Норбактин таблетки

При гострому циститі необхідно використовувати протимікробні засоби, які продуктивно знищують патогенну флору сечовивідних шляхів, прискорюють природний процес одужання. Одним з таких медикаментів є лікарський препарат Норбактин, який відрізняється широким спектром дії в ураженому організмі. Придбати його можна в аптеці, додатково проконсультувавшись з лікарем. Таблетки Норбактин відпускаються без рецепта, але не повинні ставати наслідком поверхневого самолікування.

Інструкція із застосування Норбактину

Цей лікарський препарат належить до фармакологічної групи протимікробних засобів-фторхінолонів широкого спектра дії. Норбактин володіє бактерицидними, протизапальними властивостями, стрімко пригнічує ДНК-гіразу, порушує процес суперспіралізації ДНК. Медичний препарат активний відносно грампозитивних і грамнегативних бактерій, порушує цілісність мембран стафілококів, стрептококів, шигел, сальмонел, клебсієли. Але його краще не використовувати при підвищеній активності ентерококів, стійких до норфлоксацину.

Склад і форма випуску

Медичний препарат Норбактин випускається у формі таблеток білого кольору круглої форми з характерною гравіюванням, призначених для прийому перорально повним курсом. Активний компонент – норфлоксацин, є системним антибіотиком-фторхінолоном, характеризується комплексним впливом в ураженому організмі, руйнуючим впливом відносно грампозитивних, грамнегативних бактерій, найпростіших. Важливі складові хімічного складу Норбактину представлені нижче:

Функції компонентів

Діючі речовини

активний компонент:

норфлоксацин (400 мг в 1 таблетці)

допоміжні речовини:

кроскармелоза натрію

магнію стеарат

крохмаль кукурудзяний

колоїдний діоксид кремнію

мікрокристалічна целюлоза

тальк очищений

натрію лаурилсульфат

склад оболонки:

макрогол 400

діоксид титану

гіпромелоза

тальк очищений

вода

Фармакологічні властивості

Норбактин має антибактеріальну і бактерицидну дію, а після прийому разової дози активний компонент синтетичного походження продуктивно всмоктується з органів ШКТ, стрімко проникає в системний кровотік, поширює свою лікувальну дію по всьому організму. Медикамент потрібно приймати у перервах між прийомами їжі, інакше вживання їжі значно знижує швидкість адсорбції, бажаний результат може так і не настати.

При пероральному прийомі Норбактину ступінь всмоктування активного компонента з органів травлення досягає 30 – 40%, при цьому показник зв'язування з білками плазми становить 14%. Процес метаболізму традиційно переважає в печінці, після чого 30% неактивних метаболітів виводиться нирками разом з сечею у неизмеренном вигляді. При відсутності протипоказань і побічних явищ консервативне лікування належить проходити повним курсом.

Норбактин – антибіотик чи ні

За хімічним складом медичний препарат є системним антибіотиком широкого спектра дії, активний відносно більшості аеробних і анаеробних бактерій, найпростіших. Антибактеріальну дію в організмі відрізняється своєю масштабністю, тому потенційні ускладнення можуть торкнутися всі важливі органи і системи. В інструкції по застосуванню докладно відображені не тільки лікарські рекомендації, але і всі існуючі обмеження щодо такого фармакологічного призначення.

Показання до застосування Норбактину

Медичний препарат у формі таблеток необхідно приймати повним курсом з 7 – 10 діб у таких клінічних картинах, при цьому важливо враховувати лікарська взаємодія, потенційний ризик виникнення побічних явищ:

  • «діарея мандрівників» (інші проблеми при роботі шлунка в період акліматизації);
  • гонококкова інфекція неускладненої форми, початковій стадії;
  • інфекція статевих органів, сечовивідної системи, наприклад, гонорея;
  • інфекції органів ШЛУНКОВО-кишкові розлади;
  • профілактика сепсису при нейропатії.

Характерний медикамент призначають при таких діагнозах організму:

  • простатит;
  • цервіцит;
  • ендометрит;
  • сальмонельоз;
  • шигельоз.

