Таблетки від високого тиску швидкої дії - список ліків

Щоб стабілізувати порушені показники АТ (артеріального тиску), необхідний терміновий прийом медикаментів. Ліки не повинні прийматися самовільно, інакше тиск буде знижений ненадовго, при цьому можна спровокувати інші проблеми зі здоров'ям. Вибір таблеток здійснює знаючий фахівець, а особливості комбінованої терапії повністю залежать від характеру та етіології патологічного процесу. У сучасній фармакології випускаються швидкодіючі таблетки від тиску, які є «екстрену допомогу» для гіпертоніків.

Що таке таблетки від високого тиску

Артеріальна гіпертензія вважається хронічним захворюванням, прогресує з віком. Вікова категорія пацієнтів – від 40 років і старше. Таблетки при високому тиску швидкого дії продуктивно усувають неприємний симптом, але при цьому не лікують саме захворювання, його причину. Відмітною особливістю такої фармакологічної продукції є так званий «ефект звикання», тому вибрані медикаменти потрібно періодично міняти.

Монотерапія забезпечує позитивну динаміку лише на ранній стадії гіпертонії, в більш складних клінічних випадках доречно об'єднання 2 – 3 медикаментів – представників різних фармакологічних груп з вираженим антигіпертензивним ефектом. У будь-якому випадку, консервативне лікування підбирається в індивідуальному порядку, оскільки препарати, ефективні при атеросклерозі, можуть виявитися марними в разі порушення мозкового кровообігу.

Як знизити тиск швидко таблетками

Основне завдання медикаментів – зняти напад, подовжити період ремісії. При стійкому зростанні АТ діяти потрібно негайно, оскільки має місце негативний вплив на судини серцевого м'яза, головний мозок, нирки. Крім призначення медикаментів при артеріальній гіпертензії потрібно відмовитися від шкідливих звичок, надмірного споживання солі і дотримуватися лікувальної дієти. Що стосується консервативної терапії, при підвищеному АТ доречно застосування представників декількох фармакологічних груп:

Назва групи від високого артеріального тиску

Лікувальна дія

Ліки для швидкого зниження артеріального тиску

блокатори β-адренорецепторів (селективні та неселективні)

швидке зниження скорочень серця; зменшення об'єму крові, що надходить в судинні русла

Атенолол

Метопролол

Практолол

Пропранолол

Піндолол

Бісопролол

альфа-адреноблокатори

блокування альфа-адренорецепторів м'язової оболонки судин, розширення судинних стінок

Теразозин

Артезин

Доксазозин

Проксодолол

Урорек

блокатори кальцієвих каналів (антагоністи кальцію)

швидке уповільнення процесу поглинання кальцію клітинами гладкої мускулатури; розслаблення судин

Адалат

Ломир

Алдизем

Нитопин

Верапаміл

Амлодипін

Дилтіазем

інгібітори АПФ (ангіотензинперетворюючого ферменту)

рекомендовані при високому тиску в комплексі з серцевою недостатністю, ішемією, цукровим діабетом

Еналаприл

Каптоприл

Кизиноприл

Престариум

Зокардис

сартани

швидке розширення великих артерій і дрібних судин

Лозартан

Валсартан

Эпросартан

Кандесартан

Кардосал

діуретики (сечогінні засоби)

стабілізація за рахунок виведення з організму зайвої рідини, зменшення циркулюючої в судинах крові

Індапамід

Фуросемід

Торасемид

Гідрохлортіазид

Триамтерен

Верошпірон

Список ліків швидкого дії

Для забезпечення позитивної динаміки при артеріальній гіпертонії різного ступеня тяжкості лікарі рекомендують вивчити список швидкодіючих ліків, які продуктивно купируют гострий напад, перешкоджають її появі в майбутньому. Щоб запобігти гіпертонічний криз, в каталогах інтернет-магазинів і аптеках міста рекомендується звернути увагу на такі медичні препарати та їхні повні аналоги:

  • Андипал (Адельфан);
  • Лізиноприл (Диротон, Лизинотон);
  • Лозартан (Лозап, Лориста);
  • Раунатин (Резерпін);
  • Дилтіазем (Кардил, Диакордин);
  • Капотен (Каптоприл);
  • Амлодипін (Норваск, Амлодак, Амлокор);
  • Метопролол (Метокард, Эгилок);
  • Валсартан (Нортиван, Теветен);
  • Еналаприл (Енап, Берлиприл.

