Леворин – інструкція із застосування, показання, форма випуску, склад, дозування і ціна

При грибкових захворюваннях (мікози) необхідний прийом спеціальних фунгіцидних засобів. Вони пригнічують ріст патогенних збудників, знімають симптоми свербежу та печіння, нормалізують мікрофлору організму. Для лікування деяких хвороб актуально використання препарату Леворина. Ознайомтеся з його інструкцією по застосуванню.

Що таке Леворин

Медикамент Леворин (Levorin) відноситься до природних антибіотиків з фунгіцидною дією, спрямованим по відношенню до грибкової мікрофлори. Його основна речовина леворин проявляє високу активність, знищує ряд патогенних збудників. Засіб випускається російськими фармацевтичними компаніями Біосинтез і ГНИИСКЛС, має свої протипоказання, спосіб використання і особливості застосування, зазначені в інструкції.

Склад

Основним компонентом складу є натрієва сіль леворина. Її терапевтична активність вимірюється в одиницях дії – 1 мг таблеток, свічок або мазі припадає не менше 10 тисяч таких одиниць. Допоміжними компонентами свічок служать жирова основа з маслом какао і кондитерським жиром, таблеток – лактоза, магнію стеарат, полівінілпіролідон та колоїдний діоксид кремнію, мазі – вазелін і ланолін.

Форма випуску

Леворин представлений трьома основними формами. Їх відмінності:

Опис препарату

Упаковка для продажу

Таблетки

Білі круглі таблетки

Контурні чарункові упаковки по 10 шт., пачки по 2 упаковки, або банки по 25 шт. в картонній коробці з інструкцією по застосуванню

Мазь

Біла щільна субстанція з невираженим запахом

Алюмінієва туба 15 г

Свічки

Витягнуті білі супозиторії кулеподібної форми, що легко тануть при кімнатній температурі

Контурна упаковка по 5 шт.

Фармакологічна дія

Протигрибковий засіб має фунгіцидну дію по відношенню до патогенних дрожжеподобным грибів роду Candida. Препарат містить велику кількість спряжених подвійних зв'язків, які відрізняються підвищеною тропністю до стероловым з'єднанням плазматичної мембрани грибків. Взаємодіючи з ними, подвійні зв'язки підвищують проникність клітинної стінки, що призводить до обміну компонентами цитозолю з зовнішнім середовищем і лізису клітини.

Засіб ефективно по відношенню до трихомонадам, штамів Candida albicans. Потрапляючи всередину, компоненти складу Леворина практично не всмоктуються шлунково-кишковим трактом, тому не метаболізуються в печінці або інших органах. Вони виводяться в незміненому вигляді через кишечник з калом. Інших даних щодо фармакокінетики препарату не є.

Показання до застосування

Інструкція по застосуванню представляє список показань, при яких використовується Леворин. До них відносяться:

  • кандидоз органів шлунково-кишкового тракту, викликаний дрожжеподобным грибком роду Кандіда;
  • трихомоніаз – захворювання, що передається статевим шляхом, спричинений Trichomonas vaginalis, що загрожує перейти в простатит;
  • грибкові ураження слизових оболонок, епідермісу, жіночих статевих органів;
  • цистит – інфекційне запалення сечового міхура, що загрожує перейти в хронічну форму;
  • уретрит – патологічний запальний процес в уретрі, що супроводжується болями при сечовипусканні, гнійниками усередині порожнини сечовивідного каналу;
  • вульвовагініт – запалення статевих органів у дитячому і літньому віці;
  • у складі комплексної терапії гіпертрофії передміхурової залози;
  • профілактика кандидоносійства – стану, при якому організм містить паразитів, але захворювання не розвивається.

Інструкція по застосуванню Леворина

Для кожної форми випуску засоби існує своя інструкція по застосуванню. Так, мазь з обережністю використовується у дітей до двох років. При гіпертрофії передміхурової залози у чоловіків використання Леворина зменшує дизуричні явища, а іноді і розмір аденоми. Можливо застосовувати як додатковий засіб у рамках терапії гіпертрофії простати. При лікуванні таблетками під час курсу регулярно проводиться контроль роботи печінки.

При розвитку побічних ефектів вираженого типу терапія препаратом скасовується, замість нього призначається замінник. Не можна самостійно підбирати ліки або змінювати його дозування – це повинен робити тільки лікар. Деякі формати використовуються для полоскання горла і порожнини рота при кандидозі. При цьому треба проявляти належну обережність, щоб ліки не потрапили в стравохід або дихальні шляхи.

Таблетки

Згідно інструкції, таблетки Леворин можуть використовуватися перорально. Приклади дозувань:

  • При кандидозі кишечника або інших органів травного тракту препарат призначається по 1 шт. до 4 разів на день курсом 10 діб. При важких формах захворювання лікування триває 12 днів.
  • Дітям до двох років дозування підбирається 25-30 тисяч одиниць на кг маси тіла на добу, 2-6 років – 20-25 тисяч одиниць на 1 г ваги, старше 6 років – 250 тисяч одиниць 4 рази в добу. Терапія триває тиждень, іноді подовжується до 14 діб.
  • При локальному кандидозі слизової оболонки, викликане дріжджоподібними мікроорганізмами, можна застосовувати таблетки по 500 тисяч одиниць. Дорослі приймають по 1 таблетці 4 рази на день, діти 3-10 років – по чверті таблетки, 10-15 років – по половині дози, після 15 років призначається доросла дозування. Курс лікування становить 1-2 тижні.

