Препарати заліза при анемії, кращі для лікування

При необхідності профілактики або лікування вже існуючої залізодефіцитної анемії пацієнту призначаються препарати заліза. Симптоми небезпечного захворювання можуть розвиватися в будь-якому віці, при вагітності, лактації, неправильному раціоні. У таких ситуаціях лікарі прописують сиропи, капсули, розчини на основі солей або гідроксиду заліза.

Причини дефіциту заліза

Щоб лікар зміг призначити препарати з залізом пацієнтові, він повинен діагностувати залізодефіцитну анемію. Вона розвивається за наступним причин:

  1. Хронічні кровотечі – на їх частку припадає 80% всіх випадків розвитку захворювань. До них відносяться ураження шлунково-кишкового тракту при виразці, геморої, пухлинах, ерозивно гастриті, дивертикульозі кишечника. У жінок анемія розвивається внаслідок рясних місячних, міоми матки, кровотеч. У всіх інших причина пов'язана з легеневими, носовими втратами крові, пієлонефритом, сечокам'яною хворобою, злоякісними пухлинами сечового міхура і нирок.
  2. Хронічні запальні захворювання – при наявності в організмі вогнища запалення залізо депонується, що призводить до його прихованого дефіциту. Замість формування гемоглобіну елемент просто накопичується в депо і не витрачається.
  3. Вагітність, грудне вигодовування, фізичні навантаження, інтенсивний ріст дітей, активні заняття спортом – всі ці стани викликають підвищену потребу в мікроелементі.
  4. Порушення засвоєння заліза – стан, що супроводжує деякі хвороби, наприклад, синдром мальабсорбції, амілоїдоз кишечнику, хронічний ентерит, резекція тонкої кишки.
  5. Неправильний і погано збалансований раціон харчування – таке характерне для новонароджених і маленьких дітей, вегетаріанців.

Причини анемії - Доктор Комаровський

Добова потреба в залізі

Препарати при залізодефіцитній анемії призначаються, якщо є відхилення від норми споживання заліза. Його добові показники:

Підлога

Вік

Потреба заліза на добу, мг

Чоловіки

Дорослі

Тринадцять

Юнаки

21

Чоловічої та жіночої статі

Діти 1-12 років

22

До року

67

Жінки

Дорослі

21

Дівчата

20

При вагітності

80

Незалежно від того, скільки заліза містить їжа, за добу всмоктується кишечником не більше 2 мг мікроелемента за умови, що людина здорова. За добу дорослий чоловік з волоссям і епітелієм втрачає близько 1 мг заліза, а жінка під час місячних – 1,5 мг. За умови нормального харчування в депо чоловіка потрапляє 1 мг цього мікроелемента, жінки – 0,5 мг. При поганому харчуванні, хронічних хворобах, рясних місячних залізо повністю витрачається, так починається розвиватися анемія.

Для нормалізації вироблення гемоглобіну призначають пероральні препарати заліза. Лікар дивиться на аналізи, прописує курс довжиною кілька місяців для поповнення депо. Жінкам дітородного віку для профілактики анемії необхідно приймати вітаміни та біологічно активні добавки з додаванням заліза (200 мг чистого елемента в добу) сім місячних днів протягом кожного місяця.

Ознаки нестачі заліза

На початкових стадіях розвитку залізодефіцитної анемії ознаки не проявляються. Згодом вони розвиваються у наступні:

  • Слабкість, млявість, швидка стомлюваність.
  • Запаморочення, втрата апетиту і смаку.
  • Блідість і сухість шкіри, ламкість волосся, шарування нігтів.
  • Надмірне випадання волосся.
  • Тріщини в куточках рота.
  • Задишка, прискорене серцебиття.
  • Згладженість смакових сосочків на язиці.
  • У вагітних може з'явитися дивну пристрасть – є крейда або землю.

Механізм дії залізовмісних препаратів

Препарати для лікування залізодефіцитної анемії містять двовалентне або тривалентне залізо. Солі першого сполуки поглинаються клітинами слизової оболонки органів шлунково-кишкового тракту. Це відбувається шляхом зв'язування апоферритина в ентероцитах з іонами. Через це препарати солей сульфату, глюконату, фумарату, лактату, сукцинату та глутамату мають підвищену біодоступністю і доступною ціною.

