ГелоМиртол - інструкція із застосування, показання, форма випуску, побічні ефекти, аналоги, відгуки і ціна

Одним з яскравих симптомів застуди є безперервний кашель. Хворий не тільки постійно страждає від нападів, але і не може з-за них нормально відпочити, т. к. в нічний час синтез бронхіального слизу посилюється. Лікарі в таких ситуаціях для розрідження мокроти і зняття симптомів інфекції органів дихання рекомендують приймати таблетки ГелоМиртол.

Інструкція по застосуванню ГелоМиртола

Препарат належить до класу рослинних муколітиків. ГелоМиртол призначають при інфекційних захворюваннях дихальної системи. Завдяки рослинному складу відхаркувальний засіб можна давати дітям і літнім людям. Муколитик можна застосовувати для лікування людей з цукровим діабетом, оскільки одна капсула містить 41 мг сорбітолу, що відповідає 0,003 вуглеводним одиницям.

Склад і форма випуску

Головним діючим компонентом ліки є миртол. Ця речовина являє собою дистилят ефірних олій рослин 4: евкаліпта, мирта, лимона і солодкого апельсина. Фітопрепарат виробляють в кишковорозчинних капсулах. Оболонку таблеток виготовляють із суміші гипромеллозы, ефіру лимонної кислоти, тальку і крохмалю. Завдяки цій формі випуску корисні речовини не руйнуються шлунком. Повний склад однієї капсули від кашлю ГелоМиртол:

Компоненти

Концентрація в мг

Миртол стандартизований

120

Лімонену

30

Цинеолу

30

Альфа-пінену

8

Фармакологічні властивості

Миртол стандартизований має секретомоторным, фунгіцидну та секретолитическим дією. Він сприяє разжижжению мокротиння, подразнення мукоциліарного епітелію і більш легкому відкашлюванню слизу. Після розщеплення таблетки кишечником миртол починає боротися зі збудниками інфекційних захворювань, проникаючи разом із кров'ю в усі розгалуження бронхів і навколоносових пазух. Ефірне масло лимона, що входить до складу препарату, нейтралізує вільні радикали.

Всмоктується ГелоМиртол в тонкому кишечнику. Максимальна концентрація діючої речовини в плазмі крові виявляється через 3 години після прийому таблеток. 60% відхаркувальний засіб та його метаболітів залишають організм разом з сечею, а 5% виводяться разом з калом. Мала частина ефірних олій (менше 3%) виводиться через легені. Рослинні ліки легко проникає через плацентарний бар'єр і в молоко годуючих жінок.

Показання до застосування

Препарат призначають для лікування запальних захворювань дихальних шляхів у дорослих і дітей. При комплексній терапії синуситів і бронхітів ліки перешкоджає подальшому поширенню інфекції, запалення тканин і застою слизу. При прийомі таблеток бактеріальна активність знижується не тільки в бронхах, але і в навколоносових пазухах. Інструкція містить наступні показання до застосування ліків:

  • гострий/хронічний бронхіт;
  • гострий/хронічний синусит;
  • сфеноидит;
  • фронтит;
  • трахеїт;
  • етмоїдит.

Лікування бронхіту

Захист дихальної системи в холодну пору року – важливе завдання для людей, які страждають від хронічного запалення слизової оболонки бронхів. ГелоМиртол допомагає таким хворим зменшити число рецидивів за рахунок боротьби із збудниками захворювання і безперервного утворюється розрідження слизу. Засіб підходить для лікування гострого бронхіту, трахеїту і інших хвороб органів дихання, що викликаються стрептококами, гемофільної паличкою, пневмококами, стафілококами.

При гаймориті

Це запальне захворювання вражає придаткову верхньощелепну порожнину носа. Віруси і бактерії проникають через кров, носові ходи в гайморові пазухи, що супроводжується запаленням. Фітопрепарат призначають для того, щоб гній зі слизом стали менш щільними і швидше залишили верхньощелепні порожнини носа. Високі дози лікарського засобу сприяють зняттю спазму слизових оболонок.