Без побічних ефектів

При виборі медикаментів важливо враховувати індивідуальні особливості ураженого організму, хронічні захворювання, схильність до алергії. Таблетки від підвищеного тиску швидкого дії повинні мати мінімум побічних ефектів, інакше не виключено прогресування основної хвороби з гострим приступом болю і іншою симптоматикою. Ефективне лікування повинен підбирати знаючий фахівець, але, в цілому, добре зарекомендували себе такі фармакологічні позиції:

  1. Андипал. Активний компонент метамізолу натрію забезпечує знеболюючу і протизапальну дію, бендазол розширює судини і знижує артеріальний тиск, папаверину гідрохлорид швидко знімає спазм, усуває запаморочення і затяжні напади мігрені. Курс лікування триває до 7 діб при дозуванні 1 – 2 пігулки в день. Препарат абсолютно несумісний з Дібазолом і Папаверином.
  2. Раунатин. Це пігулки рослинного походження, які призначають при підвищеному АТ різної етіології. Курс лікування становить 30 днів, початкова добова доза – 1 таблетка. Поступово дозу можна підвищувати, але не більше 5 таблеток за добу. Серед побічних явищ виділяють погану переносимість активних компонентів з появою алергічної реакції на шкірі. Додатковою перевагою є благотворний вплив на нервову систему, тому ліки бажано приймати перед сном.
  3. Рениприл. Це інгібітор АПФ, який у складі комплексної терапії призначається навіть при хронічній серцевій недостатності. Рекомендується випивати не більше 40 мг 1 – 2 рази на добу, але зазначену дозу потрібно поступово збільшувати, починаючи з 2,5 мг 1 раз на добу. Оптимальний курс лікуючий лікар підбирає індивідуально в залежності від вже існуючих хвороб.

Сильні таблетки

Відомі клінічні випадки, коли діяти потрібно негайно.У таких випадках лікарські препарати для швидкого зниження артеріального тиску можуть навіть врятувати людині життя. В якості «швидкої допомоги» звернути увагу рекомендується на такі таблетки під язик від тиску, що відпускаються без рецепта:

  1. Каптоприл. Потрібно попередньо подрібнити 1 пігулку, потім покласти під язик до повного розчинення і всмоктування в слизові оболонки. Таким способом можна не тільки швидко знизити АТ, але і зменшити гіпоксію головного мозку, попередити інфаркт міокарда, напад серцевої недостатності. Добова доза – 2 пігулки кратністю 2 підходи. Курс інтенсивної терапії – до 10 днів.
  2. Ніфедипін. Блокатор кальцієвих каналів, рекомендований при стенокардії спокою та напруги, ішемічної хвороби серця, артеріальної гіпертензії. Препарат належить приймати внутрішньо після їжі, запиваючи рідиною. Рекомендована доза –по 1 драже 2-3 рази на добу, в ускладнених клінічних випадках – по 2 драже 1-2 рази на добу. Курс підбирається індивідуально. Протипоказання: аортальний стеноз, декомпенсована серцева недостатність, тахікардія, підвищена чутливість до синтетичних компонентів, синдром слабкості синусового вузла.

Для літніх

Оскільки в пенсійному віці патологічно знижена функція нирок, таблетки від високого тиску швидкого дії потрібно вибирати з особливою обережністю. При цьому важливо не забувати про лікарську взаємодію, яке може суттєво зашкодити здоров'ю людини похилого віку. Не можна різко знижувати АТ, оскільки серед наслідків таких радикальних заходів лікарі виділяють гіпотонічний криз, колапс, сплутаність свідомості, сонливість, депресію. Рекомендується поступове, але стійке зниження артеріального тиску за рахунок запропонованих нижче медикаментів:

