Лактобактерин - форма випуску, склад, інструкція по застосуванню для дітей і дорослих, аналоги і ціна

Для усунення проблем, пов'язаних з розладами травної системи, потрібно використовувати біфідо - і лактобактерії, які допоможуть нормалізувати функції організму. Популярним препаратом є Лактобактерин, який містить живі бактеріальні культури. Якщо правильно приймати засіб, у відповідності з інструкцією по застосуванню, то результат не змусить себе чекати.

Інструкція по застосуванню Лактобактерину

Ліки Лактобактерин відноситься до протидіарейні мікробним засобів на основі комплексу живої мікрофлори. Це універсальний медикамент, що володіє імуномодулюючою, антибактеріальні властивості. Лактобактерії заселяють нижній відділ тонкої кишки й нормалізують мікрофлору кишечника і функції органів шлунково-кишкового тракту, пригнічують ріст патогенних збудників захворювань.

Склад і форма випуску

Препарат випускається у вигляді сухого порошкоподібного субстрату з мікробної маси (мікроорганізми, які розкладають вуглеводи, в процесі чого з'являється молочна кислота), збагаченого лактозою як бифидогенного фактора (стимулює збільшення кількості біфідобактерій, які входять в здорову флору кишечника). Поряд з порошком лактобактерин випускається у вигляді вагінальних свічок, в рідкій формі (у флаконах) і у вигляді таблеток. При розрахунку дозування для прийняття за основу береться одна доза.

Склад

Вміст лактобактерій

Діюча речовина

L. fermentum (штами 39 і 90Т-С4);або L. plantarum (штами 38 і 8Р-АЗ)

2 -10 ДЕЩО 9

Допоміжні речовини

Лактоза або цукор молочний

Магнію стеарат

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Лактобактерин діє за рахунок сухої маси біологічно-активних лактобактерій, які продукують молочну кислоту і здатних чинити вплив на патогенні бактерії, такі як энтеропатогенная кишкова паличка, стафілококи, протей. Систематичний прийом препарату приводить в норму роботу шлунково-кишкового тракту, допомагає відновити імунітет і оптимізувати процеси обміну речовин.

При застосуванні вагінальної форми препарату лактобактерії перетворюють глікоген, що накопичився в епітелії, в молочну кислоту, яка починає пригнічувати патогенну мікрофлору, збільшує рівень резистентності організму. Препарат нормалізує мікрофлору в зоні локалізації свого застосування. Точні відомості про фармакокінетичні особливості застосування та метаболізмі препарату відсутні.

Показання до застосування

Лактобактерин призначається пацієнтам, які страждають порушеннями шлунково-кишкового тракту, а також при захворюваннях в гінекології. Список основних показань:

  1. Пацієнти, що йдуть на поправку після гострих кишкових інфекцій, при виявленні патогенної мікрофлори або розладах кишечника.
  2. Соматичні хвороби, посилені дисбактеріозом, який з'явився з-за лікування антибіотиками.
  3. Комплексна терапія слабких дітей, які мають патології інфекційного та неінфекційного походження, що протікають на фоні атопічного дерматиту та дисбактеріозів.
  4. Хронічно протікають коліти різної етіології.
  5. При кольпітах препарат можна використовувати в режимі монотерапії або по закінченні курсу антимікробної терапії.
  6. Вагінальні дисбіози, при яких розвиваються запалення шийки матки, її тіла, придатків (після антимікробної терапії)
  7. Запальні гінекологічні захворювання (аднексит, урогенітальний герпес, гонорея).
  8. Підготовка до гінекологічних операцій і профілактика ускладнень після них.
  9. Підготовка до пологів вагітних, у яких аналізи в лабораторії виявили високий ризик появи гнійно-септичних ускладнень.

Як приймати Лактобактерин

Спосіб лікування і дозування Лактобактерином залежить як від форми випуску препарату, так і від діагнозу. Спочатку проводиться основний курс, прийом підтримуючої дози призначається після закінчення не менше 2-3 тижнів (половина дози), терміном на 1-1,5 місяця. Рекомендується через два тижні після початку курсу пройти дослідження мікрофлори.

