Нитрофунгин для вух - інструкція щодо застосування крапель, показання, склад, аналоги і ціна

Під час лікування отомикоза або грибкового отиту може бути призначений Нитрофунгин для вух – антисептик місцевої дії, проявляє активність щодо бактерій, що провокують запалення та грибкову інфекцію. Препарат застосовується для лікування мікозів, кандидозів гладкої шкіри – знімає свербіж шкірних покривів, підвищує місцевий імунітет, прискорює процес одужання.

Нитрофунгин для лікування вух

Протигрибковий препарат Нитрофунгин призначений для місцевого (зовнішнього застосування) використовується для промивання слухових проходів і зовнішньої обробки вуха при грибкових отитах, вушних мікозах, а так само використовується для лікування дерматомікозів і шкірних кандидозів. Основний компонент препарату активний відносно цвілевих грибків, грибків роду Candida і Trichophyton gypseum. У високих концентраціях спиртовий розчин Нитрофунгин чинить фунгіцидну дію, пригнічуючи розмноження грампозитивних і грамнегативних бактерій.

Склад і форма випуску

Кандибиотик Нитрофунгин випускається у формі одновідсоткового спиртового розчину, являє собою прозору рідину жовто-зеленого кольору з характерним запахом етилового спирту. Фасується у флакони темного скла по 25 мл 1 мл лікарського засобу містить 10 мг активної діючої речовини – хлорнитрофенола, є похідною ундециленовой кислоти. Повний склад препарату представлений в таблиці нижче.

Речовина

Зміст в 25 мл розчину, мг

Хлорнитрофенол

250

Триэтиленгликоль

25

Етанол (96%)

112

Вода очищена

25 мл

Фармакодинаміка та фармакокінетика

Активна діюча речовина Нитрофунгина хлорнитрофенол виявляє активність стосовно грибів типу Trichophyton gypseum і Microsporum canis (в концентрації 0,0001%), Candida albicans (у концентрації 0,0007%). При досягненні концентрації 0,003% чинить виражену фунгіцидну дію, у більш високих концентраціях пригнічує ріст грампозитивних і грамнегативних бактерій. Препарат діє на місцевому рівні, не всмоктується в системний кровотік, тому дані про фармакокінетику відсутні.

Показання до застосування

Антибіотик Нитрофунгин розчин знімає закладеність вух під час лікування отитів зовнішнього та середнього вуха. Крім призначення в рамках комплексної терапії грибкових інфекцій вушних проходів (отомикозов), препарат використовується для лікування наступних захворювань:

  • пахова епідермофітія;
  • кандидози шкіри;
  • руброфітія;
  • трихофітія;
  • мікози стоп.

Нитрофунгин – інструкція по застосуванню

При грибкових захворюваннях гладкої шкіри розчин Нитрофунгин точково наносять або втирають ватною паличкою в уражені і прилеглі до них ділянки шкіри 2-3 рази за добу. Засіб не розводять перед застосуванням, пошкоджену грибковою інфекцією шкіру попередньо обережно очищають і висушують. Тривалість курсу лікування визначає лікуючий лікар, вона залежить від ступеня ураження та реакції збудника на препарат.

Лікування отомикоза проводиться наступним чином – закопують Нитрофунгин, не розведений водою, в вушні проходи, двічі за добу, по дві краплі в кожне вухо. При середньому отиті грибкової природи добова доза може бути збільшена – це залежить від вираженості симптомів і сили больового синдрому. Перед закапуванням необхідно промити вуха будь-яким антисептичним розчином. Тривалість курсу лікування становить від 7 до 15 днів. Для профілактики рецидиву інфекції препарат закапують двічі за тиждень по два рази/добу.

Особливі вказівки

Перед застосуванням препарат Нитрофунгин розводять водою в пропорції один до одного у випадках появи роздратування на шкірі (при лікуванні мікозів) або відчуття печіння всередині вуха. При наявності ушкоджень барабанної перетинки застосовувати засіб не можна. Якщо лікувальний ефект не настає після трьох діб після початку терапії необхідно повідомити про це лікаря – можливо необхідна заміна препарату.

Лікарська взаємодія

У зв'язку з незначним локальним впливом розчину Нитрофунгин на організм, застосування препарату може комбінуватися з протигрибковими засобами місцевої та системної дії, з прийомом будь-яких препаратів інших фармакологічних груп. При паралельній терапії з ще одним антимикотическим зовнішнім засобом перерва між нанесенням ліків на поверхню шкіри повинен складати не менше трьох годин.