  1. Гіпотіазид. Це діуретичний засіб, яке на тлі сечогінного ефекту знижує високий тиск, що діє в комплексі з антигіпертензивними засобами. Рекомендована доза – 25-50 мг 1 раз на добу, при нирковій недостатності – не більше 12,5 мг. Позитивна динаміка спостерігається на 3 – 4 добу перорального прийому, зберігається на 1 – 2 тижні після відміни ліків. Є протипоказання, а в комплексній терапії важливо враховувати лікарська взаємодія, часто використовується в комбінації з Верошпироном і Триамтереном. За рекомендацією лікуючого лікаря Гіпотіазид можна замінити іншим діуретиком – Фурасемид.
  2. Дилтіазем. Медикамент має антиаритмічними, гіпотензивними властивостями. Призначають при гіпертонії, діабетичної нефропатії, інших патологіях серцево-судинної системи. Оптимальна дозування варіюється від 180 до 360 мг на день, розділена на 2 – 3 прийоми. Разову дозу ковтати цілими, не розжовувати, запивати водою. Побічні явища: сухість у роті, ознаки диспепсії, алергічні реакції, запаморочення, мігрені, безсоння.
  3. Ніфедипін. Препарат швидко знижує тиск, може використовуватися як екстрена допомога. Існують ретардные форми для тривалого застосування.

На кожен день

Від високого артеріального тиску необхідно проходити повний курс перорального прийому гіпертензивних засобів, але при зниженні терапевтичного ефекту негайно ввести заміну. Якщо пацієнт страждає гіпертонією, основна мета медикаментозної терапії – купірувати гострий напад, запобігти його появі. По закінченню зазначеного терміну ліки належить замінити, оскільки бажане дію значно слабшає, спостерігається так званий «ефект звикання». Ось ефективні таблетки на кожен день:

  1. Периндоприл. Цей препарат з судинозвужувальною дією теж проводиться у формі таблеток. Використовується для основного та допоміжного лікування високого тиску при гіпертензії, ІХС, після перенесеного інсульту за ішемічним типом. Початкова доза – 4 мг (для літніх – 2 мг), але через декілька днів її можна підвищити вдвічі. При нирковій і печінковій недостатності рекомендовані дози необхідно коригувати (зменшувати). Препарат небажано поєднувати з діуретиками.
  2. Вазотенз. Антагоніст рецепторів ангіотензину II з гіпотензивними властивостями. Початкова доза – 50 мг, яку бажано збільшувати до 100 мг. Приймати таблетки від високого тиску потрібно в кілька прийомів при курсі лікування 1 – 2 тижні. Медикамент бере участь у схемі комплексної терапії, але при призначенні одночасно з діуретиками початкову дозу належить знизити до 25 мг. При накопичувальному ефекті лікувальна дія слабшає, необхідно змінювати ліки швидкого дії від високого артеріального тиску.
  3. Арифон-ретард (индопамид). Це ефективний діуретик, який бажано використовувати в мінімальних дозах. Збільшення діурезу виключено, зате спад показника артеріального тиску спостерігається протягом години з моменту прийому разової дози. Рекомендується приймати по 1 драже в день – вранці, обов'язково перед прийомом їжі. Препарат зменшує гіпертрофію лівого шлуночка, добре переноситься хворим, дозволено навіть при ендокринних захворюваннях. Протипоказання: ниркова та печінкова недостатність.

Препарати нового покоління

При гіпертонії 2 і 3 ступеня без медичних препаратів швидкої дії нормалізувати високий тиск не вийде. Сучасні медикаменти в таблетках одночасно позбавляють від стрибків артеріального тиску, покращують роботу серцево-судинної системи, нирок і органів ЦНС. Серед переваг консервативного лікування виділяють зниження гіпертрофії лівого шлуночка, стабільність сексуальної функції і працездатності, щадний ефект щодо нервової системи. Таблетки швидкого дії останнього покоління можна навіть пенсіонерам.

  1. Кальцигард Ретард. Ліки володіє м'яким, але цілеспрямованою дією, призначається при гіпертензії, стенокардії. Середня доза становить 1 пігулка двічі за день під час їжі або після її закінчення. Серед протипоказань: гостра стадія інфаркту міокарда, нестабільна стенокардія, серцеві захворювання стадії рецидиву, непереносимість синтетичних компонентів. Побічні ефекти: нервові порушення, алергічні реакції проблеми в роботі травної системи. Курс – 2 тижні.
  2. Эдарби. Це блокатор рецепторів ангіотензину 2, який забезпечує максимальний терапевтичний ефект на 30 день консервативного лікування. Високий показник артеріальний тиск починає падати через 2 – 3 дні з моменту вживання першої пігулки. Початкова доза препарату – 40 мг. Протипоказання: цукровий діабет, вагітність, ниркова недостатність, вік до 18 років, підвищена чутливість до компонентів ліки. Побічні явища виникають рідко, представлені нападами диспепсії, місцевими та алергічними реакціями.

