Анальгін дітям - інструкція із застосування, показання, склад, дозування, побічні ефекти і аналоги

Анальгін – багатофункціональний засіб, здатне зняти запалення, зменшити температуру і полегшити біль. Дія надає метамізол натрію – основний компонент препарату. Анальгін випускається в таблетках, порошках, як препарат для ін'єкцій та супозиторіїв. Завдяки різноманітності форм і довгого досвіду застосування препарат підходить і для зниження високої температури у дитини подібно дії Парацетамолу.

Чи можна дітям Анальгін

Згідно інструкції, препарат дають дітям старше 3 місяців, але фахівці кажуть, що дитина віком до року повинен приймати анальгін тільки за призначенням педіатра. Для дітей старше року є анальгін дитячої дозування в свічках. Якщо дитина може проковтнути таблетку, то препарат дають йому і в цій формі. Ін'єкції використовуються в критичних випадках, щоб швидко позбавити від болю або збити температуру. Для дітей використовують Парацетамол або Ібупрофен, але анальгін ефективніше.

Склад і форма випуску

Препарат представлений різними лікарськими формами, на вибір: свічки, таблетки, розчин для ін'єкцій. Активною речовиною виступає метамізол натрію.

Ліки, форма

Опис

Склад

Ін'єкційний розчин

Стерильна 25% або 50% рідину. Вводять внутрішньом'язово або у вену. Продають в ампулах місткістю 1 мл і 2 мл Одна упаковка містить 5 або 10 штук.

На 1 мл розчину – 250 мг або 500 мг метамізолу. Плюс стерильна вода.

Таблетки

Вони мають білий колір і круглу форму. Продаються у блістерах або баночках. Одна упаковка – від 10 і більше таблеток.

Таблетка містить 500 мг метамізолу. Додаткові речовини: кальцію стеарат або магнію, тальк, повідон, целюлоза мікрокристалічна.

Свічки

Білого або кремового кольору. Мають форму кулі. У блістері, по 5 штук. Пачка містить 10 свічок.

Свічка – 100 або 250 мг метамізолу. Додають ще тверді жири.

Фармакологічна дія препарату

Препарат чинить дію завдяки метамізолу натрію. Діюча речовина належить до групи пиразолонов. Метамізол натрію – нестероїдний речовина, знімає запалення, знижує виробництво в організмі простагландинів (медіаторів запалення), збільшує поріг больової чутливості таламуса, надаючи тим самим болезаспокійливу дію. Препарат збільшує і виділення тілом тепла, що призводить до зменшення температури.

Здатність усувати запалення у нього менше, ніж у аналогічних нестероїдних засобів, але жарознижувальний ефект сильніший. Він не викликає подразнення слизової оболонки шлунка і кишечнику, не впливає на водно-сольовий обмін. Препарат є спазмолітиком, що впливає на гладку мускулатуру сечовивідних і жовчовивідних трактів. Дія помітно через 30 хвилин, максимальна концентрація речовини в плазмі крові спостерігається через 1,5-2 години. Легко вбирається шлунком і піддається розчиненню, що дозволяє використовувати його для інгаляцій та ін'єкцій.

Показання до застосування

Анальгін дітям призначають як жарознижувальний, якщо є температура, озноб, болі в м'язах і суглобах, судоми. Препарат має протизапальний ефект, ще він знижує тиск. Його призначають при:

  • головних болях;
  • зубному болі;
  • радикуліті, невралгії;
  • оперізувальному лишаї;
  • м'язової або суглобного болю;
  • травмах, міозиті;
  • опіках;
  • болях після хірургічного втручання..
  • лихоманці (при застуді, запаленні легень, бронхіті, після укусу комахи)
  • нирковою або кишковій коліці.

Анальгін при температурі у дитини

Препарат зменшує біль і знімає жар, допомагає при гарячкових проявах. Метамізол натрію, основна активна речовина, виробляє блокаду циклооксигеназ, групи ферментів, що мають відношення до таких проявів хвороб, як жар і больовий синдром. Ефекти збільшення тепловіддачі організму і збільшення больового порогу сприяють тому, щоб він вважався дієвим препаратом. Дозування анальгіну для дітей при температурі залежить від віку.

Знеболювання

Препарат відноситься до групи антипіретиків-анальгетиків нестероїдного будови, блокує больові імпульси. Він підходить як знеболююче, коли є травми, отруєння, ріжуться зуби, виникають захворювання органів ШКТ. У дитячому віці препарат прописують, коли у дитини критичний стан. Педіатри допускають використання Анальгіну для позбавлення від болю в якості тимчасового заходу.

З якого віку можна приймати

Згідно інструкції, препарат дають дітям з 3 місяців, але лікарі не рекомендують батькам вдаватися до препарату до року. Допустимо його використання у поєднанні з димедролом при наявності серйозних показань, таких як сильний жар або лихоманка. З 3 місяців до року використовують літичну суміш (тройчатку): Анальгін, Димедрол і Папаверин в одному шприці. Вона знімає судоми, які проявляються у немовлят при високій температурі.

Дозування

Метамізолу натрію в препаратах для дітей менше. Для малюків зручніше використовувати супозиторії, дозування від 100 до 250 мг. Для дітей у віці від 3 місяців до року розділяють на два прийоми слабку дозування. Для дітей старше року вже можна використовувати повністю дозу 100 мг. Дитина у віці від 3 до 7 років вже повинен отримати 1-2 свічки в 200 мг. У 8-14 років використовують до 2 супозиторіїв граничної дозування один раз двічі на добу.