Побічні ефекти

Лікування із застосуванням розчину Нитрофунгин Тева або Нитрофунгин Нео в більшості випадків добре переноситься і не викликає негативних побічних ефектів. При наявності індивідуальної непереносимість одного з компонентів препарату можуть проявлятися такі симптоми:

  • фотодермит;
  • відчуття печіння;
  • надмірне пересихання шкіри в місцях обробки;
  • шкірні алергічні реакції у вигляді кропив'янки, висипів та інших типів роздратування.

При потраплянні розчину в шлунково-кишковий тракт спостерігається нудота і блювання, діарея, можливе настання непритомного стану. в ряді випадків спостерігається ацидоз, збої в роботі центральної нервової і серцево-судинної систем. При неприйняття своєчасних заходів (промивання шлунка з оливковою олією, терапія з застосуванням ентеросорбентів) можливе настання таких негативних наслідків як інфаркт міокарда, набряк легень, порушення функцій печінки та нирок.

Протипоказання

Препарат Нитрофунгин не призначається при наявності алергії на один з компонентів препарату. Нитрофунгин для вух не застосовується для лікування пацієнтів віком до 15 років. Під час вагітності і лактації застосування можливе у разі згоди провідного спеціаліста. При попаданні розчину на здорові ділянки шкіри їх необхідно промити водою і змастити будь-яким рослинним маслом (евкаліптовим, оливковою).

Умови продажу та зберігання

Розчин Нитрофунгин продається в аптеках або на спеціалізованих інтернет-ресурсах, відпускається без рецепта лікаря. Зберігати засіб слід в темному прохолодному місці (10-25 °С, берегти від дітей. Термін зберігання становить п'ять років від дати, зазначеної на упаковці. Після закінчення терміну придатності застосування не рекомендовано.

Аналоги Нитрофунгина

При виявленні індивідуальній непереносимості компонентів розчину, Нитрофунгин може бути замінений структурним аналогом (Нихлоргин, Нихлофен). Заміну проводить лікуючий лікар. Можливе призначення антимікотичного препарату з подібним механізмом дії і терапевтичним ефектом. До таких засобів належать:

  • Тербимицин;
  • Клотримазол;
  • Экзифин;
  • Итразол;
  • Ламізил;
  • Ифенек;
  • Тербизил;
  • Нізорал.

Ціна Нитрофунгина

Розчин для лікування грибка Нитрофунгин можна купити в будь-якій аптеці або замовити на спеціалізованому інтернет-ресурсі з доставкою додому. Ознайомитися з цінами на препарат можна в таблиці, поданій нижче:

Назва аптечної мережі

Ціна

Здоров'я плюс

350

Ілан

300

Онфарм

278

Сонечко

281

ЭкономЪ

277

Аптека 7 і Я

371

Планета здоров'я

242

Відгуки

Марія, 32 рокиСильний біль у вусі змусила звернутися до лікаря, мені поставили грибкову інфекцію. Крім таблеток призначили закопувати Нитрофунгин два рази на добу. Після початку лікування почалися виділення з вуха, біль пройшла на другу добу. Прокапала повний курс (два тижні), після чого ще використовувала для профілактики (два рази за день протягом 6 тижнів).
Ганна, 29 роківЗ мікозом стопи боролася різними засобами, повністю не вдавалося перемогти інфекцію. Дерматолог призначив Нитрофунгин, втирала ватним тампоном шкіру кожен день по два рази протягом трьох тижнів. Чутливість повернулася на п'яту добу, через місяць грибок повністю пройшов. На весь курс вистачило одного флакона ліки.
Маргарита, 42 рокиПід час чищення вух примудрилася занести грибкову інфекцію. Лікувалася Нитрофунгином, капала три рази за добу протягом 16 днів. Крім виділення з вушних проходів слизу ніяких побічних ефектів не було. Через місяць після основного лікування ще прокапала (за порадою лікаря) для профілактики рецидиву, по два рази щотижня цілий місяць.
Михайло, 36 роківСильно боліло вухо, звернувся до лікаря, здивувався діагнозу – виявився грибок. Капав Нитрофунгин згідно з вказівками лікаря. Після відсутність будь-якого ефекту через п'ять днів мені було призначено інше ліки, що допомогло вже на другу добу. Відсутність дії мені було пояснено низькою реакцією збудника на компонент препарату.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!