Отинум - інструкція щодо застосування вушних крапель, склад, показання, побічні ефекти, аналоги і ціна

Лікарський препарат призначається для симптоматичного лікування запальних захворювань ЛОР-органів. Вушні краплі Отинум діють на місцевому рівні і не володіють здатністю адсорбуватися в системний кровотік, практично не викликають побічних ефектів. Ознайомтеся зі способами застосування та дозуванням зазначеного медикаментозного засобу.

Інструкція по застосуванню Отинума

Препарат належить до групи нестероїдних протизапальних засобів (НПЗЗ) для місцевого використання. Краплі для вух Отинум проявляють антисептичні, бактерицидні властивості, ефективно справляються з больовим синдромом, зумовленим запальними явищами в органі слуху. Медикаментозне засіб має м'яку локальне вплив на патологічну область.

Склад і форма випуску

Препарат виробляється у вигляді вушних крапель, які являють собою прозорий жовтий з характерним запахом розчин. Лікарський засіб реалізується у виготовленому з поліетилену флаконі об'ємом 10 мл. Діючою речовиною препарату виступає холіну саліцилат – одне з похідних саліцилової кислоти. Крім активної речовини, препарат включає допоміжні компоненти, що відрізняються гарною переносимістю. Дізнатися детальніше про склад Отинума можна нижче.

Назва речовини

Зміст речовини в 1 мл розчину (мг)

Холіну саліцилат

200

Гліцерин

130

Хлорбутанолу гемігідрат

5

Етанол

100

Вода очищена

Одна тисяча

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Дія крапель для вух засновано на здатності холіну саліцилату пригнічувати активність ферменту циклооксигенази, що каталізує перетворення арахідонової кислоти в простагландини. Крім того, активний компонент кошти інгібує синтез тромбоксану, простацикліну. Після закапування розчину відзначається аналгезуючу, протизапальну дію Отинума. В кислому і лужному середовищі холін саліцилат проявляє протимікробні властивості. Місцеве застосування препарату не чинить системного впливу.

Показання до застосування

Інструкція по застосуванню повідомляє, що призначення препарату виправдано при наявності у пацієнта запальних явищ в області зовнішнього або середнього вуха, а також барабанної перетинки у вигляді гострого, середнього або зовнішнього отиту, мирингита. Поряд з цим лікарський засіб застосовується для розм'якшення сірчаних пробок перед їх видаленням, передбачає промивання слухового проходу спеціальними розчинами.

Спосіб застосування і дозування

Перед використанням засіб бажано підігріти, потримавши флакон в руці кілька хвилин. При закапуванні ліки пацієнт повинен перебувати в положенні лежачи на боці. З метою лікування мирингита, отиту інструкція рекомендує вводити 3-4 краплі препарату тричі за день впродовж тижня. При ситуації, коли розчин використовується для розм'якшення сірчаних пробок, його застосування починається за 3-4 дні до процедури. У цьому випадку вводиться 3-4 краплі препарату 2 рази на добу. Змінювати режим дозування для літніх і хворих із порушеннями функції нирок, печінки не потрібно.

Інструкція по застосуванню Отинума для дітей

Медикаментозний препарат не рекомендований для використання в педіатричній практиці. Тим не менш, Отинум для дітей застосовуються з метою лікування отиту, мирингита та інших ЛОР-захворювань. При такій ситуації маленьким пацієнтам інструкція рекомендує вводити не більше 3 крапель лікарського засобу в кожен слуховий прохід 3-4 рази протягом дня.

Особливі вказівки

У випадку, якщо у пацієнта є перфорація барабанної перетинки, застосування Отинума може спровокувати у хворого виникнення проявів глухоти. З цієї причини перед використанням лікарського засобу слід обов'язково пройти отоларингологічний огляд. Використання препарату не позначається на здатності хворого керувати автомобілем і виконувати інші види діяльності, що вимагають підвищеної уваги і концентрації.

Отинум при вагітності

Зважаючи зрозумілих причин дані щодо впливу препарату на організм жінки в положенні і її майбутньої дитини відсутні – представницям прекрасної статі під час виношування плоду засіб не прописується. Разом з цим достеменно невідомо, чи здатний холіну саліцилат надходити дитині з грудним молоком. Внаслідок відсутності клінічного досвіду застосування ліки не призначається жінкам у період лактації.

Лікарська взаємодія

При спільному використанні крапель Отинума з анальгетиками, жарознижувальними і протизапальними засобами дія останніх посилюється.

Побічні дії

Інструкція повідомляє, що на тлі застосування лікарського засобу можуть розвиватися негативні ефекти у вигляді свербежу, печіння, гіперемії шкірних покривів вух. Пам'ятайте, тривале використання препарату сприяє виникненню порушень слуху. Власне, з цієї причини лікарі намагаються не призначати Отинум пацієнтів молодшої вікової групи.