Таблетки тривалої дії

Ряд медикаментів з гіпотензивною дією відрізняється накопичувальним ефектом, тобто стійка позитивна динаміка спостерігається не відразу. Серед переваг такого фармакологічного призначення – тривалий вплив на судини, тривалий період ремісії. Недоліки: нездатність швидко купірувати гострий день. Медикаменти призначаються лікарем, є частиною комплексної терапії в домашніх умовах. Ось про які медикаменти від високого артеріального тиску йдеться:

  1. Бісопролол. Для комплексного лікування захворювань серцево-судинної системи, призначені для прийому всередину з індивідуальним курсом лікування. Початкова добова доза – 2,5-5 мг з поступовим підвищенням до 5-10 мг. Максимальна доза не повинна перевищувати 20 мг. Виводити ліки поступово, інакше може різко підвищитися артеріальний тиск. Є протипоказання, побічні явища.
  2. Кордафлекс. Активна речовина – ніфедипін. Засіб від високого артеріального тиску забезпечує поступове розширення судинного просвіту без побічних явищ. Початкова доза - по 10 мг тричі за добу, при необхідності можна збільшити до 20 мг 1 – 2 рази на добу. При порушенні призначеної дози можна тільки погіршити загальний стан літньої людини, викликати напад іншого хронічного захворювання.
  3. Метопролол. Препарат відрізняється антиаритмічними, антиангінальними, антигіпертензивними та незначними мембраностабілізуючі властивості. Початкова доза становить 50-100 мг в 2 перорального прийому. Максимальна доза не повинна перевищувати 200 мг за добу.

Які таблетки від високого тиску найефективніші

Медичні препарати від високого тиску потрібно підбирати спільно з лікуючим лікарем. Що допомагає одному пацієнту, для іншого може виявитися безрозсудною витратою часу. Необхідно враховувати діагностовану стадію гіпертонії, наявність внутрішніх хвороб організму, схильність до алергічних реакцій. Нижче представлений список найбільш ефективних таблеток від високого тиску швидкої дії, які допоможуть тривало забути про таке неприємне захворювання та його нападах.

Санорал

Це пігулки з желатинової оболонкою нового покоління, призначені для прийому перорально. Санорал доступний не всім вітчизняним «сердечникам» за ціною, так і в аптеках міста його складно знайти. Набагато простіше замовити і купити в інтернет-магазині від виробника (Рига, Латвія). В одній упаковці знаходиться по 28 таблеток на блістерах. Добова доза при скачках АД – 20 мг ліки, що відповідає 1 пігулці. Однойменний активний компонент швидко всмоктується в системний кровотік, граничної концентрації досягає через 60 хвилин. Вартість – до 2 000 рублів.

Капотен

Це загальновідомий і доступний по грошах інгібітор АПФ, активна речовина якого – каптоприл. Серед основних переваг фармакологічного призначення лікарі виділяють оперативне вплив на судини при спазмах, швидке виведення діючої речовини з організму. В останньому випадку важливо розуміти, що разової дози не вистачає, щоб забезпечити стійкий лікувальний ефект, необхідний багаторазовий прийом ліків. Кількість пігулок кардіолог визначає в залежності від стадії гіпертонії.

Початкова доза становить 6 мг, максимальна – 150 мг на добу, розділені на 2 – 3 підходи. Дозу рекомендується збільшувати поступово, а потім також повільно знижувати звичне кількість таблеток. Препарат призначений для прийому перорально під час їжі або після їжі, запиваючи водою. Щоб усунути гострий напад, лікарі рекомендують покласти пігулку під язик, не запивати, а повільно розсмоктувати до повного розчинення. Активні компоненти через кров проникають у слизову, знімають спазм судин, розширюють судинний просвіт.

Це доступні за ціною таблетки від високого тиску, вартість яких варіюється в межах 150-300 рублів. Перед початком терапевтичного курсу потрібно індивідуально проконсультуватися з фахівцем, наприклад, у комплексі з діуретиками добову дозу треба знижувати. Крім того, в інструкції відображені побічні явища і протипоказання.

