Прогінова - інструкція по застосуванню і склад, форма випуску, показники та вартість

При порушеннях у функціонуванні органів репродуктивної та ендокринної системи найчастіше лікарі призначають гормональну терапію, особливо якщо на тлі розвиваються захворювань або патологій виникають труднощі з зачаттям. Серед особливо результативних засобів, що застосовуються при плануванні вагітності у жінок, гінекологами згадується препарат Прогінова. Як він працює, кому необхідний і наскільки безпечний?

Інструкція по застосуванню Прогиновы

Існує 2 основних види препаратів для корекції гормонального фону, орієнтованих на пероральний прийом – протизаплідні (контрацептиви) і допомагають при плануванні вагітності. Таблетки Прогінова належать до останньої категорії і тому не повинні комбінуватися з контрацептивами. Про те, як правильно їх вживати, повинен розповісти лікар, який розглядає ситуацію конкретної пацієнтки, оскільки гормонозаместітельная терапія завжди пов'язана з великими ризиками для здоров'я.

Склад і форма випуску

В будь-якій аптеці цей лікарський препарат ви знайдете тільки у вигляді драже для перорального прийому (21 шт. на упаковку), концентрація активної речовини для кожного з них становить 2 мг. Головним діючим компонентом є естрадіолу валерат або ж естроген: жіночий статевий гормон. Існує ще препарат під назвою Цикло-Прогінова, але це зовсім інший медикамент, який працює вже на 2-х жіночих гормонах – естрогену і прогестерону. Повний склад на 1 драже класичної Прогиновы можна розглянути у таблиці:

Активна речовина

Допоміжні речовини

Естрадіолу валерат (2 мг)

Лактози моногідрат (46,25 мг)

Крохмаль кукурудзяний (26,2 мг)

Повідон (3 мг)

Тальк (2,4 мг)

Магнію стеарат (0,15 мг)

Макрогол (3,719 мг)

Кальцію карбонат (14,572 мг)

Сахароза кристалічна (33,54 мг)

Гліцерол 85% (0,205 мг)

Титану діоксид (0,411 мг)

Індигокармін (0,051 мг)

Віск монтангликолевый (0,074 мг)

Механізм дії на організм

Головне фармакологічна дія Прогиновы – заповнення дефіциту ендогенних (виробляються самим організмом) естрогенів, тому ліки відноситься до групи гормонозаместительных. Естрадіол, що становить його основу, є ключовим для жінки видом естрогенів (крім нього, існують ще естрон і естріол), який синтезується фолікулярним апаратом яєчників. Екзогенний (отриманий ззовні) гормон ідентичний ендогенним, тому повністю засвоюється, переходячи в правильну для організму форму. Основні завдання екзогенного естрогену:

  • посилювати секрецію піхвового слизу;
  • забезпечувати загальну фемінізацію організму (розвиток статевих органів і вторинних статевих ознак);
  • регулювати відшарування ендометрію;
  • контролювати менструальний цикл (своєчасний початок кровотеч);
  • придушувати лактації;
  • зменшувати рівень холестерину (як підсумок – запобігання склеротизації судин, появи холестеринових бляшок на стінках).

Ті ж функції виконує ендогенний естроген, додатково стаючи причиною затримки рідини в тканинах, підвищення чутливості до прогестинам. Якщо жінка не зіткнулася ще з періодом менопаузи і не перенесла видалення яєчників на тлі прийому Прогиновы вона отримає:

  • підвищення лібідо;
  • прискорення метаболізму;
  • запобігання надлишкового виведення кальцію з організму;
  • поліпшення вироблення білка;
  • ущільнення ендометрію і поліпшення кровообігу в плаценті (у жінок);
  • нормалізацію настрою (за рахунок впливу на структури головного мозку).

Призначення має сенс не тільки жінкам, заклопотаним питанням вагітності, але і тим, які знаходяться в періоді постменопаузи. Тут препарат буде пригнічувати резорбцію кісток (процес руйнування кісткової тканини), знижувати ризик виникнення остеопорозу, але не посприяє повному відновленню вже втраченої кісткової тканини. Якщо ж зачіпати фармакодинаміку препарату, важливо пам'ятати тільки наступні моменти:

  • Біодоступність використаного перорально естрадіолу не залежить від прийому їжі і завжди становить 3%.
  • Абсорбція активної речовини у майже повна, максимальна концентрація в плазмі крові спостерігається через 4 години після прийому.
  • Сироваткова вільна фракція становить не більше 1,5%, а пов'язана з глобуліном, що з'єднує статеві стероїди (ГСПС) – 40%.
  • Потрапляючи в організм, естрадіолу валерат розпадається до валеріанової кислоти і естрадіолу, а потім останній розщеплюється до естріолу, естрону та естрону сульфату. Подальші метаболічні перетворення відбуваються так само, як з власним естрогеном, вироблюваним організмом.

