Фемоден – інструкція по застосуванню і відгуки

Планування вагітності давно є частиною способу життя мільйонів жінок. При цьому важливо користуватися засобами, які поєднують в собі ефективність і максимальну безпеку для здоров'я. Фемоден – перевірений препарат, який рекомендується досвідченими гінекологами.

Склад Фемодена

Драже Фемоден (Femoden) мають комбінований склад, випускаються по 21 шт. в блістері. Особливості їх компонентів:

Активні інгредієнти

Етинілестрадіол, гестоден

Допоміжні речовини

Тальк, лактози моногідрат, монтангликолевый віск, повідон, крохмаль, карбонат кальцію, магнію стеарат, натрію кальцію едетат

Як діє препарат

Медикамент надає естроген-гестагенний і контрацептивний ефекти, відноситься до ліків з низькою дозуванням гормонів. Фемоден впливає на систему яєчники-гіпоталамус-гіпофіз, пригнічує гормональну вироблення речовин, що стимулюють дозрівання фолікулів. Він призводить до пригнічення овуляції, активації змін в цервікальної секреції слизу. Препарат не має андрогенну дію, знижує сприйнятливість ендометрію до закріплення бластоцисти

Обидва активні компоненти швидко всмоктуються. Гестоден первинним чином проходить через печінку, але не розщеплюється, на відміну від етинілестрадіолу, який значною мірою метаболізується. Велика частина естрадіолу з'єднується з білками плазми, що проникає в грудне молоко. Ліки володіє 99%-ний біодоступністю. Гестоден з'єднується з глобуліном та альбумінами, що зв'язують статеві стероїди. Обидва компоненти виводяться у вигляді метаболітів з сечею і жовчю.

Показання до застосування

Препарат використовується як оральний контрацептив. Засіб служить для запобігання небажаної вагітності, його можуть призначити для нормалізації менструального циклу у випадках, якщо кровотечі дуже болісні, сильні або нерегулярні. Приймати препарат потрібно за призначенням лікаря. Самостійно вирішувати пити його не варто – це небезпечно, навіть якщо уважно прочитати інструкцію. Перед початком курсу варто здати аналіз крові на жіночі гормони.

Спосіб застосування і дозування

Протизаплідні Фемоден приймаються перорально. Драже вживаються в один і той же час доби кожен день, запиваются невеликою кількістю води. Драже приймається по 1 штуці протягом трьох тижнів, після робиться семиденний перерву, починається нова пачка. На 2-3 день перерви починається кровотеча. В інструкції по застосуванню є правила прийому протизаплідних:

  1. Якщо жінка до цього не приймала гормональні таблетки, їй варто розпочати упаковку на 1-5 дні менструального циклу. У перший тиждень потрібно додатковий захист.
  2. Якщо пацієнтка приймала комбіновані оральні контрацептиви, то починати прийом Фемодена потрібно на наступний день після того, як закінчився прийом попереднього ліки. Якщо перерва на менструацію, то прийняти драже потрібно не пізніше наступного дня.
  3. При переході з гестагенсодержащие таблеток (міні-пілі) або з вивільняють гестаген внутрішньоматкових спіралей або прийом ліків Фемодена можна почати в будь-який день. Якщо використовувався імплантат – в день видалення. Протягом першого тижня застосовуються додаткові методи контрацепції (презервативи).
  4. Після аборту на першому триместрі вагітності прийом препарату здійснюється негайно, додатковий захист не потрібно. При аборті на другому триместрі вагітності або після пологів драже вживаються через 3-4 тижні. Якщо приймати таблетки пізніше, спершу треба переконатися у відсутності вагітності.
  5. Якщо драже пропущено менше 12 годин тому, контрацептив ефективний. Пропущену дозу приймають якомога раніше, наступну – в належний час. При простроченні прийому більше 12 годин дозування приймається як можна раніше, потім драже вживаються в звичайний час, але протягом тижня потрібно додатково оберігатися і виключити ймовірність вагітності.
  6. При пропуску Фемодена на 12 годин і більше на третьому тижні циклу драже приймається як можна раніше, наступний прийом стандартний, але тижневу перерву після закінчення упаковки не робиться. Відразу починають приймати другу. Поки вона не закінчиться, ризик кровотечі мінімальний, але можуть з'явитися мажучі виділення з піхви.
  7. Якщо при пропуску прийому драже в семиденний перерву не було кровотечі, слід виключити ризик вагітності.
  8. Якщо протягом чотирьох годин після прийому ліків була блювота або діарея, необхідно додатково оберігатися.
  9. При необхідності відстрочити менструацію препарат продовжують приймати без семиденного перерви, поки не закінчиться друга упаковка. Під час прийому можуть бути мажучі виділення або незначні кровотечі.

