Ліки від задишки: як приймати

Одним з найпоширеніших симптомів різних захворювань є задишка, яка характеризується відчуттям задухи, нестачі повітря, прискореним диханням. Змінюється глибина видиху, вдиху, дихання стає шумним, жорстким. Ліки від задишки при серцевій недостатності призначає лікар після проведення діагностики.

Причини виникнення задишки

Відчуття нестачі повітря, прискорене дихання називають задишкою. Це явище може бути патологічного чи фізіологічного характеру (наприклад, при фізичних навантаженнях або при знаходженні в гірській місцевості з розрідженим повітрям). Для усунення фізіологічної задишки необхідно усунути її причину. При патологічному типі необхідно спеціалізоване лікування. Серед причин задишки виділяють:

  • порушення серцевої діяльності (інфаркти, ішемічна хвороба, вади розвитку серця);
  • судинна недостатність;
  • анемія важкого ступеня;
  • порушення легеневої вентиляції при емфіземі, бронхіальній астмі, бронхіті, бронхоспазмі та ін.

Лікування патологічної задишки

Комплекс терапевтичних заходів залежить від причини розвитку задишки. Крім того, лікування спрямоване на усунення симптоматики та відновлення нормального функціонування організму. Терапія патологічної задишки складається із застосування фармакологічних препаратів різних груп, застосування лікувальної гімнастики та фізкультури, фізіотерапевтичних процедур (масажу, прогрівань, електрофорезу та ін).

Крім того, при вираженій задишці необхідно дотримуватися збалансованої дієти з низьким вмістом солі, смажених і жирних продуктів. Рекомендується відмовитися від паління та вживання алкогольних напоїв. Слід уникати емоційних перенапружень, стресів, недосипу. Режим фізичної активності скоректує лікар після постановки діагнозу і проведення первинного обстеження.

Ліки при серцевої задишки

Перед призначенням медикаментозної терапії задишки необхідно провести полню діагностику для виявлення етіології цього симптому. Пам'ятайте, що таблетки від серцевої задишки повинен призначати тільки лікар, оскільки багато препаратів для лікування серцево-судинних патологій відносяться до сильнодіючих і можуть призвести до побічних дій. Застосовують наступні групи медикаментів:

  • глікозиди;
  • інгібітори АПФ (ангіотензинперетворюючого ферменту);
  • діуретики;
  • вазодилататори;
  • холіноблокатори;
  • бета-адреноміметики;
  • статини;
  • антикоагулянти;
  • антитромботичні засоби.

Глікозиди

Лікарські засоби з групи серцевих глікозидів покращують кровообіг, викликаючи набряки і застій крові, збільшуючи силу скорочень, тонус міокарда, сповільнюючи при цьому частоту пульсу. Джерелами глікозидів є наперстянка пурпурова, жовтушник розлогий, конвалія травнева. Ліки надають токсичну дію на печінку і нирки, тому необхідно з точністю дотримуватися дозування.

Серед особливостей відзначають необхідність повільного (протягом 15 хвилин) введення за умови внутрішньовенного застосування для запобігання різкого підвищення артеріального тиску. Такі таблетки від задишки у літніх людей рекомендується застосовувати з обережністю внаслідок високого ризику розвитку фібриляції шлуночків і синусової аритмії. Побічними ефектами глікозидів є нудота, галюцинації, втрата апетиту. Для лікування застосовують Дигоксин, Целанид, Строфантин.

Інгібітори АПФ

Препарати з групи інгібіторів АПФ (ангіотензинперетворюючого ферменту) перешкоджають синтезу гормону ангіотензину, який звужує артерії. Медикаменти цієї групи мають антиаритмічну, судинорозширювальну, хронотропну та діуретичну дію, знімають спазми дрібних судин. Крім того, під дією інгібіторів АПФ знижується артеріальний тиск. Застосовують ці засоби, як правило, для лікування артеріальної гіпертензії, компенсування серцевої недостатності. Серед інгібіторів АПФ найефективнішими є Зофеноприл, Раміприл.

Діуретики

Препарати групи сечогінних засобів (діуретиків) призначені для виведення зайвої рідини з організму, зниження об'єму циркулюючої крові і зниження артеріального тиску. Медикаменти, як правило, призначають при гіпертонічній хворобі, застоях крові при порушеній гемодинаміці внаслідок вроджених і набутих вад серця, його клапанного апарату.

Побічними ефектами сечогінних засобів є нудота, запаморочення, блювота, втрата апетиту, порушення свідомості, ниркова недостатність, гіпонатріємія, тахікардія, аритмії. З обережністю слід застосовувати діуретики людям з нирковою, печінковою недостатністю, гіпотонікам. Як правило, використовують Лазикс, Фуросемід, Гіпотіазид, Манітол.