Показання до застосування

Будь-яка гормонозаместітельная терапія призначається при діагностованому допомогою аналізів крові дефіцит певних гормонів. Для Прогиновы це брак естрогену, але її має сенс пити переважно в ситуаціях перенесеної стерилізації (овариэктомии з маткою або без) або на тлі клімактеричного періоду. Прогінова використовується, щоб:

  • купірувати симптоматику кастрационного синдрому (вегетативні, нейроендокринні і нейропсихические розлади);
  • запобігти розвитку остеопорозу;
  • усунути депресії, спровоковані клімактеричним синдромом;
  • налагодити терморегуляцію (прибрати «припливи» крові до обличчя, пітливість);
  • нормалізувати сон;
  • позбутися від атрофії слизових органів сечостатевого тракту;
  • заспокоїти серцебиття і прибрати мігрені, що виникають під час менопаузи.

Спосіб застосування і дозування

Лікарі рекомендують пити ці таблетки з невеликою кількістю теплої води, ковтаючи і не розділяючи на частини. Від ступеня наповнення шлунка біодоступність естрогену не залежить, тому ви можете приймати препарат як до їжі, так і після. Більш важливо робити це за чітким розкладом – завжди в один і той же час. Блістер містить 21 таблетку, розрахований на 3-хнедельный курс з одноразовим прийомом. Кілька нюансів:

  • Якщо безперервна терапія, новий блістер відкривають відразу після використання попереднього. При циклічному курсі роблять перерву тривалістю в тиждень.
  • Якщо у жінки не видалена матка, паралельно з естрогенами слід пити гестагени. При циклічної терапії вони приймаються курсом 2 тижні через кожні 28 діб. При безперервній – одночасно з естрогенами.
  • Перерва між прийомами таблеток Прогінова не повинен становити більше 24-х ч.

При плануванні вагітності

Занадто тонкий ендометрій або нестача естрогенів – ключові причини призначення даного препарату жінкам, які бажають завагітніти. Схем його використання допускається декілька: по стандартній циклічної (описано вище) з перервами він приймається протягом 3-х менструальних циклів і довше. Альтернативні варіанти:

  • У період 10-14 днів місячних пити по 1-ой пігулці Прогиновы, а з 16 до 26 дня – Дюфастон.
  • Для більш вираженого результату попередню схему ускладнити і пити не по 1-ой пігулці Прогиновы, а по 3.

Прогінова при ЕКЗ

Завдяки придушенню діяльності яєчників і вступу естрогенів ззовні запобігають коливання рівня даного гормону, що підвищує шанси від проведення ЕКЗ. З цієї причини гінекологи радять приймати эстрогеносодержащие препарати при стимуляції овуляції, під час пункції яйцеклітини і перенесення ембріонів, але призначення проводиться тільки при явному дефіциті ендогенних естрогенів. Схему прийому та дозування визначає лікар, найчастіше вони аналогічні стандартним, наведеним вище.

Після переносу ембріонів

До проведення УЗД або аналізу ХГЛ (хоріонічний гонадотропін людини, виробляється плацентарными клітинами, тому перевіряється за підозри на вагітність) Прогінова приймається за стандартною схемою. Якщо вагітність не настає, рішення про продовження або скасування терапевтичного курсу приймається лікарем. У разі позитивного результату після перенесення ембріонів ще кілька тижнів (до 8-ми) Прогинову п'ють, як і до вагітності, а після виробляється плавне скасування.