Спосіб застосування і дозування

Ліки Норбактин у формі таблеток, згідно інструкції по застосуванню, призначене для прийому всередину. Вживати разову дозу обов'язково за 1 годину до їжі або через 2 години після неї. Таблетки не розжовувати і не подрібнювати, випивати цілком, додатково запивати великою кількістю води. Приблизний курс інтенсивної терапії – 7 – 10 днів перед перерви. Добові дозування залежать від характеру і стадії патологічного процесу, індивідуальних особливостей ураженого організму:

  • цистит неускладненої форми: по 200 – 400 мг двічі на добу протягом тижня;
  • гонококкова інфекція неускладненої форми: 800 мг одноразово;
  • інфекції органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту: 400 мг тричі за день протягом 5 діб;
  • інфекції сечовивідної системи гострої форми: по 400 мг двічі на добу протягом тижня;
  • інфекції статевих органів: по 400 – 600 мг двічі на добу протягом 7 днів.

Медичний препарат Норбактин дозволено використовувати з метою надійної профілактики сепсису при нейропатії, при цьому важливо дотримуватися рекомендовану дозу – по 400 мг 3 рази на добу 8 тижнів. Якщо у пацієнта переважає печінкова або ниркова недостатність, дозування потрібно скоротити вдвічі, попередньо проконсультуватися з досвідченим фахівцем.

Норбактин і алкоголь

Якщо при вказаній антибактеріальної терапії у сироватку крові проникає етанол, лікарі не виключають розвиток дисульфирамоподобной реакції. Простіше кажучи, переважають симптоми гострої інтоксикації, представлені нудотою, запамороченням, болем, підвищеною сонливістю і навіть сплутаністю свідомості. У пацієнта відкривається сильна блювота, порушується дихання, переважає судомний синдром, не виключені рецидивуючі епілептичні припадки.

Лікарська взаємодія

Пероральний прийом Норбактину може спровокувати серйозні ускладнення зі здоров'ям, особливо якщо мова йде про лікарську взаємодію з представниками різних фармакологічних груп. Згідно інструкції по застосуванню, загальні рекомендації на тему вибору схеми інтенсивної терапії представлені нижче:

  1. У комплексі з барбітуратами або анестезуючими препаратами може патологічно знизитися артеріальний тиск, сповільнюється серцевий ритм.
  2. При сумісному прийомі з Варфарином необхідно систематично контролювати показники коагуляції.
  3. Норфлоксацин знижує патологічно на чверть кліренс теофіліну, при цьому підвищує плазмові концентрації непрямих антикоагулянтів, Циклоспорину.
  4. У комплексі з препаратами, які можуть знижувати судомний поріг, не виключено виникнення епілептиформних судом.
  5. Всмоктування норфлоксацину патологічно знижують антациди з гідроксидом магнію або алюмінію; препарати з сукральфатом, цинком або залізом;
  6. Норфлоксацин значно знижує терапевтичний ефект при комплексному лікуванні з нітрофуранами.

Побічні дії

У боротьбі з патогенними мікроорганізмами за допомогою Норбактину можуть виникнути побічні ефекти, які значно знижують якість життя клінічного хворого, змушують замінити ліки. Мова йде не тільки про алергічної реакції у вигляді шкірного висипу, кропив'янки, свербежу та набряку дерми, але і про інших неприємних ускладнення зі здоров'ям. Як варіант, це можуть бути:

  • з боку органів ШКТ: нудота, гіркота в роті, печія, діарея, псевдомембранозний ентероколіт;
  • з боку сечовидільної системи: уретральне кровотеча, поліурія, дизурія, альбумінурія, пієлонефрит;
  • з боку нервової системи: мігрень, галюцинація, запаморочення, хронічна безсоння;
  • з боку опорно-рухового апарату: розриви сухожиль, артралгія;
  • інші: кандидоз, затримка жовчі, підвищення температури тіла, гранулоцитопенія.