До недоліків солей двовалентного заліза відносяться високий рівень шлунково-кишкових побічних ефектів, зниження доступності при поєднанні з ліками, танінами, антацидами. Засоби призначають тільки натщесерце, їх передозування загрожує гострим отруєнням, особливо у дітей молодшого віку. Гематологи рекомендують не більше 200 мг препаратів в добу (у перерахунку на елементарне залізо), а для вагітних – 100-120 мг.

Солі тривалентного заліза менш прийнятні, тому що для поглинання іонів вони повинні відновитися до двовалентного елемента. Це призводить до меншої біодоступності препаратів. Ще однією причиною складності прийому стають легкий гідроліз солей у верхніх відділах тонкого кишечника, утворення малорозчинних гідроксидів і зниження їх засвоюваності.

Препарати заліза при залізо дефіцитній анемії

Кращі препарати заліза при анемії

Препарати заліза для внутрішньовенного введення менш кращі порівняно з таблетками, драже, краплями, капсулами та сиропами. Кращі засоби для лікування залізодефіцитної анемії:

Препарати заліза при анемії

Лікарська форма

Форма заліза, концентрація

Спосіб застосування

Ціна, рублів

Сорбифер Дурулес

Таблетки

Сульфат, 320 шт. на

2 таблетки щодня, курсом 3-4 місяці

490 за 50 таблеток

Тардиферон

Таблетки, драже

Сульфат, 256 шт. на

1-2 шт. щодня

240 за 30 таблеток

Актиферрин

Капсули, розчин, сироп

Сульфат, 113 мг на капсулу

1 шт. двічі в день

275 за 50 капсул

Тотему

Пероральний розчин

Глюконат, 5 на 1 мл

2-4 ампули щодня

300 за 20 ампул по 10 мл

Гемофер

Краплі, драже

Хлорид, сульфат, 325 на 1 шт.

1 шт. 1-2 рази в день

196 за 30 драже

Хеферол

Капсули

Фумарат, 35 шт.

1-2 шт. щодня курсом до 12 тижнів

300 за 30 капсул

Гемохелпер

Капсули

Двовалентне, 60 шт. на

1-12 капсул щодня

570 за 60 капсул

Ферроплекс

Таблетки

Сульфат, 50 шт. на

150-300 мг на день у 2-3 прийоми

110 за 100 таблеток

Ферлатум

Пероральний розчин

Протеинсукцинилат, 800 на флакон

По 1-2 флакона у два прийоми кожен день

900 за 20 флаконів по 15 мл

Мальтофер

Таблетки, краплі, сироп, пероральний і парентеральний розчини

Гідроксид полимальтозат, 100 шт.

1-3 шт. щодня

330 за 30 таблеток

Монофер

Внутрішньовенний розчин

Гідроксид полиизомальтазат, 100 на 1 мл

100-200 мг тричі на тиждень

420 за 5 ампул

Феррі

Сироп

Гідроксид полимальтозат, на 41,6 мл

2,5-30 мл щодня

110 за флакон

Венофер

Розчин для внутрішньовенного введення

Гідроксид сахарозный комплекс, на 540 мл

1,5 мг на кг маси тіла

2980 за 5 ампул

Космофер

Розчин для внутрішньом'язового та внутрішньовенного введення

Гідроксид декстран, 50 мл

100-200 мг двічі на тиждень внутрішньом'язово

3900 за 5 ампул по 2 мл

Фенюльс

Капсули

Сульфат, 45

1 капсули щодня

60 за 10 капсул

Декстафер

Розчин для ін'єкцій

Гідроксид сахарозный комплекс, 25 мл на

15 мг на кг ваги

1800 за 10 ампул

Препарати заліза для дітей

Залізо в ампулах для ін'єкцій для дітей не призначається, якщо тільки в них не виявлена важка залізодефіцитна анемія. Дитині прописуються драже, сиропи або краплі. Їх прийом допомагає поліпшити кровопостачання киснем судин головного мозку. Від народження і до двох років можна застосовувати Гемофер, Мальтофер, Актиферрин. З 2 до 5 років малюкам дають сиропи Ферронал, Актиферрин, Феррум Лек. Вони забезпечені мірним ковпачком для зручного вимірювання ліки. Діти старше п'яти років можуть приймати таблетки. Вони не забарвлюють емаль зубів в жовтий колір.