Спосіб застосування і дозування

Приймати будь-яку різновид препарату потрібно за 30 хвилин до їжі. Дозволяється запивати таблетки не тільки водою, але і будь-яким іншим теплим напоєм. Під впливом гарячого чаю або кави капсула може розчинитися в шлунку, що призведе до руйнування основних компонентів ліки. Дорослі в день можуть брати максимум 1200 мг миртола, а діти – 480 мг.

Тривалість курсу лікування встановлює лікар. По інструкції при гострому перебігу хвороб треба приймати засіб протягом 7 днів. При хронічних захворюваннях органів дихання дозволено приймати фітопрепарат протягом більше 6 місяців під контролем отоларинголога. При виникненні побічних ефектів вживання ліків слід припинити.

Капсули

При гострому запаленні дорослі повинні приймати по 2 капсули 4-5 разів/добу. При хронічних захворюваннях органів дихання вживають 2 таблетки 3 рази/день. Якщо хворий відчуває труднощі з виділенням мокротиння, то він повинен приймати 2 капсули перед сном. При гаймориті необхідно приймати по 1 таблетці 3-4 рази/добу. Для полегшення відходження ексудату в ранкові години останню дозу приймають перед сном.

ГелоМиртол форте

Ця форма препарату відрізняється подвійний концентрацією діючої речовини. Хворим доведеться рідше приймати препарат, що більш зручно для людей, які перебувають на роботі чи навчанні. При гострому запаленні необхідно приймати по 1 капсулі 3-4 рази/добу. При хронічних хворобах дихальних органів вживають по 1 таблетці 2 рази/день. З метою полегшення відходження слизу вранці хворий повинен прийняти 1 додаткову капсулу перед сном.

Передозування

При випадковому перевищенні дози у хворого виявляються класичні симптоми інтоксикації організму: нудота, блювота, підвищення температури. В особливо важких випадках виникають судоми і розвивається кома. У деяких хворих після важкої інтоксикації тимчасово порушується діяльність серцево-судинної системи. При передозуванні лікування наступне:

  • вазелінове масло всередину в дозі 3 мл/кг;
  • примусова вентиляція легенів киснем;
  • промивання шлунка 5% розчином питної соди.

При вагітності

Спеціальних досліджень цієї групи пацієнтів не проводилось, тому під час виношування дитини вживати ліки не можна. Припустимо лікувати за допомогою ГелоМиртола бронхіт у 3 триместрі вагітності, якщо користь для матері перевищуватиме потенційні ризики для плода. В період лактації приймати ліки не можна. Якщо жінці призначили цей препарат, то вона повинна відмовитися від грудного вигодовування на час лікування.

ГелоМиртол для дітей

Препарат призначають пацієнтам від 6 років. Відгуки педіатрів підтверджують безпеку цього засоби для дітей. Таблетки від кашлю ГелоМиртол при гострому бронхіті, синуситі пацієнти до 10 років повинні приймати 3-4 рази на день по 1 штуці. При хронічних захворюваннях органів дихання у цьому віці вживають по 1 таблетці 2-3 рази/добу. Діти від 10 до 18 років при лікуванні гострого синуситу або бронхіту повинні приймати по 2 капсули 4-5 разів/день. При хронічних формах цих хвороб дозування препарату така ж, як і для пацієнтів молодшого віку.

ГелоМиртол форте підходить для лікування дітей старше 10 років. При гострому запальному процесі дитина повинна приймати по 1 капсулі 2 рази/день. При хронічних захворюваннях дихальних шляхів вживають по 1 таблетці 1 раз/добу. Тривалість лікування залежить від того, наскільки виражені симптоми і встановлюється лікарем. При виникненні алергічної реакції або побічних ефектів прийом ліків треба припинити, а дитину показати лікарю.

Лікарська взаємодія

В інструкції по застосуванню немає жодної інформації про те, що фітопрепарат взаємодіє з будь-якими лікарськими засобами. Його можна застосовувати разом з антибіотиками, щоб прискорити одужання хворого. Лікарі не рекомендують приймати ГелоМиртол одночасно з іншими відхаркувальними засобами, оскільки це може привести до спазму бронхів.