Свічки

Перед введенням свічки в піхву потрібно видалити захисний пакувальний матеріал. При проведенні терапії щодо дисбіозів і кольпітів препарат призначається один раз у день по 1-2 свічки протягом 5-8 днів. При цьому здійснюється контроль процесу відновлення нормалізації вагінальної секреції до 1-2 ступеня, усунення клінічної симптоматики у вигляді запалення. При необхідності курс може продовжуватися до 10-12 днів. Для профілактики розвитку гнійно-септичних ускладнень використовують по одній свічці раз в день на протязі 5-7 днів до пологів або операції.

В ампулах

Перед використанням слід уточнити, яку кількість доз знаходиться в ампулі (3, 5 або 10). Вміст розводиться перед вживанням перевареною водою, приймається за півгодини до їжі. Дітям від 12 років, дорослим призначається по п'ять доз два-три рази в день. Максимальна доза – 15 доз. Тривалість курсу терапії залежить від хвороби. Так, при неспецифічному виразковому коліті лікування триває до двох місяців, при дисбактеріозі – 3-4 тижні, при дизентерії (хронічної) 4-6 тижнів.

Приготовлена субстанція може використовуватися для полоскання порожнини рота, зрошення статевих шляхів. При внутривагинальном використанні тампон просочують Лактобактерином (п'ять доз у 10 мл води), поміщається в піхву на три години. Передпологова підготовка передбачає терапію один раз на добу протягом семи днів. При запаленнях два рази в день протягом 10 днів (з 12 дня менструального циклу).

Таблетки

Таблетки призначені для прийому всередину. Приймаються за півгодини до їжі, два-три рази в день. При гострих запальних процесах грудним дітям призначається по дві-три таблетки, дорослим по п'ять таблеток. Тривалість курсу 7-8 днів. Якщо у хворого спостерігається рецидивуюча або затяжна форма хвороби, то грудним дітям призначається за п'ять таблеток протягом 14-25 днів. При хворобах слизової оболонки порожнини рота: 4-6 таблеток шляхом розсмоктування два-три рази на день протягом 14-15 днів.

Рідкий

Прийом здійснюється вранці та/або у вечірній час в процесі їжі. Новонародженим дітям від одного року до трьох років призначається по одній столовій ложці, дітям від 3 до 12 років призначається 1,5 столових ложки, дітям з 12 років і дорослим – по 2 столових ложки. Перед вживанням препарат необхідно розбавити кип'яченою водою в пропорції 1:1 (температура не вище 37 градусів) і збовтати. Тривалість курсу – 14-30 днів, припустимо проводити два-три рази в рік.

Особливі вказівки

Застосування препарату бажано поєднувати з прийомом молока або кисломолочних продуктів (біокефіру). З особливих вказівок інструкція виділяє, що медикамент не можна використовувати, якщо порушена упаковка, відсутнє маркування, змінилися колір, консистенція біомаси, у флаконі видно сторонні включення, закінчився термін придатності. За відгуками пацієнтів, Лактобактерин не порушує концентрацію уваги та швидкість психомоторних реакцій. Розчин не можна зберігати.

Лактобактерин при вагітності

Сухий порошок і вагінальні свічки Лактобактерин не протипоказані під час вагітності та грудного годування. Це означає, що препарати можна використовувати при виношуванні дитини і лактації без побоювань. Перед застосуванням варто отримати консультацію лікаря, зробити аналізи і виключити ризик можливих побічних ефектів і протипоказань. Не призначайте собі ліки самостійно.

Лактобактерин для дітей

Лікарі можуть призначати лактобактерії для дітей у вигляді Лактобактерину. Препарат можна використовувати як профілактичний засіб навіть новонародженим. Застосування медикаменту швидко заселяє кишечник корисною мікрофлорою, усуває симптоми диспепсії при штучному вигодовуванні, не дає розвиватися розладу стільця, здуття кишечника, частим срыгиваниям, відрижку повітрям. Препарат для новонароджених відновлює функцію травлення, мікрофлору кишечника, запобігає підвищене газоутворення,коліки.

