Антибіотики при флюсі у дорослих і дітей

Флюс – поширене захворювання, яке супроводжується распуханием щоки з-за вчасно непролеченного каріозного зуба. При появі перших симптомів розпирання щоки, болю і запалень ясен, необхідно негайно звертатися до хірурга. Першочергові дії при флюсі: розрізання тканини, видалення зуба і гною, також призначення препаратів для зняття запалення і запобігання попадання інфекції в рану.

Види антибіотиків при флюсі

Гнійний періостит або флюс – це запалення окістя зуба. Патологічна форма ураження карієсом характеризується напухшей, почервонілий і болючою десною. У роті утворюється мішкувата пухлина яскраво-червоного кольору. Причиною появи флюсу стає потрапляння ексудату з гнійного в пульпу зуба – тканина усередині зуба, і в тканину окістя. Нерідко захворювання супроводжується болем, що віддає в око або вухо.

При флюсі гній накопичується над окістям, що подразнює нервові рецептори, тканини набрякають, надають особі асиметричну форму. При прогресуванні піднімається температура, зникає апетит, людина погано спить, у нього починають хворіти щелепні лімфовузли. При відсутності терапії гній накопичується в десні, що може призвести до гнійного абсцесу або флегмоні, а це загрожує зараженням крові.

Частіше лікарі прописують лікування флюсу антибіотиками, а для видалення гною проводять санацію вогнища запалення. В терапію входить розтин абсцесу, видалення зуба, постановка дренажу. Антибіотик призначають у таблетках, внутрішньом'язових або внутрішньовенних уколах. Дітям і літнім призначають порошки для приготування суспензії. Антибактеріальні препарати допомагають зупинити ріст хвороботворних мікробів (стафілококів, стрептококів), які потрапили всередину по наступним причинам:

  • карієс вразив зубний корінь;
  • під час лікування зубів були порушені правила асептики;
  • зубні канали були неякісно запломбовані;
  • тимчасова пломба занадто довго стояла на зубі;
  • в десневой кишеню потрапила інфекція (з їжею, водою);
  • з-за травми в зубі утворилася тріщина;
  • у роті був осередок інфекції, який перейшов всередину окістя – таке трапляється, якщо у людини були ангіна, фурункульоз, тонзиліт.

Лінкоміцин

Одним з найбільш дієвих антибіотиків є Лінкоміцин при флюсі. Він усуває будь-гнійно-запальні процеси в порожнині рота:

  1. Засіб представлено у форматі таблеток та розчину для внутрішньом'язових ін'єкцій на основі лінкоміцину гідрохлориду. Воно має антибактеріальну дію, пригнічує білковий синтез бактерій, порушує вироблення зв'язків між пептидами.
  2. Ліки призначається по 500 мг 3-4 рази в день за півгодини до їжі або через 2 години після курсом не менше тижня. При порушеннях нирок і печінки доза знижується. Внутрішньом'язово розчин вводять по 500 мг двічі на добу курсом 7-14 днів.
  3. Необхідно дотримуватися обережності Лінкоміцину в поєднанні з іншими препаратами, це може приводити до серйозних наслідків.
  4. Протипоказання: вагітність, недостатність нирок, печінки, гіперчутливість, дитячий вік до 3 років. З обережністю ліки призначається при грибкових захворюваннях.
  5. Побічні ефекти: кишкові коліки, запаморочення, слабкість, гіпотонія, нудота, блювання, стоматит, дерматит.
  6. Ціна 20 капсул 250 мг складе 85 рублів.

Застосування лінкоміцину в стоматології — інструкція та відгуки

Амоксицилін

Ліки широкого дії Амоксицилін при флюсі використовується при бактеріальному інфікуванні м'яких і кісткових тканин. Його аналогом є Флемоксин. Інструкція по застосуванню:

  1. Випускається у форматі капсул та гранул для розведення суспензії на основі амоксициліну тригідрату. Антибіотик є представником групи напівсинтетичних пеніцилінів, пригнічує будова стінки клітини.
  2. Призначається по 500 мг тричі на добу, але не більше 6 г за день. Препарат може застосовуватися дітьми в дозі 20 мг/кг ваги.
  3. Щоб уникнути порушень сольового обміну, таблетки запивають великою кількістю рідини.
  4. Протипоказання: інфекційний мононуклеоз, висока чутливість, печінкова недостатність.
  5. Побічні ефекти: алергія, дисбактеріоз, кропив'янка, лихоманка, рідкий стілець, нудота.
  6. Вартість 20 таблеток 500 мг складе 130 рублів.