За відгуками, засіб ефективно справляється з утвореннями слизу і накопиченням молочниці. Перед використанням лікарі роблять аналіз на чутливість мікрофлори до препарату. Для дитячого застосування можна використовувати суспензію – вона робиться з порошку, що має концентрацію 2-4 млн одиниць леворина на флакон. До вмісту додається охолоджена вода до мітки, збовтується до однорідної маси перед кожним застосуванням. На одну чайну ложку (5 мл) отриманого розчину припадає 100 тисяч одиниць. Дозування суспензії не відрізняється від таблеток.

Мазь

Як сказано в інструкції, Левориновая мазь застосовується зовнішньо або у вигляді полоскань. При пароніхії, ерозіях у міжпальцевих зоні, ураженнях складок шкіри з лущенням на тлі зростання дріжджоподібних грибків їй змащують шкірні покриви 1-2 рази в день протягом 7-10 діб. При захворюваннях порожнини рота або запаленні слизової оболонки мазь розводять 1:500 і використовують для полоскань.

Розчин застосовується до трьох разів за добу тритижневим курсом. Якщо уражені статеві органи у жінок (грибок оселився на слизовій оболонці), використовують той же засіб. Розчином промакивать ватний тампон і вводять у піхву. Лікування триває 15-20 днів. Леворин протипоказано застосовувати при маткових кровотечах, це знижує ефективність дії засобу, може посилити перебіг проблеми.

Свічки

Згідно інструкції, свічки Леворин використовуються интрвагинально кандидоз статевих органів у жінок або гнійному трихомоніазі. Препарат допомагає при внутрішній молочниці. Його вводять глибоко у піхву раз в день, бажано на ніч. При використанні потрібно лягти на спину, розвести ноги в колінах і проштовхнути супозиторій всередину. Лікування триває 15-20 днів, поки не будуть усунені симптоми. Перед введенням супозиторіїв необхідно вимити руки, то ж зробити після.

Застосування при вагітності

Інструкція по застосуванню категоричні забороняє використовувати препарат при вагітності. Виняток становлять важкі інфекції, які загрожують життю плода або матері. Лікар при лікуванні Леворином повинен призначити супутні лікарські засоби. При грудному вигодовуванні (лактації) засіб не заборонено, але варто дотримуватися обережності і уважно стежити за станом дитини. Якщо у нього проявляються побічні ефекти, лікування відміняється.

Передозування

Якщо перевищити рекомендовану інструкцією дозування Леворина, можливий розвиток симптомів передозування. Це алергічні реакції (свербіж, місцеве почервоніння, подразнення шкіри), нудота, позиви до блювання, больові відчуття в епігастральній області. Якщо у пацієнта розвиваються ознаки передозування, лікування відміняється. Призначається промивання шлунка, прийом ентеросорбентів, проводиться симптоматична терапія.

Побічні дії

Будь-які форми випуску Леворина можуть призвести до розвитку побічних реакцій. Таблетки розчин для полоскання, суспензія можуть призвести до розвитку диспепсичних реакцій, болю в животі, зниження апетиту, нудоті, блювоті. Рідко пероральні форми призводять до головних скроневим болів, запаморочення. Мазь може викликати алергію, що проявляється сверблячкою, роздратуванням шкіри, кропив'янку, гіперемією, набряком, свічки – вагінальний свербіж, подразнення слизової оболонки.

Протипоказання

Інструкція по застосуванню виділяє ряд протипоказань, при яких Леворин не можна. До них відносяться:

  • підвищена чутливість до діючих речовин;
  • печінкова, ниркова недостатність;
  • гострі захворювання ШКТ, панкреатит, включаючи захворювання в анамнезі;
  • вагітність, лактація;
  • виразкова хвороба кишечника, шлунка.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

Леворин допускається використовувати в комплексній терапії аденоми простати. Він сумісний з протизапальними засобами, антибіотиками, вітамінами. Перед будь-яким поєднанням ліків з даним засобом необхідно отримати дозвіл лікаря. Окремо комбінації Леворина та інших медикаментів не вивчалися. В інструкції по застосуванню про лікарську взаємодію препаратів не йдеться. Слід дотримуватися обережності при будь-яких комбінаціях.

Аналоги

Замінити препарат можна засобами з тим самим терапевтичним дією, з подібним або іншим активним компонентом. Аналогами медикаменту є:

  • Аллілчеп – гіполіпідемічні і протимікробні пероральні краплі на основі екстракту цибулин цибулі ріпчастої;
  • Энтерофурил – антибактеріальні капсули і суспензії, що містять ніфуроксазид;
  • Эрсефурил – протимікробні капсули на основі нифуроксазида;
  • Стопдиар – антибактеріальні таблетки проти діареї, містять застосовується в якості основного компонента;
  • Бевисал – антисептичні кишкові таблетки на основі екстракту беладони, вісмуту субнитрата, фенілсаліцилату;
  • Бактеріофаг – антибактеріальний розчин для прийому всередину, що містить пиобактериофаг – суміш фільтратів фаголизатов бактерій.

Ціна

Всі форми випуску препарату продаються в аптеках або на інтернет-сайтах за рецептом. Продукти зберігаються при температурі не вище 4 градусів. Таблетки та свічки можна зберігати 1 рік, мазь – 2 роки. розбавлена суспензія зберігається не довше тижня. Приблизна вартість засобів та їх аналогів по Москві:

Назва препарату, форма випуску, об'єм пачки

Інтернет-цінник, рублів

Аптечна вартість, рублів

Леворин таблетки 500 тисяч одиниць 20 шт.

670

700

Леворин мазь 15 г

400

450

Леворин свічки 5 шт.

350

Триста сімдесят п'ять

Комплексний пиобактериофаг 8 флаконів по 20 мл

750

800

Энтерофурил капсули 100 мг 30 шт.

275

300

Стопдиар суспензія 90 мл

200

250

Відео

Ліки від кандидозу: препарати та народні засоби

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!