Передозування

Якщо систематично завищувати вказані добові дози зазначеного медичного препарату, не відбувається патологічне зміна гемодинамічних показників, але помітно посилюються ознаки інтоксикації організму. Пацієнт скаржиться лікарю:

  • нудоту;
  • запаморочення;
  • підвищену сонливість;
  • напади мігрені;
  • холодний піт;
  • затяжні напади блювоти;
  • вираз обличчя одутле.

Насамперед необхідно промити шлунок і позбавити його від залишків токсинів. У стаціонарі проводиться гидратационная терапія з форсованим діурезом, подальше лікування вже симптоматичне. На період відновлення пацієнт повинен залишатися під суворим лікарським контролем, важливо регулярно здавати аналізи і відзначати позитивну динаміку.

Протипоказання

Таке фармакологічна призначення дозволено не всім пацієнтам навіть за показаннями, є медичні обмеження, докладно викладені в інструкції по застосуванню. Протипоказання поширюються на такі клінічні картини і діагнози:

  • періоди вагітності, лактація;
  • ниркова недостатність;
  • індивідуальна непереносимість організмом активних компонентів.

Умови продажу та зберігання

Медикамент потрібно приймати за призначенням лікаря, хоча він і відпускається в аптеці без рецепта. Зберігати ліки покладено в холодному місці, не вживати перорально простроченим. Дуже важливо уникати контакту з дітьми і випадкового прийому неправильної дози всередину.

Аналоги

Якщо ліки не підходить протипоказань або неефективно на практиці, потрібно позапланово звернутися до лікаря, ввести адекватну заміну. Серед гідних аналогів потрібно виділити такі фармакологічні позиції:

  1. Нолицин. Цей аналог Норбактину має ідентичний хімічний склад і особливості застосування. Але частіше викликає побічні явища, не знижує загрозу лікарської взаємодії.
  2. Норфлоксацин. Випускається у формі пігулок і крапель, чинить системну дію в організмі. При циститі потрібно приймати по 400 мг (1 таблетка) двічі на день протягом 7 – 10 днів.
  3. Нормакс. Активний компонент такий же, але відрізняється низькою системною абсорбцією. Має більше протипоказань, не рекомендований дітям до 12 років. Схему терапії лікар підбирає індивідуально.

Ціна Норбактину

Реальні відгуки про характерному препараті позитивні, ціни адекватні, головне – використовувати ліки строго за медичними показаннями. Купити ліки можна в аптеці або замовити через інтернет. Нижче представлені приблизні розцінки по Москві:

Назва аптеки

Ціна, рублів

Аптека ІФК

225

Самсон-Фарма"

330

ЗдравЗона

260

Ріглі

200

ЭликсирФарм

240

ЕвроФарм

280

Аптека «Діалог»

240

Відгуки

Марго, 33 рокиПару тижнів тому лікувала такими таблетками гострий цистит. Біль при сечовипусканні швидко пройшла, але з'явилися проблеми зі стільцем (рідкий кал). Постійно бігала в туалет, хоча приймала ліки натщесерце. Коли більше не було терпіти (на 5 день лікування) довелося замінити препарат та придбати в аптеці більш безпечний Нормакс.
Валентина, 44 рокиМені такий медикамент курсом на 10 днів прописали після операції на сечовому міхурі, щоб уникнути приєднання вторинної інфекції в реабілітаційному періоді. Мій відгук позитивний, оскільки системний антибіотик не викликав побічних явищ, погіршень теж не було. Одночасно брала Лінекс, щоб підтримувати мікрофлору кишечника.
Марія, 39 роківПриймала ліки при пієлонефриті 10 днів. Таблетки швидко усувають хворобливі відчуття, діють м'яко, без побічних ефектів. Додатково лікар прописав пробіотики, вітаміни та препарати для відновлення імунітету. Мені допомогло, тому при інфекційних захворюваннях сечовивідних шляхів можу порекомендувати призначення.
Ольга, 43 рокиТаблетки ефективні, але в моєму випадку зіткнулася з передозуванням. Забула, що вже брала дозу і повторила прийом. Після цього нудило і рвало весь вечір, довелося приймати сорбенти і більше пити. Потім стан знову нормалізувався, і я продовжила консервативне лікування. Отриманим результатом дуже задоволена.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!