По-швидкому про ліки. Амоксицилін

Амоксиклав

Антибіотик при флюсі у дорослого має призначатися тільки лікарем. Оптимальним препаратом є Амоксиклав, гнітючий життєдіяльність патогенних бактерій:

  1. Випускається в порошку для приготування суспензії та діспергіруемих таблеток на основі клавуланової кислоти та амоксициліну тригідрату. Вони інгібують бета-лактамази бактерій, деактивує їх зростання.
  2. Приймається за 125-500 мг тричі на добу, суспензія може застосовуватися у дітей і літніх пацієнтів в дозі 10 мг/кг ваги. Курс лікування триває 5-14 днів.
  3. Протипоказання: холестатична жовтяниця, порушення роботи органів травлення або сечовипускання, алергія, лактація, лімфолейкоз, інфекційний мононуклеоз, вік до 12 років для капсул.
  4. Побічні дії: втрата апетиту, судоми, нудота, блювання, діарея, гепатит, коліт, висип, свербіж, дерматит.
  5. Синонім препарату Аугментин.
  6. 14 таблеток коштують 350 р.

Ампіокс

Відмінністю ліки Ампіокс від інших антибіотиків, що використовуються в лікуванні флюсу, є те, що препарат не накопичується в шлунку і кишечнику. Інші його властивості:

  1. Випускається у формі капсул, що містять ампіциліну тригідрат і оксациліну натрієву сіль. Компоненти проявляють високу бактерицидну активність при комбінованих інфекціях і для запобігання появи ускладнень перебігу гнійних процесів.
  2. Приймається по 500-1000 мг 3-4 рази на добу, але не більше 2-4 г щодня. Дітям належить 50 мг/кг ваги, розділених на 2-3 прийоми курсом 1-2 тижнів.
  3. Протипоказання: лімфолейкоз, інфекційний мононуклеоз, гіперчутливість до компонентів. З обережністю використовуються таблетки у дітей, які народилися у матерів з підвищеною чутливістю до пеніцилінів.
  4. Побічні ефекти: кропив'янка, набряк Квінке, анемія, суперінфекція, анафілактичний шок, гіперемія, нудота, діарея.
  5. Вартість за 20 капсул складе 240 р.

Доксициклін

З групи антибіотиків тетрациклінів частіше приймають Доксициклін при флюсі, який володіє розширеним спектром дії по відношенню до аеробних та анаеробних мікробів. Його властивості:

  1. Випускається у форматі капсул на основі доксицикліну гідрохлориду з бактеріостатичною дією.
  2. Препарат майже не сумісний з одночасним прийомом інших ліків, це викликає побічні реакції.
  3. За перший день належить прийняти 100 мг, повторити 1-2 рази на наступні – 100 мг одноразово. Капсули запиваются молоком, кефіром або водою. Для дітей доза становить 4 мг/кг ваги.
  4. Протипоказання: лейкопенія, вік до 8 років, печінкова недостатність, друга половина вагітності.
  5. Побічні дії: запор, анемія, свербіж, підвищення внутрішньочерепного тиску, нудота, блювання, запор, дисфагія, шкірний висип, зміна кольору зубів.
  6. Вартість за 10 капсул складе 30 рублів.

Цифран

Фторхинолоновый антибіотик Цифран справляється з гнійним запальним процесом в тканинах у пацієнтів зі зниженим імунітетом. Властивості засобу:

  1. Таблетки на основі ципрофлоксацину гідрохлориду моногідрату, який інгібує ферменти бактерій і порушує синтез нуклеїнових кислот.
  2. Використовується по 250-500 мг двічі на день курсом 5-7 діб. Ліки приймається натщесерце, запивається великою кількість рідини, може застосовуватися у вигляді ін'єкцій по 200 мг двічі за добу. При захворюваннях нирок доза знижується. Під час лікування слід уникати дії сонячних променів.
  3. Протипоказання: підвищена чутливість, вік до 12 років, грудне вигодовування, вагітність. З обережністю використовується при патології нервової системи.
  4. Побічні реакції: головний біль, діарея, блювання, тромбофлебіт, занепокоєння, артралгія.
  5. Синоніми: Ципрофлоксацин, Ципролет.
  6. Вартість 10 таблеток 350 рублів.