Побічні дії

У відгуках деякі пацієнти відзначають, що після прийому лікарського засобу відчували біль в області нирок і жовчного міхура. Цей стан виникає, коли у хворого присутні камені в цих органах. Речовини, що входять до складу ГелоМиртола, змушують скупчення нерозчинних солей пересуватися по жовчовивідної або сечовивідної системі, тому пацієнт страждає від болю. При прийомі ліки можливий розвиток наступних побічних ефектів:

  • диспепсія;
  • свербіж;
  • шкірний висип;
  • бронхіальний спазм;
  • набряк обличчя;
  • задишка;
  • сухість у роті;
  • тахікардія;
  • метеоризм;
  • нудота;
  • блювота.

Протипоказання

При підвищеній чутливості до компонентів лікарського засобу ГелоМиртол не призначають. Не можна приймати пацієнтам, які страждають від жовчнокам'яної або сечокам'яної хвороби. При бронхіальній астмі таблетки з миртолом протипоказані, оскільки ця речовина може викликати напад ядухи у хворих. Не можна приймати препарат у першому триместрі вагітності та в період лактації.

Умови продажу та зберігання

По інструкції ГелоМиртол не можна зберігати довше 3 років з дати випуску. Таблетки повинні знаходитися в сухому, недоступному для дітей і променів сонця місці. У приміщенні, де зберігається препарат, потрібно намагатися підтримувати температуру повітря не вище 25 °C. Стандартна упаковка містить 20 таблеток ГелоМиртола. Придбати ліки можна без рецепта лікаря.

Аналоги

За фармакологічними властивостями до ГелоМиртолу близький Амброксол. Головною діючою речовиною ліки є амброксолу гідрохлорид. Це ліки можна використовувати при бронхіальній астмі для зменшення в'язкості мокротиння. Недорогим і ефективним муколитиком вважається розчин Пертусин. Його можна давати дітям з 3 місяців. В аптеці можна придбати Пертусин за 25 рублів. Аналоги ГелоМиртола:

  • Бронхипрет. Препарат можна придбати у вигляді таблеток, крапель і сиропу. Ліки містять екстракт плюща і чебрецю. Його можна вживати з 3 місяців.
  • Бромгексин 8 Берлін-Хемі. Синтетичний муколитик, дозволений до прийому з 14 років. Застосовується для лікування гострих і хронічних хвороб легенів і бронхів, супроводжуваних порушеним відходженням мокротиння.
  • Доктор МОМ. Рослинні пастилки від кашлю містять екстракти імбиру, солодки, ембліки і ментол. Підходять для лікування дітей від 4 років.

Ціна ГелоМиртола

Ліки виробляє німецька компанія Pohl Boskamp. Випуском упаковки для місцевого ринку та інструкції російською мовою займається московське фармацевтичне підприємство «Красногорсклексредства». У російських аптеках можна купити капсули зі 120 і 300 мг миртола. Вартість препарату залежить від концентрації діючої речовини. ГелоМиртол можна придбати в аптеках Москви за наступними цінами:

Аптека

Концентрація діючої речовини в мг

Вартість в рублях

Вікно допомоги

120

415

300

527

Діалог

Сто двадцять

308

300

399

Лабораторія Краси і Здоров'я

120

350

300

469

Відгуки

Софія, 27 роківЛіки ГелоМиртол я приймаю разом з антибіотиками при загостренні гаймориту. Одну таблетку я випиваю з ранку, а другу – перед сном. Харкотиння починає рясно відходити до вечора до прийому наступної дози ліків. Запалення носових пазух проходить на 3-4 день. Побічних ефектів препарат у мене не викликає. Упаковки вистачає на повний курс лікування.
Ксенія, 32 рокиГелоМиртол мені призначив отоларинголог для лікування гострого верхньощелепного синуситу та бронхіту. У перший день випила препарат увечері за 2 години до сну. Коли прокинулася зранку, закладеності вже не було, тільки хотілося висякатися і прокашлятися, а носом я відчувала сильний запах хвої. Обидва захворювання пройшли за 6 днів прийому ліків.
Дмитро, 29 роківКілька місяців приймав різні муколітики з-за евстахііта. Лікар попередив, що кожні 2-3 тижні препарати треба міняти, тому я вирішив придбати ГелоМиртол. Слиз почала відходити не відразу, а після 3 днів прийому ліків. Всього пролікувався я 5 днів, а на 6 добу у мене почав боліти кишечник, і вживати таблетки я припинив.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!