Ферро-Фольгамма в капсулах - інструкція із застосування, склад, показання, побічні ефекти, аналоги і ціна

Залізо – важлива складова частина організму людини, входить до складу міоглобіну, гемоглобіну та інших ферментів. Дефіцит цього елементу може призвести до уповільнення росту у дітей, а вагітні жінки, які відчувають брак заліза, мають великий ризик розвитку передчасних пологів або народження недоношеної дитини. Часто для усунення даної проблеми лікарі прописують гемостимулирующий комплексний препарат Ферро-Фольгамма.

Інструкція по застосуванню Ферро-Фольгаммы

Антианемический препарат Ферро-Фольгамма (FERRO-FOLGAMMA) містить двовалентне залізо, вітаміни, аскорбінову та фолієву кислоти. Медикамент призначений для лікування залізодефіцитних станів. Активні компоненти ліки знаходяться в нейтральній спеціальній оболонці, яка забезпечує їх всмоктування у верхньому відділі тонкої кишки. Відсутність подразнюючої дії на слизову оболонку шлунка сприяє добрій переносимості лікарського засобу з боку ШКТ (шлунково-кишкового тракту).

Склад і форма випуску

Лікарський препарат випускають у вигляді м'яких желатинових капсул довгастої форми. Оболонка у кошти двоколірна: одна складається з половинок темно-коричневого кольору, інша – червона. Ячейковая контурна упаковка може включати 10 або 50 штук капсул. Склад Ферро-Фольгаммы представлений у таблиці:

Активні речовини

Допоміжні компоненти

Одна капсула містить

сіль сульфату заліза (рівноцінно 37 мг іона заліза), вітамін B12 (ціанокобаламін), вітамін B9 (фолієва кислота), вітамін C (аскорбінова кислота)

рапсове масло, твердий жир, соєвий лецитин, желатин, гліцерин, розчин сорбітолу, барвник червоний, этилванилин, оксид заліза

Фармакологічні властивості

Ферро-Фольгамма включає комбінацію активних компонентів, які обумовлюють антианемічну дію ліків при лікуванні железодефицитного стану: двовалентне залізо з фолієвою кислотою, вітаміни С і B12. Залізо (Fe) важливо для організму людини, входить до складу багатьох ферментів. Ціанокобаламін і вітамін В9 беруть участь в утворенні еритроцитів. Аскорбінова кислота допомагає поліпшенню всмоктування заліза в кишечнику.

Завдяки оболонці капсул, абсорбція активних речовин відбувається в тонкій кишці, тому шлунок не піддається подразнюючій дії. Фармакокінетика - залізо в плазмі крові зв'язується з трансферином (білок плазми), який переносить іони до місця їх споживання. Як правило, елемент Fe, який надходить в організм оральним шляхом, ресорбируется (всмоктується) лише на 50%.

Показання до застосування

При використанні пероральних гормональних контрацептивів, прийом протисудомних засобів бажано одночасно розпочати застосування та Ферро-Фольгаммы. Призначити ліки може тільки лікар, самолікування може надати негативний вплив на організм пацієнта. За допомогою даного медикаменту здійснюється терапія наступних патологій та захворювань:

  • анемії, яка виникає з-за хронічних крововтрат (кишкові, шлункові, менометроррагии (маточні) кровотечі; метрорагії, виділення з сечового міхура, гемороїдальних вузлів;
  • інфекційних хвороб;
  • ревматоїдного артриту, остеохондрозу, подагри;
  • анемії, викликаної дефіцитом фолієвої кислоти, заліза і вітаміну B12;
  • хронічного алкоголізму;
  • анемії, яка виникає в період лактації та вагітності.

Спосіб застосування і дозування

Капсули Ферро-Фольгамма приймають внутрішньо після їди. Рекомендована дозування:

  • при легкій формі анемії призначається по одній капсулі 3 рази на добу, курс терапії становить один місяць;
  • середня тяжкість хвороби – слід приймати ліки по одній капсулі три рази на добу, лікування повинно тривати не більше 12 тижнів;
  • важка форма анемії передбачає прийом 2-х капсул препарату 3 рази на добу, курс терапії становить 16 тижнів і більше;
  • для профілактики нестачі фолієвої кислоти і заліза під час лактації та вагітності слід пити по одній капсулі 3 рази на добу після пологів або в третьому (другому) триместрах.

Особливі вказівки

При прийомі лікарського засобу можливе забарвлення калу в темний колір, це обумовлено екскрецією (виділенням) неусвоившегося заліза. Дане явище не вважається небезпечним, тому жодних заходів для його усунення приймати не слід. Щоб уникнути розвитку передозування треба з особливою обережністю приймати ліки пацієнтам, що дотримуються дієти, що включає солі заліза. Особливості впливу засобу на здатність керувати транспортним засобом не відзначені. Приймати ліки не рекомендується з чаєм, кавою, молочними продуктами, хлібом, яйцями.

Ферро-Фольгамма при вагітності

Ліки при дефіциті заліза прописують жінкам під час вагітності і мамам, які годують груддю. Прийом кошти не бажаний в першому триместрі, але з другого і третього триместру гінеколог може призначити в наступній дозі: по одній капсулі 3 рази на добу. Приймати ліки при вагітності можна лише за рекомендацією лікаря та під його наглядом: слід регулярно здійснювати контроль показників гемоглобіну та сироваткового заліза.