Оксамп-Натрій

Оксамп-Натрій – один з видів антибіотиків для лікування флюсу, напівсинтетичний пеніцилін.

  1. Випускається у вигляді порошку для внутрішньом'язових або внутрішньовенних ін'єкцій, містить ампіцилін та оксацилін натрію. Компоненти володіють бактерицидною активністю, пригнічують будова стінки клітин бактерій, порушують її проникність.
  2. Препарат вводять парентерально. Разова доза дорівнює 500-1000 мг, добова – 2-4 г, дітям до року вводять 100-200 мг/кг ваги тіла. Курс терапії триває 5-7 днів.
  3. Заборонений при підвищеній чутливості, бронхіальна астма.
  4. Побічні ефекти: шкірні висипання, кропив'янка, анафілактичний шок, флебіт, біль у місці уколу, ентероколіт, кон'юнктивіт, лихоманка.
  5. Вартість одного флакона 500 мг складе 10 рублів.

Эколинком

Напівнатуральний препарат Эколинком входить до групи антибіотиків, які допомагають при флюсі. Властивості ліки:

  1. Випускається у вигляді капсул на основі лінкоміцину гідрохлориду моногідрату. Антибіотик входить до групи лінкозамідів, має бактерицидну і бактеріостатичну діями, пригнічує синтез протеїнів.
  2. Пероральні капсули приймати внутрішньо за 1,5 години до або через 2,5 години після їжі 2-3 рази на день. Добова доза дорівнює 1-1,5 г, разова – 500 мг. Дітей 3-14 років призначають 30-60 мг/кг ваги. Курс терапії становить 1-2 тижні.
  3. Протипоказання: виношування дитини, грудне вигодовування, вік до 3 років, гіперчутливість. Ліки з обережністю використовується при грибкових захворюваннях.
  4. Побічні ефекти: нудота, діарея, стоматит, кандидоз, лейкопенія, кропив'янка, тромбоцитопенія, анемія, глосит.
  5. Вартість за 20 капсул складе 340 р.

Сифлокс

Антибіотики при флюсі можуть використовуватися в літньому та дитячому віці з обережністю. Всім іншим можна застосовувати засоби безпечно. Властивості препарату Сифлокс:

  1. Представлений форматом таблеток на основі ципрофлоксацину гідрохлориду моногідрату, що володіє бактерицидною дією. Він порушує функції ферментів мікробів, блокує процес вироблення хромосом.
  2. Таблетки приймаються всередину по 250 мг двічі на день курсом 7-10 діб, запиваются водою. При порушенні роботи нирок доза знижується вдвічі. Після усунення явних ознак мікробного зараження ліки приймають ще 72 години для попередження розвитку рецидиву інфекції.
  3. Протипоказання: юний вік, вагітність, гіперчутливість, лактація, атеросклероз, епілепсія, непереносимість компонентів.
  4. Побічні ефекти: головний біль, поліурія, втома, гіпотензія, непритомність, нудота, висипання на шкірі, мігрень, артралгія.
  5. Ціна за 25 таблеток – 230 рублів.

По-швидкому про ліки. Ципрофлоксацин

Ципрогексал

Призначити антибіотики при флюсі може тільки лікар. Популярний препарат Ципрогескал справляється з гнійними і запальними захворюваннями ротової порожнини:

  1. Таблетки на основі ципрофлоксацину гідрохлориду моногідрату входять до групи фторхінолонів. Синтетичний антибактеріальний препарат виявляє бактерицидну дію, пригнічує активність ферментів бактерій, порушує синтез ДНК.
  2. Доза препарату встановлюється індивідуально. Дорослим показано 250-500 мг двічі на добу курсом 7-14 днів. У перший день приймають 500 мг. Дітям призначають 20 мг на кг ваги курсом 10-14 діб. Літнім пацієнтам з порушеннями роботи нирок дозування знижується. Бажано приймати таблетки натще, запивати водою. Молоко і йогурт знижує всмоктування активних елементів.
  3. Протипоказання: індивідуально висока чутливість до компонентів, вік до 5 років, лактація, вагітність.
  4. Побічні реакції: нудота, диспепсія, метеоризм, втрата апетиту, тремор, шкірний свербіж, пропасниця, артралгія, припливи, тахікардія, м'язовий біль, тендиніт.
  5. Ціна за 20 шт. дорівнює 190 р.

Відео

Флюс зуба: що робити, якщо щоку роздуло

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!