Перевагу слід віддати капсулам із захисною оболонкою Актиферрин, Гемофер, Феррум Лек, Тардиферон. Дозування призначається лікарем, але не повинна перевищувати 3 мг на кг ваги на добу. Тривалість курсу складе 2-6 місяців. Таблетки ковтаються цілком, їх не можна розжовувати, але можна запивати водою. Під час лікування слід збагатити дитячий раціон харчування м'ясом, фруктами, овочами. Якщо препарати, що містять двовалентне залізо, в харчування включають продукти, багаті вітаміном З, тривалентне – амінокислотами.

При вагітності

Якщо у майбутньої матері діагностована анемія, їй слід звернутися до лікаря за призначенням лікарського препарату. Лікування здійснюється стандартними засобами, при виборі яких враховується дефіцит вітаміну В12, алергологічний анамнез. Щоб лікування було ефективним, вагітній жінці потрібно скорегувати своє харчування – включити в нього бобові, висівки, вівсянку, гречку, сухофрукти.

Для профілактики анемії призначають 30-40 мг заліза на добу в третьому триместрі. При схильності до анемії профілактика проводиться на 12-14 21-25 тижнях – під час цього 30-40 мг мікроелемента приймається 2-3 рази щотижня. Якщо виявлена стійка залізодефіцитна анемія, жінці необхідно пити по 100-200 мг препаратів щодня. За умови, що вагітна страждала від анемії і до зачаття, під час виношування дитини необхідно пити по 200 мг коштів. Під час лактації прийом триває.

Особливості прийому препаратів із залізом

Щоб залізовмісні препарати при анемії ефективно допомогли в боротьбі із захворюванням, потрібно знати особливості їх прийому. Лікарі рекомендують дотримуватися наступних правил:

  1. Не можна призначати препарати самостійно, змінювати дозування. Інакше це загрожує ускладненнями і отруєнням. При вагітності прийом ліків супроводжується суворим контролем лікаря.
  2. Парентерально кошти використовуються при операціях на органах травного тракту, видалення частини шлунка або кишечнику, при загостренні виразки, панкреатиті, ентериті, неспецифічному виразковому коліті.
  3. Заборонено поєднувати препарати заліза з коштами на основі кальцію, антибіотиками тетрацикліном, антацидами, Левоміцетином.
  4. Якщо в процесі терапії пацієнт страждає від диспепсії, йому призначають ферментні препарати Фестал, Панкреатин.
  5. Покращувати всмоктування заліза можуть сорбіт, аскорбінова, лимонна, янтарна кислоти, мідь, вітаміни В6, В1, А, Е, кобальт.
  6. Залізовмісні препарати бажано приймати між прийомами їжі.
  7. Якщо на тлі лікування у пацієнта виявляються негативні симптоми, ліки замінюють.
  8. Анемія лікується призначенням первісної мінімальної дози з поступовим її підвищенням. Процес терапії тривалий – спочатку 2 місяці лікувальні дози, потім 2-3 місяці вони профілактичні.
  9. Приблизна добова доза для дорослої людини – 180-200 мг щодня. Приблизно за три тижні залізодефіцитна анемія коригується наполовину, а через два місяці вона виліковується.
  10. Якщо у пацієнта відзначається непереносимість кошти, то заміна його іншим препаратом заліза при анемії не допоможе – негативно діє елемент. В такому випадку ліки приймають після їжі або знижують дозування, збільшуючи курс лікування до півроку.

Що не можна їсти, коли приймаєш препарати заліза? - Доктор Комаровський

Протипоказання

У залізовмісних медикаментів існують свої протипоказання. Їх не можна застосовувати при таких станах:

  • лейкоз, онкологія крові;
  • апластична, гемолітична анемія;
  • хронічні захворювання печінки, нирок;
  • одночасний прийом з антацидами, тетрацикліном, препаратами кальцію, харчовими продуктами, багатими на кальцій, кофеїном, клітковиною.

Побічні явища

Таблетовані та інші форми залізовмісних засобів можуть призводити до побічних дій. Частіше вони проявляються з боку шлунково-кишкового тракту, при прийомі солей двовалентних. До побічних реакцій належать:

  • нудота, блювання, біль у шлунку;
  • зниження апетиту, розлади стільця, метеоризм, запор;
  • слабкість, головні, м'язові болі, запаморочення;
  • висип на шкірі, свербіж;
  • болі в суглобах;
  • металевий присмак у роті;
  • тахікардія, гіпотензія;
  • потемніння калу;
  • почервоніння шкіри обличчя;
  • набряк, почервоніння при уколі, підвищення температури;
  • анафілактичний шок;
  • лімфаденопатія.

Відео

Залізо (Ферум). 10 фактів

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!