Особливі вказівки

Важливо стежити за станом здоров'я під час гормональної замісної терапії: таблетки скасовують, якщо у жінки розвивається жовтяниця або флебіт (запалення вен), загострюються мігрені, починаються рясні маткові кровотечі, спостерігаються порушення слуху або зору, симптоми тромбозу артерій або вен, каменів у нирках. Ще кілька нюансів:

  • При тривалій терапії естрогенами паралельно слід проводити прийом гестагенів, щоб знизити ризик раку ендометрію.
  • При появі частих, але нерегулярних кровотеч з піхви на тлі гормональної терапії потрібно поставити до відома про це лікуючого лікаря.
  • Якщо ви плануєте здавати аналізи, повідомте про це лікаря, оскільки естрогенозаместітельная терапія може дати помилкові показники деяких лабораторних дослідженнях.
  • При підозрі на вагітність Прогиновая скасовується, якщо лікар не вирішить інакше.

При вагітності

Починати прийом эстрогеносодержащих препаратів жінці, яка виношує дитину, заборонено, але якщо вагітність відбулася на тлі лікування Прогінова, скасування потрібно зробити грамотно. Роблять це не раніше 8-го тижня, коли плід вже оточений плацентою, тому він перестає залежати від діяльності яєчників і стану жовтого тіла. Скасовується Прогінова при вагітності на ранніх термінах до 15-го тижня: пізніше це призведе до негативного впливу на внутрішньоутробний розвиток хлопчиків. Скасування протягом 6-7 тижнів поступова, схема розписується лікарем.

Лікарська взаємодія

Гормональні контрацептиви при прийомі гормонозаместительных препаратів скасовуються. Якщо потрібна контрацепція, лікар підбирає кошти з інших лікарських груп. Додатково враховуйте вплив медикаментів, які є індукторами печінкових ферментів: вони підвищують кліренс статевих гормонів, знижуючи їх терапевтичний ефект. Це відбувається через 3 тижні з моменту початку лікування і триває ще 4 тижні після їх відміни.

Прогінова і алкоголь

Тривале вживання спиртовмісних напоїв під час терапії такого типу призводить до збільшення концентрації естрадіолу в плазмі крові. Підсумком стає посилення терапевтичного ефекту, але на тлі явного алкоголізму результат стає зворотним – жінка може зіткнутися з безпліддям або розвитком недоброякісних пухлин в органах репродуктивної системи. Поєднувати гормональні препарати з алкоголем не рекомендовано.

Побічні дії

На тлі естрогенозаместітельной терапії при тривалому прийомі таблеток, так і в результаті короткого курсу, у жінки можуть спостерігатися тромбоз глибоких вен або тромбоемболія, набряк Квінке (при вродженій схильності до ангіоневротичним набряків), зміни маси тіла, симптомокомплекс ПМС (коливання настрою, підвищення чутливості грудей, посилення серцебиття). Основний же список побічних реакцій, згідно офіційної інструкції, такий:

  • шкірний висип, свербіж;
  • сильні головні болі;
  • набряки;
  • нудота, блювання;
  • тривожні стани;
  • запаморочення;
  • порушення зору;
  • дисменорея (біль під час менструації);
  • виділення з піхви;
  • зміни ритму серцебиття;
  • маткові кровотечі;
  • болі в області живота;
  • гірсутизм (оволосіння).

Окремо лікарі згадують, що препарат Прогінова у жінок старше 65-ти років може підвищувати ризик деменції (порушення функцій мислення). Незалежно від віку жінки він здатний провокувати рак ендометрія або гіперплазію, якщо проводиться тривала эстрогеновая монотерапія, та доброякісні утворення молочних залоз. У жінок, що мали хлоазму в анамнезі, спостерігалися рецидиви при лікуванні Прогінова.

Передозування

Разове перевищення рекомендованих добових доз не дає важких наслідків, переважно закінчуючись тільки нападом нудоти або блювоти, вагінальною кровотечею. Через відсутність антидоту для естрадіолу єдиним способом нормалізації стану є симптоматична терапія. При перманентної передозуванні Прогиновы спостерігаються описані вище побічні реакції.

Протипоказання

Починати гормональну терапію дозволено тільки після консультації з лікарем, який визнає виправданими всі існуючі ризики. Такі препарати не призначаються особам, які не досягли 18-річного віку, та жінкам, які годують груддю, оскільки відбудеться припинення лактації. Серед протипоказань до їх застосування (однократному і тривалого) значаться:

  • непереносимість цукрів, підвищена чутливість до будь-якого компонента ліки;
  • дефіцит лактази;
  • підвищений рівень тригліцеридів у крові;
  • будь-які патології печінки (оскільки тут відбувається кон'югація – зв'язування – естрогенів);
  • тромбоз глибоких вен;
  • артеріальний тромбоз або тромбоемболія;
  • інсульт, інфаркт міокарда;
  • піхвові кровотечі;
  • гормонозалежні злоякісні новоутворення або передракові стани;
  • пухлини печінки;
  • підвищений ризик тромбозу вен;
  • аденокарцинома молочної залози (рак) або ризик її розвитку.