Дозування Анальгіну для дітей залежить від віку. Якщо необхідно збити сильний жар, до анальгіну додають димедрол, папаверин і но-шпу. Дозування таблеток залежить від віку. За раз дитина від 2 до 3 років не повинен отримати більше 100 мг, від 4 до 5 років можлива дозування в 100-200 мг, від 6 до 7 років гранична доза – 200 мг, від 8 до 14 – 300 мг. Таблетки дають не частіше 3 разів на день.

Таблетки

Ця форма не рекомендована дітям. Таблетки дратують шлунок, призводять до появи різі. В залежності від віку допустима наступна дозування:

  • від 2-х до 3-х років – не більше 50-100 мг за прийом;
  • від 3-х до 5 років – 100-200 мг за прийом;
  • 6-7 років – 200 мг;
  • старше 7 років – 300 мг.

Уколи

Ін'єкція Анальгіном внутрішньом'язово швидко зіб'є високу температуру. Швидкість і сила дії уколу часто рятують ситуацію, коли температура досягає критичних позначок. Доза метамізолу повинна бути розрахована лікарем з урахуванням маси тіла та віку. Призначають по 10 мг розчину на 1 кг ваги. Анальгін і Папаверин з Димедролом – по 0,1 мл (у віці до року). Плюс 0,1-0,2 мл на кожен рік життя. Всі ліки треба набирати в один шприц.

Свічки

Форма підходить для застосування дітям. Вводяться ректально. В одній свічці – 200 мг метамізолу. Розраховувати дозування жарознижуючого препарату коштує в залежності від віку дитини:

  • з 6 місяців до року – половина свічки;
  • з року до 3 років – 1 супозиторій ректальний;
  • з 3 до 7 років – 400 мг на добу;
  • з 7 років – 600 мг на добу.

Клізма

Така процедура дозволить миттєво полегшити стан дитини. Клізма сприяє збільшенню всмоктування препарату в нижніх відділах кишечнику. Будь-які ліки, що потрапило так в організм, миттєво подіє. Для клізми з анальгіном вистачить 20-30 мл розчину. На такий обсяг вистачить половини таблетки. Вона розтирається в порошок, потім розчиняється. Вода використовується тепла.

Побічні дії та можливі наслідки

Анальгін приймають як дорослі, так і діти, він рідко викликає побічні ефекти. Тривалий прийом призводить до порушення кровотворення. У ряді країн Європи препарат заборонений, оскільки є підозри, що він призводить до виникнення агранулоцитозу. Це небезпечне захворювання крові. Дослідження ж показують, що небезпека перебільшена. На препарат буває алергія, якщо є індивідуальна непереносимість. Така реакція можлива при внутрішньовенному введенні.

Протипоказання

Анальгін прописують для зняття болю або як жарознижувальний, але не можна давати анальгін дитині при сильному болі в животі, якщо діагноз не поставлений. До прийому ліків треба підходити з обережністю, ознайомившись з інструкцією. Метамізол натрію має багато протипоказань:

  • алергічні реакції на метамізол натрію та інші похідні піразолону або їх індивідуальна непереносимість;
  • артеріальна гіпотензія;
  • наявність захворювань крові або проблем з процесами кровотворення;
  • недостатність ферменту глюкозо-6-фосфатдегідрогенази (спадкова гемолітична анемія);
  • викликається аспірином астма;
  • гостра стадія переміжної порфірії;
  • агранулоцитоз;
  • ниркова або печінкова недостатність;
  • три перші і останні півтора місяці вагітності, а ще період годування груддю;
  • вроджена гемолітична анемія.

Аналоги

Метамізол натрію присутня як активна речовина не тільки в анальгін. Якщо на це ліки у пацієнта алергія або наявність протипоказань, то можна розглянути аналоги. Поширені препарати:

  • Темпал;
  • Пенталгін;
  • Темпалгін;
  • Анальдим;
  • Спазмалгон;
  • Баралгін-М;
  • Андипал нео.

Ціна Анальгіну

Ліки перебуває в низькому ціновому сегменті. Упаковка, в якій 10 таблеток, коштує не більше 30 рублів; 20 таблеток будуть за ціною не більше 50 рублів. Розчин для ін'єкцій теж відносно дешево коштує.

Препарат, Анальгін

Ціна, руб.

Таблетки, 20 шт., 500 мг

51

Анальгін-хінін, 20 шт.

73

Таблетки, 10 штук, 500 мг

17

Ампули,10 шт., 2 мл

42

СОЛОфарм, ампули, 10 шт., 2 мл

82

Авексима, 20 таблеток 500 мг

63

Відео

Чому анальгіном не можна знижувати температуру? - Доктор Комаровський

Відгуки

Валентина, 40 роківЯ використовувала супозиторії малюкові. Лікарі кажуть, що Анальгін для дітей небажаний, але якщо є ризик судом або турбує лихоманка, то краще використовувати його, додаючи 0,1 мл Папаверину або Димедрол внутрішньом'язово. Нам прописували свічки Нурофен, але Анальгін діє швидше. Дитячий Парацетамол виступає альтернативою.
Жанна, 29 роківАнальгін дітям при температурі вважаю найкращим засобом. Допомагає розчин внутрішньом'язово. Ректальні свічки підходять для зниження температури. Моїй дитині вже 2 роки, взимку часто хворіє з високою температурою. Рятую його цим препаратом. Я його не використовую для знеболювання, знаходжу аналоги, допомагає Нурофен або Баралгін.
Вікторія, 31 рікБатьки часто задаються питанням, чи можна Анальгін дитині при температурі. Сміливо стверджую, що небезпеки немає, сама в дитинстві його приймала. Анальгін як разова ін'єкція миттєво збиває температуру. Додаю внутрішньом'язово укол супрастину для посилення ефекту. Важливо не потрапити під шкіру, оскільки анальгін може викликати роздратування.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!