Лікарська взаємодія

Препарат краще поєднувати з Бифилайфом і Нормазе, щоб посилити ефективність впливу молочнокислих бактерій на шлунково-кишковий тракт. Засіб стійке до дії антибіотиків, тому його можна поєднувати з антибактеріальною терапією, але можливо зниження ефективності. Вітаміни групи В посилюють дію препарату, тому лікарі радять супроводжувати лікування витаминотерапией. Корекція терапії може супроводжуватися призначенням специфічних бактеріофагів (вірусів, що знищують певні бактерії). Заборонено поєднання з алкоголем.

Побічні дії і передозування

В інструкції щодо застосування медикаментозного засобу не йдеться про побічні дії. Це означає, що препарат добре переноситься пацієнтами будь-якого віку і категорії. Немає даних про випадки передозування. Можливими ознаками перевищення прийому дози медикаменту служать здуття живота, відчуття важкості в шлунку, диспепсія, відрижка, запор або діарея. Для усунення симптомів потрібно відвідати лікаря за призначенням симптоматичної терапії, провести промивання шлунка.

Протипоказання

Сухий порошок має ряд протипоказань до застосування. Він заборонений для використання при вагініті, кандидозі та вульвовагинальном кандидозі піхви, підвищеній чутливості до компонентів препарату. Протипоказаннями застосування супозиторіїв є дитячий вік, аналогічні гінекологічні проблеми та індивідуальна непереносимість або алергія на складові елементи.

Умови продажу та зберігання

Купити Лактобактерин можна без рецепту від лікаря. Засіб слід зберігати при температурі 2-8 градусів протягом року для сухого порошку і свічок, трьох місяців – для рідкого концентрату в нерозкритій упаковці.

Аналоги

Існує не так багато аналогів Лактобактерину. Більшість з них містять лише частину складових елементів оригіналу і схожі з ним тільки за типом ефективності. Популярні замінники лікарського засобу:

  • Біфідумбактерин – пробіотик містить біфідобактерії, рекомендується до використання в зв'язці з даним засобом;
  • Трилакт, Нормофлорин – прямі аналоги, являють собою рідкі концентрати лактобактерій;
  • Ацилакт, Геролакт – свічки і таблетки на основі молочнокислої мікрофлори;
  • Биобактон – сухий порошок для приготування розчинів;
  • Лактонорм, Экофемин Баланс – вагінальні капсули з цінною мікрофлорою, що містить фортелацидофилэкофемин.

Ціна

Вартість покупки Лактобактерину буде залежати від обраної форми ліки, обсягу упаковки та цінової політики торговельного підприємства. Ціни на медикаментозне засіб по Москві складуть:

Різновид Лактобактерину

Ціна в рублях

Флакони з лиофилизатом 5 доз 10 шт.

194

Ампули з сухим порошком 5 доз 10 шт.

Двісті дев'ять

Рідкий концентрат 10 доз 10 мл

70

Свічки 10 шт.

130

Відгуки

Лілія, 28 роківКоли я була вагітною, у мене почався дисбактеріоз піхви. Лікарі сказали, що перед пологами це треба усунути, інакше буде негативний вплив на дитину, і виписали Лактобактерин для дорослих. Я купувала сухий порошок, розводила його водою, змочувала стерильний тампон і вводила в піхву, через тиждень мікрофлора стабілізувалася.
Єлизавета, 30 роківЯ давала Лактобактерин немовля, коли у сина був дисбактеріоз від переведення на штучне вигодовування. Він плакав цілими добами, у нього був поганий стілець. Педіатри призначили сухий порошок, який я розчиняла в невеликій кількості молока і давала синові. За п'ять днів ознаки розладу пішли, травлення нормалізувався, діарея пройшла.
Михайло, 37 роківВід прийому антибіотиків у мене почалися проблеми з травленням – живіт постійно вздувало, були закрепи, а іноді і проноси. Лікар сказав, що це відбувається через порушення мікрофлори, і виписав Лактобактерин сухий. Його потрібно було розводити молоком і випивати по кілька разів за день. Смак у нього не найприємніший, зате ефект відмінний.
Леонід, 48 роківВід неправильного харчування у мене розвинувся неспецифічний виразковий коліт. Лікарі казали, що усунути його можна, але можна полегшити стан прийомом ацидофільних бактерій. Я став купувати рідкий Лактобактерин. Його смак огидний, але я пересилював себе, щоб допомогти організму. Це допомогло, болі в шлунку пішли, стілець нормалізувався.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!