Лікарська взаємодія

Згідно інструкції по застосуванню, одночасне використання Фемодена неприпустимо з іншими гестаген - або этинилэстрадиолсодержащими препаратами. Антибіотики скорочують рівень діючих речовин у плазмі крові, знижують ефективність захисту. Аналогічним ефектом володіють Рифампіцин, Гідантоїн, Фенілбутазон. Таких комбінацій слід уникати.

Побічні дії Фемодена

Під час прийому контрацептивного драже Фемоден можуть спостерігатися побічні ефекти. Про них сказано в інструкції:

  • поява хлоазми (гіперпігментації шкіри);
  • нудота, зміна ваги, затримка рідини в організмі (набряки), блювання;
  • кропив'янка на шкірі, висипання;
  • нагрубання молочних залоз, виділення з сосків, біль у грудях;
  • головний біль, мігрень;
  • зміна інтенсивності і показників піхвового секрету, зниження лібідо;
  • набряк, анафілаксія;
  • тахікардія;
  • часта зміна настрою;
  • непереносимість контактних лінз через сухості рогівки.

Передозування

Якщо прийняти збільшену дозу Фемодена за один прийом, можливо розвиток передозування. Її симптомами стають вагінальні кровотечі, нудота, мажучі піхвові виділення, тахікардія, блювання. Специфічного лікування при передозуванні препаратом немає. Рішення про терапії приймає лікар-гінеколог. Він може призначити промивання шлунка, симптоматичну терапію.

Протипоказання

Інструкція по застосуванню Фемодена розкриває протипоказання, при яких не можна використовувати препарат. До них відносяться:

  • негативна реакція організму на компоненти складу;
  • пухлини печінки, включаючи їх прояв в анамнезі;
  • важкий цукровий діабет з ускладненнями на судинній системі;
  • гіпертригліцеридемія;
  • мігрень з вогнищевими неврологічними патологіями;
  • невстановлена причина маткових кровотеч;
  • порушення функції печінки;
  • тромбоемболія;
  • панкреатит;
  • вагітність.

Умови продажу та зберігання

Фемоден – це рецептурний препарат, який потрібно зберігати при температурі до 25 градусів протягом п'яти років.

Аналоги Фемодена

Замінити препарат при його відсутності в аптеках можна аналогічними пероральними контрацептивами. До них відносяться:

  • Линдинет – таблетки на основі етинілестрадіолу і гестодена;
  • Мидиана – таблетки, що містять дроспиренон, етинілестрадіол;
  • Джес – таблетки на основі етинілестрадіолу, дроспиренона;
  • Регулон – таблетки, що містять дезогестрел, етинілестрадіол;
  • Ярина – таблетки на основі дроспиренона, етинілестрадіолу;
  • Жанін – драже, що містять диеногест, етинілестрадіол;
  • Клайра – таблетки на основі естрадіолу валерата, диеногеста.

Ціна Фемодена

Таблетки Фемоден можна купити через аптеки або інтернет-сайти за цінами, що залежать від цінової політики продавців. Приблизна вартість по Москві складе:

Найменування препарату, характеристики

Найменування аптеки

Ціна, рублів

Фемоден таблетки 75 мкг+30 мкг, 21 шт.

WER.RU

770

ЗдравЗона

800

Аптека ІФК

960

Пігулки.ру

815

Відгуки

Дана, 29 роківЧула хороші відгуки про препарат, тому, коли виникла необхідність застосування, віддала перевагу йому. Препарат приймала близько 8 місяців. Довіра Фемоден повністю виправдав. Побічних ефектів, крім невеликих перепадів настрою, помічено не було. Хоча допускаю, що це наслідок інших причин.
Вероніка, 34 рокиКористувалась протизаплідними засобами два періоду у житті. Перший раз купила Фемоден за порадою фахівця. Вдруге обрала його, виходячи з власного позитивного досвіду застосування препарату. Функцію свою препарат виконав на всі 100%. При вирішенні приймати ці капсули важливо не пропускати прийоми.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!