Прийом Ферро-Фольгаммы при вагітності не рекомендовано, якщо у жінки є печінкова недостатність, гемосидероз, гемохроматоз, гемолітична або апластична анемія, непереносимість компонентів кошти. Крім того, пацієнтці необхідно стежити за реакцією свого організму. При появі запору, зудить висипки, нудоти, безсоння, необхідно скоротити або зовсім відмовитися від прийому ліків.

Лікарська взаємодія

Солі кальцію, органічна кислота, колестирамины, фосфор, антациди, компоненти, що містять алюміній і препарати, що містять ферменти підшлункової залози можуть перешкоджати всмоктуванню заліза. Кальцій і магній теж порушують абсорбцію елемента, оскільки із-за них в організмі відбувається формування нерозчинних комплексів. Солі заліза порушують всмоктування антибіотиків тетрациклінової групи. Знижують абсорбцію фолієвої кислоти наступні препарати-антагоністи: Вальпроат натрію, Сульфасалазин, Пеніциламін, Карбамазепін, Триамтерен, Піриметамін.

Побічні дії

При прийомі лікарського засобу не виключена поява таких побічних ефектів:

  • депресії;
  • болі в епігастрії (верхній зоні);
  • анафілактичного шоку;
  • діареї;
  • кропив'янки;
  • нудоти;
  • запору;
  • надмірного збудження;
  • анафілактоїдного або екзематозного явища;
  • порушення сну.

Передозування

Згідно інструкції при передозуванні ліками можуть виникнути такі симптоми:

  • блідість шкірних покривів;
  • діарея;
  • нудота і блювання;
  • сонливість;
  • розвиток шокового стану.

Якщо подібні ознаки з'явилися, необхідно обов'язково звернутися до лікаря. Лікування при передозуванні препаратом потребує невідкладного промивання шлунка. Крім того, не зайвим буде і проведення симптоматичної терапії. Антидотом медикаменту виступає ліки Дефероксамін. Щоб уникнути появи у пацієнта вищеописаних станів через передозування, необхідно суворо дотримуватися дозування, прописаної лікарем і не збільшувати її кількість.

Протипоказання

Лікарський засіб заборонено приймати при:

  • гемосидерозе (метаболічному розладі), при цьому стані у людини відзначається великий вміст заліза;
  • гіперчутливості;
  • анемії, пов'язаної з дефіцитом заліза (гемолітичної, мегалобластною);
  • порушення механізму утилізації заліза;
  • захворюваннях печінки;
  • наявність сидероахрестической (железонасыщенной) анемії;
  • отруєння свинцем.

Умови продажу та зберігання

Медикамент можна придбати в будь-якій аптеці, але тільки за рецептом лікаря. Препарат необхідно зберігати в недоступному для дітей місці, при кімнатній температурі, яка не повинна перевищувати 25 градусів. Термін придатності ліків становить п'ять років.

Аналоги Ферро-Фольгамма

Структурних замінників за активної діючої речовини ліки не має. Самими популярними аналогами, близькими по складу, вважаються наступні препарати:

  • Актиферрин. Гемопоетичну засіб. Поповнює дефіцит заліза. Препарат часто застосовують при вагітності. Побічні дії: запор, метеоризм, втрата апетиту.
  • Тардиферон. Антианемический препарат. Застосовується для профілактики і лікування залізодефіцитних станів. Протипоказаний дітям до 6 років.
  • Венофер. Розчин заліза. Використовується при наявності активних запальних хвороб кишечнику, коли пероральні засоби неефективні. Побічні дії: втрата свідомості, головний біль.
  • Ферлатум. Антианемічну лікарський засіб. Застосовується для боротьби з недокрів'ям і для відновлення рівня заліза. Не можна пити Ферлатум при запаленні підшлункової залози.
  • Актиферрин композитум. Засіб для лікування станів дефіциту заліза, що супроводжується нестачею фолієвої кислоти. Побічні дії: запор, діарея, гіркий присмак у роті.

Ціна

Придбати лікарський засіб можна у будь-якій аптеці за рецептом лікаря. Середня вартість препарату становить від 300 до 700 рублів. Ціна залежить від виробника, регіону розповсюдження і кількості капсул в упаковці. Замовити медикамент можна і в інтернет-магазині. Приблизна вартість антианемічного ліки в Москві представлена в таблиці:

Назва

Ціна в рублях

Капсули № 20

257

Капсули № 50

604

Ферро-Фольгамма капсули 20 шт.

281

Відгуки

Ольга, 32 рокиПрепарат Ферро-Фольгамма мені призначали при вагітності, коли був низький гемоглобін. Пила всього по одній капсулі за добу, після їди. Курс лікування розтягнувся на місяць, за цей період покращилося самопочуття. Правда в самому початку прийому злякалася, що кал став темного кольору, але гінеколог сказала, що це нормально
Карина, 25 роківНещодавно проходила обстеження, за результатами аналізів у мене виявився низький показник заліза. Лікар прописав мені ліки. Пила його по капсулі 3 рази за добу. Після тижня прийому, з'явилася нудота. Доктор скоротив дозування до однієї штуки. Неприємні симптоми пройшли, скоро знову повторно піду здавати аналізи.
Олена, 27 роківКоли була вагітна дочкою, з'явилася залізодефіцитна анемія. Гінеколог прописала ліки Ферро-Фольгамма. Сподобалося те, що засіб треба було приймати лише раз на добу, а також, що поряд з залізом медикамент містить вітаміни і корисні речовини. Крім того, ціна у препарату невелика, мені знадобилося всього 2 упаковки.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!