Передозування

В одному флаконі препарату міститься 200 мг холіну саліцилату. При випадковому проковтуванні вказаної кількості активної речовини можливе виникнення запаморочення, нудоти, пітливості. У разі перорального прийому великої дози лікарського засобу розвивається серйозне отруєння, вимагає симптоматичного лікування з призначенням потерпілому:

  • промивання шлунка;
  • ентеросорбентів;
  • форсованого діурезу.

Протипоказання

Лікарський препарат слід з обережністю застосовувати пацієнтам з нежиттю (ринітом) алергічного генезу, поліпами слизової оболонки навколоносових пазух (рецидивуючим поліпозом) і порожнини носа. Використання вушних крапель протипоказано при наявності декількох патологічних і фізіологічних станів організму, до числа яких відносяться:

  • індивідуальна непереносимість компонентів препарату;
  • повний або неповний синдром «аспірінової тріади» (поєднання рецидивуючого поліпозу носа, бронхіальної астми та непереносимості НПВС);
  • порушення цілісності барабанної перетинки внаслідок гнійного або травматичного ураження.

Умови продажу та зберігання

Препарат відпускається без рецепта лікаря. Термін придатності розчину становить 3 роки з моменту його виробництва. Краплі слід зберігати при температурі 25°С, берегти від дітей і прямих сонячних променів.

Аналоги Отинума

У разі, коли використання ліків неможливо внаслідок індивідуальної непереносимості або необхідності більш дешевого замінника, отоларингологи вдаються до призначення аналогічних Отинуму вушних крапель. Сьогодні аптечна мережа рясніє всілякими засобами для лікування ЛОР-захворювань, тому підібрати відповідні краплі не складе праці. В якості замінника Отинума лікарі, як правило, призначають один з наступних препаратів:

  • Холикапс – діючою речовиною лікарського засобу виступає холіну саліцилат. Холикапс чинить аналгезуючу, протизапальну дію.
  • Бротинум – препарат є повним синонімом Отинума, має виражений протизапальний ефект.
  • Сахол – краплі мають жарознижуючу, аналгезуючу дію.
  • Мундизал – надає антисептичну, протизапальну вплив на область поразки.
  • Отипакс – містить феназон і лідокаїну гідрохлорид, ефективно усуває біль, запалення у вусі.

При виборі того чи іншого лікарського засобу слід віддавати перевагу комбінованим вушних краплях на основі лідокаїну. Крім знеболюючого ефекту, зазначена група препаратів забезпечує ще і протизапальну дію, сприяючи тим самим більш активному усуненню патологічного вогнища. Серед комбінованих вушних крапель-аналогів Отинума лікарі особливо виділяють:

  • Отипакс;
  • Ототон;
  • Дроплекс.

Ціна

В аптеках Москви середня вартість крапель Отинум коливається від 165 до 170 грн. за флакон об'ємом 10 мл. При цьому недобросовісні продавці в спробі покрити власні витрати часто необґрунтовано завищують ціну препарату. В цьому плані набагато вигідніше купувати лікарський засіб на спеціалізованих сайтах. Ціна фармпродукції у віртуальних продавців, як правило, нижче аптечної.

Аптека

Форма випуску

Ціна, рублів

ДІАЛОГ, вул. Авіамоторна, д. 6, стор 2

Флакон-крапельниця.

20% 10г

165

Zdravzona (495) 225 45 89

178

"Вікно допомоги", вул. Балтійська, д. 6, корп. 1

+7 499 156 7702

196

"Вікно допомоги", Лялін провулок, д. 22

8-495-123-59-25

205

"ІФК" (495) 937-32-20

260

Відгуки

Ірина, 38 роківЛікувала препаратом Отинум запалення середнього вуха. Закопувала лікарський розчин згідно інструкції приблизно тиждень. Ефект від застосування засобу відчула практично моментально: пішла нестерпна пульсуючий біль всередині вуха. По закінченні тижня після початку лікувального курсу хвороба повністю відступила.
Юлія, 25 роківЗастосовувала ліки Отинум проти гострого зовнішнього отиту. Лікар призначив закапувати по 3 краплі розчину в кожне вухо три рази за добу протягом тижня. Треба сказати, це ліки допомогло дуже швидко позбутися від сильного болю та виділень з слухового проходу. Через кілька днів після початку лікування симптоми хвороби і зовсім зникли.
Олександр, 35 роківЛікував Отинумом запалення барабанної перетинки – мірингіт. Закопував препарат тричі за день по 4 краплі протягом тижня. Спочатку особливого ефекту не відчув, просто трохи затих шум у вухах. Через 4 дні постійних закапувань з слухового проходу перестала виділятися рідина. По закінченні лікування лікар діагностував відсутність запалення.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!