протизапальну дію. Додатково пригнічує агрегацію тромбоцитів, зменшує згортання крові. Добова доза таблеток становить 3-4 шт. по 200 мг, свічок – 5-10 мг/кг 3-4 рази, гелю – до 4 разів з перервами між нанесеннями у 4 ч. Ціна таблетованої форми Ібупрофену – 15-20 р. Гель варто 90-100 р., свічки – 70-90 р.
  • Диклофенак. Містить однойменне діюча речовина. Добова доза залежить від форми випуску: уколів – 25-50 мг 2-3 рази, гелю – 3-4 рази по 2-4 г (наносити на уражену ділянку), таблеток – 50-150 мг за 2-3 прийоми, свічок – 50-150 мг залежно від показань. Всі вони мають протизапальну, жарознижуючу і болезаспокійливу дії. Вартість 10 свічок – 90 р., гелю – 80 р., таблеток – 40 р., уколов – 50 р.
  • Амбене. Включає гідроксид натрію, дексаметазон, лідокаїн, ціанокобаламін, фенілбутазон. Ці речовини забезпечують виражену протизапальну дію. Випускається Амбене у формі розчину для ін'єкцій. Середня дозування – 1 ін'єкцію на добу. Їх роблять щодня або з перервою в 1 день, але не частіше 3 разів за тиждень. Одна ампула коштує 600-800 р.
  • Лорноксикам. Включає однойменне діюча речовина, що має аналгезуючу, протизапальну, протиревматичну діями. Таблетки приймають внутрішньо по 4 мг до 2-3 разів за добу. Ін'єкції призначають у початковій дозі 8-16 мг, потім при необхідності збільшують до 16-24 мг. Вартість 10 таблеток – 150 р. ампул Ціна варіюється від 700 до 900 р.

Антибіотики

Антибактеріальні препарати для лікування трофічних виразок нижніх кінцівок використовуються при наявності рясно гноящейся рани і серозного вмісту, що спливав із зони ураження. Мета їх застосування – зупинка поширення запалення і запобігання осідання на вогнище патогенної флори. Основні групи використовуваних антибіотиків:

  • пеніцилінів – Ампіцилін, Амоксицилін;
  • фторхінолони – Офлоксацин, Ципрофлоксацин;
  • цефалоспорини – Сульперазон, Цефтазадим;
  • линкозамиды – Кліндаміцин, Лінкоміцин;
  • карбапенемы – Тієнам, Меропенем.

Антибіотики рекомендують використовувати ще на першому етапі лікування, коли виразка зовсім маленька. Вони допомагають впоратися з бешиховим запаленням і флегмону. При трофічних виразках нижніх кінцівок можуть застосовуватися:

  • Офлоксацин. Включає однойменний активний компонент, який порушує синтез ДНК і поділ клітини, викликаючи тим самим загибель бактерії. Добова доза таблеток становить 200-600 мг, розділені на 2 прийоми. Вартість препарату становить 120-150 р.
  • Кліндаміцин. Однойменне речовина у складі цього препарату інгібує у клітинах бактерій синтез білка, викликаючи їх загибель. Таблетки Кліндаміцин при трофічних виразках нижніх кінцівок приймають по 1 капсулі 4 рази на день. Внутрішньовенно та внутрішньом'язово препарат вводять по 300 мг 2 рази за добу. При важких інфекціях дозу збільшують до 1,2-1,7 м, розділені на 3-4 введення. Ціна 10 ампул – 560 р., 16 таблеток – 180 р.
  • Цефтазидим. Теж названий по активному компоненту в складі. Цефтазидим порушує синтез клітинних мембранних компонентів, викликаючи загибель бактерій. Дозування для внутрішньовенних або внутрішньом'язових ін'єкцій – 1000 мг через кожні 8-12 год Вартість 1 флакона – 70-110 р.

Антибактеріальні мазі

Лікування антибіотиками при трофічних виразках нижніх кінцівок може проводитися і за допомогою місцевих препаратів. Завдання їх застосування: придушення розмноження патогенних мікроорганізмів в рані, запобігання приєднання іншої інфекції, зняття запалення. Основні антибактеріальні мазі для лікування трофічних виразок на ногах:

  • Гелиомициновая. Містить геліоміцін – речовина, яке виявляє антибактеріальну активність відносно грампозитивних мікробів. При важких виразках рекомендується накладати пов'язки, просочені цією маззю. В інших випадках засіб наносять на рану без активного втирання 1-2 рази за добу. Ціна мазі складає 50-70 р.
  • Тетрациклінова. Активний компонент цієї мазі – тетрациклін. Він впливає на грампозитивні і грамнегативні бактерії за рахунок блокування в них синтезу білка. Тривідсоткова мазь використовується і як ранозаживляющая. При трофічних виразках нижніх кінцівок засіб наносять 1-2 рази за добу. Використовувати мазь можна до 2-3 тижнів. Ціна – 20-30 р.
  • Левосин. Містить метилурацил, хлорамфенікол, тримекаїн, сульфадиметоксин. За рахунок цих речовин мазь виявляє бактерицидну, знеболюючу, регенеруючу та протизапальну дії. При трофічних виразках нижніх кінцівок Левосин наносять на марлеві серветки, які накладають на рани. Ціна мазі – 80 р.
  • Аргосульфан. Містить сульфатиазол срібла. Ця речовина має протимікробну ефект і сприяє загоєнню трофічних виразок, опіків, гнійних уражень. Крем наноситься на вогнища запалення тонким шаром (2-3 мм) 2-3 рази за добу. Щодня можна використовувати не більше 25 г Аргосульфана. При наявності ексудату попередньо рекомендується очистити рану хлоргексидином або борною кислотою. Вартість Аргосульфана – 320 р.

Регенеруючі мазі

Регенеруючі засоби використовуються вже на стадії, коли на рані утворилася тонка скоринка епітеліальної тканини, т. е. після усунення запального процесу. В цей момент вже повинно бути виключене зараження виразки патогенною мікрофлорою. На цій стадії починаються процеси регенерації, які прискорюють за допомогою ранозагоювальні мазі. Варто зазначити, що деякі з таких препаратів додатково містять речовини, які надають антибактеріальний, імуностимулюючий та знеболюючий ефекти. Приклади подібних мазей:

  • Солкосерил. Містить екстракт крові здорових молочних телят, очищений від білка. Ця речовина активізує процеси тканинного метаболізму, покращує трофіку, стимулює репарацію і регенерацію тканин. Мазь наносять безпосередньо на осередок ураження 1-2 рази за добу. Лікування мокнучих трофічних виразок на ногах теж може здійснюватися за допомогою Солкосерилу. Вартість мазі – 220 р.
  • Левомеколь. Містить диоксометилтетрагидропиридимин та хлорамфенікол. Останнім речовина є антибіотиком. За рахунок такого складу Левомеколь знімає запалення, сприяє загоєнню виразок нижніх кінцівок, пригнічує розмноження бактерій. Антимікробний ефект мазі зберігається навіть у присутності некротичних мас і гнійного відокремлюваного. На відкриті рани Левомеколь накладають за допомогою стерильної серветки або вати, які кріплять за допомогою пластиру або бинта. Не можна застосовувати мазь довше 5-7 днів. Ціна мазі – 100-120 р.
  • Бепантен. Включає декспантенол – речовина, що сприяє регенерації шкірних покривів. Додатково має зволожуючу дію. Випускається Бепантен у формі мазі, крему, лосьйону. Їх наносять на уражену ділянку тонким шаром кілька разів в добу. Вартість препарату становить близько 280-340 р.

Інші засоби для зовнішнього застосування

В окрему категорію можна віднести ліки від трофічних виразок, які виявляють різні властивості: ранозагоювальні, протизапальні, кровоспинні, антимікробні, знеболюючі. Приклади таких засобів:

  • Активтекс. Являють собою серветки з бавовняної тканини, просоченої ефірними маслами, лідокаїном, фурагіном, амінокапронової кислотою, вітамінами С і Е. Засіб має ранозагоювальну, знеболюючу та антимікробну дію. Перед застосуванням серветку замочують у фізрозчині, після чого накладають на рану. Зверху все фіксується пластиром або бинтом. Пов'язку міняють кожні 2-3 дні. Ціна – 160 грн. за 10 серветок.
  • Бранолинд Н. Це ранозаживляющая пов'язка, просочена перуанським бальзамом, який проявляє антисептичні та ранозагоювальні властивості. Її накладають на трофічну виразку, після чого прикривають стерильною тканиною і фіксують бинтом або пластиром. Пов'язку міняють щодня. Вартість 30 шт. – 1800 р.
  • Витаргол. Основою цього спрею виступає водний розчин колоїдного срібла. Ця речовина має антибактеріальну дію щодо стрептокока, стафілокока, синьогнійної палички. Витаргол допомагає захистити шкірні покриви від умовно-патогенної мікрофлори. Спрей розпилюють на рану 1-3 рази за добу. при необхідності поверх накладають стерильну пов'язку. Ціна – 240 р.

Бранолинд Н з перуанським бальзамом

Відео

Як лікувати трофічні виразки на ногах

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!