Диротон

Це медичний препарат нового покоління, який знижує артеріальний тиск за рахунок активності лізиноприлу. При його призначенні вплив на серцево-судинну систему комплексне, при цьому відсутні нервові порушення, виражені побічні явища з боку органів ШКТ. Медикамент діє м'яко, список побічних явищ мінімальний. Самолікування виключено, оскільки дія Диротона після скасування зворотне – різкий стрибок ПЕКЛО.

Протипоказання: стеноз ниркових артерій, ниркова недостатність, первинний альдостеронизм вікові обмеження до 16 років. Побічні явища представлені ознаками диспепсії, підвищеної сонливістю, схильністю до депресії і алергічними реакціями на шкірі. При лікарську взаємодію важливо враховувати ризик посилення антигіпертензивного ефекту (важливо уникати колапсу). Ліки дешеве, в аптеці продається без рецепта по 70 – 100 рублів за упаковку.

Як підібрати пігулки від тиску

Повністю вилікувати гіпертонію неможливо, оскільки хвороба, обострившись раз, назавжди залишається в організмі пацієнта. Можна лише купірувати больовий синдром, медикаментозно продовжити стадію ремісії. Головне – правильно підібрати лікарські засоби з урахуванням протипоказань і потенційних побічних явищ. Щоб виключити різке погіршення загального самопочуття, лікарі звертають увагу на такі критерії вибору:

  1. Фармакологічна група. Ліків з гіпотензивним ефектом багато, умовно вони розділені по групах і відрізняються локальною дією. Наприклад, діуретики володіють сечогінним ефектом і виведення зайвої рідини з організму знижують високий АТ, тоді як інгібітори АПФ більше впливають на проникність судинних стінок, збільшують діаметр судинного просвіту.
  2. Активні компоненти. Важливо розуміти, що рослинні речовини діють м'яко, але відрізняються лише виборчим ефектом на вогнище патології. Синтетичні компоненти швидкодіючі, але після проникнення в організм частіше викликають побічні явища, що погіршують загальне самопочуття пацієнта. Не варто забувати про так званий «ефект звикання», тому склад ліків доведеться регулярно міняти.
  3. Виробник. Багато пацієнти вибирають лікуючі засоби нового покоління, що пройшли клінічні випробування. Їх дія швидке, але наслідки лікування деколи складно спрогнозувати. Лікарі не виключають фармакологічна призначення перевірених часом пігулок, реальні відгуки про дію яких можна зустріти на тематичних сайтах всесвітньої павутини.
  4. Тривалість прийому. В аптеці є пігулки миттєвої дії, необхідні пацієнту у стадії рецидиву для порятунку життя і позбавлення від нападу болю. Лікарі не виключають пероральний прийом медичних препаратів з гіпотензивною дією довгостроково – повним курсом. В останньому випадку мова йде про накопичувальний ефект, коли АТ не підвищується після скасування консервативного лікування. В обох випадках потрібно керуватися лікарськими приписами.
  5. Ціна. В даному питанні бажано не економити на здоров'ї, купувати ефективні засоби від підвищеного тиску. Так відбувається, що бюджетні аналоги відрізняються виборчим лікувальним ефектом, забезпечують нетривалий результат при такому ж переліку протипоказань, побічних ефектів. Якщо фахівець рекомендує медикамент за високою ціною, важливо забезпечити його покупку в аптеці і своєчасний початок курсу інтенсивної терапії.

Ціна

Таблетки від високого тиску дешевше замовити і купити в інтернет-магазині, оскільки їх вартість на віртуальних ресурсах на порядок нижче. На таких сайтах працює швидка доставка, так що отримати замовлення можна вже через 2 – 3 дні. Якщо необхідно терміново лікувати гострий напад, в аптеках міста теж є потужні ліки, які коштують недорого, але дію на уражені судини швидке. Нижче представлені невисокі розцінки по Москві:

Назву медикаменту швидкого дії

Ціна, рублів

Рениприл

50

Амприлан

80

Кордафлекс

90

Лизорил

100

Капотен

150

Лозерал

200

Малеату фенирамин

220

Метилдофа

220

Вальсакор

250

Апровель

350

Відео

Таблетки від високого тиску

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!