Вазодилататори

Лікарські засоби з групи вазодилататорів розширюють просвіт периферичних судин дрібного і середнього калібру. Препарати зменшують венозний застій, знижують артеріальний тиск при стійкій гіпертензії. З обережністю слід застосовувати вазодилататори при недостатній роботі нирок, вираженій аритмії, варикозному розширенні вен і перенесеному інсульті. Для комплексної терапії серцевих захворювань призначають Апрессін, Тонорма, Нітрогліцерин.

Холіноблокатори

Ліки блокують дію холінергічних рецепторів, завдяки чому збільшується частота серцевих скорочень, усуваються аритмические явища. Крім того, холіноблокатори запобігають розвиток патологій провідної системи серця. Серед протипоказань до застосування відзначають різні форми глаукоми і гіперплазію передміхурової залози. Як правило, при задишці призначають Атровент, Беродуал.

Бета-адреноміметики

Препарати з цієї групи стимулюють бета-адренорецептори, розташовані в серці, судинах і інших органах. Ефект від застосування таких медикаментів полягає в посиленні скорочень міокарда, збільшення частоти серцевих скорочень, прискорення провідності імпульсів по нервових волокнах міокарда, підвищення артеріального тиску. Протипоказаннями до призначення бета-адреноміметиків є ішемічна хвороба, артеріальна гіпертензія, інсульт. Для лікування застосовують Беродуал, Беротек, Салметерол.

Антикоагулянти

Це лікарські засоби, що перешкоджають утворенню тромбів. Основна фармакологічна дія препаратів полягає в розрідженні крові. Медикаменти підрозділяють на кілька груп за механізмом дії: прямі і непрямі. Прямі безпосередньо впливають на фермент тромбін і пригнічують його активність. Непрямі повністю знищують тромбін, покращують кровопостачання міокарда, розслаблюють гладком'язові волокна. Як правило, призначають Варфарин, Синкумар.

Антитромботичні препарати

Група фармакологічних засобів, які руйнують речовина фібрин в тромбах називаються антитромботическими препаратами. Ліки застосовуються як для вирішення сформованого тромбу, так і для профілактики їх виникнення. Основними протипоказаннями до використання антитромбических коштів є вроджені порушення згортання крові і виразкова хвороба шлунка. У клінічній практиці широко застосовують Кардіомагніл, Курантил.

Статини

Препарати групи статинів – це гіполіпідемічні медикаменти. Механізм фармакологічної дії полягає в пригніченні синтезу, що сприяє утворенню холестерину і атеросклеротичних бляшок. Крім того, статини сприяють регенерації ендотелію (внутрішньої вистилки) судин. Найбільш ефективні таблетки від серцевої задишки з цієї фармакологічної групи – медикаменти, діючими речовинами яких є речовини аторвастатин і церивастатин питавастатин.

Статини слід приймати з обережністю людям старше 50 років із спадковою схильністю до раптової зупинки серця, пацієнтам з інсультами та інфарктами в анамнезі, морфологічної серцевою недостатністю, цукровим діабетом, стенокардією. Такі препарати при задишці заборонено приймати людям, що страждають гострою печінковою недостатністю. Серед статинів при задишці ефективні Липостат, Анвистат.

Чому виникає задишка при серцевій недостатності?

При легеневій задишці

Утруднення дихання і газообміну супроводжує всі захворювання бронхолегеневої системи. Медикаментозна терапія при цьому залежить від причин задишки. Як правило, призначають такі групи лікарських засобів:

  1. Антибіотики. Препарати протимікробної дії призначають при пневмоніях, інфекціях верхніх і нижніх дихальних шляхів. Призначають лікарські засоби широкого спектру дії – Пеніцилін, Фторхинол, Триамцинолон.
  2. Стероїдні протизапальні засоби. Призначені для усунення запалення в бронхах, набряку слизової оболонки. Популярними препаратами є Флутиказон, Преднізолон, Сальбутамол.
  3. Бронхорозширювальні препарати (адреноміметики). Сприяють розслабленню гладкої мускулатури бронхів і полегшення дихання. Застосовують Еуфілін, Фенотерол, Сальметерол.
  4. Відхаркувальні препарати. Розріджують і виводять секрет з бронхів. Застосовують, як правило, при бронхіті. Серед відхаркувальних препаратів ефективні: Амброксол, Ацетилцистеїн, Аскорил.

При анемії

Розвиток задишки анемического характеру відбувається внаслідок руйнування гемоглобіну або еритроцитів, що переносять кисень по організму, або їх недостатньої вироблення. Причинами такого стану можуть бути інфекційні патології, регулярні кровотечі (носові, маткові та ін), онкологічні ураження, дефіцит поживних речовин. Лікування спрямоване на усунення причини анемії і підтримання стану пацієнта.

Ліки при задишці анемического походження призначають, насамперед, для відновлення рівня гемоглобіну. До них відносять Ціанокобаламін (вітамін В12), фолієву кислоту, препарати заліза (Феррум Лек, Ферроплекс, Сорбифер Дурулес). При частих кровотечах застосовують різні групи кровоспинні медикаменти (Транексам, хлорид кальцію, Аскорутин).

Відео

ЗАДИШКА. При будь захворювань виявляється задишка?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!