Додатково існує список відносних протипоказань, при яких прийом Прогиновы може призначатися під суворим наглядом лікаря. До них відносять цукровий діабет, міому матки, артеріальну гіпертонію, ендометріоз. Небажаний прийом препаратів такого типу і при підвищенні рівня білірубіну в печінці (включаючи викликаний синдромами Ротора, Жильбера, Дубіна-Джонсона).

Умови продажу та зберігання

З моменту випуску таблетки придатні до вживання протягом 5-ти років, якщо вони лежать в прохолодному місці. Максимальна допустима температура повітря для них складає 30 °C. Як і інші гормональні препарати, Прогинову в аптеках можна придбати тільки при пред'явленні рецепту від лікаря.

Аналоги

Эстрогеносодержащих препаратів в російських аптеках більше десятка, тому ви завжди можете знайти заміну Прогинове, якщо розумієте, з якою метою шукаєте ліки. Місцеві форми (супозиторії, гель, крем) не впливають на репродуктивну функцію – у такій ситуації потрібні таблетки або розчини для ін'єкцій. Найбільш відомі аналоги:

  • Колпотрофин – препарат для відновлення вагінального епітелію в капсулах для місцевого застосування, або у вигляді крему. Працює на проместриене (напівсинтетичний естроген).
  • Овестин – естріол в аналогічній концентрації (для таблеток 2 мг), але випускається додатково як свічки і вагінальний крем, тому має більш широкий спектр застосування.
  • Синестрол – масляний розчин для внутрішньом'язових ін'єкцій, має відмінну від стероїдних естрогенів будову, але біологічно близький до них, дає меншу кількість побічних реакцій.
  • Климент – драже 2-х видів: тільки з естрадіол (2 мг) і комбіновано з ципротероном (гестаген), для запобігання гіперплазії ендометрія.
  • Етинілестрадіол – на однойменному речовині в таблетках (0,05 мг), призначається при клімаксі, гіпофункції яєчників, аменореї.
  • Фолікулін – масляний розчин естрону (5000 ОД і 10000 ОД) для внутрішньом'язового введення призначається при гіпофункції яєчників. Побічна дія – тільки маткова кровотеча.
  • Естрокад – вагінальні свічки з эстриолом (500 мкг на 1 шт.), не мають сенсу при плануванні вагітності.

Ціна Прогиновы

Купити упаковку для 1-го курсу ви можете за 600-800 р., тому дане эстрогеносодержащее засіб лікарі називають одним із не бюджетних. Точна вартість визначається ціновою політикою конкретної аптеки, необхідністю замовлення доставки. Приблизна картина цін по Москві (за упаковку на 21 таблетку) відображено в таблиці:

АптекаВартість

Планета Здоров'я

645 р.

Міськздороввідділу

637 р.

Аптека Економія

599 р.

Відгуки

Юлія, 33 рокиПід час 2-х курсів стимуляції овуляції з 3-х пила таблетки Прогінова, щоб ущільнити ендометрій. Дозування висока, навантаження на печінку теж, хоча у себе негативного впливу на здоров'я я не помітила. Ефект відмінний, ендометрій ущільнився до 9 мм (норма – 10-14). Приймати препарат легко, тільки потрібно дотримуватися режиму (ставила будильник).
Яна, 39 роківПила при плануванні пізньої вагітності Прогинову 3 рази/добу, за наполяганням лікаря. Перед перенесенням ембріонів ще тиждень пила по 5 таблеток (1 шт. вводилася вагінально), що сильно ущільнила ендометрій. Вагітність успішна, двійня. З 10-го тижня ліки повільно скасовували, знижуючи дозу на 1 таблетку раз на 1,5 тижні.
Ірина, 27 роківГормональну терапію лікар призначав на тлі зникнення циклу з-за різкого і сильного схуднення. До його рецептів не знала, що Прогінова і відновлює місячні (сестра пила перед ЕКО), але ліки допомогло – цикл повернувся через 60-65 днів. Тільки з ним повернувся і вагу, оскільки прийшов неконтрольований апетит.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!